Ο Louis Roederer είναι ένας μυθικός οίκος της Καμπανίας με έδρα το Ρέιμς, ο οποίος λειτουργεί από το 1776 κι έχει στην κατοχή του 2.450 ιδιόκτητα στρέμματα αμπελώνων στην περιοχή αυτή. Παραμένει μέχρι σήμερα ένας από τους μοναδικούς οικογενειακούς και ανεξάρτητους οίκους στην περιοχή, ενώ κάθε χρόνο πάνω από 3,5 εκατομμύρια φιάλες σαμπάνιας Louis Roederer αποστέλλονται σε περισσότερες από 100 χώρες.
Με αφορμή την επίσκεψη στην Ελλάδα του export manager του οίκου Thierry Wallaert, η εισαγωγική εταιρεία κρασιών Αίολος, ως αποκλειστικός αντιπρόσωπος της Louis Roederer στην Ελλάδα, διοργάνωσε εκδηλώσεις γνωριμίας και βιωματικής εμπειρίας με πρωταγωνίστρια τη μοναδική αυτή σαμπάνια.
Sparkling Champagne Party
To αστραφτερό Champagne Party στο Roof Bar Point A του ξενοδοχείου Herodion ήταν η αρχή! Η φρεσκάδα των αρωμάτων που αναδυόταν από κάθε ποτήρι Louis Roederer και τα ευδιάθετα χαμόγελα των καλεσμένων, η καλή διάθεση σε συνδυασμό με την εκλεκτή ποιότητα, έκαναν τη βραδιά μαγική.
Με φόντο τη φωτισμένη Ακρόπολη γιορτάσαμε την ανακήρυξη της CLR ως «The World’s Most Admired Champagne Brand 2023» για 4η συνεχόμενη χρονιά από το Drinks International και απολαύσαμε το ειδικά σχεδιασμένο Champagne finger food menu που ανέδειξε με επιτυχία τον γαστρονομικό χαρακτήρα των Collection 244, Brut Blanc de Blancs 2016, Brut Nature Rosé 2015 και Brut Vintage Rosé 2016.
Κρασιά που Αξίζει να Πίνουμε Ενόσω Ακόμα Λέμε Καλημέρα
Μια αναλυτική παρουσίαση και στη συνέχεια γευστική δοκιμή του portfolio του ιστορικού οίκου έλαβε μέρος ένα όμορφο πρωινό στις εγκαταστάσεις του WSPC και έδωσε την ευκαιρία στους επαγγελματίες του χώρου να εντοπίσουν τα σημεία που ξεχωρίζουν τη Louis Roederer από τις υπόλοιπες σαμπάνιες αδιάλειπτα από το 1776.
Δοκιμάστηκαν 9 διαφορετικές σαμπάνιες του οίκου με αποκορύφωμα την Cristal 2015.
Η Louis Roederer Πίσω από την Κουρτίνα της Πολυτέλειας
Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η CLR είναι το θύμα της επιτυχίας… της Cristal. Κι αυτό γιατί, έχοντας στο μυαλό μας αυτό το άπιαστο brand name πολυτελείας, αυτόματα βάζουμε τις υπόλοιπες σαμπάνιες του οίκου στο πλάι, σαν να υποβαθμίζουμε την ποιότητά τους. Αυτό φυσικά δεν ισχύει, αφού ο οίκος κάνει απίθανη δουλειά σε όλες τις ετικέτες του, δημιουργώντας μοναδικά προϊόντα.
Δύο πολύ σημαντικά σημεία που κάνουν τη Louis Roederer να ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους οίκους της Καμπανίας είναι ότι, ενώ ιδρύθηκε το 1776, συνεχίζει να διοικείται από την ίδια οικογένεια, κάτι που είναι σπάνιο για την περιοχή. Επίσης, έχει 2.450 στρέμματα ιδιόκτητους αμπελώνες, οι οποίοι καλύπτουν το 70% των αναγκών της, ενώ οι υπόλοιποι οίκοι προτιμούν να λειτουργούν διαφορετικά. Ενδιαφέρον έχει ότι χωρίζουν την έκταση αυτή σε 410 κομμάτια/αμπελοτόπια, τα οποία τρυγούν ξεχωριστά, κάνουν δηλαδή παραγωγή κατά αμπελοτόπι, ενώ το 50% του συνόλου είναι βιολογικής καλλιέργειας.
Γιατί η Louis Roederer Φέρνει την Άνοιξη;
Ενώ παλαιότερα αναζητούσαν την ωριμότητα στα σταφύλια, τώρα κυνηγάνε με πάθος τη φρεσκάδα! Η ανάγκη αυτή ώθησε τους ανθρώπους του οίκου να επενδύσουν σε έναν διαφορετικό τρόπο παραγωγής, ώστε να έρθουν πιο κοντά στη φρεσκάδα, δημιουργώντας μια νέα σειρά Non-Vintage σαμπάνιας που λέγεται Collection και συνοδεύεται από έναν αριθμό που αντιστοιχεί στον τρύγο από την αρχή της λειτουργίας του οίκου, π.χ. ο 244. Οι Non-Vintage προέρχονται από κρασιά βάσης διαφόρων εσοδειών, σε αντίθεση με τις Vintage που περιέχουν αποκλειστικά μια συγκεκριμένη χρονιά.
Πριν από μερικά χρόνια η Non-Vintage του οίκου λεγόταν Brut Première και είχε συγκεκριμένη συνταγή. Ο cellar master του οίκου όμως, ο Jean-Baptiste Lécaillon, είχε πει κάποια στιγμή ότι χάνει το ενδιαφέρον του όταν κάνει κάθε χρόνο το ίδιο κρασί και ότι πλέον έχει ανάγκη να κάνει το καλύτερο κρασί!
Έτσι η Collection ακολουθεί ένα τελείως διαφορετικό σύστημα. Υπάρχουν τρία σημαντικά σημεία στον τρόπο παραγωγής της:
– Ο τρύγος που μπαίνει στο μπουκάλι είναι από μια συγκεκριμένη χρονιά, την τρέχουσα, και καταλαμβάνει το μεγαλύτερο ποσοστό στη φιάλη – πάνω από το 50%.
– Το 10% είναι τα «reserved wines», κρασιά διαφορετικών εσοδειών που παλαιώνουν σε ξύλινες δεξαμενές.
– Το υπόλοιπο ποσοστό προέρχεται από μια νέα μέθοδο, τη «réserve perpétuelle», ένα σύστημα του οποίου το αποτέλεσμα μοιάζει λίγο με το προζύμι. Ξεκινώντας από μια δεξαμενή γεμάτη με τη χρονιά 2012 και κάθε νέα χρονιά αφαιρούν ένα μέρος που προορίζεται για την Collection, ενώ γεμίζουν ξανά τη δεξαμενή με τη νέα χρονιά, δηλαδή το 2013. Με αυτόν τον τρόπο και καθώς περνούν τα χρόνια δημιουργείται ένα blend από διαφορετικές χρονιές. Έτσι, τα κρασιά οδηγούνται σε μια πολύ βαθιά αναγωγή, αλλά κρατάνε τη φρεσκάδα τους.
Δεν υπάρχει πλέον συγκεκριμένη συνταγή κάθε χρόνο για τα ποσοστά των ποικιλιών Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier που θα χρησιμοποιηθούν, ούτε είναι σταθερά και τα ποσοστά που θα μπουν στη φιάλη από τον τρύγο της χρονιάς, τα «reserved wines» και το «réserve perpétuelle». Οι παραπάνω αλλαγές στην ουσία σέβονται το πνεύμα της Louis Roederer και πλησιάζουν με τον τρόπο αυτό και τη νέα γενιά, δημιουργώντας κρασιά με κομψότητα, φρεσκάδα, ορυκτότητα, αρμύρα, κρασιά με λιγότερο ποσοστό σακχάρων/dosage αλλά και με απόλυτη διαφάνεια στον τρόπο παραγωγής τους.
Η Σειρά Nature
Ακόμα ένα σχετικά νέο μωρό για τη Louis Roederer, που προσωπικά με ενθουσιάζει, είναι η σειρά με τις σαμπάνιες Nature. Η αναγραφή Brut Nature στην ετικέτα σημαίνει ότι δεν έχει καθόλου dosage, δηλαδή δεν προστίθεται το liqueur d’expédition στο τέλος της ωρίμανσης με τις οινολάσπες.
Πρόκειται για ένα πολύ ιδιαίτερο κρασί, με ελεύθερο «πνεύμα». Για να μη χρειάζεται την ισορροπία της γλυκύτητας του dosage, θα πρέπει να δημιουργείται μια πολύ ώριμη σαμπάνια και γι’ αυτό επέλεξαν ένα αμπέλι grand cru 100 στρεμμάτων με πιο έντονο ηπειρωτικό κλίμα. Το συγκεκριμένο αμπελοτόπι, που είναι 100% βιολογικό, έχει φυτεμένες και τις τρεις ποικιλίες –Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier–, τις οποίες και τρυγούν συγχρόνως.
Είναι μια σαμπάνια που ταιριάζει πολύ με το φαγητό, επειδή ο αφρισμός της είναι πιο ήπιος και αρκετά κρεμώδης. Επίσης έχει εντυπωσιακή ετικέτα, αποτέλεσμα συνεργασίας με τον Philippe Starck. Μάλιστα, η συνεργασία αυτή δεν είχε να κάνει μόνο με τον σχεδιασμό της φιάλης, καθώς ο Starck συμμετείχε και στην παραγωγική διαδικασία!
H «Βασίλισσα» Cristal
Το πιο διάσημο κρασί του οίκου δημιουργήθηκε το 1876 σαν μια prive σαμπάνια, για να ικανοποιήσει τα απαιτητικά γούστα του τσάρου Αλέξανδρου Β′. Ο αυτοκράτορας ζήτησε από τη Louis Roederer να κρατά κάθε χρόνο το καλύτερο cuvée του οίκου αποκλειστικά γι’ αυτόν. Ήταν λάτρης της σαμπάνιας.
Από τότε η Cristal κυκλοφορεί με το ίδιο περίβλημα. Τη χαρακτηριστική χρυσή ετικέτα, την κρυστάλλινη διαφανή φιάλη, από την οποία πήρε και το όνομά της –και για λόγους ασφαλείας, καθώς επέτρεπε στον τσάρο να βλέπει τι περιείχε–, αλλά και τον επίπεδο πάτο, ώστε να είναι εμφανές ότι και εκεί δεν υπάρχει κρυμμένο κάποιο δηλητήριο. Για την ιστορία, τελικά σκότωσαν τον τσάρο Αλέξανδρο Β′ πριν προλάβει να απολαύσει την Cristal.
H Cristal είναι μια εξαιρετικά ισορροπημένη και εκλεπτυσμένη σαμπάνια, με αμίμητο χαρακτήρα. Έχει μεταξένια υφή και φρουτώδη αρώματα, τα οποία συμπληρώνονται από μια κομψή ορυκτότητα που αγκαλιάζουν λευκές νότες φρούτων και εσπεριδοειδών. Μπορεί να παλαιώσει για δεκαετίες χωρίς να χάσει τη φρεσκάδα και τον χαρακτήρα της.
Το 1975 δημιουργήθηκε και η Ροζέ Cristal, που παρουσιάστηκε ως ένα άπιαστο όνειρο, το καλύτερο κρασί που έχει να προσφέρει η Καμπανία.
Για να χρησιμοποιηθεί ένα αμπέλι στην Cristal πρέπει να είναι τουλάχιστον 35 ετών και στο έδαφος να έχει μόνο κιμωλία, με στόχο να δημιουργείται έκφραση κιμωλίας έτσι όπως επιτυγχάνεται μέσα από το Pinot Noir, το οποίο, χωρίς να χάνει τον όγκο του, μπορεί να διατηρεί μια γοητευτική κομψότητα.
Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:
Τhe Wine Hub: Οι Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος μας Kαλωσόρισαν στο Σπίτι τους
Tudor Hall: Γαστρονομικό Ταξίδι στην Κοιλάδα της Νάπα με το The Mascot
Boutari: Το Ταξίδι της Οινοποιίας Ξεκινάει από τη Νάουσα