Ησυχία

Αυτοκίνητα κορνάρουν ακατάπαυστα. Αεροπλάνα απογειώνονται και προσγειώνονται πάνω από τα κεφάλια μας. Κομπρεσέρ σπάνε την άσφαλτο και πνίγουν την ανάσα μας. Κουζινικά γκρεμοτσακίζονται από τα ράφια και απορρυθμίζουν την αναμενόμενη ιεροτελεστία του φαγητού.

Πόρτες τρίζουν, κουδούνια χτυπάνε, τηλεοράσεις «ξεφωνίζουν». Άντρες βρίζουν, γυναίκες τσιρίζουν, παιδιά ουρλιάζουν. Λόγια, λογύδρια, κουβέντες, συζητήσεις, διαξιφισμοί, απόψεις. Όλη την ώρα και κάθε ώρα. Γιατί υπάρχει λόγος σοβαρός, αλλά και για ψύλλου πήδημα. Γιατί θέλουμε να καλοπιάσουμε τη μοναξιά μας, αλλά κι επειδή έτσι νομίζουμε ότι αιτιολογούμε την ύπαρξή μας.

«Σώστε τη σιωπή»

Κι έτσι ξεχνάμε κάτι πολύτιμο: τη σιωπή και το καλό της. Για το σώμα, την ψυχή και το νου. Το «Σώστε τη σιωπή» είναι μότο, αλλά κυρίως είναι (μόλις σε τρεις λέξεις) η ανάγκη και η προσδοκία για μια καλύτερη ζωή. Επιπλέον, το κυριότερο, είναι ο λόγος ύπαρξης του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Quiet Parks International, ο οποίος στοχεύει στον εντοπισμό και στη διάσωση δημόσιων και ιδιωτικών χώρων προσβάσιμων στους πολίτες όπου το μόνο που ακούγεται είναι ήχοι της φύσης.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει στην  επίσημη ιστοσελίδα του ο οργανισμός, το 97% του πληθυσμού των ΗΠΑ (δηλαδή σχεδόν οι πάντες) εκτίθεται σε θόρυβο που προκαλείται από τις αερομεταφορές και τους αυτοκινητόδρομους, το 90% των παιδιών δεν θα βιώσουν την ησυχία της φύσης κατά τη διάρκεια της ζωής τους και, με βάση δεδομένα από το 2005-2006, έως και το 17% των εφήβων (ηλικίας 12 έως 19 ετών) έχουν χαρακτηριστικά τα οποία υποδηλώνουν απώλεια ακοής στο ένα ή και στα δύο αυτιά εξαιτίας του θορύβου.

Αν αυτά σας φαίνονται ανάξια προσοχής ή μακρινά (αφού αφορούν στις ΗΠΑ), να είστε βέβαιοι πως η ηχορύπανση και οι βλαβερές της συνέπειες δεν γνωρίζουν σύνορα. Οργανισμοί που ασχολούνται με τη δημόσια υγεία, όπως ο ΠΟΥ, επισημαίνουν πως η ηχορύπανση προκαλεί καρδιαγγειακά νοσήματα, υπέρταση, διαταραχές ύπνου, ενόχληση, γνωστική εξασθένηση, προβλήματα ακοής και εμβοές, ενώ μειώνει την ποιότητα ζωής, την ευημερία και την ψυχική υγεία.

Η Ησυχία της Βιβλιοθήκης

Η ομάδα του Quiet Parks International, λοιπόν, επιχειρεί να αλλάξει το soundtrack της καθημερινότητάς μας και να αναδείξει τοποθεσίες όπου η ανθρώπινη παρουσία είναι κυριολεκτικά στο mute. Μέλη του, περιδιαβαίνοντας για μέρες πάρκα, δάση και εκτάσεις πρασίνου, καταγράφουν με ειδικές συσκευές μέτρησης τους τεχνητούς ήχους που βλάπτουν την υγεία αυτού που τους προκαλεί, δηλαδή του ανθρώπου.

Όπως γράφει σε εκτεταμένο ρεπορτάζ του στον Guardian ο Alex Moshakis, ο ηχητικός σχεδιαστής Nicholas Allan πέρασε συνολικά τέσσερις ημέρες στο ειδυλλιακό και για υψηλά βαλάντια Hampstead Heath, προκειμένου να αποφανθεί εάν η 800 στρεμμάτων δασική περιοχή με τους λόφους και τις λίμνες που βρίσκεται κοντά στο Λονδίνο ανταποκρίνεται όντως στα στάνταρτ του Quiet Parks International για τα επίπεδα θορύβου.

Το πράσινο φως στην περιοχή δόθηκε όταν διαπιστώθηκαν επίπεδα θορύβου λιγότερο από 40 ντεσιμπέλ για τουλάχιστον μία ώρα ή, με άλλα λόγια, όταν διαπιστώθηκε πως αυτό που ακουγόταν ήταν ό,τι και σε μια δημόσια βιβλιοθήκη: απολύτως τίποτα!

Η μοναδική εξαίρεση που θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή ήταν να παραβιαστεί το όριο των 40 ντεσιμπέλ μέχρι οκτώ φορές, αλλά μόνο έως και 60 ντεσιμπέλ, ή –για να γίνει κατανοητό– ο επιπλέον θόρυβος να φτάνει την ένταση που κάνει μια ηλεκτρική οδοντόβουρτσα.

Στους Παράδεισους της Σιωπής

Για να μελετήσει τις επιπτώσεις της ηχορύπανσης και τα ευεργετήματα της ησυχίας σε όλο το φάσμα της καθημερινής ζωής, η ομάδα της Quiet Parks International, που ίδρυσαν ο Vikram Chauhan και ο Gordon Hempton, περιλαμβάνει κοινωνικούς επιστήμονες, ακουστικούς οικολόγους, μουσικολόγους, αναλυτές, ερευνητές βιβλιοθηκονόμους, και δημιουργεί μια βάση δεδομένων προκειμένου να εντάξει πάρκα και δασικές περιοχές από όλο τον κόσμο που θα χρήζουν πιστοποίησης.

Η ομάδα λειτουργεί εντοπίζοντας μέρη μέσα από πηγές όπως τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, η Υπηρεσία Παρατήρησης και Πληροφοριών NOISE για την Ευρώπη ή από δορυφορικές εικόνες που αποκαλύπτουν ασυμβίβαστες χρήσεις γης και, χρησιμοποιώντας GPS, ζεύγος πανκατευθυντικών μικροφώνων χαμηλού θορύβου υψηλής ευαισθησίας, ψηφιακή συσκευή εγγραφής και ηχομετρητή, ελέγχει την ένταση της σιωπής.

Με 262 τοποθεσίες υψηλότερης προτεραιότητας για πιστοποίηση που εμφανίζονται στον χάρτη των Πιθανών Ήσυχων Πάρκων, οι λάτρεις της σιωπής έχουν βραβεύσει μερικά από τα πιο ήσυχα μέρη του κόσμου (ανάμεσά τους και το Dender-Mark Quiet Area στο Βέλγιο, το αστικό πάρκο που θεωρείται ορόσημο σιωπής, ηρεμίας και γαλήνης, και το Parc del Montnegre i el Corredor, μια μεγάλη προστατευόμενη φυσική περιοχή, η οποία βρίσκεται στην οροσειρά του Montnegre κοντά στη Βαρκελώνη).

Με άλλα λόγια, έχουν εντοπίσει και βραβεύσει επισκέψιμες τοποθεσίες που μειώνουν το άγχος και την αρτηριακή πίεση, βελτιώνουν τη διάθεση και αυξάνουν το ενδιαφέρον για τη ζωή.

Μέρη-αντίδοτα στην ηχορύπανση, η οποία, εάν δεν καταπολεμηθεί, «θα έρθει η μέρα που θα είναι τόσο επικίνδυνη όσο η χολέρα και η πανούκλα», όπως έχει πει από τις αρχές του περασμένου αιώνα, προειδοποιώντας και όχι κινδυνολογώντας, ο νομπελίστας μικροβιολόγος Robert Koch.

Διαβάστε ακόμη στην αθηΝΕΑ:

Οικολογία Προς Μίμηση

Slow Food και… Στην Υγειά μας!

Η Ηχορύπανση Κάνει Κακό στην Υγεία

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Δημοσιογράφος | NO MAN'S LAND
Δημοσιογράφος | NO MAN'S LAND

Η Κυβέλη Χατζηζήση σπούδασε δημοσιογραφία και εργάστηκε σε εφημερίδες και περιοδικά μεγάλης κυκλοφορίας (Έθνος, Βήμα, Marie Claire), στο Mega και το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ασχολήθηκε με το καλλιτεχνικό, το κοινωνικό και το διεθνές ρεπορτάζ, καθώς και την κοινωνική επιχειρηματικότητα. Μετά από τριάντα χρόνια στον χώρο, ξαναρχίζει να σπουδάζει (Ευρωπαϊκό Πολιτισμό στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο) και να ενδιαφέρεται, όπως πάντα, να εντοπίζει ιστορίες άξιες να ειπωθούν.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+