Μια Γέφυρα Πολιτισμού στο Άμπου Ντάμπι

Ήταν από τα πιο εντυπωσιακά εγκαίνια μουσείου της χρονιάς. Την προηγούμενη εβδομάδα, δέκα χρόνια από την έναρξη των εργασιών για την ανέγερσή του, που κόστισαν 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια, το Νέο Λούβρο στο Άμπου Ντάμπι άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό. Μεγαλοπρεπές, επιβλητικό, με εκθέματα, συναυλίες και χορευτικά θεάματα από καλλιτέχνες που προέρχονται από όλες τις γωνιές του πλανήτη, σηματοδοτεί το πρώτο πραγματικά παγκόσμιο μουσείο στον αραβικό κόσμο.

Ο Γάλλος αρχιτέκτονας Jean Nouvel, εμπνευσμένος από τις παλιές αραβικές συνοικίες, σχεδίασε μια “πόλη-μουσείο” πάνω στο νησί Σααντιγιάτ. Κάτω από έναν εντυπωσιακό θόλο, ο οποίος μοιάζει να έχει βγει από ταινία sci-fi και αποτελείται από 7.850 μεταλλικά αστέρια, στεγάζονται 23 μόνιμες, παραθαλάσσιες γκαλερί.

Η συλλογή θα αποτελείται από 600 έργα τέχνης , εκ των οποίων 300 είναι δανεισμένα προσωρινά από 13 γαλλικά πολιτιστικά ιδρύματα, για τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του μουσείου. Τα έργα αναφέρονται στην αρχαία ιστορία διαφορετικών πολιτισμών και θρησκειών, από την προϊστορία έως το σήμερα, από θησαυρούς της Αιγύπτου, μέχρι έργα της μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης. Ανάμεσα στα έργα που θα εκτίθενται μαζί είναι ένα Κοράνι του 6ου αιώνα, μια Βίβλος στη γοτθική γλώσσα και μια Πεντάτευχος, καθώς και βουδιστικά και ταοϊστικά κείμενα.

Η δημιουργία του διεθνούς μουσείου στέλνει “ένα μήνυμα ανοχής”, δήλωσε ο Mohamed Khalifa Al Mubarak, πρόεδρος της Αρχής Τουρισμού και Πολιτισμού του Άμπου Ντάμπι, ενώ φιλοδοξεί να δείξει ένα πιο “ανοιχτό” και ταυτόχρονα δυναμικό πρόσωπο των Εμιράτων στο χώρο του πολιτισμού. Για τον Jack Lang, πρόεδρο του Ινστιτούτου Αραβικού Κόσμου και πρώην υπουργό Πολιτισμού, το Νέο Λούβρο ένα “εγχείρημα ελπίδας σε έναν κόσμο που θα επιδεικνύει σεβασμό σε απόψεις και διαφορές” απέναντι στο “φανατισμό” και την “τρομοκρατία”.

Αντιλαμβάνεται φυσικά κανείς ότι, εκτός από την προφανή πολιτισμική του διάσταση, το πανάκριβο αυτό έργο παίζει παράλληλα σημαντικό διπλωματικό και πολιτικό ρόλο, με συμφέροντα και από τις δύο πλευρές, λειτουργώντας σαν μια γέφυρα μεταξύ Άμπου Ντάμπι και Γαλλίας, αλλά και Ανατολής και Δύσης.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Art of Looking
Art of Looking

Η Ηλέκτρα Σουτζόγλου έφυγε από την Αθήνα στα 18 της για να σπουδάσει Ιστορία και Ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Tufts της Βοστόνης. Με την ολοκλήρωση του πτυχίου της μετακόμισε στη Νέα Υόρκη για να συνεχίσει τις σπουδές της στο Sotheby's Institute of Art, απ΄το οποίο κατέχει μεταπτυχιακό στη Σύγχρονη Τέχνη. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της δούλεψε part-time στον δημοπρατικό οίκο Christie's, στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης (MoMA) και στο Μουσείο Guggenheim. Ξεκίνησε επισήμως την καριέρα της στη γκαλερί David Zwirner στη Νέα Υόρκη, και λίγους μήνες αργότερα, έχοντας ζήσει πλέον 6 χρόνια στην Αμερική, μετακόμισε στην Αγγλία για το στήσιμο της καινούργιας γκαλερί του Zwirner στο Λονδίνο. Από τον Οκτώβριο του 2014 εργάζεται στο Frieze Art Fair στο Λονδίνο, ενώ μέσα από τη στήλη της Art of Looking στην αθηΝΕΑ, μοιράζεται μαζί μας τις απόψεις της, τις εντυπώσεις της και τα top picks της. Παρατηρεί την τέχνη παντού και λατρεύει να ταξιδεύει και να εξερευνά.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER