Μια Αγκαλιά Βιβλία

Υπάρχουν περίοδοι που δεν αρκούμαι σ’ ένα βιβλίο, αλλά πιάνω 2-3, τα ξεκινάω, τα παρατάω όπου βρω μέσα στο σπίτι, τα συνεχίζω. Καμιά φορά μονολογώ “πότε θα σας τελειώσω;”, “τι θα γίνει με εσάς;”. Συνήθως παρατάω το κινητό στην πρώτη ευκαιρία και πιάνω ένα απ’ αυτά. Να μην τα πολυλογώ, ένας χαμός διαβάσματος. Πάμε να δούμε μερικές προτάσεις για βιβλία που “έπεσαν” στα χέρια μου τον τελευταίο μήνα.

“Γυναίκες της Επιστήμης, 50 Ατρόμητες Πρωτοπόροι που άλλαξαν τον Κόσμο” σε κείμενο και εικονογράφηση της Rachel Ignotofsky, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης.

Ένα εκπληκτικό βιβλίο , ιδανικό όσο για ενήλικες, όσο και για αγόρια και κορίτσια στην εφηβεία. Μια όμορφη και ενδελεχής ιστορία, μέσα από τις ζωές γυναικών που με την επιμονή τους άνοιξαν το δρόμο για νέες ανακαλύψεις και εφευρέσεις, σπάζοντας τα στερεότυπα, παρά τις αντιξοότητες και τις αδικίες που υπέστησαν σ’ έναν ανδροκρατούμενο κόσμο. Από την πρώτη γνωστή μαθηματικό της αρχαιότητας, την Υπατία, στην Marie Curie Κιουρί και την Katherine Johnson της ΝΑΣΑ, η ιστορία της οποίας έγινε και ταινία με τίτλο Hidden Figures, ως την Jane Goodall που μελέτησε τους χιμπαντζήδες και τη Valentina Tereshkova, την πρώτη γυναίκα στο διάστημα.

Έξυπνο, ευρηματικό, με πολύ χρώμα και όμορφη εικονογράφηση, το συγκεκριμένο βιβλίο θα “παραδοθεί” στην κόρη μου για να καταλάβει τη δύναμή της και να μην πιστέψει κανέναν που θα της πει “δεν μπορείς”. Πολλές από τις ιστορίες με οδήγησαν στην αναζήτηση στοιχείων γι’ αυτές τις γυναίκες, με τα αποτελέσματα να είναι αποκαλυπτικά για την ανισότητα στην επιστημονική κοινότητα και τη σταδιακή άμβλυνση των στερεοτύπων.

“Οι Όμηροι του Γκαίρλιτς” σε σενάριο και σχέδιο του Θανάση Πέτρου, Εκδόσεις Ίκαρος.

Μια από τις λιγότερο γνωστές ιστορίες από το μακρινό 1916 εικονογραφεί και διασκευάζει ο Θανάσης Πέτρου. Κατά τη διάρκεια του τρίτου έτους του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Ελλάδα παραμένει σε στάση ουδετερότητας. Όταν η Βουλγαρία εισβάλει στην Ανατολική Μακεδονία, το Δ’ Σώμα Στρατού, που εδρεύει στην περιοχή, παίρνει διαταγές να μεταβεί, αρχικά, στην Καβάλα.

Οι Έλληνες στρατιώτες είναι αποκλεισμένοι, εξαιτίας ανίερων συμμαχιών, και μάλιστα χωρίς δικαίωμα να αντισταθούν στους Βουλγάρους. Μια πρόταση του επικεφαλής του Σώματος θα ταράξει τα νερά και το Δ’ Σώμα Στρατού θα μεταφερθεί στο Γκαίρλιτς της Γερμανίας, όπου θα βρεθεί και από τη μεριά των νικητών και από τη μεριά των ηττημένων. Οι στρατιώτες θα είναι και ελεύθεροι και απομονωμένοι.

Ο Θανάσης Πέτρου, με πλούσιο παρελθόν στο χώρο, μεταφέρει με ευχάριστο τρόπο -προφανώς μετά από έρευνα- τις ντοπιολαλιές, τις πολιτικές διαφορές μεταξύ Βενιζελικών και Βασιλικών, την πείνα και την απελπισία του πολέμου, μέχρι την τραγική αλλά πολυπόθητη επιστροφή στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο του 1919, όπου αρχικά οι εναπομείναντες στρατιώτες και στρατιωτικοί αντιμετωπίστηκαν ως προδότες.

“Μιλώντας σε Αγνώστους” του Malcolm Gladwell, Εκδόσεις Κλειδάριθμος

Είναι απ’ αυτά τα βιβλία που αν δεν τα γνωρίζεις, σε εκπλήσσουν ευχάριστα. Στην αρχή φοβήθηκα ότι έχει να κάνει με εφηρμοσμένη-λαϊκή ψυχολογία, μια κατηγορία που δεν με κέρδισε ποτέ. Προφανώς, έχει να κάνει με ψυχολογία, αλλά ο συγγραφέας χρησιμοποιεί καταπληκτικές ιστορίες πλάνης και παρερμηνείας.

Από την Κούβα και τους πράκτορες της CIA, σε υποθέσεις παιδεραστίας και σεξουαλικής παρενόχλησης, μέχρι την πειθώ του Adolf Hitler που “αιχμαλώτισε” τον Βρετανό πρωθυπουργό Neville Chamberlain. Οι θεωρίες για τη “διαφάνεια” και τη “μυωπία” ως προς τους αγνώστους παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον και με πολλά παραδείγματα γίνονται εύκολα κατανοητές.

Το βιβλίο εστιάζει στον τρόπο που αλληλεπιδρούμε με τους άλλους, στο ρόλο της εικόνας, αλλά και στις πολλές προκαταλήψεις και στα στερεότυπα που στέκονται μπροστά μας σαν τοίχος, ενώ εμείς παίρνουμε αποφάσεις ζωής.

Ο βραβευμένος συγγραφέας και αρθρογράφος στον New Yorker έχει ανακηρυχθεί ως ένα από τα 100 επιδραστικότερα άτομα από το περιοδικό Time κι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους διανοητές από το περιοδικό Foreign Policy. Όπως αναφέρει: “κάτι δεν πάει καθόλου καλά με τα εργαλεία και τις στρατηγικές που εφαρμόζουμε για να κατανοήσουμε τους ανθρώπους που δεν γνωρίζουμε”. Το “Μιλώντας σε Αγνώστους” συνδυάζει επιτυχημένα την ιστορία και την ψυχολογία, δεν “μασάει” τα λόγια του και διαβάζεται εύκολα, καθώς οι ιστορίες του είναι καταιγιστικές.

“Ο GDPR και οι 40 Κλέφτες” των Δημήτρη Γραμμένου και Ανθής Στρατάκη σε εικονογράφηση Νικόλα Στεφαδούρου, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης.

Το GDPR, ο Ευρωπαϊκός Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων, μπήκε πέρσι στις ζωές μας σε μια προσπάθεια να υπάρξει ένας στοιχειώδης έλεγχος στον τρόπο διάθεσης και χρήσης των ψηφιακών προσωπικών δεδομένων των πολιτών. Με μια καταπληκτική εικονογράφηση, το βιβλίο-κόμικ επεξηγεί, ως άλλο Logicomix, την ευρωπαϊκή νομοθεσία σε ό,τι αφορά την ανάγκη προστασίας των δεδομένων σ’ ένα χαοτικό ψηφιακό κόσμο. Ιδιαίτερα αναλυτικό, ευχάριστο, προτείνει ακόμα και “ασκήσεις” για όσα διαβάσαμε στις 136 σελίδες.

Το βιβλίο απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και συνδυάζει τα παραμύθια και τους μύθους, όπως η Χιονάτη και η Οδύσσεια, ενώ όπως γράφουν και οι ίδιοι οι συγγραφείς, σκοπός του δεν είναι να διδάξει, αλλά να αποτελέσει τροφή για δημιουργική σκέψη.  Το βιβλίο ανήκει στα Thinkomics των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης, μια σειρά βιβλίων που απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες και χρησιμοποιούν την αφηγηματική τέχνη των κόμικς προκειμένου να αποδώσουν επιστημονικά τεκμηριωμένες γνώσεις με κατανοητό, ενδιαφέροντα και ψυχαγωγικό τρόπο.

“Η Ιστορία των Μελισσών” και “Η Ιστορία του Νερού” της Maja Lunde, Εκδόσεις Κλειδάριθμος

Τα δύο πρώτα βιβλία από την τετραλογία της Νορβηγίδας συγγραφέως που μπορούν να διαβαστούν και αυτόνομα, αλλά μέσα από τη λογοτεχνική προσέγγιση προκαλούν προβληματισμούς για την οικολογική ισορροπία του πλανήτη.

Η Ιστορία των Μελισσών μας μεταφέρει μπροστά και πίσω στο χρόνο, από τις εφευρέσεις που θεμελίωσαν τη σημερινή μορφή της μελισσοκομίας, έως το δυστοπικό μέλλον όπου οι άνθρωποι ραντίζουν με γύρη τα οπωροφόρα δέντρα, καθώς οι μέλισσες εκλείπουν. Η ζωή πολλών ειδών εξαρτάται από την επικονίαση της μέλισσας, με τον άνθρωπο να κάνει ό,τι μπορεί για να καταστρέψει αυτή την αλυσίδα.

Στο δεύτερο βιβλίο, την Ιστορία του Νερού, η αφήγηση, ουσιαστικά, είναι στο παρόν και σ’ ένα κοντινό μέλλον χωρίς νερό. Στη Νορβηγία του 2017 η εβδομηντάχρονη ακτιβίστρια Σίνε ξεκινάει ένα επικίνδυνο ταξίδι: μ’ ένα ιστιοφόρο και ένα πολύ ιδιαίτερο φορτίο προσπαθεί να φτάσει από τη δυτική Νορβηγία στις γαλλικές ακτές. Εκεί θα αντιμετωπίσει τον άντρα που ήταν κάποτε ο έρωτας της ζωής της.

Παράλληλα, στη Γαλλία του 2041, η νότια Ευρώπη πλήττεται από ένα έντονο κύμα ξηρασίας που αναγκάζει ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού να μεταναστεύσει προς αναζήτηση πόσιμου νερού. Ανάμεσά τους είναι ο Νταβίντ με τη μικρή του κόρη που ξεκινούν ένα ταξίδι χωρίς ελπίδα. Όλα αλλάζουν τη μέρα που οι δυο τους ανακαλύπτουν ένα ιστιοφόρο σκάφος σ’ έναν εγκαταλελειμμένο κήπο, μακριά από τη θάλασσα το σκάφος της Σίνε.

Διαβάστε ακόμα στην αθηΝΕΑ:

Βιβλία για Παιδιά Από τις Εκδόσεις Διάπλαση

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
EX LIBRIS
EX LIBRIS

Ο Άρης Γαβριελάτος είναι κοινωνιολόγος με μεταπτυχιακές σπουδες στον Κοινωνικό Αποκλεισμό και το Φύλο.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+