Θεατρικά Κείμενα και Σύγχρονη Ποίηση από την Κάπα Εκδοτική

Κάπα Εκδοτική

Οι νέες προτάσεις από την Κάπα Εκδοτική περιλαμβάνουν τα θεατρικά κείμενα του Percy Shelley και της Αγγελικής Δαρλάση, καθώς και τη νέα ποιητική συλλογή του Χρίστου Κινάνι από τη σειρά «Φλέξη».

Αξίζει εδώ να αναφέρουμε πως η σειρά «Φλέξη», υπό τη διεύθυνση του ποιητή γιώργου δομιανού και με τη δημιουργική σφραγίδα του βραβευμένου στα Ελληνικά Βραβεία Σχεδιασμού Οπτικής Επικοινωνίας ΕΒΓΕ Ιωάννη Τσίγκα, δίνει εκ νέου προτεραιότητα στην ανάγκη ο ποιητικός λόγος να συνταιριάξει με τη γλώσσα του καιρού του, να την εκφράσει, να την επηρεάσει, αλλά και να τροφοδοτηθεί από αυτήν.

Στο πλαίσιο αυτό, απευθύνει πρόσκληση σε νέους ποιητές, επιχειρώντας με αυτόν τον τρόπο να λειτουργήσει ως ιμάντας μεταβίβασης της ποιητικής δημιουργίας προς την κοινωνία.

Percy Shelley | Οι Τσέντσι

Κάπα ΕκδοτικήΈνα σπάνιο έργο του σημαντικού ποιητή και εκπροσώπου του βρετανικού ρομαντισμού του 19ου αιώνα Perscy Shelley. Μια αληθινή ιστορία κακοποίησης και πατροκτονίας που έλαβε χώρα σε μια γνωστή αρχοντική οικογένεια της Ρώμης του 1600.

Η μορφή της κόρης, που στη σύντομη ζωή της υπέστη τις κακοποιήσεις και τη βία του πατέρα της, καθώς και η τραγική της κατάληξη, έγιναν σύμβολο αντίστασης για τον ρωμαϊκό λαό και αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για πολλά έργα τέχνης.

Η ποιητική γραφή, μεστή νοημάτων, το λεπτό ψυχογράφημα των ηρώων, η αναφορά στη δικαιοσύνη και στην ελευθερία, τα όρια της ηθικής, μέσα από μια δυναμική πλοκή, κάνουν το έργο μοναδικό.

Μάλιστα, ο ίδιος ο συγγραφέας δεν παρουσιάζει τη φρίκη πάνω στη σκηνή, την υπονοεί, θεωρώντας ότι υψηλός ηθικός σκοπός της τέχνης είναι να διδάξει στην ανθρώπινη ψυχή τον εαυτό της.

• Φιλολογική επιμέλεια-διορθώσεις: Σωτηρία Αποστολάκη | Σχεδιασμός έκδοσης: Ιωάννης Κ. Τσίγκας

Αγγελική Δαρλάση | Πόλη σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης

Κάπα ΕκδοτικήΣε μια ήσυχη μικρή πόλη (οπουδήποτε κι οποτεδήποτε) φτάνει απροσδόκητα ένας ταλαιπωρημένος ξένος, ο οποίος κρατάει σφιχτά κλεισμένο στη χούφτα του ένα μυστικό (τη φρίκη που τον έχει στοιχειώσει). Οι κάτοικοι τον περιθάλπουν και παράλληλα γοητεύονται από τη σιωπηλή του παρουσία.

Όταν ο ξένος αποφασίζει να μιλήσει, τη γοητεία διαδέχεται ο τρόμος, και μια πρωτόγνωρη «βροχή από δάκρυα» αρχίζει να πέφτει στην πόλη, η οποία κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Οι κάτοικοι θεωρούν τον ξένο υπαίτιο για την επικείμενη καταστροφή τους και η κλειστή του χούφτα μεταμορφώνεται γι’ αυτούς σε απειλητική γροθιά…

Ο μύθος έχει τις ρίζες του στην «Οδύσσεια» του Ομήρου και τη λαϊκή θρησκευτική παράδοση, και φόντο μια παθητική και αδιάφορη κοινωνία. Το έργο απέσπασε έπαινο στον Διαγωνισμό Συγγραφής Θεατρικού Έργου του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος το 2004.

• Φιλολογική επιμέλεια-διορθώσεις: Σωτηρία Αποστολάκη | Σχεδιασμός έκδοσης: Ιωάννης Κ. Τσίγκας

Χρίστος Κινάνι | Προσάναμμα

Κάπα Εκδοτική Σπόνδυλο τον σπόνδυλο, ο Χρήστος Κινάνι με το πρώτο του βιβλίο συνθέτει μια ποιητική σπονδυλική στήλη που μπορεί να κρατήσει ένα σώμα ορθό, μα και αιώνια φυλακισμένο σε ένα δωμάτιο γεμάτο καίριες και καλά ακονισμένες στιγμές. Η ανάγκη απελευθέρωσης μοιάζει το ίδιο δυνατή με τον πόθο να μην κουνηθεί ρούπι από την κατάσταση αυτή.

Τέσσερα κεφάλαια που ανοίγουν τον δρόμο στο φούντωμα του ελάχιστου πέμπτου. Της ανταμοιβής για τη διαδρομή, την αντοχή, την τρυφερότητα που μπορείς να διακρίνεις στο πιο πηχτό σκοτάδι του σύμπαντος.

Ο Χρήστος Κινάνι με το «Προσάναμμα» εισέρχεται στον χώρο των εκδόσεων συγκροτημένος και ώριμος. Μοιάζει πάνοπλος, μα δεν φοβάται καθόλου να πληγωθεί και να ματώσει. Γιατί άλλωστε γνωρίζει καλά πως η ποίηση σε βοηθάει να επουλώνεις πληγές και να προχωράς χαμογελαστός προς την επόμενη –βέβαιη– σφαγή.

• Επιμέλεια: γιώργος δομιανός | Σχεδιασμός έκδοσης: Ιωάννης Κ. Τσίγκας

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:


Τρία Βιβλία, Τρεις Κόσμοι, από την Κάπα Εκδοτική

Μικρά Βιβλιοπωλεία | Ας Γνωρίσουμε το 17

Γιατί Αξίζει να «Διαβάζω για τους Άλλους»;

 

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Συντάκτρια | Thunder Road
Συντάκτρια | Thunder Road

H Μαρία Σπανουδάκη γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι μητέρα τριών παιδιών, πτυχιούχος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας (Τμήμα Οικ. Επιστήμης) και του Εθνικού Ωδείου Αθήνας (Πιάνο). Την κέρδισε η μουσική, με την οποία ασχολείται επαγγελματικά. Αγαπά τους ήχους, τις παύσεις, τη φωτογραφία, το τρέξιμο, το διάβασμα, τα ταξίδια, τη μαύρη σοκολάτα, τα βαμβακερά σεντόνια και κάποια ξεχωριστά τρυφερά χέρια. Προτιμά τις ανατολές από τα ηλιοβασιλέματα, το τσάι αντί του καφέ και στο μεγάλο δίλημμα «κιθαρίστας ή ντράμερ» διαλέγει «μπασίστας».

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+