Οι Kαύσωνες Aποκτούν Όνομα

Καύσωνες

Zoe, Yago, Xenia, Wenceslao και Vega. Οι καύσωνες αποκτούν όνομα. Για να είμαστε πιο ακριβείς, τα καιρικά φαινόμενα που μας ταλαιπωρούν ή, ακόμη χειρότερα, μας εξοντώνουν (και) τους καλοκαιρινούς μήνες αποκτούν πλέον ταυτότητα, η οποία μάλιστα σχετίζεται με την ένταση του φαινομένου και τις επιπτώσεις που θα έχει στην υγεία μας. Τα «βαφτίσια» ανακοίνωσε πριν από μερικές ημέρες ο δήμαρχος της Σεβίλλης Antonio Muñoz. Η πόλη του αντιμετωπίζει υψηλότατες θερμοκρασίες και έπρεπε κατεπειγόντως να δημιουργηθεί ένας δίαυλος επικοινωνίας με τους πολίτες, ώστε να ξέρουν πώς να αντιδρούν τις ημέρες του καύσωνα.

Πιο συγκεκριμένα, ο δήμαρχος της ανδαλουσιανής πρωτεύουσας δήλωσε πως τίθεται σε εφαρμογή ένας καλοκαιρινός πιλότος που κατηγοριοποιεί τους καύσωνες (ένα αντίστοιχο σύστημα λειτουργεί και στον δήμο Αθηναίων), με αποτέλεσμα τόσο οι πολίτες όσο και οι τοπικές αρχές να ξέρουν τι πρέπει να κάνουν προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη ζέστη.

Οι Καύσωνες Κατηγοριοποιούνται

Ο βιοκλιματολόγος Larry Kalkstein κατέληξε στον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν να κατηγοριοποιηθούν έπειτα από έρευνα 18 μηνών. Βάσει αυτού, οι αρμόδιοι θα ξέρουν πότε να συστήνουν στους πολίτες να πίνουν περισσότερο νερό, ή να μην κάνουν δραστηριότητες εκτός οικίας, ή να ανοίξουν τις δημοτικές πισίνες της περιοχής προκειμένου να καταφεύγουν εκεί οι δημότες, ή να πάρουν επιπρόσθετα μέτρα για τους ηλικιωμένους.

Κι αν αναρωτιέστε «τι με νοιάζει πώς ονομάζεται η ζέστη που μου κόβει την ανάσα, το θέμα είναι να απαλλαγούμε από τους καύσωνες», η Kathy Baughman McLeod λέει πως το όνομα και η κατηγοριοποίηση του φαινομένου βοηθά στην εκπαίδευση του κοινού για τη λήψη μέτρων που θα το καθιστούν ασφαλές. Ίσως.

Η υπερβολική ζέστη, όπως λέει η διευθύντρια του Κέντρου Ανθεκτικότητας του Ιδρύματος Adrienne Arsht-Rockefeller, Kathy Baughman McLeod, είναι ένας «σιωπηλός δολοφόνος». Πράγματι, η ακραία ζέστη κοστίζει τη ζωή παγκοσμίως σε 5 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο, ενώ οι θάνατοι ηλικιωμένων από υπερβολική ζέστη στην ΕΕ έφτασαν το 2018 τους 104.000.

Επιπλέον, η Μεσόγειος φλέγεται εσχάτως, με θερμοκρασίες που αγγίζουν ή και ξεπερνούν τους 48 °C. Το θερμόμετρο στις Συρακούσες της Σικελίας έφτασε πέρυσι στο ρεκόρ των 48,8 °C, θερμοκρασία που οδήγησε τους ιθύνοντες να βαφτίσουν το ακραίο καιρικό φαινόμενο «Lucifer».

Μέτρα και Εκπαίδευση

Η μεμονωμένη ονοματοδοσία λειτούργησε ενδεχομένως ως σημείο εκκίνησης για τον πιλότο με τους κατηγοριοποιημένους καύσωνες της Σεβίλλης, τα ονόματα των οποίων θα είναι ανδρικά και γυναικεία, ισπανικά και σπάνια, και θα ακολουθούν αντίστροφη κατάταξη σε σχέση με το ισπανικό αλφάβητο (από το «Z» στο «A» ή, κατά το ελληνικότερον, από το «Ω» στο «Α»).

Προς το παρόν, και μέχρι το σύστημα να τεθεί σε εφαρμογή και σε άλλες πόλεις σε όλο τον κόσμο, όνομα θα αποκτήσουν μόνο οι ακραίοι καύσωνες. Κι αν αναρωτιέστε «τι με νοιάζει πώς ονομάζεται η ζέστη που μου κόβει την ανάσα, το θέμα είναι να απαλλαγούμε από τους καύσωνες», η Kathy Baughman McLeod λέει πως το όνομα και η κατηγοριοποίηση του φαινομένου βοηθά στην εκπαίδευση του κοινού για τη λήψη μέτρων που θα το καθιστούν ασφαλές. Ίσως.

Διαβάστε ακόμη στην αθηΝΕΑ:
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Δημοσιογράφος | NO MAN'S LAND
Δημοσιογράφος | NO MAN'S LAND

Η Κυβέλη Χατζηζήση σπούδασε δημοσιογραφία και εργάστηκε σε εφημερίδες και περιοδικά μεγάλης κυκλοφορίας (Έθνος, Βήμα, Marie Claire), στο Mega και το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ασχολήθηκε με το καλλιτεχνικό, το κοινωνικό και το διεθνές ρεπορτάζ, καθώς και την κοινωνική επιχειρηματικότητα. Μετά από τριάντα χρόνια στον χώρο, ξαναρχίζει να σπουδάζει (Ευρωπαϊκό Πολιτισμό στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο) και να ενδιαφέρεται, όπως πάντα, να εντοπίζει ιστορίες άξιες να ειπωθούν.

DEI

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+