Μπορεί το θέατρο και πιο σωστά το χοροθέατρο να λειτουργήσει ως μάθημα ιστορίας; Να δουλέψει μέσα στους θεατές ως μνήμη, ως έναυσμα για έρευνα και ως φόρος τιμής; Η παράσταση «Χορεύετε;» αποτελεί μια τέτοια μείξη, αγγίζοντας ένα τραγικό θέμα με ευαισθησία, χωρίς φόβο για τις λέξεις, με πέντε ηθοποιούς και έναν μουσικό να δημιουργούν επί σκηνής.
Η ιστορία των Φυλακών Αβέρωφ, που βρίσκονταν στον σημερινό Άρειο Πάγο επί της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, μοιάζει με μια ακόμα κηλίδα αίματος στα δύσκολα χρόνια του ελληνικού 20ού αιώνα.
Στο έργο, ένα νεαρό κορίτσι μπαίνει σε ένα εμφανώς παρατημένο σπίτι. Ένα βιβλίο γεμάτο μαρτυρίες γυναικών, πολιτικών κρατουμένων στις Φυλακές Αβέρωφ, θα ζωντανέψει τις μορφές εκείνων των γυναικών που βγαίνουν από τα σελοφάν και «όσο κι αν τις σκοτώναν, υπήρχαν ακόμα πιο δυνατά».
Γυναίκες που υπέφεραν, που αρνούνταν να ενδώσουν για να απελευθερωθούν, που εξευτελίζονταν και βασανίζονταν δυο φορές γιατί ήταν γυναίκες.
Ποια Είναι Εκείνη η Μνήμη που σου Μαθαίνει τα Βήματα;
Με αφορμή το αυτοβιογραφικό βιβλίο της Ολυμπίας Παπαδούκα «Γυναικείες Φυλακές Αβέρωφ», παρουσιάζεται από τον Θίασο Αντάμα μια θεατρική σύνθεση που πλαισιώνεται από πρωτότυπη μουσική, η οποία εκτελείται επί σκηνής. Η Δανάη Κατσαμένη σκηνοθετεί «με ψυχή» τη Δανάη Αλυσανδράτου, την Κατερίνα Καϊμά, τη Γεωργία Καούκη, την Ειρήνη Λιγάτου και τη Βιβή Τάγαρη.
Με εντυπωσίασε ιδιαίτερα ο τρόπος χρήσης της φωνής των ηθοποιών και οι κινήσεις τους καθεαυτές. Σκληρό έργο, χωρίς να αφήνεται στο μελόδραμα ούτε στιγμή και φανερά δουλεμένο από την ομάδα.
Στη μουσική και στους ήχους ο Δημήτρης Ανδρονιάδης έκανε αυτά που έπρεπε για να προχωράει η παράσταση, χαρίζοντάς της ρυθμό, ορθό ήχο, μια επιπλέον κάλυψη ώστε το αποτέλεσμα να είναι άρτιο.
Από τις ηθοποιούς, ο πιο «χορευτικός» ρόλος της Κατερίνας Καϊμά είναι εντυπωσιακός, χωρίς να υπολείπονται σε ένταση και πάθος οι υπόλοιπες ηθοποιοί. Επίσης, θα μείνω σε μια σκηνή της Γεωργίας Καούκη, η οποία ήταν πραγματικά τρομακτική, αναπαράγοντας τη φωνή του «δεσμοφύλακα» κρατώντας έναν φακό.
Η κίνηση είναι βασικό στοιχείο του έργου. Όπως αναφέρει και το δελτίο Τύπου: «Βήματα που περπατήθηκαν, που τραγουδήθηκαν, που μάτωσαν, που χαμογέλασαν, που χορεύτηκαν. Βήματα μέσα στο ρυθμό και παραστρατημένα βήματα. Αυτά που μας οδήγησαν εδώ. Αυτά που πατάμε εμείς για αυτούς που έρχονται. Χορός παθιασμένος για την ομορφιά του κόσμου μέχρι την ανθρωπιά του ανθρώπου».
Η αέναη κίνηση των γυναικών, που κατά κύριο λόγο επρόσκειντο στο ΚΚΕ, τις βοηθούσε να μην τρελαθούν και να βγουν αλώβητες, όσο ήταν δυνατό. Διάβαζαν, μελετούσαν, συμπαραστέκονταν. Γυναίκες που έχασαν άνδρες, παιδιά, συγγενείς, ζωές ολόκληρες χαμένες, που αναβιώνουν στη μνήμη, όπως πρέπει άλλωστε, αν αυτός ο λαός θέλει να προχωρήσει.
Λίγα Λόγια για τις Φυλακές Αβέρωφ
Οι Φυλακές Αβέρωφ ήταν σωφρονιστικό ίδρυμα που λειτούργησε στην Αθήνα από το 1892 έως το 1971. Στα χρόνια της δικτατορίας Μεταξά φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν σε αυτές πολλοί κομμουνιστές. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής, φιλοξενούσαν κυρίως μελλοθάνατους, προτού αυτοί οδηγηθούν στο εκτελεστικό απόσπασμα. Με την Απελευθέρωση, σε αυτές φυλακίστηκαν δωσίλογοι και συνεργάτες των Γερμανών. Στα χρόνια του Εμφυλίου, στον χώρο αυτό φυλακίστηκαν εκατοντάδες συλληφθέντες άνδρες και γυναίκες προσκείμενοι στην Αριστερά.
Με την επιβολή της δικτατορίας του 1967, οι Φυλακές Αβέρωφ ξανάγιναν χώρος κράτησης αντιφρονούντων. Το 1971 έκλεισαν και τον επόμενο χρόνο κατεδαφίστηκαν, παραχωρώντας τη θέση τους στις εγκαταστάσεις του Αρείου Πάγου και άλλων δικαστικών υπηρεσιών.
Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Δανάη Κατσαμένη | Δραματουργική επεξεργασία: Δανάη Κατσαμένη, Γεωργία Καούκη | Πρωτότυπη μουσική σύνθεση και εκτέλεση/Προγραμματισμός synthesizer: Δημήτρης Ανδρονιάδης | Σκηνικά: Μάρτιν Γαβρίλης | Σχεδιασμός κοστουμιών: Δανάη Κατσαμένη | Κατασκευή κοστουμιών: Μαριλίζα Λούντζη, Κλαίρη Γερανίου | Βοηθός σκηνοθέτη: Σταύρος Πολάκης | Επιμέλεια κίνησης: Δανάη Κατσαμένη, Κατερίνα Καϊμά | Φωτογραφία/βίντεο: Άκης Βαλεργάκης | Graphic Design: Αριάδνη Μιχαηλάρη | Επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη
Ερμηνεύουν: Δανάη Αλυσανδράτου, Κατερίνα Καϊμά, Γεωργία Καούκη, Ειρήνη Λιγάτου, Βιβή Τάγαρη
Πληροφορίες
Κυριακή στις 21:00 | Διάρκεια: 75′ | Θέατρο Τζένη Καρέζη: Ακάδημιας 3, τηλ. 210 3636144
Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:
Θεατρικές Παραστάσεις τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο
Θεατρικός Ιανουάριος με Δυνατές Παραστάσεις
Μουσικοί του Κουτιού: Τρελό Unbox Μουσικής στον Σταυρό του Νότου Club