Κάθε Κρασί και Μια Ιστορία

Πάντα γοητεύομαι από τους ανθρώπους που δεν φοβούνται να δείξουν την αλήθεια τους και που βάζουν όλη την ψυχή και το πάθος τους σε αυτό που έχουν επιλέξει να κάνουν στη ζωή τους. Στις περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις, είναι και το ιδανικότερο γι’ αυτούς ή τουλάχιστον έτσι φαντάζει στα μάτια των υπολοίπων.

Κάπως έτσι ένιωσα πρόσφατα σε μια προσεγμένη εκδήλωση στον πρωτοποριακό χώρο Τ16, όπου οι σύμβουλοι-οινολόγοι της εταιρείας Zoumboulis & Associates μοιράστηκαν με τους καλεσμένους τους τις ιστορίες πίσω από τα κρασιά που υπογράφουν –και όχι απλώς «συνυπογράφουν»– με οκτώ παραγωγούς, ξεκινώντας με τα εξής λόγια:

«Κάθε κρασί μας αφηγείται μια ιστορία. Την ιστορία του terroir, του αμπελώνα, του κάθε παραγωγού. Γι’ αυτό και είναι τόσο μοναδικό όσο ο τόπος που το γέννησε και τόσο ξεχωριστό όσο ο άνθρωπος που το ονειρεύτηκε».

Η Zoumboulis & Associates, με επικεφαλής τον Πάνο και τον Σπύρο Ζουμπούλη, δραστηριοποιείται στον χώρο του κρασιού εδώ και περίπου 40 χρόνια, παρέχοντας –σε όλη τη διαδικασία, από τη συγκομιδή του σταφυλιού μέχρι την εμφιάλωση του κρασιού– οινολογικές και αμπελουργικές συμβουλευτικές υπηρεσίες σε οινοποιεία σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό. Αυτή την εμπειρία, την τεχνογνωσία, καθώς και τις σχέσεις φιλίας και εμπιστοσύνης που έχουν δημιουργήσει όλα αυτά τα χρόνια με οκτώ από τους παραγωγούς με τους οποίους έχουν συνεργαστεί, μοιράστηκαν σε μια ξεχωριστή εκδήλωση την Τετάρτη 1η Μαρτίου.

Σε αυτή τη γεμάτη συναίσθημα βραδιά, με την προτροπή και την ενθάρρυνση του δημοσιογράφου Κίμωνα Φραγκάκη, σύμβουλοι-οινολόγοι και παραγωγοί μοιράστηκαν με τους καλεσμένους τους ιστορίες συγκινητικές, χαριτωμένες, αστείες, ιστορίες ανθρώπων που δέθηκαν στην πορεία των ετών επιδιώκοντας έναν κοινό στόχο: την παραγωγή κρασιών που ξεχωρίζουν για την ποιότητα, αλλά και την αγάπη με την οποία παράχθηκαν.

Ο Πάνος και ο Σπύρος Ζουμπούλης είναι δίπλα στους συνεργάτες τους σε κάθε βήμα –από την επιλογή και την αγορά του κτήματος, μέχρι τον αμπελώνα, το οινοποιείο, το κρασί, τη φιάλη, τον σχεδιασμό της ετικέτας, την επιτυχία–, προσφέροντας ένα ολοκληρωμένο φάσμα συμβουλευτικών υπηρεσιών που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, οινολογικές αναλύσεις, σύγχρονες τεχνικές οινοποίησης (βιολογική, βιοδυναμική, πειραματική κ.ά.), την παλαίωση, σταθεροποίηση και εμφιάλωση, την εγκατάσταση, διαχείριση και βελτιστοποίηση των αμπελώνων και των οινοποιείων, την κατασκευή και τον σχεδιασμό ιδιωτικών κελαριών κ.ά.

«Παρούσες», φυσικά, στην εκδήλωση και οκτώ ετικέτες από τα οκτώ διαφορετικά οινοποιεία, αποτέλεσμα της στενής συνεργασίας των παραγωγών με τη Zoumboulis & Associates, μιας συνεργασίας που είχε ως  αποτέλεσμα το όραμα καθενός από τους παραγωγούς να γίνει πραγματικότητα:

  • Κτήμα Λύτρα – Ευμενίδες Μαλαγουζιά 2022 – Πικέρμι, Αττική
  • Bodegas Krontiras – Malbec Natural 2022 – Mendoza, Αργεντινή
  • Foivos Papastratis – Παραλία 2022 – Ληλάντιο, Εύβοια
  • Kontogiannis Family – Mangata Μαυρούδι 2021 – Κόρινθος, Κορινθία
  • La Tour Melas – La Tour Melas 2019 – Αχινός, Φωκίδα
  • Markou Vineyards – Phenómena Σαββατιανό Βαρέλι 2020 – Παιανία, Αττική
  • Ousyra Winery – Φωκιανό 2022 – Σύρος, Κυκλάδες
  • The Sky Spirits Company – Vamma Vermouth – Άλιμος, Αττική

Επιβεβαιώνοντας τη θεωρία ότι το κρασί απολαμβάνεται με όλες τις αισθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της ακοής, ο καλλιτέχνης και καθηγητής του ΕΚΠΑ στις Διαδραστικές Τέχνες, Αλέξανδρος Κοντογεωργακόπουλος, δημιούργησε, ειδικά για την εκδήλωση, το «Terroir», ένα ιδιότυπο DJ set και ηχοτοπίο με αναφορές από τον κόσμο του κρασιού. Ενώ, ο «φιλόξενος» μπουφές της εκδήλωσης κερνούσε τους καλεσμένους λαχταριστά εδέσματα.

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Ρεκόρ Επισκεψιμότητας και Πλατιά Χαμόγελα στην Έκθεση του ΣΜΟΕ

Βιώσιμη Γαστρονομία και Διατροφική Μεταμόρφωση | Μιλώντας με τον Chef Δημήτρη Κατριβέση 

Wise Greece: Γνωρίζουμε τον Λουκά από το «Εργαστήρι Μελιού»

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
CARPE VINUM
CARPE VINUM

Η Μαρία είναι Δικηγόρος Αθηνών αλλά και γκαλερίστα. Μεγαλωμένη σε κοσμοπολίτικο περιβάλλον και ζώντας για πολλά χρόνια στο εξωτερικό ανέπτυξε μια ιδιαίτερη σχέση με το κρασί και τη γαστρονομία, την οποία ακολουθεί πάντα και παντού! Δεν κρύβει ποτέ την παράφορη αγάπη της για την Αθήνα και μοιράζεται μαζί μας μικρά μυστικά από τον χώρο της γαστρονομίας.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+