Slow Tourism: H Aξία του Xρόνου στα Tαξίδια μας

Slow Travel

Στην περίοδο της καραντίνας είχα την ευκαιρία να ξεφυλλίσω άλμπουμ φωτογραφιών και να ανατρέξω σε παιδικές αναμνήσεις από ταξίδια που έκανα με την οικογένειά μου. Στις περισσότερες, δεν αναγνώριζα τίποτα από τον τόπο. Σε κάποιες, δεν είχα ιδέα ότι είχα πάει εκεί.

Πριν από έναν μήνα, σ’ ένα παιχνίδι με φίλους, έκατσα και κατέγραψα τις χώρες και τις πόλεις που έχω επισκεφθεί. Σε αυτά πρόσθεσα, φυσικά, και τα επαγγελματικά ταξίδια που έκανα με την εταιρεία που εκπροσωπούσα. Τι κι αν έμενα σε κάθε πόλη λιγότερες από 72 ώρες. Στο κουτάκι έβαζα “τικ” και χαιρόμουν με τον εαυτό μου για τα χιλιόμετρα που είχα διανύσει και τις πτήσεις-εξπρές που έχω κάνει.

Κεκτημένη Ταχύτητα

Αν με ρωτάτε τι θυμάμαι από όλα αυτά τα ταξίδια, θα σας πω σχεδόν τίποτα.

Ίσως στα περισσότερα να θυμάμαι την αγωνία μου να βρω τον πιο γρήγορο και εύκολο τρόπο να φωτογραφηθώ μπροστά στα τοπόσημα των πόλεων. Να κάνω μια γρήγορη βόλτα στα πιο διάσημα μέρη, να φάω -ίσως- σ’ ένα τοπικό εστιατόριο με καλή αξιολόγηση στην Google και να ανεβάσω τη φωτογραφία μου στο Instagram. Κάτι σαν ψηφιακό ημερολόγιο.

Στην αξιολόγηση των ταξιδιών που έχω κάνει στη ζωή μου, κατάλαβα πως η εμπειρία που ζούσα δεν αντιστοιχούσε πάντα με την αξία του προορισμού που επισκεπτόμουν.

Slow Travel

Εκτός Ελλάδας

Τα ταξίδια στο εξωτερικό έχουν έναν πιο εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Ταξιδεύεις για να γνωρίσεις άλλους πολιτισμούς και να μάθεις περισσότερα γύρω από την τέχνη και την ιστορία τους. Κάνοντας έναν απολογισμό των δικών μου ταξιδιών στο εξωτερικό, σπάνια αισθανόμουν ξεκούραστη με την επιστροφή μου στην Ελλάδα.

Slow TravelΟ χρόνος ήταν πολύ περιορισμένος και το πρόγραμμα αρκετά απαιτητικό για να πάω σε όλα τα must-see των πόλεων που επισκεπτόμουν. To γνωστό bucket list trip. Μία λίστα από σημεία που έπρεπε να επισκεφθώ, εστιατόρια στα οποία έπρεπε να φάω και στιλάτα καφέ για μηλόπιτα με σαντιγί που έπρεπε να φωτογραφήσω.

Στην αξιολόγηση των ταξιδιών που έχω κάνει στη ζωή μου, κατάλαβα πως η εμπειρία που ζούσα δεν αντιστοιχούσε πάντα με την αξία του προορισμού που επισκεπτόμουν.

Σε όλα αυτά, η κοινή συνισταμένη είναι μία: ο χρόνος. Ο χρόνος που διαθέτεις να αφιερώσεις σ’ έναν προορισμό. Να τον εξερευνήσεις και να τον ανακαλύψεις. Η έννοια του χρόνου που ήρθε στην επιφάνεια τη μεγάλη περίοδο της καραντίνας.

Η αξία του επανεκτιμήθηκε και αρχίσαμε να αντιλαμβανόμαστε διαφορετικά την ενέργεια που επενδύουμε στην προσωπική μας ζωή και στις εμπειρίες που επιλέγουμε να ζήσουμε. Γιατί, τα ταξίδια είναι μια εμπειρία που ο καθένας επιλέγει να ζήσει.

Και κάπου εκεί, συνειδητοποίησα πως το να ταξιδεύω αργά, να αφιερώνω χρόνο και ενέργεια σε έναν προορισμό είναι ο τρόπος που επιθυμώ να ταξιδεύω πλέον.

Slow Tourism / Slow Food / Slow Lifestyle

Ο όρος Slow ξεκίνησε το 1989 στην Ιταλία, έπειτα από το κίνημα του Ιταλού Carlo Petrini “Slow Food”, με σκοπό την προώθηση του κινήματος βιολογικών ντόπιων προϊόντων σε λογικές τιμές, κάτι που θα ωφελούσε καταναλωτές και παραγωγούς.

Στην πορεία των χρόνων ο όρος διευρύνθηκε, περιλαμβάνοντας τον τρόπο που επιλέγουμε να  ζούμε και, κατ΄ επέκταση, τον τρόπο που επιλέγουμε να ταξιδεύουμε.

Παρατηρήθηκε πως ο έντονος ρυθμός ζωής στην καθημερινότητα μας, γεμάτος χρονοδιαγράμματα, διορίες και έντονο στρες, μεταφέρθηκε και στον τρόπο που οι άνθρωποι ταξιδεύουν. Προγράμματα μαζικού τουρισμού, λίστα με τα απαραίτητα αξιοθέατα αλλά και η λογική του bucket list, οδήγησαν στην ανάγκη της δημιουργίας του Slow Traveler.

Οι Τρεις Άξονες του Slow Tourism

Η Slow Tourism κουλτούρα (αργός ή ήπιος τουρισμός) βασίζεται σε τρεις άξονες, όπως αυτοί περιγράφονται στο βιβλίο του Janet E. Dickinson “Slow Travel and Tourism”:

  • Περιβάλλον: Ο Slow Traveler αποφεύγει τα μεγάλα αστικά κέντρα. Επιλέγει την απόδραση στην επαρχία και στη φύση. Και αυτό γιατί είναι ευαισθητοποιημένος για το περιβάλλον. Έτσι, προτιμά να επισκέπτεται προορισμούς που συνεισφέρουν στη βιώσιμη ανάπτυξη και καταναλώνει αγαθά και υπηρεσίες με σημαντικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο.
  • Μετακίνηση: Για τον Slow Traveler σημασία δεν έχει ο προορισμός αλλά το ταξίδι. Δεν επιλέγει μεταφορικά μέσα με κριτήριο την εξοικονόμηση του χρόνου. Έτσι, περιορίζει τη χρήση του αεροπλάνου και αυτοκινήτου και χρησιμοποιεί τρένα, ποδήλατα και περπάτημα. Επιλέγει εναλλακτικούς τρόπους για να φτάσει σε έναν προορισμό, αλλά και να περιπλανηθεί μέσα και γύρω από αυτόν.
  • Ταξίδι: Ο Slow Traveler επιλέγει έναν προορισμό και αφιερώνει χρόνο να τον γνωρίσει. Δεν επιζητεί να επισκεφτεί μία σειρά από αξιοθέατα, αλλά να βιώσει την ενσυναίσθηση της κουλτούρας και της καθημερινότητας των ντόπιων και τους κρυμμένους θησαυρούς. Αναζητά παραδοσιακά εστιατόρια και καφέ όπου συχνάζουν οι ντόπιοι. Συνομιλεί μαζί τους και τους ζητά προτάσεις. Τρώει παραδοσιακά φαγητά και ζητάει να μάθει πώς φτιάχνονται. Εξερευνά πώς διασκεδάζουν οι ντόπιοι. Μαθαίνει τους παραδοσιακούς χορούς. Μαθαίνει τη γλώσσα. Αγοράζει τοπικά προϊόντα από τοπικούς παραγωγούς και μαθαίνει για τον τρόπο παραγωγής τους.

Ο Κύβος Ερρίφθη!

Ναι, είμαι μια Slow Traveler. Μελετώντας για την κουλτούρα του Slow Travel συνειδητοποίησα πως από όλα τα ταξίδια που έχω κάνει, τα αγαπημένα μου μέρη για καφέ είναι τα καφενεία, εκεί δηλαδή όπου συχνάζουν η ντόπιοι.

Τα αγαπημένα μου φαγητά είναι αυτά από τον κήπο της περιοχής και αγαπημένη μου ξενάγηση είναι οι ποδηλατάδες και οι βόλτες σε άγνωστα από τουριστικούς οδηγούς δρομάκια. Σε όλα, ο καλύτερος οδηγός είναι οι locals που με ιστορίες, θρύλους και καθημερινές ασχολίες σε ξεναγούν στην κουλτούρα και τον πολιτισμό κάθε τόπου.

Μετά την καραντίνα, αποφάσισα να αφιερώσω ενέργεια στα ταξίδια μου και στους ανθρώπους που συνθέτουν το άλμπουμ των φωτογραφιών μου. Ο χρόνος είναι πολύτιμος, για τις εμπειρίες μας, για το περιβάλλον και για το μέλλον μας.

Ας τον αξιολογήσουμε σωστά και ας απολαύουμε ό,τι μας προσφέρεται.

Διαβάστε ακόμη στην αθηΝΕΑ:

Slow Food και… Στην Υγειά μας!

Τι Είδε Ένας Καλαμοκανάς στη Σάνη

Η Υπομονή είναι Αρετή και στο Κρασί: Wine Tasting στο Κτήμα Αργυρού στη Σαντορίνη

Η Λώρα Αργυροπούλου ασχολείται με την επικοινωνία και το στρατηγικό μάρκετινγκ με ειδίκευση στον τουρισμό και τα events. Μεταξύ Ελλάδας και εξωτερικού κάνει αυτό που της αρέσει περισσότερο: να συναντάει ανθρώπους ή να κάνει τους ανθρώπους να συναντιούνται.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER