Έχουμε αλλάξει συνήθειες. Λίγο η πανδημία, λίγο η εμφατική αύξηση των ατομικών αδιεξόδων που δεν θεραπεύουν ούτε… οι εκπτώσεις, μας έχουν μετατρέψει σε κυνηγούς απολαύσεων με θετικό αποτύπωμα. Είναι δηλαδή, σαν να κάνουμε ατομική εταιρική ευθύνη στη ζωή μας.
Με μύχιο σκοπό την ευζωία και τα καλύτερα γηρατειά, ανακάλυψα τις χαρές της κολύμβησης. Όχι, όχι, δεν έγινα χειμερινός κολυμβητής αλλά, εδώ και κοντά έναν χρόνο, 3 με 4 φορές την εβδομάδα κάνω κολύμβηση. Υπό την καθοδήγηση του Κώστα Δαβερώνα, παλεύω να μάθω –απλά για τους πολλούς, δύσκολα για μένα– κόλπα για να κολυμπάω καλύτερα και προσφέρω στον εαυτό μου μια απίθανη εμπειρία άσκησης και ευεξίας.
Είναι δύσκολο να είσαι δάσκαλος σε κολυμβητήριο;
Όπως όλες οι δουλειές που σχετίζονται με την προπονητική, έτσι και η κολύμβηση έχει την κούραση και τις δυσκολίες της. Όταν όμως υπάρχει αγάπη, πάθος και μεράκι, όλα αυτά είναι λεπτομέρειες. Η ικανοποίηση και το συναίσθημα πληρότητας που αντλείται μέσα από την αλληλεπίδραση και βελτίωση των μαθητών σου είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να περιγραφεί με λόγια, είναι υπέροχο!
Τι θα συμβούλευες κάποιον που θέλει να ασχοληθεί με το κολύμπι;
Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η άσκηση σε πολλές χώρες του εξωτερικού συνταγογραφείται, με το άθλημα της κολύμβησης να έχει κυρίαρχο ρόλο, καθώς, σύμφωνα με έρευνες, αποτελεί το άθλημα της μακροζωίας. Η αρχή σε οποιοδήποτε νέο άθλημα και η εκμάθηση νέων δεξιοτήτων απαιτούν υπομονή, συγκέντρωση, αφοσίωση και προσπάθεια, πόσο μάλλον στον χώρο του υγρού στίβου, που τα πράγματα είναι δυσκολότερα. Ο αθλούμενος δεν βρίσκεται στο φυσικό του περιβάλλον, χρειάζεται να έχει υδροβιότητα και να συγχρονίζει την αναπνοή με τις κολυμβητικές χεριές και την κίνησή του γενικά. Είναι σημαντικό να τοποθετεί σωστά το σώμα του (υδροδυναμικά) προκειμένου να μειώσει τις αντιστάσεις και να μετακινηθεί αποτελεσματικά.
Δεν είναι εύκολο, όμως πραγματικά αξίζει τον κόπο. Με την εκμάθηση της σωστής τεχνικής, οι αθλούμενοι αποκτούν αυτοπεποίθηση, βελτιώνουν τις επιδόσεις τους, κατακτούν ένα πολύτιμο εφόδιο για τη ζωή και έναν όμορφο και ευχάριστο τρόπο άσκησης που βοηθάει στη διατήρηση της καλής σωματικής και ψυχολογικής υγείας χωρίς τραυματισμούς.
Έχει το κολύμπι ηλικία;
Το κολύμπι είναι ίσως το μόνο άθλημα που μπορεί να γίνεται σε όλο το εύρος της ζωής ενός ατόμου με αποτελεσματικότητα. Από τους πρώτους κιόλας μήνες της ζωής του ένα μωρό μπορεί να εξασκηθεί στην κολύμβηση μέσω προγραμμάτων baby swimming. Στη συνέχεια, παίρνει διάσταση εκμάθησης στην παιδική ηλικία και αθλητισμού ή πρωταθλητισμού από την εφηβεία και μετά.
Οι ενήλικοι μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους με την ενασχόληση με το άθλημα της κολύμβησης, συμμετέχοντας σε προγράμματα εκμάθησης, ομάδες κολύμβησης και προγράμματα aqua aerobic. Η κολύμβηση ενδείκνυται για άτομα που βρίσκονται στην τρίτη ηλικία, καθώς και υπερήλικες, λόγω της ιδιαίτερης φύσης της και του ασφαλούς περιβάλλοντος όπου διενεργείται.
«Το κολύμπι ενεργοποιεί περισσότερες μυϊκές ομάδες από οποιαδήποτε άλλη αερόβια άσκηση. Παρότι δεν είναι τόσο κουραστικό όσο αντίστοιχης έντασης αθλήματα, είναι διπλά ωφέλιμο για την καρδιά και το φλεβικό δίκτυο».
Γιατί λένε ότι είναι η καταλληλότερη άσκηση για όλες τις ηλικίες;
Εκτός από ό,τι αναφέρθηκε παραπάνω, το μεγάλο πλεονέκτημα της κολύμβησης είναι ότι δεν επιβαρύνει μυοσκελετικά τον αθλούμενο, καθώς δεν έχει κραδασμούς και δεν καταπονεί τις αρθρώσεις. Με τη σωστή τεχνική αποτρέπεται η πιθανότητα τραυματισμού και είναι ένας ευχάριστος τρόπος καρδιοαναπνευστικής και μυϊκής ενδυνάμωσης για άτομα όλων των ηλικιών και ικανοτήτων.
Επιπλέον, το κολύμπι ενεργοποιεί περισσότερες μυϊκές ομάδες από οποιαδήποτε άλλη αερόβια άσκηση. Παρότι δεν είναι τόσο κουραστικό όσο αντίστοιχης έντασης αθλήματα, είναι διπλά ωφέλιμο για την καρδιά και το φλεβικό δίκτυο, ενεργοποιώντας ταυτόχρονα την ευλυγισία και την κινητικότητα των αρθρώσεων για οποιοδήποτε πρότυπο κίνησης στη στεριά.
Τι σε έκανε να ασχοληθείς με το κολύμπι;
Από μικρή ηλικία είχα πάθος με το υγρό στοιχείο και τον αθλητισμό, έτσι η κολύμβηση αποτέλεσε ουσιαστικά την απάντηση στην ανάγκη μου για επαφή με το νερό. Όταν ήμουν 8 χρόνων, όνειρό μου ήταν να γίνω ναυαγοσώστης, μου άρεσε να σκέφτομαι ότι θα περνάω όλη τη μέρα στην παραλία κολυμπώντας, βοηθώντας τον κόσμο και σώζοντας ζωές πού βρίσκονται σε κίνδυνο.
Από τότε που με θυμάμαι, όταν βρίσκομαι στο νερό (θάλασσα ή πισίνα), νιώθω σαν να βρίσκομαι στο φυσικό μου περιβάλλον, με καταλαμβάνει μια ανεξήγητη ευτυχία.
Κάνεις πρωταθλητισμό;
Όχι, δεν κάνω πρωταθλητισμό, με τη στενή έννοια του όρου. Προπονώ παιδιά που κάνουν. Κάνω αθλητισμό, προπονούμαι καθημερινά στην πισίνα με απαιτητικά προγράμματα, έχω λάβει μέρος σε πολλούς αγώνες ανοιχτής θαλάσσης μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων με επιτυχία και διακρίσεις εντός και εκτός Ελλάδας. Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια συμμετέχω σε πανελλήνια πρωταθλήματα βετεράνων με την ομάδα του «Ωκεανού».
«Η ενασχόληση με το άθλημα της κολύμβησης αποτελεί ένα θαυμάσιο τρόπο κοινωνικοποίησης».
Κοινωνικοποιεί το κολύμπι;
Η ενασχόληση με το άθλημα της κολύμβησης αποτελεί ένα θαυμάσιο τρόπο κοινωνικοποίησης σε όλο το φάσμα των αθλητικών τμημάτων του. Πιο συγκεκριμένα, τα ενήλικα άτομα που συμμετέχουν σε ομαδικά προγράμματα (τμήματα εκμάθησης, aqua aerobic) συνήθως γίνονται μια όμορφη παρέα με κοινά ενδιαφέροντα και κοινούς στόχους, ξεφεύγοντας από τα στενά όρια του μαθήματος, που συχνά επεκτείνεται σε ομαδικές θαλάσσιες εκδρομές και εξόδους.
Οι αθλούμενοι των αναπτυξιακών ηλικιών δημιουργούν ισχυρές φιλικές σχέσεις, διαμορφώνουν χαρακτήρα και δεν είναι υπερβολή να πούμε πως στο τέλος καταλήγουν σαν μια μεγάλη αγαπημένη οικογένεια με δυνατούς συναισθηματικούς δεσμούς. Το κολύμπι ενώνει τους αθλητές του και τους βοηθάει να υπάρχουν στην καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους.
Αν δεν έκανες κολύμπι, τι θα ήθελες να κάνεις;
Η αλήθεια ότι δεν το έχω σκεφτεί, γιατί από μικρός ένιωθα ότι ανήκω στον χώρο του υγρού στίβου. Ωστόσο, το πιθανότερο θα ήταν να είχα ασχοληθεί με τη ζωγραφική, καθώς είναι κάτι με το οποίο ασχολούμαι ερασιτεχνικά. Με γεμίζει και με εκφράζει.
Πρωταθλητισμός ή προπονητική;
Αυτή είναι ίσως η δυσκολότερη ερώτηση. Παρότι ο πρωταθλητισμός και η προπονητική συνυπάρχουν στην κολύμβηση, ωστόσο, η σκοπιά τους διαφέρει σημαντικά και επιλέγονται για διαφορετικούς λόγους.
Όταν μιλάμε για πρωταθλητισμό, εννοούμε την αποκλειστική απασχόληση με το άθλημα. Δεν είναι εύκολο, απαιτεί να δίνεις κάθε μέρα τον καλύτερό σου εαυτό. Χρειάζεται ψυχολογική και σωματική ανθεκτικότητα, αυτοπειθαρχία, διαχείριση άγχους και υπομονή. Όταν κάνεις πρωταθλητισμό, δοκιμάζεις τα όριά σου, καταπόνηση, τραυματισμοί, θυσίες και στερήσεις αποτελούν μέρος της καθημερινότητας. Παρά τις δύσκολες συνθήκες όμως, η ενασχόληση με τον πρωταθλητισμό σε βοηθάει να θέσεις και να πετύχεις στόχους, να γνωρίσεις τον εαυτό σου και τα όριά σου, η χαρά που πηγάζει μέσα από την απόδοση, την επίδοση και από μία ενδεχόμενη επιτυχία είναι κάτι ασύγκριτο και έντονο.
Από την άλλη πλευρά, ο ρόλος του προπονητή είναι πολύπλευρος. Εκτός από γνωστική επάρκεια σε ανατομία, φυσιολογία, βιομηχανική και ψυχολογία, ο προπονητής πρέπει να εμπνέει σεβασμό, εμπιστοσύνη και ασφάλεια. Για να ασχοληθεί κάποιος με την προπονητική, χρειάζονται επικοινωνιακές δεξιότητες και μεταδοτικότητα. Ο ίδιος ο προπονητής πρέπει να έχει δυναμισμό, αποφασιστικότητα, ψυχραιμία, αυτοκυριαρχία και συναισθηματική ωριμότητα κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Ο προπονητής πρέπει να είναι πρότυπο για τον αθλητή, να έχει ενσυναίσθηση και υψηλό δείκτη συναισθηματικής νοημοσύνης.
Ποιος είναι ο στόχος της ζωής σου;
Στην προσωπική μου ζωή, ο στόχος μου είναι να κάνω μια ευτυχισμένη οικογένεια. Πιστεύω στον θεσμό της οικογένειας και θεωρώ ότι είναι από τα σημαντικότερα πράγματα στη ζωή ενός ανθρώπου και η βάση για τη δομή της κοινωνίας μας.
Στην επαγγελματική μου ζωή, στόχο αποτελεί η μεγαλύτερη δυνατή ανάπτυξη και διάδοση της κολύμβησης, αλλά και του αθλητισμού γενικότερα. Μέσα από συντονισμένες δράσεις και διοργανώσεις επιδείξεων, αθλητικών εορτών και αγώνων, να αναδειχθεί το άθλημα της κολύμβησης και η σημασία του. Θέλω από το οργανωσιακό μου πεδίο να εμπνεύσω όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο να ασχοληθεί και να αγαπήσει την κολύμβηση και αυτό μπορεί να συμβεί μόνο με τη σωστή ενημέρωση και επικοινωνία του αθλήματος. Ο «μικρός βασιλιάς» των Ολυμπιακών Αγώνων είναι κάτι παραπάνω από σημαντικός όχι μόνο για την υγεία, αλλά και για την ασφάλεια όλων μας.
Στην αθλητική μου ζωή, στόχο και πρόκληση αποτελεί η επίτευξη του εγχειρήματος του κολυμβητικού διάπλου της Μάγχης: ένα από τα πιο δύσκολα και ενδιαφέροντα θαλάσσια περάσματα του πλανήτη – 33 χιλιόμετρα κολύμβησης ανοιχτής θάλασσας, από τη Γαλλία στην Αγγλία, μέσα σε κρύο νερό και επικίνδυνα θαλάσσια ρεύματα. Είναι κάτι που ελάχιστοι Έλληνες έχουν καταφέρει. Έχω κάνει αρκετούς αγώνες μεγάλων αποστάσεων, αλλά το συγκεκριμένο είναι πραγματική πρόκληση!
***
Στη διπλανή πισίνα οι «καρχαρίες» και οι «αστερίες» ετοιμάζονται για προπόνηση. Με τα σκουφάκια και τα μπρατσάκια τους μοιάζουν σαν μια εικόνα ασύγχρονης κολύμβησης με φωνές και ζουζουνίσματα. Έχει τελειώσει η ώρα του μαθήματος και βγαίνουμε από την πισίνα. Κινούμαστε βουβά προς τα αποδυτήρια. Οι κερκίδες άδειες και, περπατώντας κουρασμένα, σκέφτομαι ότι η μεγαλύτερη πασαρέλα μας είναι η ζωή. Κριτή έχει εμάς και μεγαλύτερο κριτή τις επιλογές μας. Ακόμα και στα πιο δύσκολα, μπορείς, αν το θες, να παλέψεις για το καλύτερο, μια χεριά και μια αναπνοή παραπάνω. Σαν να κάνεις ένα ακόμα 25άρι στην πισίνα.
***
Ο Κωνσταντίνος Δαβερώνας είναι πτυχιούχος ΤΕΦΑΑ από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με ειδικότητα στην κολύμβηση και μεταπτυχιακός φοιτητής στο Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Αθλητισμού του ΕΑΠ. Έχει εργαστεί ως γυμναστής και ναυαγοσώστης πισίνας και θάλασσας σε αρκετά ξενοδοχεία της Ελλάδας, καθώς και σε ναυτικούς ομίλους στο κομμάτι της κολύμβησης, και από το 2010 και μετά ως προπονητής κολύμβησης και υπεύθυνος προγραμμάτων πισίνας σε διάφορα μεγάλα αθλητικά κέντρα στην Αττική.
Παράλληλα, τα τελευταία 10 χρόνια υπήρξε γυμναστής στην ιδιωτική εκπαίδευση, ως βασικός προπονητής στο τμήμα κολύμβησης στα πρωινά και τα απογευματινά προγράμματα της Ερασμείου Ελληνογερμανικής Σχολής, εκπροσωπώντας το σχολείο στους αγώνες κολύμβησης ΑΣΙΣ. Τα τελευταία χρόνια διακονεί την αγάπη του στο δημοτικό κολυμβητήριο Βύρωνα, έχοντας αναλάβει το τμήμα εκμάθησης ενηλίκων και διάφορα τμήματα αναπτυξιακών ηλικιών. Πριν από λίγες μέρες έγινε πατέρας.
Δείτε ακόμη στην αθηΝΕΑ:
Θαλάσσιος Αθλητικός Τουρισμός: Απ’ την Ξαπλώστρα στο Surf