Κτήμα Βογιατζή: Η Νέα Γενιά Είναι Γένους Θηλυκού

Την οικογένεια Βογιατζή οι φίλοι του κρασιού τη γνωρίζετε καλά. Η γνώση και το μεράκι τους αντανακλώνται στο ποτήρι σας με κάθε αφορμή. Το κτήμα, κοντά στη λίμνη Πολυφύτου, σε ένα οικοδόμημα εναρμονισμένο με το περιβάλλον αλλά με μοναδική αρχιτεκτονική, που δύσκολα συναντάς στη Βόρεια Ελλάδα, κερδίζει το ενδιαφέρον ολοένα περισσότερων επισκεπτών.

Τα τελευταία χρόνια το Κτήμα Βογιατζή έχει ανοίξει τις πόρτες του στους περαστικούς, μια εξωστρέφεια που έχει τη σφραγίδα της νέας γενιάς. Η Μαργαρίτα Βογιατζή είναι μία από τις τέσσερις κόρες των δύο αδερφών ιδιοκτητών. Όποια στιγμή κι αν περάσετε από το οινοποιείο ή από το σταντ στις οινικές εκθέσεις, η Μαργαρίτα είναι εκεί. Χαμογελαστή, πρόθυμη να σε μυήσει στον κόσμο του κρασιού. Στον δικό τους κόσμο.

Το Κτήμα Βογιατζή στο Βελβεντό

Το Βελβεντό είναι ο τόπος καταγωγής της οικογένειας Βογιατζή. H οικογένεια έχει τη δική της ιστορία στο οινεµπόριο. Καταγράφεται από τις αρχές του αιώνα, όταν μεγάλες ποσότητες οίνων της περιοχής Bελβεντού μεταφέρονταν και πωλούνταν στην αναπτυσσόμενη την περίοδο εκείνη πόλη της Kατερίνης, όπου και εγκαταστάθηκε η οικογένεια, διατηρώντας οινοπωλείο-ουζερί μέχρι το 1992.

Έχοντας κληρονομιά την ιστορία και την αγάπη που τους συνέδεε με τον τόπο, ο Ιωάννης Βογιατζής, ο Νικόλαος Βογιατζής και Χαρίσης Βογιατζής αποφάσισαν στις αρχές της δεκαετίας του ’90 να επιστρέψουν στο Βελβεντό και να δημιουργήσουν τον δικό τους, σύγχρονο αμπελώνα με τοπικές και άλλες ποικιλίες και στόχο την παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας, τα οποία να συνδυάζουν την ιδιαιτερότητα και τον χαρακτήρα της περιοχής.

Οικογενειακή Υπόθεση

Το Κτήμα Βογιατζή από τη δημιουργία του μέχρι και σήμερα είναι οικογενειακή υπόθεση. Από την έναρξη λειτουργίας της εταιρείας, κυρίαρχο ρόλο έχουν τα δύο αδέρφια, ο Ιωάννης Βογιατζής ως οινολόγος του κτήματος και ο Νίκος Βογιατζής στο εμπορικό τμήμα, ενώ τα τελευταία χρόνια, με αγάπη και σεβασμό σε ό,τι έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα οι γονείς τους, εμπλέκεται και η νέα γενιά του οινοποιείου, οι τέσσερις κόρες των δύο ιδιοκτητών, Μαργαρίτα, Κατερίνα, Μαργαρίτα και Λυδία Βογιατζή.

Η Μαργαρίτα Βογιατζή είναι απόφοιτη του Τμήματος Οινολογίας του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Αθήνας. Μεγαλωμένη από μικρή μέσα στα αμπέλια, είχε πάντα κατά νου ότι θα μπορούσε να ασχοληθεί με το κρασί. Σήμερα, εμπλέκεται σε όλα τα τμήματα του οινοποιείου, από την παραγωγή και τον οινοτουρισμό μέχρι τις πωλήσεις και το μάρκετινγκ, έτσι ώστε να έχει εικόνα για όλα εκείνα που θα τη βοηθήσουν να εξελιχθεί.

Μεγαλύτερη αγάπη, όμως, τρέφει για την παραγωγή και την οινοποίηση του κρασιού. Πιστεύει πως η περίοδος του τρύγου είναι η πιο δημιουργική για έναν οινοποιό-οινολόγο. «Όλες οι προκλήσεις που έχεις να αντιμετωπίσεις και οι σημαντικότερες αποφάσεις που πρέπει να πάρεις, ώστε να βγει ένα καλό αποτέλεσμα, εξαρτώνται από εκείνη τη στιγμή και είναι πάντα ευχάριστο όταν τελικά πετυχαίνεις αυτό που θέλεις και βλέπεις τους κόπους σου να ανταμείβονται».

«Αγαπώ όλες τις ετικέτες μας γιατί έχουν έναν μοναδικό τοπικό χαρακτήρα που εκφράζεται από την ιδιαιτερότητα και το κλίμα της περιοχής. Αν πρέπει όμως να ξεχωρίσω κάποια, αυτή θα ήταν η ετικέτα του Λευκοτσικνιά. Πρόκειται για ένα μονοποικιλιακό Ασύρτικο ηπειρωτικής Ελλάδας, από το οποίο το 25% της παραγωγής αποζυμώνει και στη συνέχεια ωριμάζει μαζί με τις λεπτές οινολάσπες του για 3 μήνες σε δρύινα γαλλικής προέλευσης βαρέλια.

Τα τελευταία χρόνια έχουμε επικεντρωθεί στη δημιουργία ενός καλού λευκού οίνου υψηλής ποιότητας από Ασύρτικο. Η επιλογή γίνεται κάθε χρόνο από ένα συγκεκριμένο αμπελοτόπι μας στο Βελβεντό, το οποίο βρίσκεται σε ύψος περίπου 340-360 μέτρων δίπλα στη λίμνη. Έτσι έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα όσον αναφορά τις οξύτητες και τη δομή του τελικού οίνου. Την τελευταία χρονιά επιχειρήσαμε να το αφήσουμε να ωριμάσει για λίγους μήνες σε πήλινους αμφορείς, με εξαιρετικά αποτελέσματα στην τελική δομή και στο αρωματικό προφίλ του. Δεν είναι άλλωστε τυχαία και η επιλογή της ετικέτας, με το πουλί της λίμνης, του Λευκοτσικνιά, να φορά πουέντ μπαλαρίνας, θέλοντας να δείξουμε ότι πρόκειται για ένα λεπτό και φινετσάτο Ασύρτικο της ηπειρωτικής Ελλάδας».

Η Νέα Γενιά στο Οινοποιείο

«Με την είσοδο της νέας γενιάς στη λειτουργία του οινοποιείου μας προσδοκούμε στη δημιουργία νέων προϊόντων, που θα αντιπροσωπεύουν τη φιλοσοφία του κτήματος και ταυτόχρονα θα ενσωματώνουν σε αυτό τις νέες τάσεις της αγοράς στο κρασί. Παράλληλα ευελπιστούμε να δώσει νέα ώθηση στην εικόνα του κτήματος με την έντονη παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τη διαφήμιση, τη φυσική παρουσία σε events και σημεία στα οποία συχνάζει η νεολαία, καθώς και την οργάνωση γευστικών δοκιμών και σεμιναρίων ειδικά για τους νέους».

«Τα σχέδιά μας για το μέλλον, όσον αφορά την παραγωγή, είναι να δημιουργήσουμε νέα προϊόντα και να αναδείξουμε έτσι διαφορετικές εκδοχές των βασικών ποικιλιών του αμπελώνα μας –το Ξινόμαυρο (κλώνος Βελβεντού), τον Τσαπουρνάκο (κλώνος Cabernet franc), το Μοσχόμαυρο, και άλλων ελληνικών ποικιλιών– μέσω πειραματικών οινοποιήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη και πιστεύουμε ότι μπορούν να προσφέρουν μοναδικά κρασιά υψηλής ποιότητας.

Επίσης, στα σχέδιά μας είναι η αναβάθμιση του εσωτερικού και του περιβάλλοντος χώρου του οινοποιείου, ώστε να μπορούμε να προσφέρουμε στους επισκέπτες μια ολοκληρωμένη οινοτουριστική εμπειρία, καθώς η διοργάνωση διαφόρων εκδηλώσεων.

Τέλος, ως ενεργό μέλος της «Ένωσης Οινοποιών Βορείου Ελλάδος», από την ίδρυσή της μέχρι και σήμερα, προσπαθούμε να συμμετέχουμε σε πλήθος δράσεων οινογευσίας, εκθέσεις αλλά και θεματικές γευστικές δοκιμές, εκπαιδευτικά σεμινάρια, οινοτουριστικές προτάσεις και πολλά ακόμη που διοργανώνονται σε ολόκληρη την Ελλάδα».

Το Βελβεντό, ένας Ανερχόμενος Οινοτουριστικός Προορισμός

«Η ανάπτυξη του οινοτουρισμού στην περιοχή του Βελβεντού είναι κάτι που μας απασχολεί αρκετά τα τελευταία χρόνια. Πιστεύουμε ότι είναι ένας όμορφος τόπος, με αξιόλογα τοπικά προϊόντα (κρασιά, ροδάκινα, μαρμελάδες, τοπικά εδέσματα) και τοπική κουλτούρα, που του αξίζει να αναβαθμιστεί και να αναγνωριστεί.

Τα τελευταία χρόνια έχουμε επενδύσει αρκετά στη διαμόρφωση του εσωτερικού του οινοποιείου, ώστε να μπορεί ο επισκέπτης να επωφεληθεί από τις υπηρεσίες που του προσφέρουμε και να γευτεί τα κρασιά μας σε μια ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα γευσιγνωσίας, με όλα τα απαραίτητα εργαλεία μιας σωστής γευστικής δοκιμής και φυσικά μιας όμορφης θέας, με τη λίμνη και τους αμπελώνες, που πραγματικά γαληνεύουν και ομορφαίνουν την ψυχή.

Δεν θα παραλείψω και την προσπάθειά μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα τελευταία χρόνια, όπου με συνεχείς δημοσιεύσεις και διαφημίσεις προσκαλούμε το οινόφιλο κοινό να επισκεφτεί τον όμορφο τόπο μας, ειδικά τις ημέρες κάθε τελευταίο Σαββατοκύριακο του Μαΐου που πλέον έχουν θεσμοθετηθεί ως γιορτή για το ελληνικό κρασί, οι «Ανοιχτές Πόρτες», καθώς και κατά την «Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού» κάθε δεύτερη Κυριακή του Νοεμβρίου.

Σημαντική είναι επίσης η προσπάθεια της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και του Δήμου Bελβεντού για την ανάδειξη της περιοχής τουριστικά. Κάποια παραδείγματα είναι η δημιουργία τουριστικού οδηγού για τα αξιοθέατα και τα τοπικά προϊόντα του Δήμου Βελβεντού, καθώς και η διοργάνωση τουριστικών ταξιδιών με τουριστικούς πράκτορες από την Ελλάδα με σκοπό να γνωρίσουν την περιοχή μας».

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ: 

H Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Ανεξάρτητων Οινοπαραγωγών (CEVI) στη Θεσσαλονίκη

My Cava | Kρασί στο Ποτήρι, Γευσιγνωσίες, Εκδρομές σε Ελληνικούς Αμπελώνες

Ραντεβού στη Δραμοινογνωσία 2023

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Storyteller
Storyteller

Η Λώρα Αργυροπούλου ασχολείται με την επικοινωνία και το στρατηγικό μάρκετινγκ με ειδίκευση στον τουρισμό και τα events. Μεταξύ Ελλάδας και εξωτερικού κάνει αυτό που της αρέσει περισσότερο: να συναντάει ανθρώπους ή να κάνει τους ανθρώπους να συναντιούνται.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+