Οι οδηγίες Trump σχετικά με τον τρόπο της λειτουργίας των πανεπιστημίων στις ΗΠΑ γίνονται όλο και πιο παρεμβατικές, οδηγώντας σε καθεστώς ανελευθερίας, ασύμβατο με το μοντέλο που προωθεί από την ίδρυσή του το κράτος που διοικεί. Μέσα σε αυτό το κλίμα πολιτικής πίεσης και λογοκρισίας, τα πανεπιστήμια διακινδυνεύουν να χάσουν και εκείνα τον χαρακτήρα που επί δεκαετίες τα καθιστούσε πρότυπα ανοιχτής σκέψης και επιστημονικού διαλόγου σε παγκόσμιο επίπεδο.
Δεν είναι η πρώτη φορά που παρακολουθούμε το «ντέρμπι» Trump εναντίον της ανώτατης εκπαίδευσης – ιδίως των κορυφαίων ιδρυμάτων όπως το Χάρβαρντ ή το Κολούμπια. Όμως, παρά τις υποχωρήσεις και τις συμβιβαστικές κινήσεις από την πλευρά των πανεπιστημίων, η ένταση όχι μόνο δεν υποχωρεί, αλλά μοιάζει να κλιμακώνεται.
Ο Αμερικανός πρόεδρος επιτίθεται ξανά, αυτή τη φορά «παγώνοντας» τις συνεντεύξεις για φοιτητικές βίζες στις πρεσβείες και στα προξενεία της ανά τον κόσμο, σύμφωνα με χθεσινό τηλεγράφημα που υπέγραφε ο υπουργός Εξωτερικών Marco Rubio.
Οι προξενικοί υπάλληλοι θα εξετάζουν τις αναρτήσεις, τις κοινοποιήσεις και τα σχόλια των αιτούντων σε πλατφόρμες όπως Instagram, X και TikTok, αναζητώντας περιεχόμενο που θεωρείται απειλή για την εθνική ασφάλεια. Ωστόσο, δεν διευκρινίζεται πού ακριβώς θα στοχεύει αυτός ο μελλοντικός έλεγχος.
Μάλιστα, εξετάζει το ενδεχόμενο να απαιτήσει από όλους τους ξένους φοιτητές που υποβάλλουν αίτηση για σπουδές στις Ηνωμένες Πολιτείες να υποβάλλονται σε έλεγχο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι προξενικοί υπάλληλοι θα εξετάζουν τις αναρτήσεις, τις κοινοποιήσεις και τα σχόλια των αιτούντων σε πλατφόρμες όπως Instagram, X και TikTok, αναζητώντας περιεχόμενο που θεωρείται απειλή για την εθνική ασφάλεια. Ωστόσο, δεν διευκρινίζεται πού ακριβώς θα στοχεύει αυτός ο μελλοντικός έλεγχος.
Τι σημαίνει αυτό για τα πανεπιστήμια; Εκτός από το πλήγμα στην έννοια της ακαδημαϊκής ελευθερίας, αποτελεί μεγάλο χτύπημα, ειδική για εκείνα που βασίζονται στα δίδακτρα των ξένων φοιτητών για να διασφαλίσουν τη λειτουργία τους. Σύμφωνα με τον οργανισμό NAFSA, την περίοδο 2023-2024, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο ξένοι φοιτητές συνέβαλαν σχεδόν με 43,8 δισεκατομμύρια δολάρια στην αμερικανική οικονομία και υποστήριξαν περισσότερες από 378.000 θέσεις εργασίας.
Οι οδηγίες μέχρι στιγμής δεν περιλαμβάνουν χρονοδιαγράμματα, οπότε κανείς δεν γνωρίζει πόσο θα επιβραδυνθεί η επεξεργασία των φοιτητικών θεωρήσεων.
Δεν είναι η πρώτη φορά, βέβαια, που η κυβέρνηση Trump επιβάλλει τον έλεγχο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Έως τώρα αφορούσε κυρίως φοιτητές που επέστρεφαν και ενδέχεται να συμμετείχαν σε διαμαρτυρίες υπέρ της Παλαιστίνης. Σύμφωνα με την οδηγία εκείνης της περιόδου, οι υπάλληλοι υποχρεούνταν να κάνουν screenshots σε στιγμιότυπα οθόνης που «ενδεχομένως» είχαν περιεχόμενο «δυσφημιστικό», ώστε να διατηρούνται ως μόνιμα αρχεία ακόμη κι αν οι αναρτήσεις διαγράφονταν.
Ο Rubio ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι το υπουργείο του έχει ανακαλέσει «πιθανότατα χιλιάδες» βίζες μέχρι στιγμής – τον Μάρτιο είχαν αναφερθεί 300. «Δεν ξέρω τον ακριβή αριθμό, αλλά μάλλον έχουμε ακόμη πολλή δουλειά», δήλωσε.
Η εντολή του υπουργού Εξωτερικών έρχεται καθώς ο Trump προσπαθεί να εξαναγκάσει τα πανεπιστημιακά ιδρύματα να περιορίσουν ό,τι μπορεί να εκφραστεί σε αυτά ιδιαίτερα ως αντι-ισραηλινός λόγος.
Ωστόσο, όταν η κυβέρνηση των ΗΠΑ δήλωσε αυτόν τον μήνα ότι δεν θα χορηγεί πλέον στο Χάρβαρντ το δικαίωμα να εγγράφει διεθνείς φοιτητές, ύστερα από άμεση μήνυση του ιδρύματος, ομοσπονδιακός δικαστής εξέδωσε προσωρινή περιοριστική εντολή που μπλοκάρει την απόφαση. Περιοριστικές εντολές έχουν εκδοθεί και για πολλές ενέργειες που αφορούν απελάσεις φοιτητών και ανάκληση βίζας.
«Η κυβέρνηση επιχείρησε να εξαφανίσει το ένα τέταρτο του φοιτητικού σώματος του Χάρβαρντ, τους διεθνείς φοιτητές που συνεισφέρουν σημαντικά στο πανεπιστήμιο και την αποστολή του», αναφέρει η αγωγή. «Χωρίς τους διεθνείς φοιτητές του, το Χάρβαρντ δεν είναι Χάρβαρντ».
Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:
Υπάρχει Καλή και Κακή Λογοκρισία;
Pronatalism, η Επικίνδυνη Αντιμετώπιση της Υπογεννητικότητας