Δύο μόλις μήνες πριν από τις εκλογές ανάδειξης προέδρου στις ΗΠΑ και ενώ η κατάσταση στη Μέση Ανατολή είναι εκρηκτική και προφανώς θα επηρεάσει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο το παγκόσμιο γίγνεσθαι, 45.000 λιμενεργάτες από όλα τα μεγάλα λιμάνια στις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ και στις ακτές του Κόλπου κατέβηκαν από χθες σε απεργία.
Πρόκειται για την πρώτη μεγάλης κλίμακας απεργιακή κινητοποίηση εδώ και 47 χρόνια, η οποία εγκυμονεί κινδύνους τόσο για την οικονομία των ΗΠΑ όσο και για την παγκόσμια, καθώς θα επηρεαστεί η εφοδιαστική αλυσίδα διεθνώς. (Υπενθυμίζεται πως οι αλυσίδες εφοδιασμού έχουν ήδη πληγεί σκληρά φέτος από τη σύγκρουση στην Ερυθρά Θάλασσα, τη μακρά ξηρασία που επηρεάζει το Διώρυγα του Παναμά και την κατάρρευση της Γέφυρας της Βαλτιμόρης). Η έκταση της ζημιάς εξαρτάται από τη διάρκεια της απεργίας. Ωστόσο, παρότι είναι δύσκολο να υπάρξουν σαφείς προβλέψεις, εκτιμήσεις κάνουν λόγο για οικονομική ζημιά που ξεκινάει από 540 εκατομμύρια δολάρια και φτάνει έως και 5 δισεκατομμύρια δολάρια την ημέρα, ενώ αναμένεται να επηρεαστούν έως και 100.000 θέσεις εργασίας.
Από τα λιμάνια των ανατολικών ακτών των ΗΠΑ και των ακτών του Κόλπου διακινείται το 51% των εμπορευμάτων. Από τις εγκαταστάσεις τους στο Νιου Τζέρσεϊ, στη Βιρτζίνια, στην Τζόρτζια και στο Τέξας, καθώς και στο λιμάνι της Βαλτιμόρης, σημαντικό κόμβο για την εισαγωγή και εξαγωγή οχημάτων και βαρέων μηχανημάτων, φορτώνονται και εκφορτώνονται καθημερινά καταναλωτικά αγαθά, όπως φρούτα, ρούχα και παπούτσια, ανταλλακτικά και αυτοκίνητα.
Εξαιτίας της απεργίας, ευπαθή προϊόντα θα καταστραφούν –ο γεωργικός κλάδος ενδεχομένως θα πληγεί περισσότερο από όλους–, ενώ μια σειρά βιομηχανιών, συμπεριλαμβανομένων αυτοκινητοβιομηχανιών, λιανοπωλητών και παιχνιδιών, έχουν προειδοποιήσει ότι η απεργία θα είναι «καταστροφική» ως προς τις συνέπειές της.
Η κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Kathy Hochul, σε δήλωση που έκανε αμέσως μετά την ανακοίνωση της έναρξης της απεργίας των λιμενεργατών, τόνισε πως: «Πριν από λίγο, η πρώτη μεγάλης κλίμακας απεργία των λιμενεργατών της ανατολικής ακτοπλοΐας εδώ και 47 χρόνια ξεκίνησε σε λιμάνια από το Μέιν έως το Τέξας, συμπεριλαμβανομένης της Λιμενικής Αρχής της Νέας Υόρκης και του Νιου Τζέρσεϊ. Προετοιμαζόμενη για αυτήν τη στιγμή, η Νέα Υόρκη εργάζεται νυχθημερόν για να διασφαλίσει ότι τα παντοπωλεία και οι ιατρικές εγκαταστάσεις μας διαθέτουν τα απαραίτητα προϊόντα».
Παρότι είναι δύσκολο να υπάρξουν σαφείς προβλέψεις, εκτιμήσεις κάνουν λόγο για οικονομική ζημιά που ξεκινάει από 540 εκατομμύρια δολάρια και φτάνει έως και 5 δισεκατομμύρια δολάρια την ημέρα, ενώ αναμένεται να επηρεαστούν έως και 100.000 θέσεις εργασίας.
Η απεργία των λιμενεργατών δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Ο επικεφαλής του συνδικάτου International Longshoremen’s Association (ILA) Harold Daggett απειλεί εδώ και μήνες με την απεργία της 1ης Οκτωβρίου εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία για το ύψος της αύξησης που διεκδικούν οι εργαζόμενοι. Σύμφωνα με το συμβόλαιο που έληξε τη Δευτέρα, οι λιμενεργάτες, που κέρδιζαν έως και 39 δολάρια την ώρα, επιδίωκαν αύξηση 5 δολαρίων, ενώ η εργοδοσία αντιπρότεινε μόλις 2,5 δολάρια αύξηση, με αποτέλεσμα να λήξουν άδοξα οι διαπραγματεύσεις.
Σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό εργατικό νόμο Taft-Hartley του 1947, ο πρόεδρος Joe Biden θα μπορούσε να τερματίσει την απεργία. Ωστόσο, πριν από την κήρυξή της ο Αμερικανός πρόεδρος είχε δηλώσει πως δεν θα καταφύγει σε αυτήν τη λύση. Το διακύβευμα, όμως, είναι τεράστιας οικονομικής σημασίας. Ο δανικός ναυτιλιακός γίγαντας Maersk, για παράδειγμα, έχει προειδοποιήσει ότι μια εβδομάδα με κλειστά λιμάνια ισοδυναμεί με τέσσερις έως έξι εβδομάδες μέχρι να αποκατασταθεί η λειτουργία τους. Με αυτά τα δεδομένα, δεν μπορεί να αποκλειστεί και η αλλαγή στάσης του Joe Biden.
Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:
Τουρκία και BRICS: Η Αρχή της Μετατόπισης του Άξονα;
Όταν η Kamala Harris «Παγίδευσε» τον Donald Trump
Κυβερνοασφάλεια: Το Μεγάλο Στοίχημα της Δεκαετίας