Wise Greece: Γνωρίζουμε τον Λουκά από το «Εργαστήρι Μελιού»

Συνεχίζοντας τη συνεργασία μας με το Wise Greece, o Λουκάς Κέκκος μας περιγράφει το όραμα πίσω από τα προϊόντα του, πάντα με γνώμονα την ποιότητα, το μεράκι και την αγάπη για το προϊόν κι αυτό που κάνει. Ας τον γνωρίσουμε…

Πες μας λίγα λόγια για εσένα; Πώς ξεκίνησες; Πώς γεννήθηκε η ιδέα να ασχοληθείς με το μέλι;

Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου θέλω να προσφέρω πράγματα στον κόσμο. Όταν έφτασα σε παραγωγική ηλικία, ο πατέρας μου είχε ήδη ξεκινήσει να ασχολείται με το μέλι. Έτσι, συλλέγω και προσφέρω μέλι. Αρχικά δούλευα στην πρώτη γραμμή κρούσης, επιλέγοντας τις πρώτες ύλες και τα υλικά συσκευασίας, και σιγά σιγά μπήκα και στο διοικητικό κομμάτι. Τώρα δουλεύω με τον αδερφό μου, τον Δημήτρη, πάντα υπό το άγρυπνο βλέμμα του πατέρα μας.

Πες μας λίγα λόγια για το brand. Τι πρεσβεύει; Με τι σκοπό το δημιούργησες;

Το «Εργαστήρι Μελιού» δημιουργήθηκε από την ανάγκη να δείξουμε ότι το συγκεκριμένο προϊόν ήταν, είναι και θα παραμείνει κάτι παραδοσιακό, που δεν μπορεί να βιομηχανοποιηθεί. Επιλέγαμε από την αρχή προσεκτικά τις ποικιλίες του μελιού με γνώμονα πάντα να φέρουμε στον κόσμο κάτι που «θα το έδινα και στα παιδιά μου», κατά το κοινώς λεγόμενο.

Πώς ξεκίνησες; Τι δυσκολίες αντιμετώπισες;

Ξεκίνησα περίπου πριν από 20 χρόνια. Τότε λέξεις που τώρα φαντάζουν αυτονόητες, όπως «ποιότητα», «αγνότητα», «χημικές αναλύσεις», «σύστημα ποιότητας» στο μέλι, ήταν σχεδόν άγνωστες. Η μεγάλη δυσκολία, λοιπόν, ήταν κυρίως να καταφέρουμε να «εκπαιδεύσουμε» τον καταναλωτή, τον παραγωγό αλλά και τον ίδιο μας τον εαυτό σε μια πραγματικότητα στην οποία η ποιότητα μετριέται με στοιχεία και συγκεκριμένες προδιαγραφές, πέραν από τη σημαντικότερη προδιαγραφή όλων, τη θρεπτική αξία, που πάνω κάτω είναι δεδομένη στο μέλι.

Μίλησέ μας για τα προϊόντα σου. Τι τα κάνει διαφορετικά;

Τα προϊόντα μας έχουν φτιαχτεί όλα με μεγάλη προσοχή και αγάπη. Όλο το μέλι προέρχεται από μακροχρόνιες σχέσεις με παραγωγούς. Νομίζω αυτό είναι που το κάνει διαφορετικό.

Πες μας για τις πρώτες ύλες;

Οι πρώτες ύλες ήταν, είναι και θα είναι αγνές, προσεγμένες και προσεκτικά επιλεγμένες. Από το πρώτο μέχρι το τελευταίο προϊόν, η προσωπική γευστική δοκιμή και οι αντικειμενικότητα των χημικών αναλύσεων εξασφαλίζουν ότι πληρούνται όλες οι απαραίτητες προδιαγραφές.

Υπάρχουν κάποια προϊόντα σου που ξεχωρίζεις;

Όχι ιδιαιτέρως, όλα τα έχω φτιάξει με μεράκι και αγάπη. Ωστόσο, έχω μια αδυναμία στις δύο πρώτες ποικιλίες που δουλέψαμε. Το θυμαρίσιο μέλι και το μέλι Βανίλια-Ελάτης Μαινάλου.

Δώσε μας μερικές προτάσεις για τα προϊόντα σου (τρόπους χρήσης εκτός από τα κλασικούς, συμβουλές, συνταγές κ.ά.)

Νομίζω ότι το μέλι έχει εφαρμογή σε όλο το φάσμα των τροφίμων, μία ωστόσο που μου φαίνεται πάντα πολύ ενδιαφέρουσα είναι η ανάμειξή του με σοκολάτα, κατά κύριο λόγο πικρή, στα γλυκά.

Οι Έλληνες παραγωγοί μπορούν να κάνουν τη διαφορά μέσα στην κρίση;

Προσωπικά είμαι της άποψης, εδώ και πολλά χρόνια, ότι η ελληνική αγροτική παραγωγή μπορεί να είναι ένας από τους τρεις βασικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας. Στο επίκεντρο της παραγωγής αυτής βρίσκεται ο Έλληνας παραγωγός, αρκεί το σύστημα, από το χωράφι έως τον τελικό παραλήπτη, να λειτουργεί ορθολογικά.

Γιατί επέλεξες να συμμετάσχεις και να υποστηρίξεις την Κίνηση Wise Greece;

Γιατί όταν έχεις την ευκαιρία να δίνεις το προϊόν σου και παράλληλα να βοηθάς τον συνάνθρωπό σου, άμεσα ή έμμεσα, πρέπει να την αρπάζεις.

 

Γνωρίστε περισσότερους Wise Producers στην αθηΝΕΑ:

Wise Greece: Γνωρίζουμε τη Μαρία από το The Soaphouse

Wise Greece: Γνωρίζουμε την Ελένη και την Τόνια από τη Focus Thrace Cosmetics

Wise Greece: Γνωρίζουμε τη Φωτεινή από την Idiotropa

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Wise Producers
Wise Producers

Η Wise Greece είναι μία πολυβραβευμένη μη κερδοσκοπική Κίνηση με διπλό σκοπό. Από τη μία πλευρά προωθεί τα προϊόντα των μικρών Ελλήνων παραγωγών, ενώ χρησιμοποιεί το κέρδος από την πώληση των προϊόντων για να αγοραστούν τρόφιμα για ορφανοτροφεία και κοινωνικά παντοπωλεία. Μέχρι σήμερα, συνεργάζεται με 100 παραγωγούς, με περισσότερα από 2.500 προϊόντα, έχει προσφέρει περισσότερους από 40 τόνους τρόφιμα σε Ιδρύματα, κατακτώντας σημαντικά βραβεία σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το έργο της.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+