Οι συνθήκες μας αναγκάζουν να επαναφέρουμε με νέα άρθρα από έγκυρες ιστοσελίδες του εξωτερικού, το Παρατηρητήριο Άρθρων για τον Κορωνοϊό. Ελπίζουμε σε μια επιτυχή έκβαση στον αγώνα ενάντια στην πανδημία, με στόχο την ανάκαμψη των κοινωνιών ανά τον κόσμο!
Για όσο διαρκεί η κρίση που βιώνουμε, θα συγκεντρώνουμε σε αυτό το σημείο άρθρα και λοιπό περιεχόμενο που βρίσκουμε χρήσιμα και ενδιαφέροντα, με στόχο να επιβραδύνουμε την εξάπλωση του κορωνοϊού, να προστατευτούμε και να διαχειριστούμε τη νέα αυτή πραγματικότητα όσο το δυνατόν καλύτερα.
Μακριά από τα fake news και την τρομολαγνεία, μέσα ενημέρωσης ανά τον κόσμο στέκονται στο ύψος των περιστάσεων, φέρνοντας καθημερινά στα χέρια μας εξαιρετικές αναλύσεις, υπό αντίξοες συνθήκες. Το καλύτερό μας όπλο είναι η ενημέρωση και στο παρατηρητήριο αυτό θα βρείτε πολλά και χρήσιμα “πυρομαχικά”.
Το παρατηρητήριο αυτό θα ανανεώνεται αρκετές φορές τη μέρα, οπότε κρατήστε το ως bookmark και μοιραστείτε το με τους φίλους και γνωστούς σας. Αν θέλετε να μας στείλετε κάτι που διαβάσατε και σας τράβηξε το ενδιαφέρον, στείλτε μας email στο covid19tips@a8inea.com.
Δευτέρα 2 Νοεμβρίου
– The Simple Rule That Could Keep COVID-19 Deaths Down | The Atlantic / Sarah Zhang. “Μα αφού όλοι θα κολλήσουμε αργά ή γρήγορα!”, διαβάζουμε και ακούμε να λένε κάποιοι. Το πότε θα κολλήσουμε είναι όμως εξίσου σημαντικό με το αν θα κολλήσουμε. Ας αφήσουμε τη μοιρολατρία στην άκρη και ας βαλθούμε να “ισιώσουμε την καμπύλη” των μολύνσεων για άλλη μια φορά.
– Coronavirus Drug and Treatment Tracker | The New York Times / Jonathan Corum, Katherine J. Wu, Carl Zimmer. Ένας πολύ χρήσιμος οδηγός που ανανεώνεται συνέχεια σχετικά με τις θεραπείες, τα εμβόλια υπό δοκιμή, αλλά και τα fake news για τον κορωνοϊό.
– Inside the Race to End the Pandemic | The Rolling Stone / Elizabeth Yuko. Η ζωή των επιστημόνων για την ανακάλυψη των αδυναμιών του κορωνοϊού και την παρασκευή εμβολίου, έχει αλλάξει δραματικά το τελευταίο διάστημα. Το άρθρο περιγράφει την καθημερινότητά τους, αλλά και αυτή των αφανών εθελοντών, σε μια πρωτόγνωρη μάχη με το χρόνο.
– Little England’s Big Covid Problem | Project Syndicate / Mary Fitzgerald & Peter Geogheghan. Με αφορμή ένα γράμμα που δόθηκε στους μαθητές από το υπουργείο Υγείας με οδηγίες για τα τεστ κορωνοϊού, το διαχρονικό πρόβλημα της Μεγάλης Βρετανίας με την υποχρηματοδότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, έρχεται ξανά στην επιφάνεια.
– The Name Blame Game | Lapham’s Quarterly / Haisam Hussein. Έχετε σίγουρα ακούσει τον Donald Trump να αναφέρεται στον “κινεζικό ιό”. Ο χάρτης αυτός περιγράφει πώς οι άνθρωποι επιρρίπτουν ευθύνες σε άλλα έθνη, με όπλο τους τη γλώσσα, από την Ισπανική Γρίπη μέχρι τα κουνούπια του Δυτικού Νείλου…
– The Importance of Face Masks and the Tragedy of Downplaying Them | Nautilus / Kevin Berger. Η αναγκαιότητα της μάσκας εν καιρώ πανδημίας για την αποτροπή μετάδοσης του κορωνοϊού συναντά την αναγκαιότητα να πειστούν οι άνθρωποι ότι η ίδια η μάσκα δεν τους βλάπτει.
– The Silver Lining of Pandemic Stress | Elemental Medium / Dana G Smith. Το στρες που προκαλεί σε πολλούς η πανδημία του κορωνοϊού είναι δυσβάσταχτο. Ωστόσο, έρευνες δείχνουν ότι η έκθεσή μας σε νέες καταστάσεις και η προσπάθεια του εγκεφάλου μας να προσαρμοστεί σε αυτές, μας ωφελούν.
– Coronavirus Reinfection, What it Actually Means, And Why You Shouldn’t Panic | The Conversation / Zania Stamataki. Η πιθανή επαναμόλυνση αν και δεν είναι ευχάριστη, δεν είναι λόγος για πανικό. Οι επιστήμονες μελετούν αυτές τις λίγες περιπτώσεις για να κατανοήσουν ακόμα καλύτερα τον Covid-19.
Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου
–Why COVID-19 vaccines need to prioritize ‘superspreaders’ | The Conversation / Dana Goldman, David Conti, Matthew E. Kahn. Η συζήτηση για το ποιά ομάδα πληθυσμού πρέπει να προηγηθεί σε πιθανό μαζικό εμβολιασμό έχει ανάψει για τα καλά. Ίσως οι “υπερμεταδότες” να είναι οι πρώτοι. Αλλά ποιοί είναι αυτοί;
Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου
–India’s economy shrinks by a quarter as covid-19 gathers pace | The Economist. Η Ινδία βρίσκεται στο δυσκολότερο σημείο από την αρχή της πανδημίας. Το ρεκόρ ύφεσης στην οικονομία συνάντησε το ρεκόρ κρουσμάτων από κορωνοϊό.
–The big question over a Covid vaccine: Is it coming too fast to be trusted? | Independent / Danielle Zoellner. Αναμφίβολα το πιθανό ή τα πιθανά εμβόλια για τον κορωνοϊό είναι ευπρόσδεκτα. Θα μπορούμε να τα εμπιστευτούμε, αναλογιζόμενοι ότι ερευνήθηκαν και παρασκευάστηκαν σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα;
Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου
–The Looming Hunger Pandemic | Foreign Affairs / David M. Beasley. Σε ένα παλιότερο άρθρο αναλύονται οι αλυσιδωτές αντιδράσεις που προκαλεί η πανδημία και που μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρές ελλείψεις στα τροφιμα με πρώτα θύματα τις φτωχές χώρες και όσες είναι σε εμπόλεμη κατάσταση.
–A New Era of Coronavirus Testing Is About to Begin | The Atlantic / Alexis C. Madrigal. Τα φτηνά και προσιτά τεστ για τον κορωνοϊό φαίνεται ότι είναι πραγματικότητα. Η εταιρία Abbott φαίνεται πως κατόρθωσε να κάνει πρώτη αυτό το σημαντικό βήμα.
Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου
-How States Can Join Forces to Expand Covid Testing | Wired / Puja Ohlhaver και Zoe Hitzig. Με την κεντρική κυβέρνηση να ακολουθεί, για ψηφοθηρικούς λόγους, την πολιτική των τεστ μόνο για συμπτωματικούς, οι Πολιτείες των ΗΠΑ πρέπει να συνεργαστούν και να επεκτείνουν τα τεστ, ώστε τελικά να ελεγχθεί η πανδημία.
-Australia recession adds to global economic virus woes | France24. Η πανδημία έχει πλήξει τις οικονομίες του πλανήτη. Εκτός από την Κίνα που ακόμα καταγράφει ανοδική πορεία, η Αυστραλία και η Βραζιλία, για παράδειγμα έχουν πληγεί σοβαρά.
Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου
–Coronavirus reinfection, what it actually means, and why you shouldn’t panic | The Conversation / Zania Stamataki. Η πιθανή επαναμόλυνση αν και δεν είναι ευχάριστη, δεν είναι λόγος για πανικό. Οι επιστήμονες μελετούν αυτές τις λίγες περιπτώσεις για να κατανοήσουν ακόμα καλύτερα τον νεό κορωνοϊο.
Jonathan Rothberg’s Race to Invent the Ultimate Rapid At-Home COVID-19 Test | New Yorker / Gideon Lewis-Kraus. Ο δρόμος για ένα τεστ κορωνοϊού που θα μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας στο σπίτι είναι ανοιχτός. Ο εφευρέτης και επιχειρηματίας Jonathan Rothberg βρίσκεται πίσω από αυτο το μεγαλεπήβολο Project.
Δευτέρα 31 Αυγούστου
–‘But I Saw It on Facebook’: Hoaxes Are Making Doctors’ Jobs Harder | New York Times / Seema Yasmin, Craig Spencer. Η παραπληροφόρηση δεν αναπαράγει μόνο εσφαλμένες πληροφορίες, αλλά φαίνεται ότι δυσκολεύει τη δουλειά του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς πολλοί ασθενείς ή συνοδοί “σπούδασαν” στο επονομαζόμενο Πανεπιστήμιο του Facebook.
–Can People Without Symptoms Get Tested for Covid? Who Knows | Wired / Megan Molteni. Η κατασταση στις ΗΠΑ δεν είναι η καλύτερη δυνατή. Η χαοτική διακυβέρνηση οδηγεί σε προβληματισμό σχετικά με τα τεστ και τις ομάδες του πληθυσμού που μπορούν να ελεγχθουν, εφόσον το θέλουν.
Πέμπτη 27 Αυγούστου
–The First Repeat Covid-19 Infection Case Isn’t All Bad News | Wired / Gregory Barber. Η είδηση ότι ένας άνδρας που είχε νοσήσει από κορωνοϊό, βρέθηκε ξανά θετικός μετά από μήνες, ίσως δεν είναι τόσο τρομακτική όσο φαίνεται. Είδικά, για τους επιστήμονες προσφέρει πολλές χρήσιμες πληροφορίες.
Τετάρτη 26 Αυγούστου
–Covid-19 has made it hard for the Japanese to visit family graves | The Economist. Κάθε Αύγουστο στην Ιαπωνία, λαβαίνει χώρα η ετήσια απόδοση τιμών στους νεκρούς. Η πανδημία δυσκόλεψε αυτή τη συμβολική και ιδιαίτερα σημαντική για τους Ιάπωνες τελετή. Η τεχνολογία φαίνεται πως έδωσε μια κάποια λύση.
–America’s Coming Double Dip | Project Syndicate / Stephen S. Roach. Η αμερικανική οικονομία απειλείται σοβαρά εξαιτίας της πανδημίας και φαίνεται να μην μπορεί να αποφύγει μια νέα ύφεση.
Τρίτη 25 Αυγούστου
–Countries put their populations first in scramble for COVID vaccines | Axios / Dave Lawler. Τα τελευταία νέα σχετικά με τον “αγώνα δρόμου” για την παραγωγή και εξασφάλιση δόσεων του εμβολίου ή των εμβολίων που θα περάσουν όλα τα απαραίτητα τεστ. Θα μπορέσει η Πρωτοβουλία Covax του ΠΟΥ να μοιράσει τα εμβόλια στον πληθυσμό της Γης ή θα γίνουν αντικείμενο πόλωσης και αγοραπωλησιών;
–Covid-19 is threatening Europe’s Schengen passport-free zone | The Economist / Charlemagne. Η πολιτική σημασία αλλά και η συμβολική αξία της συνθήκης Σενγκεν κινδυνεύουν να χαθούν από την πανδημία του κορωνοϊού. Ποιο θα είναι το μέλλον των ανοιχτών Ευρωπαϊκών συνόρων;
Παρασκευή 21 Αυγούστου
–Kids are bigger coronavirus spreaders than many doctors realized – here’s how schools can lower the risk | The Conversation / Phyllis Sharp, Lucine Francis. Αρκετές χώρες συζητούν στο εσωτερικό τους για τις πολλαπλές προκλήσεις του ανοίγματος των σχολείων. Οι περισσότερες λαμβάνουν υπόψη και την ποιότητα των μαθημάτων, αλλά και τη μεταδοτικότητα του ιού από τα παιδιά.
–Coronavirus brings back-to-school challenges | Deutsche Welle. Μια ματιά σε δέκα διαφορετικές προσεγγίσεις για τον τρόπο που άνοιξαν ή ανοίγουν τα σχολεία σε διάφορες χώρες του κόσμου.
Πέμπτη 20 Αυγούστου
–COVID-19 in Africa: Dampening the storm? | Science / Moustapha Mbow, Bertrand Lell, Simon P. Jochems, Badara Cisse, Souleymane Mboup, Benjamin G. Dewals, Assan Jaye, Alioune Dieye, Maria Yazdanbakhsh. Ένα ενδιαφέρον, εξειδικευμένο ως ένα σημείο, άρθρο για το ευτυχές σενάριο που δείχνει ότι η πανδημία δεν επεκτάθηκε εμφατικά στην Αφρική όπως είχε αρχικά προβλεφθεί.
–Coronavirus: Sweden’s economy hit less hard by pandemic | BBC. Η Σουηδία ακολούθησε ένα διαφορετικό μοντέλο αντιμετώπισης της πανδημίας. Μέχρι στιγμής έχει 5.800 απώλειες, ενώ έχει πληθυσμό όσο η Ελλάδα. Από την άλλη μεριά, η οικονομία της είχε μικρές απώλειες, καθώς συνέχισε να λειτουργει.
Τετάρτη 19 Αυγούστου
–The Recession Is About to Slam Cities. Not Just the Blue-State Ones | The New York Times / Emily Badger, Quoctrung Bui. Στις ΗΠΑ, η ύφεση φαίνεται ότι θα χτυπήσει, αν δεν χτυπάει ήδη, τα οικονομικά μεγέθη των πόλεων που βασίζονται στον τουρισμό, την κρατική ενίσχυση ή στα κέρδη από τη φορολογία στην κατανάλωση. Χαρακτηριστικό δε είναι ότι η κρίση δεν κάνει διαχωρισμούς ανάμεσα στις κομματικές προτιμήσεις των πόλεων και των πολιτών.
–South Korea on Top Again | Project Syndicate / Jim O’ Neill. Η Νότιος Κορέα δίνει το παράδειγμα στη μάχη κατά του κορωνοϊού. Η ορθή χρήση της τεχνολογίας και ο σωστός σχεδιασμός φέρνουν αποτελέσματα που επηρεάζουν θετικά και την οικονομία της χώρας.
Δευτέρα 17 Αυγούστου
–As schools prepare to reopen during COVID-19, are the kids alright? | The Conversation / Sydney Chapados. Καθώς τα σχολεία σε πολλές χώρες πρόκειται να ανοίξουν, η ανησυχία για τη νέα χρονιά επικεντρώνεται τόσο στις κοινωνικές και ψυχολογικές επιπτώσεις της πανδημίας αλλά και δευτερευόντως στο ζήτημα της διασποράς του ιού.
–Coronavirus test mishap in Bavaria leaves 44,000 travelers on tenterhooks | Deutsche Welle. Αν και πιο ειδησεογραφικό, το άρθρο καταδεικνύει τις δυσκολίες που υπάρχουν, ακόμα και σε καλά οργανωμένες χώρες όπως η Γερμανία. Μια λάθος εισαγωγή στοιχείων οδήγησε σε ταλαιπωρία χιλιάδες πολίτες.
Κυριακή 16 Αυγούστου
–Making a Covid-19 Vaccine Is Hard. Making One for Kids Is Harder | Wired / Gregory Barber. Με τον αγώνα δρόμου για την παρασκευή εμβολίου να είναι ούτως ή άλλως δύσκολος, οι ερευνητές κατανοούν ότι το εμβόλιο για τα παιδιά θα είναι ακόμα πιο δύσκολη υπόθεση.
–We Don’t Have to Despair | Nautilus / Robert Bazell. Μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη με τον Eric Topol διευθυντή ερευνών του Scripps Research Translational Institute, ο οποίος εξηγεί γιατί βλέπει φως στην άκρη του τούνελ της πανδημίας.
–Nano needles. Facial recognition. Air travel adapts to make travel safer | National Geographic / Jackie Snow. Τα αεροδρόμια και οι αεροπορικές εταιρείες χρησιμοποιούν τεχνολογία “από το μέλλον” για την εύρεση κρουσμάτων του κορωνοϊού, σε μια προσπάθεια να ανακάμψουν.
Παρασκευή 14 Αυγούστου
–France Covid-19 cases ‘growing fastest among young’ amid second wave fears | France24. Η Γαλλία αντιμετωπίζει παρόμοιο πρόβλημα με τη χώρα μας. Ο ηλικιακός μέσος όρος των κρουσμάτων έχει πέσει και αυτό προβληματίζει τις Αρχές.
–Europe Is Near the Brink of a Second Wave of COVID-19. Will Its New Containment Strategy Work? | Time / Billy Perrigo. Το δεύτερο κύμα της πανδημίας είναι εδώ. Θα δουλέψει ξανά η στρατηγική περιορισμού των μετακινήσεων;
-Why you’re unlikely to get the coronavirus from runners or cyclists | Vox / Sigal Samuel. Οι μελέτες για τον κορωνοϊό σχετίζονται με κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας. Τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι οι δρομείς και οι ποδηλάτες δεν αποτελούν τόσο επικίνδυνη ομάδα διασποράς.
Πέμπτη 13 Αυγούστου
–Latin America’s Triple Sudden Stop | Project Syndicate / Eric Parrado. H παύση του εμπορίου, οι μειωμένες μετακινήσεις και η χαμηλή ροή κεφαλαίων δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα στη Λατινική Αμερική που πλήττεται σφοδρά από τον κορωνοϊό.
–Mask rebels, no tourists and a heat wave: Paris’ coronavirus summer | Politico / Elisa Braun. Το Παρίσι, μέσα στο καλοκαίρι της πανδημίας είναι διαφορετικό. Από την έλλειψη τουριστών, στα παιδιά που αρνούνται να βάλουν μάσκα και στις προειδοποιήσεις των ειδικών ότι η Γαλλία είναι κοντά στο δεύτερο κύμα της πανδημίας.
–The Nation Wanted to Eat Out Again. Everyone Has Paid the Price | The New York Times / Jennifer Steinhauer. Παρά τους περιορισμούς, η διαφορετική νοοτροπία των ΗΠΑ οδήγησε στην τραγωδία που βιώνουν οι περισσότερες πολιτείες. Τα μπαρ και τα εστιατόρια αποδεικνύονται superspreaders του κορωνοϊού.
Δευτέρα 1 Ιουνίου
– How Dangerous Is It to Protest During a Pandemic? | Rolling Stone / Elizabeth Yuko. Ο κίνδυνος διασποράς του ιού στις διαδηλώσεις ενάντια στην αστυνομική βία στις ΗΠΑ και τα μέτρα προστασίας που συνιστούν οι ειδικοί σε τέτοιου είδους συγκεντρώσεις.
– 100,000 Lives Lost to COVID-19. What Did They Teach Us? | ProPublica / Caroline Chen. Τι δίδαξε η έξαρση του ιού στις ΗΠΑ αναφορικά με τη φυλετικά άνιση πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, τον έλεγχο της διασποράς του ιού μέσα σε μονάδες υγείας και φροντίδας και την ασφάλεια των εργαζομένων εν μέσω πανδημίας.
Τρίτη 26 Μαΐου
– One German church service resulted in more than 100 coronavirus infections | Vox / Zeeshan Aleem. Ο κίνδυνος που ενέχουν οι συγκεντρώσεις και οι εκδηλώσεις για μια πιθανή νέα έξαρση της πανδημίας, θα πρέπει να συνυπολογιστεί, καθώς οι χώρες “ανοίγουν” και πάλι.
– Jair Bolsonaro’s populism is leading Brazil to disaster | Financial Times / Gideon Rachman. Η πολιτική του προέδρου της Βραζιλίας οδηγεί τη Βραζιλία στα “βράχια”. Τα στοιχεία είναι συντριπτικά εναντίον του ανθρώπου που έφτασε ως το βαθμό του λοχαγού, το μόνο του επίτευγμα, και πήρε τα ηνία της 5ης σε πληθυσμό χώρας του κόσμου.
Τρίτη 19 Μαΐου
–The president’s job is to manage risk. But Trump is the risk |Vox / Ezra Klein. Η Αμερική βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλα διλήμματα και ο πρόεδρος Trump φαίνεται να είναι μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης.
–Zoom is Now Worth More Than the World’s 7 Biggest Airlines | Visual Capitalist / Iman Ghosh. Η πανδημία έφερε τρομερές ανακατατάξεις στην παγκόσμια οικονομία. Το Zoom βοήθησε την επικοινωνία των ανθρώπων, εν μέσω καραντίνας, με ό,τι συνεπάγεται για τα προσωπικά δεδομένα, και ανέβασε την αξία του πάνω από τις 7 μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες του κόσμου. Παροδικό ίσως; Εντυπωσιακό σίγουρα!
Πέμπτη 14 Μαΐου
–Fauci Is Not the Villain | Politico / Rich Lowry. Όταν ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος σου προτείνει να προσέξεις κατά την άρση των περιοριστικών μέτρων, την ώρα που έχεις 80.000 νεκρούς, δεν μπορεί να του επιρρίπτεις ευθύνες που δεν του αναλογούν.
–Can sport survive the covid-19 pandemic without spectators? | The Economist. Μπορούν οι αθλητικές δραστηριότητες παντός είδους να επιβιώσουν χωρίς θεατές στην μετά-κορωνοϊού εποχή; Ακόμα και αν αυτό είναι εφικτό, η σιωπή θα είναι εκκωφαντική και θα επηρεάσει αναμφίβολα τους συμμετέχοντες.
Τετάρτη 13 Μαΐου
–Health Workers Become Unexpected Targets During covid-19 | The Economist. Πέρα από τον κίνδυνο της μόλυνσης από τον κορωνοϊό, οι γιατροί, οι νοσηλευτές και το προσωπικό του κλάδου ήρθαν και έρχονται αντιμέτωποι με ακραίες συμπεριφορές από τους πολίτες. Τι κόστος θα έχει αυτό μακροπρόθεσμα στο εργασιακό τους περιβάλλον;
–Let’s Say There’s a Covid-19 Vaccine. Who Gets It First? | Wired / Adam Rogers. Ποιός έχει προτεραιότητα σε ένα πιθανό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού; Ποιός θα αποφασίσει ποιες ομάδες το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη ή ποιες χώρες;
Τρίτη 12 Μαΐου
–‘Everyone Needs to Meet to Talk’: Parisians Enjoy Coffee, Company and Haircuts as Lockdown Lifted | France 24 / Philippe Theise. Η Γαλλία απολαμβάνει τις πρώτες ημέρες μετά την καραντίνα και όπως φαίνεται “όλοι θέλουν να συναντηθούν και να μιλησουν”.
–Europe fears coronavirus second wave | Politico / Carmen Paun. Ο φόβος για ένα πιθανό δεύτερο κύμα του κορωνοϊού ενισχύεται από το μικρό ογκο πληροφοριών που έχουμε για τον covid-19
Δευτέρα 11 Μαΐου
–Covid-19 Could Reverse Decades of Global Progress | Vox / Sigal Samuel. Η πανδημία φέρνει και παράπλευρες απώλειες. Χειρουργεία που τα μεταθέτουμε στις καλένδες, πιθανές ελλείψεις στην εφοδιαστική αλυσίδα και επιβράδυνση πολλών κλινικών μελετών, καθώς προέχει το φάρμακο και το εμβόλιο για τον κορωνοϊό.
–Is COVID-19 Killing Democracy? | Project Syndicate / Guy Verhofstadt. Πέρα από τις οικονομικές συνέπειες, η δημοκρατία και τα κοινοβούλια υπέστησαν μια μικρη ήττα, με την Ουγγαρία του Viktor Orban να έχει διολισθήσει σε σκοτεινά απολυταρχικά μονοπάτια.
Παρασκευή 8 Μαΐου
–Brazil Needs Intensive Care | Project Syndicate / Ilona Szabo. Η “απλή γριπούλα” του προέδρου Bolsonaro έχει στοιχίσει τη ζωή σε 9.200 Βραζιλιάνους με 136.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Η χώρα οδηγείται σε θεσμικές περιπέτειες την ώρα που ο πληθυσμός είναι εκτεθειμένος από την κυβερνητική πολιτική.
–‘This is a Time for Survival’ | Politico / Tim Alberta. Ένας ιδιοκτήτης εστιατορίου από το Μισιγκαν στέλνει ένα γράμμα στην “Washington” και αναρωτιέται αν η κυβέρνησή του είναι το ίδιο επικίνδυνη με τον κορωνοϊό.
Πέμπτη 7 Μαΐου
–The Coronavirus Killed American Exceptionalism | Vox / Jack Beauchamp. Ο κορωνοϊός έδωσε ένα ηχηρό χαστούκι στις ΗΠΑ, καθώς το μεγαλείο της, η διαφορετικότητά της και όλα τα στοιχεία που τις έκαναν υπερδύναμη χάθηκαν μέσα από την αποτυχία διαχείρισης της πανδημίας.
–Covid-19 Forces Spring Science Field Work to Go Fallow | Wired / Eric Niiler. Οι επιστήμονες και οι ερευνητικές ομάδες εκμεταλλεύονται την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού για τους ερευνητικούς σκοπούς τους. Με τη φύση να έχει “αφεθεί” στην ησυχία της, οι επιστήμονες πεδίου ειναι αναγκασμένοι να παραμείνουν στα σπίτια τους χάνοντας πολύτιμες πληροφορίες.
Τετάρτη 6 Μαΐου
–A Paradigm Shift Accelerated by the Coronavirus | Spiegel / Ullrich Fichtner. Μια αισιόδοξη ματιά πάνω στην κρίση της πανδημίας με στόχο αυτή να καταστεί παράδειγμα για ένα καλύτερο και βιώσιμο πλανήτη, με το φόβο της αδράνειας να παραμονεύει.
–A Letter From the Contents of My Bra Drawer | New York Times / Elizabeth Yuko. Ένα επικό “γράμμα” από…τα σουτιέν της αρθρογράφου, καθώς την έχασαν χωρις να ξέρουν το γιατί. Η πανδημία και το lockdown άλλαξαν ακόμα και τις συνήθειες μας στο ντύσιμο.
Τρίτη 5 Μαΐου
Δευτέρα 4 Μαΐου
–A Pledge for Africa | Project Syndicate / Abiy Ahmed. Με το κατα κεφαλήν εισόδηματων χωρών της υποσαχάριας Αφρικής να είναι ιδιαίτερα χαμηλό, το lockdown και η υγιεινή αποτελούν πολυτέλεια. Ένα πρόγραμμα στήριξης στους κατοίκους των χωρών αυτών είναι πιο αναγκαίο από ποτέ.
–‘Let’s Save Some Lives’: A Doctor’s Journey Into the Pandemic | Wired / Elliott Woods. Τη σκληρή καθημερινότητα των γιατρών, ανά τον κόσμο, περιγράφει ένας χειρουργός από το Μισιγκαν, που χτυπήθηκε ιδιαίτερα από τον κορωνοϊό.
Πέμπτη 30 Απριλίου
–Healthcare Infection Trajectory: See Which Countries are Flattening Their COVID-19 Curve | Visual Capitalist / Nick Routley. Ένα ακόμα πολύ καλό Infographic με τις “τροχιές” της πανδημίας ανά χώρα και ήπειρο. Η εξομάλυνση της καμπύλης των κρουσμάτων αποτέλεσε το μεγάλο στόχο με αρκετές χώρες να τον επιτυγχάνουν.
–Russia’s Coronavirus Outbreak is Getting Bad. Putin Says the Worst is Yet to Come | Vox / Alex Ward. H Ρωσία άργησε να μπει στον παγκόσμιο χάρτη του κορωνοϊού, κάτι που προβλημάτισε και άφησε υπόνοιες για χειραγώγηση των ΜΜΕ. Το ξέσπασμα της πανδημίας δεν ήταν, όμως, δυνατό να αποκρυφθεί και αποτελεί πλεόν πονοκέφαλο για τον Vladimir Putin.
Τετάρτη 29 Απριλίου
–The Coming Greater Depression of the 2020s | Project Syndicate / Nouriel Roubini. Η πανδημία του κορωνοϊού συνέπεσε με μια κακή συγκυρία για την παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα. Άραγε, οδεύουμε προς μια νέα “μεγάλη ύφεση”;
–‘Zoom fatigue’ is Taxing the Brain. Here’s Why that Happens | National Geographic / Julia Sklar. Ένα από τα νέα ψηφιακά “δαιμόνια” που φέρνει η πανδημία, είναι η εκτεταμένη χρήση εφαρμογών τηλεδιάσκεψης. Τι συμβαίνει, όμως, σε όσους συμμετέχουν;
Τρίτη 28 Απριλίου
–We Still Don’t Know How the Coronavirus Is Killing Us | New Yorker / David Wallace-Wells. Ο τρόπος δράσης του κορωνοϊού αποκωδικοποιείται από τους επιστήμονες. Τα ερωτήματα, όμως, παραμένουν πολλά για το πώς τελικά καταφέρνει να “νικήσει” το θύμα του.
–Five Surprising Facts About the Novel Coronavirus | Vanity Fair / T.A. Frank. 5 διαφορετικά δεδομένα για την εξάπλωση του κορωνοϊού που ίσως δεν είχαμε σκεφτεί. Για παράδειγμα, το τραγούδι αποτελεί πηγή κινδύνου, καθώς επιτρέπει στα σωματίδια να “ταξιδέψουν”, αν και παραμένει ένας από τους καλύτερους τρόπους διασκέδασης, εν μέσω καραντίνας.
Δευτέρα 27 Απριλίου
–Seattle’s Leaders Let Scientists Take the Lead. New York’s Did Not | New Yorker / Charles Duhigg. Ο τρόπος που αντιμετωπίστηκε η πανδημία στο αρχικό της στάδιο στο Σιάτλ συγκριτικά με τη Νέα Υόρκη αποδεικνύει με τον πιο θλιβερό τρόπο, ότι έπρεπε οι επιδημιολόγοι να πάρουν το πράσινο φως από τους πολιτικούς για να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις. Οι απώλειες στην πολιτεία της Washington είναι ελάχιστες συγκριτικά με αυτές στην Ανατολική ακτή.
–Covid-19: French Opera Houses Make Masks Instead of Tutus | France 24. Οι μοδίστρες και οι μόδιστροι στα παρασκήνια των λυρικών σκηνών στη Γαλλία, αντί να φτιάχνουν κάποιο περίτεχνο κοστούμι ή ένα φόρεμα, φτιάχνουν μάσκες για διάφορες οργανώσεις.
–The Shared Visual Language of the 1918 and 2020 Pandemics | Wired / Laura Mallonee. Οι εντυπωσιακές ομοιότητες στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού με αυτή της “Ισπανικής Γρίπης” αποτυπώνονται στις φωτογραφίες που έχουν 100 χρόνια διαφορά.
Παρασκευή 24 Απριλίου
–The Coronavirus Cruise: On Board The Diamond Princess | 1843 / Joshua Hunt. Μια πλήρης περιγραφη της εφιαλτικής, όπως εξελίχθηκε, κρουαζιέρας του Diamond Princess με μαρτυρίες επιβατών και ανάλυση της σκληρής καθημερινότητας της καραντίνας εντός ενός πλοίου.
–Spain Is Leading the Way on Perpetual Bonds | Project Syndicate / George Soros. Ο γνωστός μεγαλοεπενδυτής καταγράφει το αδιέξοδο που έχει περιέλεθει η Ευρώπη και αναλύει την πρόταση της Ισπανίας για τα λεγόμενα “ομόλογα στο διηνεκές” που μπορεί να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση των οικονομιών.
Πέμπτη 23 Απριλίου
–How Oil Prices Went Subzero: Explaining the COVID-19 Oil Crash | Visual Capitalist / Jeff Desjardins. Ένα καλοφτιαγμένο infographic που εξηγεί τι συνέβη με την τιμή του πετρελαίου και τι σημαίνει η “αρνητική” τιμή που έχουν τα μελλοντικά συμβόλαια. Όχι, δεν θα μας πληρώνουν για να βάζουμε βενζίνη!
–Drones Take Flight to Carry Covid-19 Tests to Labs in Africa | Wired / Alex Davies. Ένας από τους πιο σύγχρονους τρόπους αποστολής βοήθειας χωρίς επαφή λαμβάνει χώρα στη Γκάνα. Με την κατάσταση που επικρατεί στις ΗΠΑ, η υπηρεσία θα αναπτυχθεί και στη Βόρεια Καρολίνα.
Τετάρτη 22 Απριλίου
–The legacy of the pandemic: 11 ways it will change the way we live | Vox. Η ομάδα του Vox καταγράφει τις αλλαγές που περιμένει ότι θα συμβούν, εξαιτίας του κορωνοϊού, στη νοοτροπία μας, στη συμπεριφορά μας, στο ντύσιμό μας, αλλά ακόμα και στον τροπο που ψηφίζουμε.
–Seoul’s Radical Experiment in Digital Contact Tracing | New Yorker / Max S. Kim. Ο έλεγχος που ασκεί, με ψηφιακο τρόπο, η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας προκαλεί προβληματισμό για το μέλλον, το ψηφιακό μας αποτύπωμα και την πιθανότητα ο έλεγχος αυτός να μην έχει τα πλεόν αθώα κίνητρα.
Τρίτη 21 Απριλίου
–Eyam revisited: lessons from a plague village | 1843 / Patrick Wallis. Διαβάστε την ηρωική ιστορία του χωριού Eyam στο Derbyshire της Αγγλίας, οι κάτοικοι του οποίου αποφάσισαν να σφραγίσουν το χωριό όταν οι κάτοικοί του νόσησαν από πανώλη. Με την αυτοθυσία τους, βοήθησαν να σωθεί ολόκληρη η γύρω περιοχή.
–Coronavirus: 38 Days When Britain Sleepwalked into disaster| The Times / Jonathan Calvert, George Arbuthnott, Jonathan Leake. Η δραματική καθυστέρηση που έδειξε η κυβέρνηση Johnson έχει φέρει τη Μεγάλη Βρετανία σε δύσκολη θέση. Διαβάστε για αυτές τις 38 μέρες απραξίας, την αποφυγή συναντήσεων και την ανυπαρξία κάποιων πρώτων μέτρων.
–Coronavirus Advice From Abroad: 7 Lessons America’s Governors Should Not Ignore as They Reopen Their Economies | Propublica / Stephen Engelberg, Caroline Chen, Sebastian Rotella. Οι αρθρογράφοι ρώτησαν ειδικούς από όλο τον κόσμο για χρήσιμες συμβουλές που θα ήταν καλό να ακολουθήσουν οι κυβερνήτες στις ΗΠΑ, λίγο πριν το άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας.
Παρασκευή 17 Απριλίου
H αθηΝΕΑ θα κάνει μια μικρή παύση μέχρι τη Δευτέρα του Πάσχα και θα επανέλθει με περισσότερα άρθρα.
Πέμπτη 16 Απριλίου
–Toward a European Reconstruction Fund | The Project Syndicate / Guy Verhofstadt, Luis Garicano. Η Ευρώπη πρέπει να αναζητήσει ένα ολοκληρωμένο και μακρόπνο σχέδιο πέρα από την επαρκή ρευστότητα και τη διευκόλυνση στον δανεισμό.
–People Are Dying and All Britain Can Talk About Is Boris Johnson | New York Times / Rachel Shabi. Η ασθένεια του Boris Johnson, δυστυχώς, μετατράπηκε σε όχημα για να κρυφτούν κάτω από το χαλί οι αποτυχημένες στρατηγικές αντιμετώπισης της πανδημίας.
Τετάρτη 15 Απριλίου
– The President and the Plague | Rolling Stone / Jeff Goodell. Ένα άρθρο για την τρομερή ανεπάρκεια του αμερικανού Προέδρου να αντιμετωπίσει την επερχόμενη πανδημία, για την οποία τον προειδοποιούσαν οι μυστικές υπηρεσίες. Γεύματα, παιχνίδια γκολφ και αστεϊσμοί, ενώ η χώρα του άρχισε να μετράει κρούσματα και θανάτους.
–The Pandemic Has Turned Us All Into TV | Vanity Fair / Sonia Saraiya. Ένας ολόκληρος πλανήτης στράφηκε προς τις οθόνες. Κανάλια, εφαρμογές, συνομιλίες με βιντεοκλήσεις. Από το επαγγελματικό στήσιμο περάσαμε ανεμπόδιστα σε πραγματικά, λιγότερο αφτιασίδωτα πρόσωπα και σε μια πιο αληθινή, αφιλτράριστη εικόνα.
–Preparing Your Business for a Post-Pandemic World | Harvard Business Review / Carsten Lund Pedersen, Thomas Ritter. Οι αρθρογράφοι προτείνουν 5 ενδιαφέροντα βήματα για τη στρατηγική των επιχειρήσεων, μετά το πέρας της πανδημίας.
Τρίτη 14 Απριλίου
– The Case for Ending the Covid-19 Pandemic With Mass Testing | Vox / Umair Irfan. Μια ανάλυση για την πιθανή λύση των μαζικών τεστ στον πληθυσμό, ώστε να πάρει ξανά μπρος η αμερικανική οικονομία. Ο όγκος που θα χρειαστεί φτάνει, σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα 35 εκατ. τεστ την ημέρα!
– The Pandemic Could Be an Opportunity to Remake Cities | Wired / Alex Davies. Οι περιορισμοί στην κυκλοφορία έχουν δώσει χώρο σε πεζούς και ποδηλάτες, ιδιαίτερα στις ξένες χώρες. Μπορεί η πανδημία να αποτελέσει αφετηρία για μια διαφορετική χρήση του αστικού χώρου;
Δευτερα 13 Απρίλιου
– Embracing the Uncertainties | The New York Times / Siobhan Roberts. Ο τρόπος που λειτουργεί η επιστήμη, με βάση τη λογική, το πείραμα, τις υποθέσεις και τις αβεβαιότητες, δεν την κάνει πάντα “φιλική” προς τους κυβερνώντες ή την κοινή γνώμη. Μια νέα έρευνα που μελετάει ακριβώς αυτές τις αβεβαιότητες της επιστήμης, δείχνει ότι οι άνθρωποι αντέχουν να ακούσουν την αλήθεια, ακόμα κι αν δεν τα λέει όπως ακριβώς θα ήθελαν.
– 12 Free Things to Watch, Listen to, and Learn in Quarantine | The Atlantic. 12 διαφορετικές προτάσεις από την ομάδα του Atlantic για όσους έχουν άπλετο χρόνο εν μέσω πανδημίας. Φοβερή επιλογή το cabin view ενός 10ωρου ταξιδιού με τρένο.
– Do you Speak Corona? A Guide to Covid-19 Slang | 1843. Η πανδημία έφερε και νέες λέξεις ή έξυπνα λογοπαίγνια. Απολάυστε μερικά από αυτά στα αγγλικά, τα γερμανικά και στα… κινέζικα. Εμείς αγαπήσαμε το covidiot. Θα άξιζε ένας μίνι-οδηγός με τις λέξεις που μπήκαν στη ζωή μας στα ελληνικά.
– The Pandemic Will Accelerate History Rather Than Reshape It | Foreign Affairs / Richard Haass. Ο αρθρογράφος υποστηρίζει ότι η κρίση του κορωνοϊού θα επιταχύνει τις εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο και δε θα οδηγήσει σε ριζικές αλλαγές στον τρόπο ζωής, στις αντιπαλότητες και στις προτεραιότητες της παγκόσμιας κοινότητας.
Σάββατο 11 Απριλίου
– The Pandemic Economy: What are Shoppers Buying Online During COVID-19? | Visual Capitalist / Katie Jones. Πολλά και ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία και infographic για τα αγαθά που αγοράζουν οι καταναλωτές εν μέσω πανδημίας, με στοιχεία από το Amazon, το Euronews, το CNBC, το Business Insider και το Stackline.
– Critics Raise Privacy Concerns as France Considers Digital Tracking to Battle Coronavirus | France 24 / Romain Brunet. Η συζήτηση στη Γαλλία για πιθανή ιχνηλάτηση των κρουσμάτων με τη χρήση των data από τα smartphones των πολιτών έχει ξεσηκώσει πολλή κριτική. Το μοντέλο της Σιγκαπούρης ίσως φανεί προβληματικό για να εφαρμοστεί αλλού.
Παρασκευη 10 Απριλίου
– Coronavirus is Not Just a Tragedy. It’s an Opportunity to Build a Better World| Vox / Roge Karma. Διαβάστε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη του ιστορικού Frank Snowden με τον Roge Karma για το βιβλίο του “Epidemics and Society”.
– A Legacy of the COVID-19 Pandemic Will Be That Even More Americans Own Guns | Rolling Stone / Allie Volpe. Μια δυσοίωνη πρόβλεψη για την Αμερική και την αύξηση της οπλοκατοχής εν μέσω πανδημίας. Ίσως η επιρροή από το “Walking Dead” να είναι αρκετά ισχυρή.
– The Wolves of Stanislav: An Improbably True Parable for the Pandemic Age | Literary Hub / Paul Auster. Μια όμορφη ιστορία που έγραψε ο γνωστός συγγραφέας, εν μέσω καραντίνας στη Νέα Υόρκη, για την αναζήτηση των “Λύκων του Στάνισλαβ”. Ανάμεσα στην αλήθεια και μια εκπληκτική ιστορία, τι επιλέγει κανείς;
Πέμπτη 9 Απριλίου
– New Smartphones Are Coming. Will People Buy Them? | Wired / Lauren Goode. Η αρθρογράφος αναρωτιέται αν, εν μέσω πανδημίας, οι καταναλωτές θα ασχοληθούν με τα νέα smartphones που θα λανσάρουν οι εταιρείες, με δεδομένο ότι πολλές θέσεις εργασίας χάθηκαν και πολλοί εργαζόμενοι έχουν υποστεί περικοπές στους μισθούς τους.
– How COVID-19 Has Impacted Media Consumption, by Generation | Visual Capitalist / Katie Jones. Ένα πολύ ενδιαφέρον infographic για τον τρόπο με τον οποίο αντέδρασαν οι διαφορετικές γενιές στην κοινωνική αποστασιοποίηση σε σχέση με τα media και τι παρακολούθησαν.
– Coronavirus: Country Comparisons are Pointless Unless we Account for these Biases in Testing | The Conversation / Norman Fenton, Magda Osman, Martin Neil & Scott Mc Lachlan. Η μέτρηση των δεδομένων για τον κορωνοϊό είναι αναμφίβολα προβληματική. Διαφορετικοί τρόποι μέτρησης και προσεγγίσεις, χώρες που κάνουν πολλά τεστ και άλλες που μετράνε μόνο τους βαριά νοσούντες, αλλά και μικροπολιτικές πίσω από την πανδημία.
– The Restorative Power of Ritual | Harvard Business Review / Scott Berinato. O καθηγητής Mike Norton έχει μελετήσει τις τελετουργίες και τον τρόπο που επηρεάζουν το ευ ζην. Στη συνέντευξη αυτή εξηγεί τον τρόπο που λειτουργούν, ως συνήθειες που κατευνάζουν το άγχος, με πλέον πρόσφατο το άγχος της απομόνωσης που βιώνουμε.
Τετάρτη 8 Απριλίου
– Don’t Freak Out About Quarantine Screen Time | New York Times / Andrew Przybylski and Pete Etchells. Μένοντας στο σπίτι, οι ώρες που τα παιδιά περνάνε μπροστά σε μια οθόνη έχουν αυξηθεί. Οι δύο αρθρογράφοι επισημαίνουν ότι αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, όπως έχουν δείξει πολλές μελέτες.
– Why You’re Suddenly Remembering Your Dreams in the Morning | In Style / Britni de la Cretaz. Η πανδημία του κορωνοϊού προκαλεί αναμφίβολα περισσότερο άγχος στους ανθρώπους. Καθώς, ο ύπνος τους είναι πιο ελαφρύς, μπορούν και θυμούνται σε μεγαλύτερο βαθμό τα όνειρα που βλέπουν.
Τρίτη 7 Απριλίου
– Lockdown Was Supposed to be an Introvert’s Paradise. It’s not. | Technology Review / Abby Ohlheiser. Και όμως, η ηθελημένη απομόνωση δεν είναι ο παράδεισος των απανταχού εσωστρεφών, καθώς ένα σπίτι δεν μπορεί να επιτελέσει τις λειτουργίες μιας κοινωνίας.
– Cal Newport on Surviving Screens and Social Media in Isolation | GQ / Clay Skipper. Ο τρόπος που χρησιμοποιούμε την τεχνολογία, εν μέσω απομόνωσης, μπορεί να οδηγήσει, είτε σε μια πιο εύκολη καθημερινότητα, είτε σε σταδιακή χειροτέρευση της διάθεσής μας. Είναι στο χέρι μας να είμαστε στην πρώτη κατηγορία.
– Sleep Won’t Cure the Coronavirus But it Can Help our Bodies Fight it |The Conversation / Cassandra Pattinson, Kalina Rossa & Simon Smith. Η ηθελημένη απομόνωση, πιθανά, ευνοεί τον ύπνο. Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Queensland καταγράφουν τα πολλά θετικά, αλλά και τα όρια που πρέπει να βάλουμε στον καθημερινό μας ύπνο.
Δευτέρα 6 Απριλίου
– We’re All Having Coronavirus Dreams Now | Vice / Shayla Love. Αν τα όνειρα είναι η βασική οδός προς το ασυνείδητο, τότε έχει ενδιαφέρον το τι “βλέπουν” στον ύπνο τους οι άνθρωποι, μικροί-μεγάλοι, που παραμένουν σπίτι τους ή εργάζονται εν μέσω καραντίνας.
– Health Care Workers Aren’t Just “Heroes.” We’re Also Scared and Exposed | Vox / Arghavan Salles, Jessica Gold. Η Αμερική βιώνει με το χειρότερο τρόπο την πανδημία και οι γιατροί εκεί, όπως σε ολόκληρο τον κόσμο, μας υπενθυμίζουν την ανθρώπινη πλευρά τους.
– If I Wrote a Coronavirus Episode | Vulture. 37 συγγραφείς τηλεοπτικών σεναρίων γράφουν πώς θα ήταν ο ήρωας ή η ηρωίδα τους, πού θα ζούσε και τι θα έκανε, αν η πανδημία του κορωνοϊού ήταν τηλεοπτική σειρά.
– A Science Reader for COVID-19 | Jstor Daily / Liz Tracey. Μια συλλογή επιστημονικών άρθρων σχετικών με την πρόσφατη πανδημία, με σκοπό την ορθή ενημέρωση, στη βάση ερευνητικών δεδομένων.
Σάββατο 4 Απριλίου
– Notes on Isolation, From Those Who Know it Well | 1843 Magazine. Τρεις άνθρωποι που βιώνουν με τελείως διαφορετικό τρόπο την απομόνωση γράφουν για το lockdown της προσωπικής τους ζωής. Ο ένας υπήρξε όμηρος, ο δεύτερος ζει με εγκεφαλική πάθηση και ο τρίτος πέρασε χρόνο στο διάστημα.
– Suffering Through Your First Financial Crisis? Read This to Relax | New York Times / Tim Herrera. Ένας χρήσιμος οδηγός για τον τρόπο που πρέπει να κινηθούν όσοι έχουν επενδύσει σε κάποιο χρηματοπιστωτικό προϊόν και βλέπουν την αξία του να πέφτει, εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης.
Παρασκευή 3 Απριλίου
– The First Country I’ll Visit After Coronavirus? There’s No Contest | Telegraph / Oliver Smith. Το πρώτο μέρος που θα επισκεφτεί ο αρθρογράφος, όταν τελειώσει η κρίση του κορωνοϊού, θα είναι η Ελλάδα. Μια χώρα που, όπως λέει, είναι πάντα φιλική προς τους Άγγλους τουρίστες.
– Will Airbnb Become Obsolete After the Coronavirus? | Bloomberg / Lionel Laurent. Ένα ενδιαφέρον άρθρο για τον τρόπο που θα επαναδομηθεί ο τουρισμός μετά την κρίση του κορωνοϊού. Θα είναι οι πόλεις ξανά οι ίδιες και με ποιό τρόπο θα χειριστούν οι ιδιοκτήτες τα άδεια σπίτια και τις υποδομές τους;
– China’s Coming Upheaval | Foreign Affairs / Minxin Pei. Ο κορωνοϊός ίσως να ξεσκέπασε μικρά μυστικά που το Πεκίνο ήθελε να κρατήσει κρυφά. Σε κάποια σημεία, οι συγκρίσεις με το Σοβιετικό καθεστώς είναι αναπόφευκτες.
Πέμπτη 2 Απριλίου
– This Pandemic Is Not Your Vacation | Buzz Feed / Anne Helen Petersen. Η Αμερική αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα στις μετακινήσεις με τις υπόλοιπες χώρες. Πολλοί κάτοικοι του αστικού ιστού προτιμούν να μετακινηθούν σε αγροτικές και ημιαστικές περιοχές για μεγαλύτερη ασφάλεια, με κίνδυνο να είναι φορείς του κορωνοϊού.
– “Things Under Control”: How Europe Sleepwalked into the Coronavirus Crisis | Reuters / Fransesco Guarascio. Ένα αποκλειστικό ρεπορτάζ του Reuters για τη χαρακτηριστική καθυστέρηση που επέδειξαν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη λήψη μέτρων κατά της πανδημίας.
Τετάρτη 1 Απριλίου
– The Tragedy of Two Failing Superpowers | Financial Times / Martin Wolf. Η πανδημία του κορωνοϊού μπορεί να επιταχύνει τις αλλαγές στο status quo του πλανήτη. Η κυριαρχία των ΗΠΑ είναι υπό αμφισβήτηση, αλλά δε γνωρίζουμε αν η Κίνα μπορεί να πάρει τα ηνία, με όρους “ηγέτη”, πέρα από το οικονομικό πεδίο.
– The History of Loneliness | New Yorker / Jill Lepore. Στις εποχές του shutdown και του lockdown, η ιστορικός Jill Lepor γράφει ένα απολαυστικό άρθρο για τη μοναχικότητα, τη μοναξιά και την απομόνωση που αναλύει στο βάθος της ιστορίας το μοντέρνο τρόπο ζωής.
– Inside the White House during “15 Days to Slow the Spread” | Politico / Meridith McGraw, Caitlin Oprysko. Ένα “ημερολόγιο” που προσπαθεί να απαντήσει στο δίλημμα “health or wealth” και καταγράφει τις 15 ημέρες κατά τις οποίες ο Donald Trump θεωρούσε ότι θα ελέγξει την επιδημία του κορωνοϊού στις ΗΠΑ, αποτυγχάνοντας οικτρά.
Τρίτη 31 Μαρτίου
– The Race Between Economics and COVID-19 | Project Syndicate / Mohamed A. El-Erian. H πανδημία αναγκάζει τους οικονομολόγους ανά τον πλανήτη να βγουν από την “comfort zone” τους και να αναζητήσουν νέα, εύχρηστα εργαλεία, αλλά και να πάρουν κρίσιμες αποφάσεις.
– Africa’s Race Against COVID-19 | Project Syndicate / Kevin Watkins. Με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ να δοκιμάζονται από την πανδημία, το τι συμβαίνει στην Αφρική μπορεί να μοιάζει μακρινό. Απ’ ό,τι φαίνεται, όμως, είμαστε όλοι πιο κοντά απ’ όσο νομίζουμε και αυτή η πανδημία μας το υπενθύμισε.
– 7 Coronavirus Cleaning Questions, Answered by an Expert | Vox / Jolie Kerr. Ένας μικρός οδηγός για τους τρόπους και τις επιφάνειες που πρέπει και μπορείτε να καθαρίσετε, χωρίς να βλάψετε το δέρμα σας ή να ερεθίσετε το αναπνευστικό σας, αλλά και να μη χαλάσετε τα αντικείμενά σας.
– Lessons from Past Outbreaks Could Help Fight the Coronavirus Pandemic | Scientific American / Sara Goudarzi. Η εμπειρία από την Ισπανική Γρίπη του 1918, αλλά και από την επιδημία του SARS, δείχνουν ότι η επικοινωνία, η κοινωνική αποστασιοποίηση και η διεθνής συνεργασία είναι οι καλύτερες λύσεις για την καταπολέμηση μιας πανδημίας.
– The Pandemic Can’t Lock Down Nature | Nautilus / Brandon Keim. Με την άνοιξη να απλώνει το φως της στο βόρειο ημισφαίριο, η φύση ξυπνάει και βρίσκει πρόσφορο έδαφος από τη μειωμένη ανθρώπινη δραστηριότητα.
Δευτέρα 30 Μαρτίου
– How Some Cities ‘Flattened the Curve’ During the 1918 Flu Pandemic | National Geographic / Nina Strochlic & Riley D. Champine. Ένα καταπληκτικό, και πολύ αναλυτικό άρθρο, με ιστορικά στοιχεία για το τρόπο που αντιμετώπισαν οι αμερικανικές πόλεις το ιό της Ισπανικής Γρίπης πριν 102 χρόνια, με εμφανείς διαφορές στην καμπύλη κρουσμάτων.
– The Pandemic Shock Will Make Big, Powerful Firms Even Mightier | Economist. Οι μεγαλύτερες εταιρείες, ίσως, τοποθετηθούν σε ακόμα πιο ισχυρές θέσεις μετά το πέρας της πανδημίας, ενώ ορισμένες έχουν ακόμα και κέρδη μέσα σε αυτή την ιδιότυπη κρίση. Ένα νέο “κοινωνικό συμβόλαιο”, ίσως περιορίσει τα κέρδη τους προς όφελος όλων.
–First Denial, Then Fear: Covid-19 Patients in Their Own Words | Wired / Garrett M. Graff. Το Wired ανέλαβε την πρωτοβουλία να ζητήσει προσωπικές ιστορίες ασθενών από τον κορωνοϊό. Στην αρχή άλλοι αδιαφόρησαν και άλλοι ανησύχησαν. Όταν, όμως, το τεστ βγήκε θετικό, μετά την αρχική άρνηση, ήρθε ο φόβος.
– Since I Became Symptomatic | New York Review of Books /Leslie Jamison. Σαν άλλο ημερολόγιο, η αρθρογράφος περιγράφει τις ημέρες της “παρέα” με τον κορωνοϊό και τη μικρή της κόρη. Τρυφερό και σκληρό συνάμα!
Σάββατο 28 Μαρτίου
– Inequality Is Immune to the Coronavirus | Rolling Stone / Jamil Smith. Ακόμα και μπροστά στον εφιάλτη της πανδημίας, κάποιοι είναι πιο ίσοι από τους άλλους. Το σχέδιο-μαμούθ ύψους 2,2 τρισ. δολαρίων του Donald Trump φαίνεται πως αφορά συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού των ΗΠΑ.
– How Does the Coronavirus Compare to the Spanish Flu? | France 24 / Stéphanie Trouillard. Η σύγκριση του κορωνοϊού με την Ισπανική Γρίπη του 1918, ιστορικά τουλάχιστον, είναι αναπόφευκτη. Μπορούν, όμως, να συγκριθούν πραγματικά οι δύο αυτές πανδημίες;
– Africa is Woefully Ill-Equipped to Cope With Covid-19 | Economist. Η Αφρική, σχεδόν στο σύνολό της, φαίνεται να είναι απροετοίμαστη για να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορωνοϊού. Στα θετικά είναι ο νεαρός σε ηλικία πληθυσμός και ο χρόνος που έχουν οι κυβερνήσεις, καθώς η εξάπλωση της πανδημίας είναι ακόμα στην αρχή.
Παρασκευή 27 Μαρτίου
– How the Pandemic Will End | The Atlantic /Ed Yong. Πλήθος από σενάρια κατακλύζουν τα media για το τι έφταιξε στις ΗΠΑ, από το κλείσιμο κρατικών δομών, την πλημμελή ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και την κάκιστη διακυβέρνηση των τελευταίων 3,5 ετών. Πώς, όμως, θα τελειώσει αυτή η πανδημία; Με τι αποτύπωμα πάνω στον αμερικανικό λαό;
– Which Workers Are Most Vulnerable To The Economic Costs Of The Coronavirus? | Five Thirty Eight / Amelia Thomson-DeVeaux, Ryan Best. Με αρκετά στατιστικά στοιχεία, οι αρθρογράφοι δείχνουν ποιες εργασιακές ομάδες πλήττονται ή θα πληγούν επαγγελματικά, στις ΗΠΑ, από την πανδημία του κορωνοϊού. Αρκετά από τα συμπεράσματά τους αφορούν και εμάς.
– The Coronavirus and Building a Better Strategy for Fighting Pandemics | The New Yorker / Isaac Chotiner. Μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη με τον γιατρό και επικεφαλής του Harvard Global Health Institute Dr. Ashish Jha, που φέρνει τη συζήτηση σε αυτά που πρέπει να γίνουν από τη μεριά του αμερικανικού κράτους, ώστε να περιοριστεί η πανδημία που χτυπά σκληρά τις ΗΠΑ.
– Engineers Made a DIY Face Shield. Now It’s Helping Doctors | Wired / Tom Simonite. Όπως και στην Ελλάδα, όπου πραγματοποιούνται προσπάθειες για εύκολη κατασκευή ή επαναχρησιμοποίηση μασκών με ασφάλεια, έτσι κι στις ΗΠΑ, η πρωτοτυπία και η χρήση νέων τεχνολογιών βοηθάει στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού.
Πέμπτη 26 Μαρτίου
– SimilarWeb Coronavirus Data & Insights Hub | Similar Web. Ένα χρήσιμο data site για να βρείτε πληροφορίες και συγκρίσιμα στοιχεία για το τι “ψάχνουν” και τι συζητάνε οι πολίτες του κόσμου. Είναι χαρακτηριστική η πτώση σε ό,τι αφορά κρατήσεις και ενοικιάσεις στον τομέα του τουρισμού.
– For Many Women and Children, the Home is Not a Safe Place | Council of Europe / Marceline Naudi. Η ενδοοικογενειακή βία βρίσκει πρόσφορο έδαφος στην παρούσα συγκυρία. Το σπίτι δεν είναι πάντα ασφαλές καταφύγιο και η υποχρεωτική παραμονή σε αυτό αποκρύπτει το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν κυρίως γυναίκες και μικρά παιδιά.
– Cleaner Hands, bluer Skies: What Has Coronavirus Done For Us? | France 24. Αν πρέπει να βρούμε κάποια θετικά σε αυτή την πανδημία, οι ειδικοί ήδη μιλούν για πιο καθαρή ατμόσφαιρα σε πολλά μέρη του κόσμου, πιο καθαρά νερά, φέρνοντας το παράδειγμα της Βενετίας, και πιο καθαρά χέρια, κάτι που έχει μειώσει την μετάδοση άλλων μορφών γρίπης ή ασθενειών.
– That Discomfort You’re Feeling Is Grief | HBR / Scott Berinato. Αν έχετε κι εσείς μια σταθερά κακή διάθεση, δεν είναι παρά ένα ιδιόμορφο πένθος για όλη αυτή την κατάσταση που ζούμε. Τα νούμερα έχασαν το νόημά τους και η καθημερινότητα μας μεταμορφώθηκε σε λίγες μόλις μέρες.
Τετάρτη 25 Μαρτίου
– New Blood Tests for Antibodies Could Show True Scale of Coronavirus Pandemic | Science Mag/Gretchen Vogel. Τα τεστ αυτά που θα αναζητούν αντισώματα στον ιό θα είναι φθηνότερα και γρηγορότερα, μπορεί λοιπόν να παίξουν καταλυτικό ρόλο στην επόμενη φάση της μάχης απέναντι στην πανδημία.
– The Doctor Who Helped Defeat Smallpox Explains What’s Coming | Wired / Steven Levy. O Larry Brilliant, έχοντας “κερδίσει” τον αγώνα ενάντια στην ευλογιά, είχε μιλήσει 14 χρόνια πριν για τον τρόπο αντιμετώπισης μιας πανδημίας. Διαβάστε την, προ λίγων ημερών, άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη που έδωσε.
– You Can Help Break the Chain of Transmission | New York Times / Siobhan Roberts. Η ανάγκη για κοινωνική αποστασιοποίηση είναι πλέον σημαντική στις ΗΠΑ που μετράνε, την ώρα που γράφουμε το κείμενο, πάνω από 620 νεκρούς και γεωμετρική αύξηση των κρουσμάτων.
Τρίτη 24 Μαρτίου
– The Emissions Impact of Coronavirus Lockdowns, As Shown by Satellites | Visual Capitalist / Iman Gosh. Αυτό το ιδιότυπο “διάλειμμα” της Γης , έχει θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον. Η καταγραφή των δορυφόρων δείχνει την καλύτερη ποιότητα της ατμόσφαιράς στην Κίνα και την Ιταλία.
– As the Coronavirus Spreads, a Drug that Once Raised the World’s Hopes is Given a Second Shot | Stat / Andrew Joseph. Το Remdesivir είναι ένα πειραματικό αντι-ιικό φάρμακο, που όμως μέχρι σήμερα δεν έχει λάβει άδεια κυκλοφορίας για οποιαδήποτε χρήση. Αν και δοκιμάστηκε αρχικά για τον ιό Έμπολα, πλέον οι επιστήμονες προσπαθούν να δουν την αποτελεσματικότητά του στον Covid-19.
– Can Smart Thermometers Track the Spread of the Coronavirus? | New York Times / Donald G. McNeil Jr. Υπό μελέτη είναι η δυνατότητα των smart θερμόμετρων να ανιχνεύουν σε πραγματικό χρόνο την προσβολή από τον κορωνοϊό. Τα data που στέλνουν τα θερμόμετρα λειτουργούν ως εργαλεία πρόβλεψης μιας επιδημίας.
Δευτέρα 23 Μαρτίου
– How the Virus Got Out | New York Times / Jin Wu, Weiyi Cai, Derek Watkins, James Glanz. Η μεγαλύτερη “παύση” στην ιστορία δεν μπόρεσε να περιορίσει την εξάπλωση του κορωνοϊού. Διαβάστε ένα interactive άρθρο που δείχνει τη διασπορά του ιού από την Κίνα στον υπόλοιπο κόσμο.
– Tourism Flows and Death Rates Suggest Covid-19 is Being Under-Reported | The Economist. Τα μαθηματικά μοντέλα έχουν “πάρει φωτιά” ώστε να προβλέψουν τι συμβαίνει στην πραγματικότητα με τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο Economist συσχετίζει τις τουριστικές αφίξεις και αναχωρήσεις με τα κρούσματα που έχουν ανακοινωθεί. Τρανταχτό παράδειγμα η “απουσία” της Ρωσίας από τον παγκόσμιο χάρτη, καθώς έχουν ανακοινωθεί ελάχιστα κρούσματα.
– Coronavirus: Τhree Ways the Crisis May Permanently Change our Lives | The Conversation / Johann Fortwengel. Μετά τον κορωνοϊό, πολλά μπορούν να αλλάξουν. Η κρίση αυτή, ίσως, αποτελέσει ευκαιρία για αλλαγές στα ταξίδια εργασίας, στην απομακρυσμένη εργασία, αλλά και στον τρόπο λειτουργίας των διάφορων κλάδων παραγωγής.
– The Coronavirus Could Reshape Global Order | Foreign Affairs / Kurt M. Campbell and Rush Doshi. Το ερώτημα αν η Κίνα θα εκμεταλλευτεί το κενό εξουσίας που αφήνουν οι ΗΠΑ, καθώς βυθίζονται στην πανδημία του κορωνοϊού, φαίνεται ότι βρίσκει απαντήσεις στην αδυναμία των Αμερικανών να αντιμετωπίσουν μια κρίση που έβλεπαν να έρχεται.
– On Confinement | The Book of Life. Μια ενδιαφέρουσα ανάλυση των εννοιών του περιορισμού, του εκούσιου εγκλεισμού και των φιλοσοφικών αναζητήσεων στις οποίες οδηγούν αυτές οι καταστάσεις.
Σάββατο 21 Μαρτίου
– Lockdown Love Stories: How to Date at a Distance | 1843 Magazine / Sergio Colombo. Όσο ο κορωνοϊός μας απομακρύνει, τόσο μας φέρνει και πιο κοντά. Στο Μιλάνο φαίνεται ότι οι κάτοικοι ανακαλύπτουν τον ρομαντισμό τους ξανά, εν μέσω κρίσης.
– The Coronavirus Recession is Already Here | Vox / Emily Stewart. Η οικονομία θα είναι αναμφίβολα ο μεγάλος ασθενής όταν η υγειονομική κρίση περάσει. Οι οικονομολόγοι στις ΗΠΑ κατανοούν ότι η ύφεση αυτή δεν μοιάζει με καμία άλλη και προσπαθούν να κατανοήσουν τους τρόπους αντιμετώπισής της.
– The Post-Pandemic World | Project Syndicate. Το “μετά” την πανδημία απασχολεί ήδη τα κέντρα αποφάσεων του πλανήτη μας. Η ανάγκη να επικεντρωθούμε στην κάθε μέρα δεν θα πρέπει να παραγκωνίσει το πώς θα αλλάξει ο τρόπος ζωής και οι αντιλήψεις μας.
– The UK Led the World in Online Grocery Delivery, Until Coronavirus Happened | Quartz / Alison Griswold. Μια ενδιαφέρουσα καταγραφή των αλλαγών που έφερε ο κορωνοϊός στην ανεπτυγμένη αγορά της κατ’ οίκον παράδοσης των αγορών του νοικοκυριού στη Μεγάλη Βρετανία, αλλά και στις ΗΠΑ.
– That 1970s Feeling | Project Syndicate / Kenneth Rogoff. Όσοι ασχολούνται με την οικονομική ιστορία ή έζησαν την πετρελαϊκή κρίση του 1970, θα βρουν αρκετές ομοιότητες με την ύφεση που προκαλεί ο κορωνοϊός στις οικονομίες του πλανήτη.
Παρασκευή 20 Μαρτίου
– Παρακολουθήστε εδώ με υπότιτλους την προφητική ομιλία του Bill Gates στο TED του 2015. Πέντε χρόνια πριν, ο Gates προβλέπει, με βάση τη λογική, ότι η ανθρωπότητα θα αντιμετωπίσει μια φονική επιδημία και κρούει των κώδωνα του κινδύνου για την έλλειψη συστήματος και μέσων για την αντιμετώπισή της.
– Coronavirus (COVID-19) Baby, Toddler, and Young Child FAQs | BabyCenter / Kate Marple, Dawn Rosenberg. Όλες οι ερωτήσεις που θέλετε να κάνετε σ’ έναν ειδικό σχετικά με το τι επιτρέπεται και τι είναι καλό να κάνετε, ανάλογα με την ηλικία των παιδιών σας, εν μέσω πανδημίας.
– Why Don’t More Boomers Care About Coronavirus? |Rolling Stone /Ej Dickson. Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο σε μια προσπάθεια να κατανοήσουμε τους λόγους που η πρώτη μεταπολεμική γενιά, οι Baby Boomers, φαίνεται να αδιαφορεί για τα μέτρα απομόνωσης, παραπάνω από τον υπόλοιπο πληθυσμό, παρά το γεγονός ότι κινδυνεύει περισσότερο από τον κορωνοϊό.
– The Real Economic Victims of Coronavirus Are Those We Can’t See |The Conversation / Martijn Boersma, Justine Nolan. Οι επιπτώσεις στην οικονομία είναι ήδη ορατές. Σε χώρες όπως η Καμπότζη, η Σρι Λάνκα, η Βιρμανία και το Μπαγκλαντές, η απώλεια θέσεων εργασίας φαίνεται ότι θα προκαλέσει περαιτέρω προβλήματα στον φτωχοποιημένο πληθυσμό.
Πέμπτη 19 Μαρτίου
– (Against) Virus as Metaphor | The New Yorker / Paul Elie. Ένα εξαιρετικά διορατικό κείμενο για τον πειρασμό του συνδέσουμε την κρίση κορωνοϊού, μεταφορικά με όλα όσα κοιτάζοντας πίσω ίσως θα έπρεπε να μας έχουν προϊδεάσει για την έλευσή του. “But we must keep in mind the need for language to function in a literal sense, so that we can think clearly as we respond to the virus called covid-19.”
– Will the Coronavirus End Globalization as We Know It? | Foreign Affairs / Henry Farrell, Abraham Newman. Η παγκοσμιοποιημένη οικονομία πήρε ένα πάρα πολύ σκληρό μάθημα από την κατάρρευση του συστήματος όπως το ξέραμε. Θα υπάρξει αλλαγή πορείας προς μια “πιο προσεκτική” παγκοσμιοποιημένη οικονομία μετά το πέρας της πανδημίας;
– We’re Not Going Back to the Way Life Was Before | Slate / Henry Grabar. Το άρθρο πραγματεύεται τον τρόπο που θα ζούμε “μετά” από αυτό το “περίεργο” διάλειμμα της καθημερινότητάς μας. Θα επανέλθουμε στις συνήθειες που είχαμε ή τίποτα δεν θα είναι ποτέ ξανά το ίδιο;
– China Appears Confident That Its Coronavirus Epidemic has Abated | The Economist. Η Κίνα φαίνεται να μπαίνει αργά αλλά σταθερά στην εποχή “μετά” την επιδημία. Οι αριθμοί δείχνουν την πρόοδο και πλέον αναμένεται η ίαση των υπολοίπων ασθενών, την ώρα που τα εργοστάσια ξανανοίγουν.
Τέταρτη 18 Μαρτίου
– Coronavirus is Grounding the World’s Airlines | The Economist. Οι αεροπορικές εταιρίες βίωσαν άμεσα και σκληρά τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στην οικονομία. Από τη συγκράτηση των ζημιών, φτάσαμε γρήγορα να συζητάμε ποιες εταιρίες θα επιβιώσουν και ποιες θα κρατικοποιηθούν.
– The Man Who Saw the Pandemic Coming | Nautilus / Kevin Berger. Πολλές φορές οι επιστήμονες προειδοποιούν για επερχόμενα φαινόμενα. Ο Dennis Caroll μελετώντας μεταδοτικές ασθένειες, κατανόησε ότι ήταν θέμα χρόνου ένας ιός από τα ζώα να περάσει στους ανθρώπους.
– Number of new Coronavirus (COVID-19) cases in Italy | Statista. Η Ιταλία δέχτηκε, για την ώρα, το πιο ισχυρό χτύπημα στην Ευρώπη, από τον κορωνοϊό. Δείτε μερικά ενδιαφέροντα στατιστικά για την έξαρση της επιδημίας στη γειτονική χώρα.
– A Silent Hero of the Coronavirus Crisis | Project Syndicate / Pinelopi Koujianou Goldberg. Η τεχνολογία και η ανάλυση των δεδομένων αποδεικνύεται “ήρωας” αυτής της κρίσης, καθώς η ορθή χρήση της οδηγεί τις αρχές συντομότερα στα άτομα που είχαν επαφή με πιθανό κρούσμα, με αποτέλεσμα να επιτυγχάνεται γρηγορότερα ο περιορισμός του.
– The Proximal Origin of SARS-CoV-2 | Nature / Kristian G. Andersen, Andrew Rambaut, W. Ian Lipkin, Edward C. Holmes & Robert F. Garry. Η υπόθεση του κορωνοϊού είναι πολύ σημαντική για να την αφήσουμε στις θεωρίες συνωμοσίας. Φαίνεται ότι το ίδιο το αποτύπωμα του ιού αποδεικνύει ότι δεν είναι ανθρώπινη κατασκευή, αλλά μια μετάλλαξή που, ίσως, ο σύγχρονος τρόπος ζωής να ευνόησε.
– Infection Trajectory: See Which Countries are Flattening Their COVID-19 Curve | Visual Capitalist / Nick Routley. Δείτε πώς εξελίσσεται η καμπύλη εξάπλωσης του κορωνοϊού σε κάθε χώρα, με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα που έχουν ανακοινωθεί. Προφανώς, ο αριθμός των πραγματικών κρουσμάτων διαφέρει στις περισσότερες περιπτώσεις από τον αριθμό των κρουσμάτων που γνωρίζουν οι αρχές.
– Novel Coronavirus (COVID-19) Situation | World Health Organization. Το dashboard του Διεθνούς Οργανισμού Υγείας για τον κορωνοϊό. Κρατήστε το ως bookmark.
– “The Biggest Story Since 9/11”: How Covid-19 is Rewriting the Rules of Media | Vanity Fair / Joe Pompeo. Πώς καλύπτει κανείς το μεγαλύτερο story των τελευταίων ετών από το σπίτι του; Ιδού το ερώτημα!
– Covid_19: Open Letter From Italy to the International Scientific Community | Left. Ένα “γράμμα” από την Ιταλία με την παράκληση στο επιστημονικό προσωπικό των υπολοίπων χωρών να πιέσουν τις κυβερνήσεις τους για την άμεση θεσμοθέτηση μέτρων περιορισμού, ώστε να αποφευχθεί αυτό που συνέβη στη γειτονική μας χώρα.
– COVID-19: Implications for Business | McKinsey / Matt Craven, Linda Liu, Mihir Mysore & Matt Wilson. Τα διαφορετικά σενάρια της McKinsey για την κρίση του κορωνοϊού και τις οικονομικές της επιπτώσεις.
– ‘A Ticking Time Bomb’: Scientists Worry About Coronavirus Spread in Africa | Science Mag / Linda Nordling. Με τις χώρες της Αφρικής να “κλείνουν” τα αεροδρόμια τους και να λαμβάνουν μέτρα για τον πληθυσμό, υπάρχει διάχυτη ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα ως προς το αν οι υποδομές σε κάποιες οικονομικά υποβαθμισμένες χώρες θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στην κρίση αυτή.
– Singapore Was Ready for Covid-19. Other Countries, Take Note | Wired / Adam Rogers. Η Σιγκαπούρη, με τις ιδιαιτερότητές της ως σύγχρονη πόλη-κράτος, μπόρεσε με την εμπειρία πρόσφατων επιδημιών να αντιμετωπίσει άμεσα τον κορωνοϊό, έχοντας συγκριτικά ελάχιστα κρούσματα και απώλειες.
Τρίτη 17 Μαρτίου
– Coronavirus: The Incompetence Pandemic | Politico / Matthew Karnitschnig. Κρίσεις όπως αυτή που βιώνουμε είναι αυτές που δείχνουν τη στόφα των πραγματικών ηγετών. Όπως διαπιστώνει ο αρθρογράφος, οι πολίτες έχουν αυτή τη στιγμή ανάγκη να ακούσουν κάποιον που θα τους μιλήσει όπως ο Αμερικανός πρόεδρος Franklin D. Roosevelt όταν είπε “το μόνο πράγμα που έχουμε να φοβηθούμε είναι ο ίδιος ο φόβος” στη διάσημη ομιλία του το 1933. Φαίνεται όμως ότι ηγέτες σαν τον FDR σπανίζουν αυτή την εποχή παγκοσμίως.
– In the Coronavirus Crisis, Our Leaders Are Failing Us | The Guardian / Gordon Brown. Στο ίδιο μήκος κύματος με το άρθρο παραπάνω. Αυτή τη φορά, όμως, ο αρθρογράφος δεν είναι άλλος από τον πρώην Βρετανό πρωθυπουργό Gordon Brown, ο οποίος επιμένει ότι “τα παγκόσμια προβλήματα απαιτούν παγκόσμιες λύσεις” και ότι, για κακή μας τύχη, ο δικός μας κόσμος είναι ένας κόσμος διχασμένος, χωρίς ηγέτες, όπου όλοι υποφέρουμε από την τάση να τα κάνουμε όλα μόνοι μας.
– Coronavirus Will Change How We Shop, Travel and Work for Years | Bloomberg / Enda Curran. Προσπαθώντας να σκεφτούμε μακροπρόθεσμα, έχει ενδιαφέρον το ερώτημα που θέτει ο αρθρογράφος σχετικά με το “legacy” της πανδημίας του κορωνοϊού. Στην πλευρά της προσφοράς, οι επιχειρήσεις θα κληθούν να αξιολογήσουν διαφορετικά τα ρίσκα στην εφοδιαστική τους αλυσίδα αλλά και ευρύτερα, όπως και τα πλεονεκτήματα της τηλεργασίας.
– Anatomy of a Pandemic | The Walrus / Kevin Patterson. Μακρύ -αλλά χρόνο αυτές τις μέρες έχουμε- και ενδιαφέρον. Καταλήγει ότι ακόμα κι αν καταφέρουμε να περιορίσουμε την εξάπλωση αυτού του ιού, θα υπάρξει επόμενος. “Και αυτή η διαπίστωση, ότι δηλαδή κάποιες απειλές μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε μόνο συλλογικά, θα παραμείνει. Πρέπει να το μάθουμε.”
– Does the EU Have the Tools to Fight the Coronavirus? | Politico / Carmen Paun, Jillian Deutsch. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ελέγχει κάποιες πολιτικές, για παράδειγμα το εμπόριο ή τον ανταγωνισμό. Μπορεί να επέμβει όμως σε τομείς όπως η δημόσια υγεία, η οποία ελέγχεται από τα κράτη-μέλη και με ποια εργαλεία;
– COVID-19 Is an Opportunity for Europe | Project Syndicate / Lucrezia Reichlin. Άλλο ένα άρθρο για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ιστορικά, όταν στρεσάρεται κάνει βήματα προς τα εμπρός. Η αρθρογράφος υποστηρίζει ότι η πανδημία είναι μια ευκαιρία για την ΕΕ “να δημιουργήσει έναν ισχυρό μηχανισμό διαχείρισης κρίσεων που να συγκεντρώνει τους πόρους των κρατών-μελών και να τους κατευθύνει προς μια συντονισμένη δημοσιονομική πολιτική”.
– Shakespeare Wrote His Best Works During a Plague | The Atlantic / Daniel Pollack-Pelzner. Αν και ο Shakespeare έγραψε πολλά έργα του εν μέσω επιδημιών και ασθενειών που μάστιζαν την αναγεννησιακή Αγγλία, φαίνεται πως το Broadway, αλλά και όλος ο θεατρικός κόσμος, θα πρέπει να κάνουν ένα μικρό (ελπίζουμε) διάλειμμα εξαιτίας του κορωνοϊού.
Δευτέρα 16 Μαρτίου
– The Workers Who Face the Greatest Coronavirus Risk | The New York Times / Lazaro Gamio. Ποιες κατηγορίες εργαζόμενων είναι πιο ευάλωτες στον κορωνοϊό; Οι New York Times μοντελοποιούν το ρίσκο προσβολής από τον Covid-19 με βάση δύο παραμέτρους: πόσο συχνά έρχονται σε επαφή οι εργαζόμενοι με ασθένειες και μο%C