Ο Νίκος Ρωμαλίδης αγάπησε το αμπέλι από παιδί. Έχει ονοματίσει τα χωράφια και έχει αγγίξει κάθε σπιθαμή τους με τα χέρια του.
Όταν μαζεύει τα τσαμπιά ένα ένα από τον αμπελώνα του κτήματος –βιολογικός ήδη από το 2004– ξέρει πώς να τα μετατρέπει σε υπέροχα κρασιά.
Η περιοχή Άμπελοι Σερρών ανήκει στην αμπελουργική ζώνη του νομού και φημίζεται για τη μακροχρόνια παράδοσή της στην αμπελοκαλλιέργεια. Βρίσκεται κοντά στη λίμνη Κερκίνη, σε ένα σημείο όπου η πεδιάδα ανεβαίνει και οι λόφοι κρύβουν τα αμπέλια.
Η δυναμική της οικογένειας ήταν εκείνη που του μετέδωσε την υπομονή και την αγάπη για την αμπελοκαλλιέργεια. Αυτό μπορεί να το νιώσεις στα κρασιά του, αλλά και στις πίτες που φτιάχνει η μητέρα του και συνοδεύουν τις οινοποσίες από τους επισκέπτες των αμπελιών.
Ποια ήταν η πρώτη σας επαφή με το κρασί; Προέκυψε ή μεγαλώσατε σε οικογενειακό περιβάλλον όπου υπήρχε ήδη σύνδεση;
Η πρώτη επαφή μου ήταν στις αρχές της δεκαετίας του ’90, όταν ο πατέρας μου άρχισε τις πρώτες φυτεύσεις αμπελιών. Ξεκίνησε ουσιαστικά από την αγάπη του για το κρασί, αγάπη που κληρονόμησε και αυτός με τη σειρά του από τον παππού του, ο οποίος είχε δημιουργήσει στο πατρικό σπίτι ένα από τα πρώτα υπόσκαφα πατητήρια.
Όσον αφορά εμένα, μοιραία μεγάλωσα μέσα στο αμπέλι. Το 2003 πέρασα στο ΤΕΙ Σίνδου, στο Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων, για να λάβω και την ακαδημαϊκή γνώση σε ό,τι αφορά την καλλιέργεια και την προστασία της αμπέλου. Το 2005, παράλληλα με τις σπουδές μου, συνειδητοποίησα και τη δική μου αγάπη για το κρασί και αποφασίσαμε από κοινού με τον πατέρα μου την ανέγερση δικού μας οινοποιείου. Ήταν η χρονιά που αυξήσαμε την καλλιεργούμενη έκταση και από 32 τα στρέμματα έγιναν 52, με την προσθήκη της ποικιλίας του Λημνιού.
Πόσες και τι ετικέτες παράγει αυτή τη στιγμή το Κτήμα Ρωμαλίδη;
Πλέον παράγουμε έξι ετικέτες, δύο λευκά, τρία ερυθρά και ένα ροζέ.
PLEGMA RED: Cabernet Franc – Merlot – Ξινόμαυρο. Ένα μπορντολέζικο blend με μια ελληνική πινελιά, το Ξινόμαυρο, που για μένα είναι ο βασιλιάς της Μακεδονίας.
PLEGMA WHITE: Sauvignon Blanc – Trebbiano. Με δύο διεθνείς ποικιλίες, που εναρμονίστηκαν πλήρως με το μικροκλίμα της περιοχής.
PLEGMA ROSE: Λημνιό. Ένα από τα ελάχιστα μονοποικιλιακά ροζέ από Λημνιό στον ελλαδικό χώρο, με το αποτέλεσμα να μας δικαιώνει πλήρως!
ΩΡΑΙΟΖΗΛΗ: Μοσχάτο – Ζουμιάτικο. Ωραιοζήλη είναι το όνομα της μητέρας και της κόρης μου. Επέλεξα το κρασί αυτό γιατί είναι τραγανό, ζουμερό και με ιδιαίτερη προσωπικότητα, που μοιάζει πολύ με τον χαρακτήρα της μητέρας μου και της κόρης μου!
LIMNIO ROMALIDI: Λημνιό. Μια από τις αρχαιότερες ποικιλίες σταφυλιού στον κόσμο, που προσαρμόζεται τέλεια στο μικροκλίμα της περιοχής, ενώ η προσεκτική βιολογική καλλιέργεια στο Κτήμα Ρωμαλίδη τη βοηθά να εκδηλώσει στο έπακρο τη γοητεία και την τυπικότητά της.
CABERNET ROMALIDI: Cabernet Sauvignon. Ένα μονοποικιλιακό Cabernet σε ένα από τα αμπελοτόπια με το μεγαλύτερο υψόμετρο. Με αρώματα καπνού και ώριμων κόκκινων φρούτων και δυνατότητα μακράς παλαίωσης.
Αποφασίσατε να ακολουθήσετε τη βιολογική καλλιέργεια και τη βιολογική οινοποίηση για λόγους μάρκετινγκ ή σας εκφράζουν ως άποψη και τρόπο ζωής; Άξιζε τον κόπο;
Ακολουθείς τη βιολογική καλλιέργεια όχι γιατί είναι μόδα. Το κάνεις επειδή το πιστεύεις, επειδή το αγαπάς, γίνεσαι ένα με τη φύση και περιμένεις το αποτέλεσμα να σε δικαιώσει.
Την πίστευα από την αρχή. Με την ακαδημαϊκή γνώση που έλαβα, ασχολούμενος στις σπουδές μου με τη βιολογική καταπολέμηση διαφόρων ασθενειών, αποφάσισα ότι μπορώ να αντεπεξέλθω στις απαιτήσεις της βιολογικής προσέγγισης.
Η βιολογική καλλιέργεια και οινοποίηση πιστεύω ότι προϋποθέτουν δύο πράγματα. Το βασικότερο είναι η γνώση, η συνεχής αναζήτηση μεθόδων και ενεργειών που θα φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα για το κρασί, σεβόμενοι όμως πάντα το αμπέλι και τη φύση. Και δεύτερον, πολύ χρόνο στο αμπέλι. Ζώντας μέσα στο αμπέλι, αυτό σε καθοδηγεί, σου μιλάει. Με έναν χαλκό και ένα θειάφι μπορείς να καταπολεμήσεις τα πάντα, έχοντας συνέπεια και γνώση. Με έναν συνδυασμό επιστημονικής και εμπειρικής γνώσης.
Όσον αφορά το αν άξιζε τον κόπο, για μένα και με το παραπάνω. Κυρίως στο εξωτερικό, αλλά πλέον και στην Ελλάδα, ο κόσμος αρχίζει να το αναζητά. Κατανοούμε σιγά σιγά ότι άνθρωπος και φύση είμαστε ένα, ότι μόνο σεβόμενοι το φυσικό περιβάλλον μπορούμε να προχωρήσουμε. Επίσης, ο κόσμος τώρα αρχίζει να προσέχει λίγο παραπάνω «τι θα βάλει στο σώμα του», γεγονός που οδηγεί όλο και περισσότερο στην κατανάλωση βιολογικών προϊόντων.
Πέρα από τη δική σας αγάπη για τον τόπο, τους Άμπελους Σερρών, έχουν το έδαφος και οι κλιματικές συνθήκες στην περιοχή την ίδια αγάπη προς τις ποικιλίες που καλλιεργείτε;
Πριν από την καλλιέργεια κάθε ποικιλίας προηγήθηκε πολυετής μελέτη. Η ποικιλομορφία του εδάφους στην περιοχή είναι τεράστια. Κάθε αμπελώνας έχει τις δικές του απαιτήσεις και παραξενιές ώστε να αποδώσει τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Πρόκειται για ένα χωριό με ιστορία στην αμπελοκαλλιέργεια· όπως λέμε αστειευόμενοι, έχουμε το όνομα, έχουμε και τη χάρη. Οι άνθρωποι που προέρχονται από την Ανατολική Ρωμυλία έφεραν στην περιοχή μαζί τους τη γνώση και το πάθος για το αμπέλι και τη μεταλαμπάδευσαν σε εμάς, τις νεότερες γενιές. Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα το Λημνιό. Εδώ είναι σαν να «βρήκε ο Φίλιππος τον Ναθαναήλ».
Πολλές δουλειές, αγωνίες, άγχος, συνεχής προσπάθεια για το βέλτιστο αποτέλεσμα. Ένας μεγάλος όγκος εργασιών. Πώς τον διαχειρίζεστε;
Η αλήθεια είναι ότι, όπως είπες, πρόκειται για σκληρό σπορ. Είμαστε τυχεροί όμως γιατί αγαπάμε πολύ τη δουλειά μας. Λέω είμαστε, γιατί μιλάμε για μια οικογενειακή επιχείρηση. Όλα τα μέλη έχουν το δικό τους πεδίο στο οποίο προσφέρουν.
Οι ρόλοι είναι κάπως μοιρασμένοι. Εγώ αναλαμβάνω τις περισσότερες εργασίες στο χωράφι και στο οινοποιείο. Υπάρχει μόνιμη βοήθεια από ένα ζευγάρι συνεργατών που ζουν στο χωριό. Ξέρουν οτιδήποτε προκύπτει στο αμπέλι και στο οινοποιείο σε όλη τη διάρκεια του έτους, γεγονός που διευκολύνει πολύ τις εργασίες, καθώς οι άνθρωποι που απασχολούνται εποχικά αδυνατούν να κατανοήσουν τις τυχόν αστοχίες που μπορεί να προκύψουν κάθε χρονιά.
Όσον αφορά το οικονομοτεχνικό κομμάτι, το έχει αναλάβει η σύζυγός μου, που για μένα είναι πολύ σπουδαίο, γιατί δεν είναι από τις αγαπημένες μου ασχολίες, άσε που τα πάει σίγουρα καλύτερα.
Απ’ ό,τι καταλαβαίνω, ακόμη και με βοήθεια, οι εργασίες απαιτούν την προσήλωσή σας στο μεγαλύτερο μέρος της ημέρας. Άρα, αν έπρεπε να τα βάλουμε σε σειρά: ζωή και εργασία ή εργασία και ζωή;
Πιστεύω ότι δεν υπάρχει «σειρά». Σκοπός, για μένα, είναι να μπορείς να τα συνδυάζεις. Σίγουρα πάνω απ’ όλα οικογένεια, αλλά είναι και θέμα ισορροπιών. Αυτό που έχουμε πετύχει είναι ότι δεν την αντιμετωπίζουμε ως δουλειά. Είναι μέρος της καθημερινότητάς μας.
Η αλήθεια είναι ότι λείπω αρκετές ώρες από το σπίτι. Αυτό που κάνουμε όμως είναι να συνδυάζουμε τις εργασίες με όλη την οικογένεια και με πολλές άλλες δραστηριότητες. Δηλαδή, δεν περιμένουν τα παιδιά τον πατέρα ή τη μητέρα τους να γυρίσει στο σπίτι για να περάσουν χρόνο μαζί. Κάνουμε δραστηριότητες στη φύση, βόλτες, ακόμη και ιππασία στο αμπέλι παράλληλα με άλλες εργασίες.
Τι είναι αυτό που σας κάνει πιο υπερήφανο και τι θα θέλατε να βελτιώσετε στο Κτήμα Ρωμαλίδη;
Πρώτα απ’ όλα είμαι περήφανος για τα αμπέλια μου. Αισθάνομαι πολύ τυχερός για την κληρονομιά που μου έδωσε ο πατέρας μου, όχι απαραίτητα την υλική, αλλά κυρίως την αγάπη και το πάθος για το κτήμα μας. Το διαμαντάκι μας, όπως συνηθίζω να λέω, που προσπαθούμε ώστε να εξελίσσεται συνεχώς.
Ένα πράγμα που θα ήθελα να βελτιώσουμε είναι το κομμάτι του οινοτουρισμού. Αν και το κτήμα ήδη δέχεται ανθρώπους που θέλουν να το επισκεφτούν κατόπιν ραντεβού, κάνοντας εκτός από γευστική δοκιμή και περιήγηση στο οινοποιείο και στους αμπελώνες, θα ήθελα να το εμπλουτίσουμε ακόμη περισσότερο. Να μπορεί ο επισκέπτης να έρχεται σε άμεση επαφή με τη φιλοσοφία του κτήματος μέσα από διάφορες βιωματικές εμπειρίες.
Κτήμα Ρωμαλίδη: Άμπελοι Σερρών, τηλ. 654 8524934
Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:
Χριστουγεννιάτικο E-Book: Carpe Vinum Vol. 9
Εορταστικό Πακέτο Carpe Vinum για τους Λάτρεις της Γαστρονομίας
Kωνσταντίνος Λαζαράκης MW: Τι Μπορεί να Μάθει ο Καφές από το Κρασί;