Μια Γέφυρα Πολιτισμού στο Άμπου Ντάμπι

Ήταν από τα πιο εντυπωσιακά εγκαίνια μουσείου της χρονιάς. Την προηγούμενη εβδομάδα, δέκα χρόνια από την έναρξη των εργασιών για την ανέγερσή του, που κόστισαν 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια, το Νέο Λούβρο στο Άμπου Ντάμπι άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό. Μεγαλοπρεπές, επιβλητικό, με εκθέματα, συναυλίες και χορευτικά θεάματα από καλλιτέχνες που προέρχονται από όλες τις γωνιές του πλανήτη, σηματοδοτεί το πρώτο πραγματικά παγκόσμιο μουσείο στον αραβικό κόσμο.

Ο Γάλλος αρχιτέκτονας Jean Nouvel, εμπνευσμένος από τις παλιές αραβικές συνοικίες, σχεδίασε μια “πόλη-μουσείο” πάνω στο νησί Σααντιγιάτ. Κάτω από έναν εντυπωσιακό θόλο, ο οποίος μοιάζει να έχει βγει από ταινία sci-fi και αποτελείται από 7.850 μεταλλικά αστέρια, στεγάζονται 23 μόνιμες, παραθαλάσσιες γκαλερί.

Η συλλογή θα αποτελείται από 600 έργα τέχνης , εκ των οποίων 300 είναι δανεισμένα προσωρινά από 13 γαλλικά πολιτιστικά ιδρύματα, για τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του μουσείου. Τα έργα αναφέρονται στην αρχαία ιστορία διαφορετικών πολιτισμών και θρησκειών, από την προϊστορία έως το σήμερα, από θησαυρούς της Αιγύπτου, μέχρι έργα της μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης. Ανάμεσα στα έργα που θα εκτίθενται μαζί είναι ένα Κοράνι του 6ου αιώνα, μια Βίβλος στη γοτθική γλώσσα και μια Πεντάτευχος, καθώς και βουδιστικά και ταοϊστικά κείμενα.

Η δημιουργία του διεθνούς μουσείου στέλνει “ένα μήνυμα ανοχής”, δήλωσε ο Mohamed Khalifa Al Mubarak, πρόεδρος της Αρχής Τουρισμού και Πολιτισμού του Άμπου Ντάμπι, ενώ φιλοδοξεί να δείξει ένα πιο “ανοιχτό” και ταυτόχρονα δυναμικό πρόσωπο των Εμιράτων στο χώρο του πολιτισμού. Για τον Jack Lang, πρόεδρο του Ινστιτούτου Αραβικού Κόσμου και πρώην υπουργό Πολιτισμού, το Νέο Λούβρο ένα “εγχείρημα ελπίδας σε έναν κόσμο που θα επιδεικνύει σεβασμό σε απόψεις και διαφορές” απέναντι στο “φανατισμό” και την “τρομοκρατία”.

Αντιλαμβάνεται φυσικά κανείς ότι, εκτός από την προφανή πολιτισμική του διάσταση, το πανάκριβο αυτό έργο παίζει παράλληλα σημαντικό διπλωματικό και πολιτικό ρόλο, με συμφέροντα και από τις δύο πλευρές, λειτουργώντας σαν μια γέφυρα μεταξύ Άμπου Ντάμπι και Γαλλίας, αλλά και Ανατολής και Δύσης.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Art of Looking
Art of Looking

Η Ηλέκτρα Σουτζόγλου μεγάλωσε στην Αθήνα και στα 18 της μετακόμισε στις ΗΠΑ για να σπουδάσει Ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Tufts της Βοστώνης. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές της στη Σύγχρονη Τέχνη στο Sotheby's Institute of Art στην Νέα Υόρκη ενώ παράλληλα δούλευε part-time στον δημοπρατικό οίκο Christie's, στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης (MoMA) και ύστερα στο Μουσείο Guggenheim. Ξεκίνησε επισήμως την καριέρα της στη γκαλερί David Zwirner, αρχικά στη Νέα Υόρκη και μετέπειτα στο Λονδίνο. Τα τελευταία 6 χρόνια, εργαζόταν στο Frieze Art Fair στο Λονδίνο ως Global Head of VIP Relations, και πριν από λίγους μήνες επέστρεψε στην Αθήνα μετά απο 14 χρόνια στο εξωτερικό. Ασχολείται με την οικογενειακή της επιχείρηση και το καινούργιο της εγχείρημα Art Rug Projects, καθώς και με projects στον κλάδο της τέχνης στην Αθήνα και στο Λονδίνο. Παρατηρεί την τέχνη γύρω της και, μέσω της στήλης της Art of Looking στην αθηΝΕΑ, μοιράζεται μαζί μας τις απόψεις, τις εντυπώσεις και τις συζητήσεις της με ανθρώπους που εκτιμά και θαυμάζει. Για την Ηλέκτρα ο διάλογος αλλά και η τέχνη του να παρατηρείς (art of looking) είναι στοιχεία απαραίτητα και άρρηκτα συνδεδεμένα με την ζωή της.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+