Νέες Κυκλοφορίες από τις Εκδόσεις Καπόν

Σελίδες γεμάτες από ιστορικές στιγμές της Ελλάδας, αρχαιολογικές αναζητήσεις και καταγραφές, αλλά και επιμορφωτικές ιστορίες για τη φύση και την τέχνη γεμίζουν τις νέες, αλλά και τις παλαιότερες κυκλοφορίες των αξιόλογων εκδόσεων Καπόν.

Πρόκειται για βιβλία που απευθύνονται σε ενήλικες, αλλά και παιδιά, που μας ταξιδεύουν, ενίοτε και με άκρως ενδιαφέρουσες εικονογραφήσεις, σε ξεχωριστές “συναντήσεις”. Ας δούμε αναλυτικά τα προτεινόμενα βιβλία.

24 Eικόνες για την Επανάσταση του 1821| Μαρίζα Ντεκάστρο 

Μέσα από φανταστικούς διαλόγους και πολύχρωμες εικόνες η Μαρίζα Ντεκάστρο ταξιδεύει τους μικρούς, αλλά και τους μεγάλους αναγνώστες στα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης.

Η βραβευμένη συγγραφέας, με σπουδές στην παιδαγωγική επιστήμη και τη λογοτεχνία για παιδιά, επεξεργάστηκε 24 εικόνες με γεγονότα της Επανάστασης, τις οποίες φιλοτέχνησε ο λαϊκός ζωγράφος και αγωνιστής Δημήτριος Ζωγράφος, με την καθοδήγηση του στρατηγού Ιωάννη Μακρυγιάννη.

Αντλώντας έμπνευση από τις λεπτομερείς ζωγραφιές με τα πρόσωπα, την τοπογραφία, τη στρατηγική των μαχών, τις πολιορκίες και τις ναυμαχίες, τον οπλισμό και την ενδυμασία των πρωταγωνιστών, δημιούργησε 24 φανταστικούς διαλόγους με παιδιά και νέους για να καταφέρει μια  “ζωντανή” και πρωτότυπη ξενάγηση στα ηρωικά χρόνια.

Ωκεανός | Εικονογράφηση: Hélène Druvert, Κείμενα: Emmanuelle Grundman 

Ένα αναζωογονητικό μακροβούτι στο μαγικό κόσμο του βυθού, χάρη στην εικονογράφηση της βραβευμένης Hélène Druvert και τα εντυπωσιακά, κομμένα με λέιζερ αναπτύγματα που συνοδεύουν τα περιεκτικά κείμενα της διακεκριμένης βιολόγου Emmanuelle Grundman, προσφέρει ο ΩΚΕΑΝΟΣ.

Η ποικιλόμορφη πανίδα και χλωρίδα του θαλάσσιου κόσμου, με τα διάφανα πλάσματα στα βαθύτερα σημεία του ωκεανού, το θρυλικό γιγάντιο καλαμάρι, το ποικιλόχρωμο περιβάλλον των κοραλλιών και τα παγόβουνα των πολικών ωκεανών, αποκαλύπτουν στον αναγνώστη το μεγαλείο τους.

Η Ιστορία των Εικόνων για Παιδιά | Kείμενα: David Hockney & Martyn Gayford, Εικονογράφηση: Rose Blake 

Βραβευμένο στη διεθνή Έκθεση Παιδικού Βιβλίου της Μπολόνια, το βιβλίο συστήνει στα παιδιά την Ιστορία της Τέχνης, από την πρώιμη ζωγραφική στα σπήλαια έως τις εικόνες που φτιάχνουμε σήμερα στους υπολογιστές μας και στις φωτογραφικές μηχανές των κινητών τηλεφώνων μας.

Ο σπουδαίος Βρετανός εικαστικός David Hockney, ο κριτικός τέχνης και συγγραφέας Martyn Gayford και η εικονογράφος Rose Blake, συζητούν για τη δημιουργία και την εξέλιξη των εικόνων μέσα στο χρόνο. Η έκδοση περιλαμβάνει και ένα εικονογραφημένο χρονοδιάγραμμα των εφευρέσεων, βιβλιογραφία και ευρετήριο.

Μολονότι το βιβλίο αυτό απευθύνεται κυρίως σε παιδιά, παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον για αναγνώστες κάθε ηλικίας.

Ιωάννης Τραυλός, Η Ζωή και το Έργο του | Αγγελική Κόκκου 

Η πολυσήμαντη προσφορά του Ιωάννη Τραυλού, τόσο στην αρχαιολογία όσο και στην αρχιτεκτονική, αποτυπώνεται στο βιβλίο της αρχαιολόγου Αγγελικής Κόκκου, το οποίο εκδίδεται με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των τριάντα πέντε χρόνων από το θάνατό του.

Η ζωή και το έργο του Ιωάννη Τραυλού έχουν συνδεθεί με μεγάλες στιγμές της ελληνικής αρχαιολογίας και την έρευνα των μνημείων του ελλαδικού χώρου. Αν και το όνομά του είναι άρρηκτα δεμένο με την Αθήνα και την Αττική, οι έρευνες και οι εργασίες του καλύπτουν πολλά άλλα μνημεία της ελληνικής αρχαιότητας, αλλά και των βυζαντινών και μεσαιωνικών χρόνων.

Ουσιαστική ήταν και η ενασχόλησή του με τη νεοκλασική αρχιτεκτονική του 19ου αιώνα, όπως και η συμβολή του στην αναστήλωση αρχαίων και βυζαντινών μνημείων, καθώς και στην αποκατάσταση ιστορικών κτιρίων της Αθήνας.

Οι σελίδες του βιβλίου συμπληρώνονται με το πλούσιο εικονογραφικό υλικό και τα σχέδιά του, που διακρίνονται για την καθαρότητα της γραμμής και τη “ζωγραφική” τους απόδοση.

 Με Τον Όμηρο Στις Μέρες του Κορωνοϊόυ | Βάσος Καραγιώργης 

Η Ιλιάδα και η Οδύσσεια υπήρξαν  σταθερό σημείο έμπνευσης και αναφοράς για τον διακεκριμένο μελετητή της κυπριακής αρχαιολογίας Βάσο Καραγιώργη.

Βασιζόμενος στην πείρα εξήντα πέντε και πλέον χρόνων ενασχόλησης με τα έπη και την αρχαιολογία τους, παρουσιάζει, με λόγο άμεσο και απλό, ξεχωριστές όψεις της ομηρικής σκέψης, που αφορούν βασικά και διαχρονικά θέματα του ανθρωπίνου βίου και πολιτισμού, όπως η ζωή, ο θάνατος, η φιλία, τα γηρατειά, ο έρωτας, η οικογένεια, ο γάμος και οι συζυγικές σχέσεις.

Ο Βάσος Καραγιώργης, αναζητώντας μια διέξοδο κατά την απομόνωση του πρόσφατου  εγκλεισμού λόγω κορωνοϊού, στράφηκε στα ομηρικά έπη, προσκαλώντας το αναγνωστικό κοινό σ΄ ένα γοητευτικό ταξίδι στον κόσμο του Ομήρου και των ηρώων του.

Παναγιώτης Κανελλόπουλος, Ο Πολιτικός, Ο Διανοούμενος και η Εποχή του | Μελέτης Η. Μελετόπουλος 

Η περιπετειώδης ζωή του κορυφαίου Έλληνα πολιτικού Παναγιώτη Κανελλόπουλου, μέσα από την πολυετή και ενδελεχή έρευνα σε ελληνικά και ξένα αρχεία, σκιαγραφείται ανάγλυφα από τον Μελέτη Η. Μελετόπουλο.

Ο συγγραφέας, χρησιμοποιώντας τις πληροφορίες της έρευνάς του, καθώς και σπάνιες, ανέκδοτες φωτογραφίες, μας μεταφέρει τη ζωή του πολιτικού, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη και με την ιστορία του τόπου.

Από την Πάτρα της Belle Époque και τη Χαϊδελβέργη των φιλοσόφων και των ποιητών, ως κορυφαίου στελέχους της Δεξιάς στο πλευρό του Παπάγου και του Καραμανλή, η πορεία του Παναγιώτη Κανελλόπουλου περιγράφεται με αποκαλυπτικές λεπτομέρειες.

Kοιτάζοντας τα Αστέρια | Sara Gillingham 

Τις υπέροχες ιστορίες του ουρανού συγκέντρωσε σ΄ αυτό το βιβλίο η βραβευμένη γραφίστρια και art director Sara Gillingham, η οποία έχει στο ενεργητικό της περισσότερα από 25 παιδικά βιβλία ως εικονογράφος και συγγραφέας.

Μέσα από τα λόγια και τις εικόνες της Gillingham, λιλιπούτειοι αλλά και ενήλικες αναγνώστες μαθαίνουν από πού πήρε την ονομασία του ο αστερισμός  της Μεγάλης Άρκτου, ποια συναρπαστική ιστορία κρύβεται πίσω από τους αστερισμούς της Ανδρομέδας και του Περσέα, ποιοι είναι οι αστερισμοί του ζωδιακού κύκλου και πώς στράφηκαν σε αυτούς οι αρχαίοι πολιτισμοί για να δημιουργήσουν τα πρώτα ημερολόγια.

Την εισαγωγή στην ιστορία της αστρονομίας, έτσι όπως μας την παρουσιάζει η Sara Gillingham, προλογίζει ο Διονύσης Σιμόπουλος. Τη μετάφραση του  βιβλίου έκανε Ηλίας Μαγκλίνης.

1922, Πώς Φτάσαμε στην Καταστροφή| Κώστας Μ. Σταματόπουλος 

Αξιοποιώντας την εγχώρια και την διεθνή  βιβλιογραφία, ο συγγραφέας επιχειρεί να δώσει  περιεκτικές απαντήσεις σε βασικά ζητήματα της Μικρασιατικής Καταστροφής, με πρόθεση να συμβάλλει στην επικράτηση μιας νηφάλιας ανασκόπησης των συγκλονιστικών γεγονότων.

Ο Κώστας Μ. Σταματόπουλος θέτει σειρά ερωτημάτων για το ζήτημα όπως, για παράδειγμα, κατά πόσο οι αντικειμενικές συνθήκες δικαιολογούσαν την εμπλοκή της Ελλάδος στην Μικρά Ασία ή ποιες ήταν οι ευθύνες του Ελευθερίου Βενιζέλου στις καίριες επιλογές, εάν υπήρξε όντως μεταβολή πορείας ως προς το Μικρασιατικό Ζήτημα στην ελληνική κυβερνητική πολιτική, ή ποια ήταν η έκταση της ευθύνης των κυβερνήσεων της αντιβενιζελικής παράταξης στην έκβαση της τραγωδίας.

Η Επιστροφή, Αγωνιστές του Α. Υψηλάντη στον Δρόμο για την Ελλάδα 1822/1823 |Γεώργιος Ι. Γκέκος 

Το βραβευμένο από την Ακαδημία Αθηνών βιβλίο του Γεωργίου Ι. Γκέκου είναι μία πρωτότυπη έρευνα για την ιστορία των αγωνιστών του  Αλέξανδρου  Υψηλάντη, που επέζησαν από τις φονικές συγκρούσεις της Επανάστασης του 1821 στη Μολδοβλαχία. Πολλοί από αυτούς κατέφυγαν στην Οδησσό και από ‘κει ξεκίνησαν τη δραματική πορεία της επιστροφής τους στην Ελλάδα.

The Late Byzantine Palace of Mistras And Its Restoration | Στέφανος Σινός | Εκδόσεις Καπόν

Η ιστορία του βυζαντινού παλατιού του Μιστρά, που δημιουργήθηκε στα μέσα του 13ου αιώνα και συμβολίζει την τελευταία αναλαμπή του Βυζαντινού πολιτισμού, ενώ αργότερα  επεκτάθηκε, για να γίνει η έδρα των Βυζαντινών διοικητών και στο πέρασμα των αιώνων κατέληξε ένα τριώροφο ερείπιο, περιγράφεται στο βιβλίο το Στέφανου Σινού.

Η “ξενάγηση” στο επιβλητικό συγκρότημα είναι αναλυτική και με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, μαζί με τις αναστηλωτικές εργασίες και τις τεχνικές που εφαρμόστηκαν στην αποκατάστασή του.

Το ερείπιο του παλατιού, μελετήθηκε και τεκμηριώθηκε σε ένα πλούσιο φωτογραφικό αρχείο, οδηγώντας σε ένα σχέδιο αναστήλωσης σύμφωνα με την αρχική του μορφή.

Διαβάστε ακόμη στην αθηΝΕΑ:

Βιβλιοθήκες Σύμβολα Γυναικείας Χειραφέτησης στο Αφγανιστάν

8 Βιβλία για την Επανάσταση του 1821

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Η αθηΝΕΑ είναι ένα μέσο ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Απευθύνεται σε μια νέα γενιά Ελλήνων, δυναμική, κοσμοπολίτικη, μορφωμένη και απαιτητική, που θέλει μια ολοκληρωμένη ενημέρωση για τα δικά της ενδιαφέροντα. Με αιχμή του δόρατος το βραβευμένο ομώνυμο newsletter, η αθηΝΕΑ αγκαλιάζει την καθημερινότητά σας με ερεθίσματα που σας κάνουν να σκέφτεστε διαφορετικά.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+