Το Σκανδαλώδες Παρελθόν της Uber στο Προσκήνιο

Σε σκάνδαλο με παγκόσμιο αντίκτυπο που αναμένεται να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις, βάζοντας στο στόχαστρο πολιτικούς ηγέτες αλλά και ακαδημαϊκούς κύρους, μετατρέπεται η υπόθεση της Uber.

Έπειτα από τη διαρροή περισσότερων από 124.000 εγγράφων που μοιράστηκε ο Guardian με οργανισμούς μέσων ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο μέσω της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητικών Δημοσιογράφων (ICIJ), το μεγαθήριο της Silicon Valley βρίσκεται αντιμέτωπο με αποκαλύψεις για ανήθικες πρακτικές, που φαίνεται να εφάρμοσε κατά το παρελθόν.

Πέντε Χρόνια με Σκανδαλώδεις Μεθοδεύσεις

Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα για τις πρακτικές της Uber αφορά το διάστημα από το 2013 έως το 2017, περίοδο κατά την οποία η εταιρεία επεκτεινόταν σε νέες αγορές. Βασικοί πρωταγωνιστές των μεθοδεύσεων φαίνεται να είναι ο τότε διευθύνων σύμβουλος Travis Kalanick, αλλά και ο Mark MacGann, ένας λομπίστας καριέρας, που ηγήθηκε των προσπαθειών να «κερδίσει» η εταιρεία κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, προκειμένου να εισχωρήσει ανενόχλητα στην αγορά μεταφορών.

Ο MacGann, ο οποίος δηλώνει υπεύθυνος της διαρροής των εγγράφων, επόπτευε τις προσπάθειες της Uber να πείσει τις κυβερνήσεις να αλλάξουν τους κανονισμούς για τα ταξί και να δημιουργήσουν ένα πιο ευνοϊκό περιβάλλον για την εταιρεία σε περισσότερες από 40 χώρες.

Ανάμεσα στα ονόματα που φαίνεται να προσέγγισαν οι ιθύνοντες της Uber εκείνο το διάστημα είναι τα ανώτατα στελέχη του Barack Obama, David Plouffe και Jim Messina, ο Joe Biden, ως αντιπρόεδρος τότε, αλλά και η πρώην επίτροπος της ΕΕ, Neelie Kroes.

Ο Emmanuel Macron και η Uber

Ωστόσο, τα πυρά στρέφονται –μέχρι στιγμής τουλάχιστον– κυρίως εναντίον του Emmanuel Macron. Σύμφωνα με δημοσιεύματα πολλών ευρωπαϊκών εφημερίδων, ο Γάλλος πρόεδρος παρείχε διευκολύνσεις στην εταιρεία το επίμαχο διάστημα, ενόσω ήταν στο Υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με «απάντηση επί της αρχής» που έδωσε η προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας σε ερωτήσεις της εφημερίδας Le Monde, «φυσικά ήταν εκείνη την εποχή σε επαφές με τις εμπλεκόμενες εταιρείες κατά τις βαθιές αλλαγές του τομέα των μεταφορικών υπηρεσιών, διευκολύνοντας στην άρση κάποιων διοικητικών ή ρυθμιστικών εμποδίων».

Οι αποκαλύψεις για την Uber, τα στελέχη της οποίας δηλώνουν σήμερα πως δεν δικαιολογούν τις πρακτικές του παρελθόντος, καθώς η εταιρεία έχει μεταμορφωθεί από τότε υπό νέα ηγεσία, μάλλον θα μας απασχολούν για καιρό, καθώς εμπλέκονται ακόμη και ακαδημαϊκοί κύρους στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, οι οποίοι πληρώθηκαν με εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια προκειμένου να κατασκευάσουν αναφορές που εξήραν το οικονομικό μοντέλο της Uber.

Διαβάστε ακόμη στην αιθηΝΕΑ:

NATO: Mία Iστορική Eξέλιξη για την Ευρώπη

Αμβλώσεις στις ΗΠΑ: Η Επόμενη Μέρα

Οι Kαύσωνες Aποκτούν Όνομα

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Δημοσιογράφος | NO MAN'S LAND
Δημοσιογράφος | NO MAN'S LAND

Η Κυβέλη Χατζηζήση σπούδασε δημοσιογραφία και εργάστηκε σε εφημερίδες και περιοδικά μεγάλης κυκλοφορίας (Έθνος, Βήμα, Marie Claire), στο Mega και το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ασχολήθηκε με το καλλιτεχνικό, το κοινωνικό και το διεθνές ρεπορτάζ, καθώς και την κοινωνική επιχειρηματικότητα. Μετά από τριάντα χρόνια στον χώρο, ξαναρχίζει να σπουδάζει (Ευρωπαϊκό Πολιτισμό στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο) και να ενδιαφέρεται, όπως πάντα, να εντοπίζει ιστορίες άξιες να ειπωθούν.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+