Η διευθύντρια και CEO της πρωτοβουλίας για το Ελληνικό Περίπτερο στο Νταβός, το Greek House Davos, μιλά για την πρωτοβουλία που ανέλαβε, τη δύναμη που απαιτείται και τη δυσκολία να είσαι γυναίκα σε ένα ανδροκρατούμενο επιχειρείν, και μας προτείνει την “κυκλική δύναμη” της γυναικείας επιχειρηματικότητας.
Στο γραφείο της είναι αισθητή μια διακριτική πολυτέλεια. Με την Αθήνα να “εισβάλλει” από το παράθυρο και τον εσωτερικό χώρο να κοσμούν μοναδικά έργα τέχνης. Το τηλέφωνο δεν σταματά να χτυπά. Οι συνεργάτες της βρίσκονται σε όλο τον κόσμο. Μου ζητάει συγγνώμη για την καθυστέρηση. Καταλαβαίνω. Δεν είναι ένα τυχαίο project να ενορχηστρώσεις την παρουσία της avant garde του ελληνικού επιχειρείν στο σημαντικότερο οικονομικό forum του κόσμου.
Πότε γεννήθηκε η ιδέα για το Greek House Davos;
Τα τελευταία χρόνια ασχολούμαι έντονα με πρωτοβουλίες που βοηθούν επιχειρηματίες σε Ελλάδα και εξωτερικό να έρθουν πιο κοντά, να ευθυγραμμίσουμε προθέσεις, συμφέροντα και στόχους που οδηγούν σε σημαντικές συμφωνίες.
Είμαι πεπεισμένη ότι μόνο η συνεργασία, το κοινό όραμα, μπορεί να λειτουργήσει ως θετικός καταλύτης στην κοινωνία. Μην ξεχνάμε ότι έπειτα από δύο χρόνια έχουμε τη χαρά να ζήσουμε διά ζώσης το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός με βασική θεματική την “Κατανόηση”. Δεδομένου ότι τώρα η χώρα βγαίνει από τη στενωπό της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας, τώρα είναι η ώρα να πάμε στα κέντρα αποφάσεων. Να μην παρακαλάμε, αλλά να δίνουμε το παρών εκεί όπου παίρνονται οι αποφάσεις.
Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, που θα πραγματοποιηθεί στο Νταβός το τρίτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου, είναι ίσως το μοναδικό μέρος στο οποίο πρέπει να βρίσκεται η Ελλάδα. Εμείς αποφασίσαμε μακριά από πολιτικές ή όποιες άλλες εξαρτήσεις να προχωρήσουμε στη δημιουργία μιας πλατφόρμας όχι μόνο για τις ημέρες διεξαγωγής του φόρουμ, αλλά κυρίως για ολόκληρο τον χρόνο. Το Greek House Davos είναι για μένα όραμα ζωής. Θέλω να προσφέρω στη χώρα μου τη δυνατότητα να πει το δικό της success story στον κατάλληλο τόπο, τον κατάλληλο χρόνο. Και τα καταφέραμε!
Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, που θα πραγματοποιηθεί στο Νταβός το τρίτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου, είναι ίσως το μοναδικό μέρος στο οποίο πρέπει να βρίσκεται η Ελλάδα.
O αντικειμενικός στόχος ποιος είναι; Εννοώ, τι θα ορίσει το project ως επιτυχία;
Επιτυχία είναι το ότι τώρα έχουμε τον κατάλληλο χώρο και την κατάλληλη πλατφόρμα για να παρουσιάσουμε τη χώρα μας. Η επιτυχία, ξέρετε, δεν είναι κάτι που περιορίζεται. Θέλουμε να έρθουν όλοι όσοι έχουν κάτι να πουν και εμείς θα τους βοηθήσουμε να το πουν σε ευήκοα ώτα. Δεν προτείνουμε την ίδια λύση για όλους. Κάθε επιχειρηματίας, φορέας ή οργανισμός που θα συμμετάσχει έχει κάτι να πει και συγκεκριμένους στόχους να επιτύχει. Εμείς θα τον βοηθήσουμε να το πει με τον καλύτερο τρόπο και με τους καταλληλότερους ανθρώπους. Με τον δικό μας, μοναδικό τρόπο.
Πόσο δύσκολο είναι για μια γυναίκα σήμερα να βρίσκεται στο επιχειρείν της πρώτης γραμμής;
Δεν θέλω να το βλέπω έτσι. Είμαι γυναίκα, Ελληνίδα, Κρητικιά. Είμαι περήφανη για όλα όσα έχω κάνει, ακόμα και για τα λάθη μου. Για περισσότερο από μια δεκαετία βρίσκομαι ισότιμα στον χώρο του επιχειρείν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχω δει πολλές γυναίκες επιχειρηματίες να διαπρέπουν. Όπως και άντρες. Ναι, για εμάς τις γυναίκες είναι δυσκολότερο. Είναι αυτό το glass ceiling που πρέπει να ακυρώσουμε. Και αυτό γίνεται με τη συνεχή προσπάθεια και την εκπαίδευση των κοριτσιών στην κατεύθυνση ότι μπορούν να γίνουν ό,τι θέλουν. Δεν υπάρχει όριο στο ταλέντο και στα όνειρα που κάνουμε. Όσο για τις σκουριασμένες απόψεις κάποιων, αυτό πρέπει να είναι βάρος δικό τους. Σήμερα, έχουμε διδαχτεί ότι μόνο η ισότητα και η πίστη στη δικαιοσύνη του ταλέντου και της ικανότητας μπορεί να πάει μπροστά την κοινωνία.
Για περισσότερο από μια δεκαετία βρίσκομαι ισότιμα στον χώρο του επιχειρείν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχω δει πολλές γυναίκες επιχειρηματίες να διαπρέπουν.
Μπορούν, δηλαδή, οι γυναίκες καλύτερα;
Ναι. Αλλά όχι εις βάρος των αντρών. Το έμφυλο ζήτημα στο επιχειρείν έχει να κάνει με απαρχαιωμένα πρότυπα που ξεπεράστηκαν από την πραγματικότητα. Και καλό θα ήταν να το καταλάβουμε όλοι. Όχι με ακρότητες, αλλά με ενσυναίσθηση και με την πεποίθηση ότι η ώρα της γυναίκας είναι τώρα.
Δεν είναι άδικο για τους άντρες αυτό, και ειδικότερα τους νέους άντρες που προσπαθούν τώρα;
Όχι, γιατί είμαστε όλοι αγωνιστές στο πεδίο της ζωής πέραν του φύλου. Όλα θα αλλάξουν από τις νέες γενιές. Πριν από λίγα χρόνια ήταν οι startup. Τώρα είναι τα ταλέντα –αγόρια και κορίτσια– που διαπρέπουν στα σχολεία και τα πανεπιστήμια όλου του κόσμου. Άρα, το δίκαιο και επιβεβλημένο είναι να δίνεται σε όλους πρόσβαση στην παιδεία και σε εργαλεία επιμόρφωσης.
Όλα θα αλλάξουν από τις νέες γενιές. Πριν από λίγα χρόνια ήταν οι startup. Τώρα είναι τα ταλέντα –αγόρια και κορίτσια– που διαπρέπουν στα σχολεία και τα πανεπιστήμια όλου του κόσμου.
Γνωρίζω ότι έχετε παρουσιάσει μια δική σας ιδέα που συνδέει τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, την κοινωνία και το περιβάλλον. Θέλετε να μας πείτε λίγα λόγια παραπάνω;
Έχοντας την τύχη να μιλώ με πολύ σημαντικούς ανθρώπους και αφουγκραζόμενη την επιτακτικότητα για την αντιστροφή των αρνητικών συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, έχω καταλήξει ότι μπορούμε να πετύχουμε πολλά εφαρμόζοντας την αρχή της “κυκλικής δύναμης” μέσα από τα τρία κύρια συστατικά της:
- Γυναικεία επιχειρηματικότητα.
- Γυναικεία ενδυνάμωση μέσα από την εκπαίδευση με έμφαση σε θέματα ESG (Environmental, Social & Governance).
- Πράσινα εργαλεία με άξονα την κοινωνική πρόοδο.
Με λίγα λόγια, τα κορίτσια, οι νέες γυναίκες, μπορούν να αποτελέσουν δύναμη κοινωνικής ανανέωσης για να “απαλύνουν” τις πληγές της παγκόσμιας οικονομίας, αναδεικνύοντας την κοινωνία ως πρωταγωνιστή των πράσινων πολιτικών, που πλέον είναι μονόδρομος. Δεν έχω αυταπάτες, αυτό δεν θα συμβεί από τη μια μέρα στην άλλη. Το λέει και ο ποιητής, “για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολύ”.
Εν κατακλείδι, ποιος πρέπει να έρθει στο Greek House Davos;
Όλες οι εταιρείες και οι οργανισμοί που θα αποτελέσουν την ατμομηχανή για την Ελλάδα που ανατέλλει. Όλοι αυτοί που αποτελούν την έμπρακτη απόδειξη ότι δεν είμαστε τα κακά παιδιά της Ευρώπης, αλλά μια χώρα πρότυπο. Μια χώρα που δεν στέκεται στο ένδοξο παρελθόν της, αλλά χρησιμοποιεί αυτό το παρελθόν ως εφαλτήριο για ένα καλύτερο μέλλον.
***
Το Greek House Davos ίσως να αποτελέσει το game changer για την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων. Και για να καταλάβουμε τις πραγματικές διαστάσεις του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν πρόκειται για μια ακόμα διεθνή οργάνωση, αλλά για τη μοναδική οργάνωση όπου οι ισχυροί παρευρίσκονται για να ορίσουν την ατζέντα της επόμενης χρονιάς.
Δείτε επίσης στην αθηΝΕΑ:
Dataphoria: Data για την Αειφορία