4 Νέα Βιβλία από τις Εκδόσεις Ίκαρος

Βιβλία

Με 4 νέα βιβλία, οι εκδόσεις Ίκαρος μας ξεναγούν σε κρίσιμες στιγμές της ελληνικής ιστορίας, σε ψυχολογικές διαδρομές διαφορετικών ανθρώπων και στη μελέτη της ποιητικής του Καβάφη.

Το Δέρμα | Sergio del Molino | μτφ. Μαρία Παλαιολόγου

Το ανθρώπινο δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματος και αποτελεί την εικόνα που εμφανίζουμε προς τα έξω. Αποκαλύπτει τη φυλή, την ηλικία, τις εμπειρίες, ακόμη και τον χαρακτήρα του καθενός, μας περικλείει και ταυτόχρονα μας συστήνει.

Το Δέρμα Sergio del Molino ΒιβλίαΟ αφηγητής αυτού του βιβλίου υποφέρει από μια δερματική ασθένεια που τον αναγκάζει να αποφεύγει τις παραλίες και τα ανάλαφρα καλοκαιρινά ρούχα. Έτσι, προβάλλει τον εαυτό του στις ζωές των άλλων “τεράτων” με την ίδια πάθηση.

Ο Ισπανός συγγραφέας και δοκιμιογράφος Sergio del Molino χρησιμοποιεί ως αφηγηματικό όχημα μια σοβαρή ψωρίαση που γεμίζει το σώμα του ήρωά του σημάδια, εξυπηρετώντας τον να αναλύσει τη ζωή διαφόρων προσωπικοτήτων, όπως ο Stalin, ο Escobar, ο Nabokov, που έχουν υποστεί τις συνέπειες του “άσχημου” δέρματος.

Στο νέο του βιβλίο -το πρώτο του που κυκλοφορεί στα ελληνικά― συγκεντρώνει γλυκόπικρες ιστορίες με επίκεντρο το ανθρώπινο δέρμα, που ενεργεί ως σύνορο και μας συνδέει με τον έξω κόσμο.

Κ. Π. Καβάφης και Δημοτικό Τραγούδι | Σταματία Λαουμτζή

Πρόκειται για ένα βιβλίο που φωτίζει με την ανάλυσή του τη συναναστροφή του Κ. Π. Καβάφη με τη δημοτική παράδοση για τη διαμόρφωση θεμάτων που θα τον απασχολήσουν και αργότερα σε όλο το έργο του, καθώς η ποιητική του δημοτικού τραγουδιού τον απασχόλησε σε τέτοιο βαθμό ώστε να αναχθεί σε βασική παράμετρο της ποιητικής του τέχνης.

Κ. Π. Καβάφης και Δημοτικό Τραγούδι Σταματία Λαουμτζή ΒιβλίαΗ δομή του βιβλίου αρθρώνεται σε πέντε κεφάλαια με τους δηλωτικούς, ως προς το περιεχόμενο, , τίτλους: Ι. “Μπαλάντα”, ΙΙ. “Μουσική”, ΙΙΙ. “Θρήνος”, IV. “Χνάρια”, V. “Τελετουργία”.

Στα πέντε αυτά κεφάλαια η προσέγγιση επικεντρώνεται, κυρίως, στην εκ του σύνεγγυς ανάλυση μιας μεγάλης ομάδας ποιημάτων, τα οποία καλύπτουν όλες τις περιόδους της καβαφικής δημιουργίας και παρουσιάζουν τους τρόπους με τους οποίους ο ποιητής αξιοποίησε ποιητικά την αγγλική, σκοτσέζικη, αιγυπτιακή-αραβική και ελληνική δημοτική παράδοση.

Στην ιστορικό-φιλολογική αυτή μελέτη της Σταματίας Λαουμτζή εξετάζεται ο επίμονος, συνεχής, αλλά εν πολλοίς κρυμμένος ποιητικός διάλογος της καβαφικής ποίησης με τη δημοτική παράδοση.

1922: Το Τέλος ενός Ονείρου | Θανάσης Πέτρου

Τον Μάιο του 1919, με τη σύμφωνη γνώμη των Συμμάχων, ελληνικά στρατεύματα αποβιβάζονται στη Σμύρνη. Σκοπός τους είναι να υπερασπιστούν τους χριστιανικούς πληθυσμούς που ζουν στα παράλια της Μικράς Ασίας.

1922: Το Τέλος ενός Ονείρου Θανάσης Πέτρου ΒιβλίαΗ Μικρασιατική Εκστρατεία, ο Ελληνοτουρκικός πόλεμος, που για την Τουρκία έμεινε γνωστός ως ο Πόλεμος της Ανεξαρτησίας, θα λήξει τον Σεπτέμβριο του 1922 με την ήττα της Ελλάδας και θα οδηγήσει στη Μικρασιατική Καταστροφή, μια από τις πιο μαύρες σελίδες της ελληνικής ιστορίας και το τέλος ενός ονείρου της Μεγάλης Ελλάδας.

Τι θα γινόταν αν τελικά είχε κερδίσει ο ελληνικός στρατός και είχε εκμηδενίσει τον αντίπαλό του; Η Ελλάδα θα βρισκόταν να είναι κυρίαρχη σε μια τεράστια, αφιλόξενη περιοχή με περίπου δύο εκατομμύρια Χριστιανούς κατοίκους, αλλά και πάνω από δέκα εκατομμύρια εχθρικούς Μουσουλμάνους. Ποια θα ήταν ιστορικά η συνέχεια;

Μέσω της συστηματικής ιστορικής και βιβλιογραφικής έρευνας, ο Θανάσης Πέτρου ζωντανεύει με κείμενο και εικόνα τα ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν την τραυματική τραγωδία της Μικρασιατικής Καταστροφής και καθόρισαν την ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας.

Το νέο αυτό graphic novel ακολουθεί κάποιους από τους ήρωες που γνωρίσαμε στο βιβλίο του Πέτρου “Οι Όμηροι του Γκαίρλιτς”, στην πορεία τους προς τη Μικρά Ασία.

1821: Ερωτήσεις Μόνο! | Μαρία Αγγελίδου & Ειρήνη Βοκοτοπούλου | εικονογρ. Φοίβος Χαλκιόπουλος

1821: Ερωτήσεις Μόνο! Μαρία Αγγελίδου Ειρήνη Βοκοτοπούλου ΒιβλίαΤι σημαίνει επανάσταση; Χρειάζεται αρχηγό; Πού αρχίζει και πού τελειώνει η πατρίδα των Ελλήνων; Υπάρχουν πατρίδες από λέξεις; Γίνεται επανάσταση χωρίς στρατό; Τι γίνεται, όταν όλοι είναι εναντίον όλων;

Αυτό το βιβλίο δεν κουράζεται να ρωτάει. Δεν σταματάει να ρωτάει. Θα ήθελε να έχει περισσότερες σελίδες, για να χωρέσει περισσότερες ερωτήσεις. Τις βιαστικές απαντήσεις δεν τις λογαριάζει. Τις οριστικές απαντήσεις δεν τις πιστεύει.

Τις ερωτήσεις αγαπάει, μ’ αυτές βρίσκει τρόπους να καταλάβει το Χτες και το Σήμερα, να σκεφτεί το Αύριο. Γιατί οι ερωτήσεις γεννούν καινούργιες ιστορίες, άξιες να τις αφηγηθεί κάποιος κάποτε και να ρωτήσει γι’ αυτές.

Περισσότερες νέες κυκλοφορίες βιβλίων στην αθηΝΕΑ:

Παιδικά Βιβλία από τις Εκδόσεις Ίκαρος και Καπόν

Φρέσκα Βιβλία από τις Εκδόσεις Πατάκη

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Η αθηΝΕΑ είναι ένα μέσο ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Απευθύνεται σε μια νέα γενιά Ελλήνων, δυναμική, κοσμοπολίτικη, μορφωμένη και απαιτητική, που θέλει μια ολοκληρωμένη ενημέρωση για τα δικά της ενδιαφέροντα. Με αιχμή του δόρατος το βραβευμένο ομώνυμο newsletter, η αθηΝΕΑ αγκαλιάζει την καθημερινότητά σας με ερεθίσματα που σας κάνουν να σκέφτεστε διαφορετικά.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+