Λύδια Βουσβούνη: “Τίποτα Δεν Κινείται Μόνο Του, Χρειάζεται Πραγματική Ώθηση”

Σπάνιο και μοναδικό – όταν καταφέρνεις να κάνεις το παιδικό σου όνειρο, αυτό που σε οδήγησε μεγαλώνοντας, πραγματικότητα.  Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η Λύδια Βουσβούνη, όχι απλά κατάφερε να κάνει το παιδικό της όνειρο πραγματικότητα, το έκανε πολύ επιτυχημένα, σε έναν χώρο πολύ δύσκολο και ανταγωνιστικό, με όπλα την ωριμότητά της, τη διαφορετικότητά της και τη στοχευμένη της προσέγγιση στο χώρο της μόδας.

Πρόκειται για τη σχεδιάστρια πίσω από τις υπέροχες δημιουργίες του ελληνικού οίκου Zeus + Δione. Ενός brand που διαθέτει αποκλειστικά χειροποίητα προϊόντα σπάνιας αισθητικής, εμπνευσμένα από τη διαχρονική ομορφιά και τον απαράμιλλο πλούτο της ελληνικής κληρονομιάς. Άλλωστε, όπως μας είπε και η ίδια, “Τίποτα δεν κινείται μόνο του, χρειάζεται πραγματική ώθηση. Χρειάζεται ταυτότητα, χρειάζεται μια ιστορία από πίσω του, μια σχεδιαστική ουσία”.

Είμαι σίγουρη ότι η πορεία της θα αποτελέσει πηγή έμπνευσης για πολλούς.

Πώς ξεκίνησες να σχεδιάζεις ρούχα; Πώς διάλεξες αυτό τον επαγγελματικό δρόμο;

Από πολύ μικρή οραματιζόμουν τον εαυτό μου να σχεδιάζει και να φτιάχνει ρούχα. Ανυπομονούσα να ξεκινήσω τις σπουδές μου πάνω στο σχέδιο μόδας από το δημοτικό. Έραβα διάφορα σχέδια που είχα στο μυαλό μου από σεντόνια, ενώ έκανα μεταποιήσεις σε όλα τα ρούχα, δικά μου και των φίλων μου. Ο στόχος μου ήταν πάντα ξεκάθαρος.

Πόση τέχνη κρύβει ένα ρούχο;

Είναι μαγικό να βάζεις μαζί στοιχεία ιστορίας, καινοτομίας, να δίνεις τον πρωταρχικό ρολό στη γεωμετρία και να τα εξελίσσεις όλα ταυτόχρονα με μια αφαιρετικότητα, για να πετύχεις ένα εμπορικό προϊόν που θα είναι προσβάσιμο και δελεαστικό με τον τρόπο του. Πρόκειται για ένα design προϊόν που έχει πολύ άμεση επαφή με τον άνθρωπο και που η αίσθηση και η ποιότητά του πρέπει να είναι απόλυτα μελετημένη. Ένα ρούχο απαιτεί πολύ σκέψη για να κατασκευαστεί σωστά, ενω εμπεριέχει και το χειρωνακτικό στοιχείο, οπότε κρύβει πολλά.

Για εμένα το σημαντικότερο στάδιο της δημιουργίας είναι το κομμάτι της έρευνας και στη Zeus + Δione είναι από τις βασικές αρχές μας.

Ποιες ήταν και είναι οι βασικές σου επιρροές;

Για αρχή, είμαστε ιδιαίτερα προνομιούχοι για την τόσο πλούσια και έντονα ευφάνταστη ιστορία μας, που μόνο αυτή να διερευνήσει κανείς μπορεί να δημιουργεί για πάντα. Συνεπώς, βασικές μου επιρροές έχουν υπάρξει η τέχνη, οι αρχαίοι μύθοι, οι παραδοσιακές φορεσιές από διαφορετικά μέρη της Ελλάδας και οι διάφορες τεχνοτροπίες στο κομμάτι της ένδυσης. Επίσης, η γεωμετρία, η αρχιτεκτονική, τα χρώματα της φύσης, εκθέσεις τέχνης και μια όμορφη μουσική που θ’ ακούσω.

Πώς ισορροπείς ανάμεσα στην καλλιτεχνική φύση της δουλειάς σου και της ανάγκης να παράγεις κάτι “εμπορικό” το οποίο θα συντελέσει στην κερδοφορία του οίκου που εκπροσωπείς;

Για εμένα το σημαντικότερο στάδιο της δημιουργίας είναι το κομμάτι της έρευνας και στη Zeus + Δione είναι από τις βασικές αρχές μας. Δίνουμε τη δική μας οπτική στην παράδοση και την τέχνη της Ελλάδας, δημιουργώντας σχέδια που για εμάς μεταφράζουν τα παραπάνω με μια μοντέρνα ματιά. Ταυτόχρονα, στην αγορά τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια μεγάλη στροφή στη τοπική κληρονομιά, αφού η παγκόσμια αγορά κατάφερε τον απόλυτο κορεσμό και την ομοιογένεια. Έτσι λοιπόν, το να αναδείξει κανείς ελληνικά υλικά, σχέδια και τεχνοτροπίες, εμπεριέχει μια διαφορετικότητα που ο ξένος αγοραστής έχει ανάγκη να δει. Έτσι εξισορροπείται απόλυτα το καλλιτεχνικό κομμάτι με το εμπορικό.

Τίποτα δεν κινείται μόνο του, χρειάζεται πραγματική ώθηση. Χρειάζεται ταυτότητα, χρειάζεται μια ιστορία από πίσω του, μια σχεδιαστική ουσία.

Οι δημιουργίες σου, αλλά και το brand Zeus + Dione γενικότερα, έχουν έντονο το ελληνικό στοιχείο. Πώς το συμφιλιώνεις με σύγχρονες τάσεις στο χώρο της μόδας;

Πολλά στοιχεία από την ελληνική παράδοση εμπεριέχουν έναν σπάνιο και καθαρό μοντερνισμό. Αν αυτόν καταφέρει να τον εντοπίσει κανείς και τον συνδυάσει με το δωρικό στοιχείο που είναι επίσης κομμάτι της ελληνικότητας και της παράδοσης, τότε μπορεί κανείς να καταλήξει σε μια καθαρή και μοντέρνα γραμμή. Επίσης, το ελληνικό στοιχείο έχει εμπνεύσει πολλούς σχεδιαστές στους μεγαλύτερους οίκους μόδας. Τώρα, είναι η δική μας σειρά να αξιοποιήσουμε την ιστορία μας.

Πες μας για ένα πρότυπό σου στο χώρο της μόδας και για ένα πρότυπό σου εκτός του χώρου αυτού.

Τον Raf Simons για τη τόσο εκλεπτυσμένη αντίληψη και αισθητική που έχει  και τον Yves Klein για το μπλε χρώμα που κατάφερε να αποτυπώσει.

Χρειάζεται η απολυτή συμμετοχή του δημιουργού σε όλα τα στάδια και αυτό είναι κάτι που κάνω.

Ποια είναι τα κυριότερα συστατικά της δικής σου επιτυχίας;

Δεν ξέρω αν είναι θέμα επιτυχίας, έχοντας όμως δουλέψει πολύ όλα τα περασμένα χρόνια, μπορώ να πω πως όσο πιο βαθιά μπαίνει κανείς στη δημιουργία και όσο πιο κοντά βρίσκεται στο προϊόν που δημιουργεί, τόσο περισσότερο αυξάνονται οι ρυθμοί της αντίληψης, αυξάνεται η δράση και η ισχύς του. Χρειάζεται η απολυτή συμμετοχή του δημιουργού σε όλα τα στάδια και αυτό είναι κάτι που κάνω. Τίποτα δεν κινείται μόνο του, χρειάζεται πραγματική ώθηση. Χρειάζεται ταυτότητα, χρειάζεται μια ιστορία από πίσω του, μια σχεδιαστική ουσία. Επίσης, έχω μάθει πόσο σημαντική είναι η δύναμη της ομάδας και της συλλογικής σκέψης.

Τι έχει να προσφέρει η Ελλάδα σε δημιουργούς στο χώρο της μόδας; Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να έχεις ως βάση σου τη χώρα μας;

Η Ελλάδα έχει ένα καθαρό πεδίο με πολύ χώρο για νέες ιδέες και δημιουργίες. Το σημαντικότερο είναι να υπάρξει αυθεντικότητα. Με τον τρόπο αυτό, ένα προϊόν μπορεί να ξεχωρίσει πολύ πιο εύκολα από ό,τι ένα αντίστοιχο σε μια ισχυρή χώρα του εξωτερικού, όπου υπάρχει μεγάλη ποικιλία και ανταγωνιστικότητα. Αυτό το στοιχείο, σε συνδυασμό με το ιδιαίτερο φως και τη θάλασσα, θεωρώ ότι είναι τα μεγάλα πλεονεκτήματα του να έχει κανείς σαν βάση την Ελλάδα. Το μεγάλο μειονέκτημα είναι ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη υποστήριξης στις δημιουργικές επιχειρήσεις από το κρατικό σύστημα, έτσι όπως είναι δομημένο τώρα.

Και μια ερώτηση για το τέλος, με αφορμή μια πρόσφατη είδηση από το χώρο της μόδας. Πώς αισθάνεσαι στο άκουσμα του επιχειρηματικού “γάμου” μυθικών “αντιπάλων” όπως οι Louis Vuitton και Christian Dior;

Η μόδα είναι ένα μεγάλο επιχειρηματικό έργο, πολύ κερδοφόρο, και ανακατανομές γίνονται διαρκώς, με σεβασμό στην ανάπτυξη κερδών και επιχειρηματικής κινητικότητας. Επίσης, τα μεγάλα brands συχνά βρίσκονται κάτω από το ίδιο γκρουπ, ενώ το καθένα συγκρατεί την ταυτότητα του. Τέλος, με τη συχνότητα που ακούμε τέτοιας φύσης νέα, θεωρώ πως κανείς δεν εκπλήσσεται όσο θα έπρεπε.
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Business as Usual
Business as Usual

Η Ελένη Μπαθιανάκη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1980 και σπούδασε Τραπεζικά και Χρηματοοικονομικά στο Λονδίνο. Ξεκίνησε την καριέρα της το 2002 στη Citigroup στην Αθήνα, και το 2004 μεταφέρθηκε στο Λονδίνο, όπου εργάστηκε στο τμήμα επενδυτικής τραπεζικής της τράπεζας και αργότερα στη Morgan Stanley. Το 2009 επέστρεψε στην Ελλάδα και εντάχθηκε στο τμήμα στρατηγικού σχεδιασμού ενός εγχώριου τραπεζικού ομίλου. Είναι μητέρα 2 παιδιών και λατρεύει να ανακαλύπτει νέες ιδέες που μπορεί να αποτέλεσουν πηγή έμπνευσης για νέα ξεκινήματα. Ζωτικής σημασίας ρόλο για εκείνη παίζει η ενασχόληση της με πολλά διαφορετικά εγχειρήματα και ιδέες, με διαφορετικούς ανθρώπους και ομάδες.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+