Καθώς περιμένουμε το νέο γύρο αυστηρότερων μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας εδώ στην Αττική (διαβάζουμε ότι αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν περαιτέρω περιορισμό συναθροίσεων, λιγότερα τραπεζοκαθίσματα στην εστίαση, όπως και το κλείσιμο θεάτρων, κινηματογράφων, συναυλιακών χώρων, μπαρ κ.λπ.), είναι χρήσιμο να αναλογιστούμε αν υπάρχει κάτι που μπορούμε να αλλάξουμε ο καθένας στη δική του στάση και συμπεριφορά για να κάνουμε τον έλεγχο της κατάστασης έστω λίγο ευκολότερο.
Παράλληλα, ας συζητήσουμε λίγο για την αίσθηση που έχουμε κάποιοι ότι είμαστε άτρωτοι, αλλά και την επικίνδυνη πεποίθηση ότι αν είμαστε νέοι και (φαινομενικά) υγιείς, είναι προτιμότερο να κολλήσουμε για να “ξεμπερδεύουμε”. Στο άρθρο του Derek Thompson στο Atlantic What Young, Healthy People Have to Fear From COVID-19, ο δημοσιογράφος του έγκριτου περιοδικού αναφέρεται σε κάποια μόνο από τα δεδομένα που θα έπρεπε να θορυβήσουν ακόμη και τους πλέον “άτρωτους” εξ ημών.
Συνοπτικά, υποστηρίζει ότι, ακόμα κι αν οι πιθανότητες να χάσει ένας νεότερος σε ηλικία τη ζωή του εξαιτίας του Covid-19 είναι σημαντικά μικρότερες απ΄ ό,τι κάποιος ηλικιωμένος ή έχων υποκείμενο νόσημα, “ο θάνατος δεν είναι συνώνυμο του ρίσκου”.
Ας συζητήσουμε λίγο για την επικίνδυνη πεποίθηση ότι αν είμαστε νέοι και (φαινομενικά) υγιείς, είναι προτιμότερο να κολλήσουμε για να “ξεμπερδεύουμε”
Για να εξηγήσει λοιπόν κάποια μόνο από τα ρίσκα που υποβαθμίζει ή αγνοεί κανείς υιοθετώντας την αντίληψη ότι και να κολλήσει δεν έγινε και τίποτα, ο Thompson αναφέρεται σε μελέτες που δείχνουν ότι ακόμη και ασυμπτωματικοί ασθενείς παρουσιάζουν πνευμονικές ανωμαλίες στον απόηχο του Covid-19, αλλά και στην επίδραση που φαίνεται να έχει ο κορωνοϊός σε μια σειρά από όργανα του σώματός μας.
Μιλά επίσης για τους περίφημους “long-haulers”, μια κατηγορία ασθενών που γίνεται πιο ορατή καθώς περνάει ο καιρός, οι οποίοι υποφέρουν από ένα συνδυασμό συμπτωμάτων για μήνες, κάποιοι εκ των οποίων δεν είχαν περάσει καν τον Covid-19 “βαριά”. Πέρα όμως απ’ αυτά που ανακαλύπτουμε για την επίδραση του Covid-19 στην υγεία μας σήμερα, υπάρχουν αυτά που δεν ξέρουμε ακόμη και που ίσως φανούν τα επόμενα έτη, ή ακόμη και τις επόμενες δεκαετίες.
Λέει ακόμα πολλά και ενδιαφέροντα αν όμως ένα πράγμα κρατάω είναι την τελευταία του προτροπή: μην παίζετε στα ζάρια την υγεία σας. Η καλύτερη προστασία απέναντι στον Covid-19, για την ώρα, είναι να μην τον πάθουμε ποτέ.