Καθημερινοί Μικροί Ήρωες στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Με αφορμή τα διακόσια χρόνια από την επανάσταση του ’21, αναρωτιόμαστε ποια σημασία έχει η λέξη ήρωας στις μέρες μας. Πώς αντιλαμβάνονται τα παιδιά μας την ιστορία και τι πιστεύουν για τους ήρωες της επανάστασης; Πώς αποτυπώνονται στη συνείδησή τους και πώς τους φαντάζονται; Ποιοι είναι οι δικοί μας καθημερινοί ήρωες;  

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης προσκαλεί και φέτος στον 8ο Παιδικό Διαγωνισμό Ζωγραφικής με τίτλο “Καθημερινοί Ήρωες” παιδιά ηλικίας 4-15 ετών να σκεφτούν και να αποτυπώσουν τον δικό τους Καθημερινό Ήρωα!

Η διευθύντρια του τμήματος εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης Μαρίνα Πλατή, μέσω της online συνέντευξής μας, μας ξεναγεί στις νέες δράσεις του μουσείου ακόμη και εν μέσω πανδημίας.

Ο φετινός διαγωνισμός γίνεται διαδικτυακά. Πώς η τέχνη, μέσω της τεχνολογίας, ενεργοποιεί τη φαντασία των παιδιών; 

Με έμπνευση την έκθεση “Αρχαιολατρεία και Φιλελληνισμός, της Συλλογής Θανάση και Μαρίνας Μαρτίνου” την οποία κάποια στιγμή, όταν ανοίξουν τα μουσεία, θα δει από κοντά το κοινό, επικεντρωθήκαμε στον φιλελληνισμό και την επέτειο του ’21.

Είναι μια προσπάθεια να ξανασκεφτούμε ποιοι είναι οι σημερινοί καθημερινοί ήρωες και να εξετάσουμε τις αξίες της ζωής. Ουσιαστικά, να δούμε πώς συμπίπτουν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε λόγω πανδημίας και πώς βιώνουμε αυτόν τον “ψυχολογικό πόλεμο” από τον οποίο θέλουμε  να απαλλαγούμε.

Έτσι, επιλέχθηκαν οι “Καθημερινοί Ήρωες” και αφήσαμε τα παιδιά να δημιουργήσουν με τη φαντασία τους. Μέσω της νέας ψηφιακής πλατφόρμας, λαμβάνουν μέρος στον διαγωνισμό και συμμετέχουν στο τέλος στην αντίστοιχη “ψηφιακή” έκθεση. 

Τι σας οδήγησε στη δημιουργία της πλατφόρμας και πώς αποτιμάτε την ανταπόκριση των παιδιών; 

Μετά από την τεράστια επιτυχία του περσινού διαγωνισμού που συγκέντρωσε 26.000 συμμετοχές, καταλάβαμε πως έπρεπε να οργανωθούμε, καθώς τότε ήταν πολύ δύσκολο να εκθέσουμε τα έργα των παιδιών. Από την άλλη πλευρά, τα παιδιά απογοητεύονταν καθώς δεν μπορούσαν να δουν τα έργα τους. Έτσι μπήκαμε στη διαδικασία να δημιουργήσουμε μια πλατφόρμα ώστε, διαδικτυακά πλέον, να συμμετέχουν στον διαγωνισμό, αλλά παράλληλα να ανακαλύπτουν όλο το χρόνο δημιουργικές δραστηριότητες και να αποκτούν γνώσεις που τα μυούν στο σύμπαν της Ιστορίας και της Τέχνης.   

Ποιοι είναι οι σημερινοί ήρωες για τα παιδιά;

Τα παιδιά αντιλαμβάνονται τους γιατρούς και όλους τους ανθρώπους που είναι στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της πανδημίας ως ήρωες. Παράλληλα όμως, καθώς βιώνουν τον καθημερινό αγώνα των γονιών τους να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες, αναδεικνύουν εκείνους ως κεντρικούς ήρωες.

Ωστόσο, ιδιαίτερη σχέση έχουν αναπτύξει και με τους δασκάλους τους στη διάρκεια αυτής της δοκιμασίας. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι είναι οι δικοί τους καθημερινοί ήρωες.  

Ποιος είναι ο στόχος των workshops που έχετε δημιουργήσει; 

 Στα διαδικτυακά εργαστήρια ο κυριότερος στόχος είναι “να περνάμε καλά”. Να μοιραζόμαστε τις γνώσεις μας έτσι ώστε ο ρόλος της μάθησης να δημιουργεί χαρούμενες εικόνες και σκέψεις στα παιδιά.

Με την ενότητα “Μαθαίνω” οι δραστηριότητες είναι διαμορφωμένες για τις ανάγκες των παιδιών όλων των ηλικιών και αποτελούν πεδίο έμπνευσης, προβληματισμού, συμμετοχής στην ιστορία και στην τέχνη, ενώ στην ενότητα “Δραστηριότητες”  εκπρόσωποι του χώρου της τέχνης, μέσω των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, θα ετοιμάσουν δράσεις στις οποίες τα παιδιά θα πειραματίζονται με διαφορετικές τεχνικές και υλικά. 

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; 

 Στην ενότητα “Τέχνη Για Όλους” φιλοξενούνται ειδικά διαμορφωμένες δραστηριότητες για παιδιά ΑμεΑ, μια βοήθεια για εκπαιδευτικούς ειδικών σχολείων ή γονείς που ασχολούνται με παιδιά με νοητική στέρηση ή συνοδούς, ώστε η επαφή με την τέχνη να είναι μια ίση ευκαιρία για όλους!

Προσπαθούμε επίσης να προσαρμόσουμε τις ξεναγήσεις μας ώστε να μπορούν να τις παρακολουθούν άτομα με κώφωση. Ήδη υπάρχει μια ξενάγηση βιντεοσκοπημένη στη νοηματική γλώσσα και συνεχίζουμε αυτήν την προσπάθεια για όλες μας τις συλλογές.

Ένα πιλοτικό πρόγραμμα που έχουμε αρχίσει είναι τα διαδικτυακά μαθήματα σε σχολεία απομακρυσμένων περιοχών της Ελλάδας που, λόγω της πανδημίας, δεν μπορούν να επισκεφθούν το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.  Αυτό που εισπράττουμε από τα παιδιά των απομακρυσμένων περιοχών είναι το απεριόριστο ενδιαφέρον τους για τα προγράμματα μας. Έχουμε σκοπό να συνεχίσουμε αυτά τα μαθήματα και να είναι πηγή έμπνευσης όσο το δυνατόν περισσότερο.

Θέλετε να δώσετε ένα μήνυμα αισιοδοξίας στα παιδιά για την πανδημία;

Να βλέπουμε στη δυσκολία, ευκαιρίες. Όλα περνούν και χρειάζεται να μένουμε αισιόδοξοι.

Άλλα άρθρα της Ρίας Σπύρου στην αθηΝΕΑ:

Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση για τα Παιδιά Μας

Βιβλίο: “Σκέψου Σαν Μοναχός” για Μια Ζωή Με Νόημα

5 Παιδικά Βιβλία Για Να Ζηλεύουν Οι Μεγάλοι

Child’ Space Athens: Τα Πρώτα Βήματα του Μωρού

Rosarte: Η Αγάπη για τη Μουσική

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
We Are Family
We Are Family

Γεννήθηκε τον Μάρτιο του 1977. Μεγάλωσε και ζει στην Αθήνα. Ανήσυχη από πολύ μικρή, της άρεσαν η μουσική, τα γράμματα και ο αθλητισμός. Στα 18 σπούδασε αισθητική και αργότερα έγινε make-up artist δίπλα στον Αχιλλέα Χαρίτο. Αφού συνεργάστηκε πάνω από 15 χρόνια με διάφορες εταιρείες παραγωγής και διαφήμισης, τηλεοπτικά studios και wedding planners, ανακάλυψε πως θέλει να ασχοληθεί με θέματα που αφορούν τα παιδιά. Παρακολούθησε "εκπαιδευτικό δράμα" στο εργαστήρι της Ξένιας Καλογεροπούλου στο Θέατρο Πόρτα και άρχισε να της δίνεται η έμπνευση για ιστορίες και παραμύθια που αφορούν ρόλους για παιδιά. Στη συνέχεια παρακολούθησε εργαστήρια ψυχολογίας γιατί την ενδιέφεραν οι διάφορες συμπεριφορές που διαμορφώνονται στους μικρούς μας φίλους, καθώς απέκτησε και η ίδια δύο γιους. Σήμερα σπουδάζει μονωδία-κλασσικό τραγούδι και ευελπιστεί να καταφέρει να πάρει το γρηγορότερο δυνατό το πτυχίο της. Συμμετέχει στο φωνητικό σύνολο "Eclipsis" και περνάει όμορφες εμπειρίες στη διάρκεια των προβών.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+