Για να αλλάξεις τον κόσμο πρέπει να αλλάξεις πρώτα τον εαυτό σου. Τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεσαι και αλληλεπιδράς. Τον τρόπο με τον οποίο εκδηλώνεις σεβασμό στον διπλανό σου και στο περιβάλλον. Δεν συναντάμε συχνά ανθρώπους με αυτές τις ευαισθησίες, ειδικά στους χώρους όπου πηγαίνουμε για να χαλαρώσουμε και να ξεδώσουμε.
Σε ένα περιβάλλον όπου στόχος είναι η διασκέδαση των πελατών, σπάνια η προτεραιότητα δίνεται στις αξίες που αφορούν ένα καλύτερο αύριο. Η εταιρική κοινωνική ευθύνη που εφαρμόζουν οι εταιρείες, με την ανάπτυξη δράσεων που αποσκοπούν στο κοινό καλό, είναι μία τακτική που αποδίδει.
Πολλές φορές οι δράσεις σχετίζονται με το περιβάλλον, την κλιματική αλλαγή και την ανακύκλωση. Ωστόσο, σε αυτές τις πρωτοβουλίες ευαισθητοποίησης και προβολής, σπάνια συμμετέχουν εταιρείες εστίασης. Το θέμα της ανακύκλωσης για τις περισσότερες από αυτές είναι αμελητέο ή, πολλές φορές, αποτελεί βραχνά μέσα στην καθημερινή δραστηριότητα.
To Kubrick Pure Social Club
Το Kubrick Pure Social Club, ένα ιδιαίτερο all day bar στο κέντρο της Λάρισας, κάνει τη διαφορά. Ένα ανήσυχο μπαρ -τόσο ανήσυχο όσο και ο καλλιτέχνης από τον οποίο πήρε το όνομά του- άνοιξε πριν από 10 χρόνια σε μία μυστήρια πλευρά στην πλατεία Ταχυδρομείου, στο κέντρο της πόλης.
Η διασκέδαση και η ευαισθητοποίηση για το περιβάλλον μπορούν να συνυπάρξουν, όπως αποδεικνύει η ευφάνταστη πρωτοβουλία για την ανακύκλωση μπουκαλιών που οραματίστηκε μια παρέα στην εστίαση της Λάρισας.
To Kubrick Pure Social Club ξεκίνησε με μια τετράγωνη μπάρα, έναν προτζέκτορα να δείχνει σκηνές από το “Κουρδιστό Πορτοκάλι” και τη “Λολίτα”, και τους ελάχιστους αλλά τυχερούς θαμώνες που μπορεί να φιλοξενήσει να στέκονται όρθιοι, ακούγοντας φευγάτες μουσικές.
Αν κάτι σου έκανε εντύπωση περνώντας απέξω, ήταν η πέτρα στον τοίχο και οι χορευτικές επιδείξεις των shakers από τους bartenders, καθώς δοκίμαζαν συνταγές και γεύσεις από νέα κοκτέιλ. Πριν από δέκα χρόνια η κουλτούρα των κοκτέιλ δεν υπήρχε στη Λάρισα, το Kubrick Pure Social Club τη δημιούργησε εστιάζοντας στις νέες τάσεις και στην ποιότητα.
Παρακολουθώντας παράλληλα τη διεθνή, αλλά και την εγχώρια σκηνή των κοκτέιλ, με σεμινάρια και workshops ανά τον κόσμο, έγιναν μέλη μίας τεράστιας κοινότητας ανθρώπων με το ίδιο πάθος για το fine drinking. Με τη δράση Bar Champion φιλοξενούσαν bartenders, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε όλους να δοκιμάζουν αλλά και να εξελίσσονται σε νέες γευστικές εμπειρίες.
Έτσι, όσο μεγάλωνε το ενδιαφέρον των Λαρισαίων να δοκιμάζουν, αλλά και να γνωρίζουν τα ποτά που καταναλώνουν, τόσο αυξανόταν και το μέγεθος του Kubrick Pure Social Club. Σήμερα είναι ένας ιδιαίτερος χώρος 100 τετραγωνικών.
Φεστιβάλ Κοκτέιλ στη Λάρισα
Τα χρόνια περνούσαν και το Κubrick γινόταν όλο και πιο δημοφιλές, με φανατικούς επισκέπτες να έρχονται από όλη την Ελλάδα. Μάλιστα, η ιδέα τους για ένα φεστιβάλ κοκτέιλ στη Λάρισα απογείωσε την τέχνη τους. Το Bar Engage γίνεται κάθε χρόνο στην εκπνοή της άνοιξης και για μία εβδομάδα η Λάρισα μεταμορφώνεται σε ένα μεγάλο μπαρ που φιλοξενεί ειδικούς της τέχνης των κοκτέιλ από όλη την Ελλάδα και τον κόσμο.
Η Ανακύκλωση Δεν Μπορεί να Περιμένει
Πριν από τέσσερα χρόνια, ο Δήμος Λάρισας εγκατέστησε στην πλατεία Ταχυδρομείου έναν μπλε κώδωνα για την ανακύκλωση γυαλιού, ώστε να γεμίζει κάθε βράδυ με μπουκάλια και σπασμένα ποτήρια από τα μαγαζιά της εστίασης.
Κάθε βράδυ οι bartenders του Kubrick ζυγίζουν το γυαλί που καταναλώνεται. Το αποτέλεσμα δημοσιοποιείται στη σελίδα τους στο facebook, σε μία προσπάθεια να ευαισθητοποιήσουν τους συναδέλφους, τις τοπικές αρχές, αλλά και τον κόσμο για τους τόνους γυαλιού που καταναλώνονται στα μαγαζιά της εστίασης.
Ωστόσο, δεν ήταν όλοι οι ιδιοκτήτες ευαισθητοποιημένοι με την ανακύκλωση. Ούτε ο δήμος κατάφερε να προωθήσει αποτελεσματικά την ιδέα της ανακύκλωσης γυαλιού. Έτσι λοιπόν, οι τρεις ιδιοκτήτες του Kubrick Pure Social Club, ο Αλέξης Σακελάρης, ο Αλέξης Πατσιούρας και ο Γιώργος Βλαχούλης, είχαν μία ιδέα.
Το Kubrick KRG Project ξεκίνησε ως ένα “μυστικό project”, όπως το περιέγραψαν οι ίδιοι. Πριν από τέσσερα χρόνια αγόρασαν μία ζυγαριά και κάθε βράδυ από τότε οι bartenders του Kubrick άρχισαν να ζυγίζουν το γυαλί που καταναλώνεται. Το αποτέλεσμα δημοσιοποιείται στη σελίδα τους στο Facebook, σε μία προσπάθεια να ευαισθητοποιήσουν τους συναδέλφους, τις τοπικές αρχές, αλλά και τον κόσμο για τους τόνους γυαλιού που καταναλώνονται στα μαγαζιά της εστίασης.
Αρχικά η σελίδα του Facebook έδειχνε μόνο νούμερα, με τους θαμώνες του μαγαζιού να αναρωτιούνται. Το Kubrick KRG Project, όπως το ονομάζουν (Kubrick Recycling Glass), με τον καιρό άρχισε να γίνεται γνωστό και να ευαισθητοποιεί όλο και περισσότερους σχετικά με την προσπάθεια ανακύκλωσης γυαλιού.
Οι αριθμοί λένε πως σε 1.600 ημέρες, δηλαδή περίπου τέσσερα χρόνια, το Kubrick Social Club έχει χρησιμοποιήσει 33 τόνους γυαλιού. Φανταστείτε η πόλη της Λάρισας, που αριθμεί κοντά στις 1.400 επιχειρήσεις εστίασης, πόσα κιλά γυαλιού χρησιμοποιεί και πιθανώς δεν ανακυκλώνει.
Το Kubrick αποτελεί ένα παράδειγμα για το πώς οι μεγάλες αλλαγές στον κόσμο μπορεί να ξεκινήσουν από μικρές πρωτοβουλίες. Από μία παρέα φίλων που θέλουν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο διασκεδάζουν, ζουν και αλληλεπιδρούν.
Χάρη και στα social media, η ενέργεια του μπαρ πήρε διαστάσεις και συζητιέται όχι μόνο μεταξύ των πελατών του, αλλά και στην πόλη. Ο στόχος και το όραμα της παρέας του Kubrick είναι να βρεθούν μιμητές, τόσο στη Λάρισα όσο και σε άλλες πόλεις. Να δυναμώσει η πρωτοβουλία και να γίνει ένας γυάλινος φακός που θα εστιάζει σε άλλες πρακτικές και νοοτροπίες.
Περισσότερες γαστρονομικές προτάσεις από την αθηΝΕΑ: