Οικολογία Προς Μίμηση

Καλές Πρακτικές για τη Σωτηρία του Πλανήτη

Ενόψει της Συνόδου για το Κλίμα στη Γλασκόβη τον Νοέμβριο, το ευρωπαϊκό πρόγραμμα UrbanWINS, που διεξήχθη στο πλαίσιο του Horrizon 2020, αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Στόχος του ήταν, μέσα από την ανάλυση των στοιχείων για τη διευθέτηση των αποβλήτων σε 24 πόλεις, να διαμορφωθούν οι δείκτες των Στρατηγικών Σχεδίων Πρόληψης και Διαχείρισης Αποβλήτων, πιλοτικά, σε οκτώ πόλεις.

Καλές Πρακτικές

Έτσι, στο Βουκουρέστι για παράδειγμα τέθηκε σε εφαρμογή ένα πιλοτικό πρόγραμμα, μέρος του οποίου είχε σκοπό τoν διαχωρισμό των σκουπιδιών που δημιουργούνταν σε δημόσιες εκδηλώσεις. Οι στοχευμένες δράσεις, όπως αυτή στη ρουμανική πρωτεύουσα, μπορεί να φέρουν πιο άμεσα αποτελέσματα σε περιβαλλοντικά και, κατ’ επέκταση, σε κοινωνικά ζητήματα. Πέρα από την εμπλοκή των κρατικών δομών για τη σωτηρία του πλανήτη, οι δράσεις αυτές αποτελούν επίσης αντικείμενο πληθώρας ιδιωτικών πρωτοβουλιών, όπως μπορείτε να δείτε και στις καλές πρακτικές που συνέλεξε το UrbanWINS.

Εξίσου σίγουρο όμως είναι ότι η σωτηρία μας δεν είναι αποκλειστική ευθύνη των κυβερνήσεων αλλά πρέπει να επιτευχθεί σε όλα τα επίπεδα.

Είτε σε σύνδεση με τις τοπικές κοινωνίες και τις κρατικές δομές, είτε χωρίς πολιτειακό υπόβαθρο, ιδιωτικές εταιρείες και ΜΚΟ δημιουργούν, ανά τον κόσμο, βιώσιμες λύσεις στις οποίες μπορούν να συμμετέχουν οι ενημερωμένοι πολίτες. Η I:CO για παράδειγμα, λειτουργεί σε 60 χώρες συλλέγοντας, αναδιανέμοντας και ανακυκλώνοντας ρούχα και παπούτσια, με ένα πολύ απλό ανταποδοτικό σύστημα: αφήνεις στα καταστήματα του δικτύου παλιά ρούχα ή παπούτσια που δεν τα χρειάζεσαι και παίρνεις εκπτωτικό κουπόνι.

Το TerraCycle Global Foundation είναι ένας οργανισμός που δραστηριοποιείται σε 21 χώρες και συστήθηκε το 2018 με χρηματοδότηση της PepsiCo Foundation. Στόχος του, η ανακύκλωση δύσκολα ανακυκλώσιμων προϊόντων, όπως γόπες τσιγάρων, στυλό, κάψουλες καφέ, πλαστικά που βρίσκονται στους ωκεανούς, πλαστικά γάντια.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο υπάρχει το Community RePaint, ένα ευρύ δίκτυο επαναχρησιμοποίησης χρωμάτων βαφής, που υποστηρίζεται από την εταιρεία κατασκευής χρωμάτων Dulux και διαχειρίζεται περί τα 300.000 λίτρα κάθε χρόνο. Μέσω του δικτύου, πολίτες ή εταιρείες που έχουν περίσσευμα μπογιάς μπορούν να το διοχετεύσουν, έναντι συμβολικής τιμής, σε άτομα, οικογένειες, κοινοτικές ή φιλανθρωπικές οργανώσεις που τα έχουν ανάγκη.

Ευθύνη Όλων

Είναι βέβαιο ότι η ανάληψη πρωτοβουλιών για την ανακύκλωση από τις τοπικές αρχές είναι πιο απαραίτητη από ποτέ. Επίσης βέβαιο είναι ότι, αν χαθεί η ευκαιρία για συγκεκριμένες δεσμεύσεις των κυβερνήσεων στην COP26, πράγμα διόλου απίθανο, η εξέλιξη της κλιματικής αλλαγής μπορεί να καταστεί μη αναστρέψιμη. Εξίσου σίγουρο όμως είναι ότι η σωτηρία μας δεν είναι αποκλειστική ευθύνη των κυβερνήσεων αλλά πρέπει να επιτευχθεί σε όλα τα επίπεδα.

Διαβάστε ακόμη στην αθηΝΕΑ:

COP26: Θα Χάσουμε την Τελευταία, Μεγάλη μας Ευκαιρία;

Slow Food και… Στην Υγειά μας!

Slow Tourism: H Aξία του Xρόνου στα Tαξίδια μας

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Δημοσιογράφος | NO MAN'S LAND
Δημοσιογράφος | NO MAN'S LAND

Η Κυβέλη Χατζηζήση σπούδασε δημοσιογραφία και εργάστηκε σε εφημερίδες και περιοδικά μεγάλης κυκλοφορίας (Έθνος, Βήμα, Marie Claire), στο Mega και το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ασχολήθηκε με το καλλιτεχνικό, το κοινωνικό και το διεθνές ρεπορτάζ, καθώς και την κοινωνική επιχειρηματικότητα. Μετά από τριάντα χρόνια στον χώρο, ξαναρχίζει να σπουδάζει (Ευρωπαϊκό Πολιτισμό στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο) και να ενδιαφέρεται, όπως πάντα, να εντοπίζει ιστορίες άξιες να ειπωθούν.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+