«Moby Dick»: Μια Ιστορία από τη Θάλασσα στη Σκηνή του Christmas Theater

Moby Dick

Έι οπ! Έι οπ! Έι οπ… και μπρος ολοταχώς προς τον «Moby Dick» του Herman Melville, που συνταράσσει τα θαλάσσια βάθη προκαλώντας το θρησκευτικό, φιλοσοφικό, ηθικό, αγωνιστικό πνεύμα. Καπετάνιος τρελός και πλήρωμα που τον ακολουθεί στο κυνήγι ενός ανθρωποφάγου κήτους, μιας λευκής φάλαινας.

Η διαχρονική ιστορία του Melville, γνωστή σε όλες τις ηλικίες, ένα ξενόγλωσσο –αντίστοιχο με το ομηρικό– έπος, γραμμένο για την πίστη, τη μοίρα, τη σχέση ανθρώπου-φύσης και ανθρώπου-Θεού, αναβιώνει στη σκηνή του Christmas Theater, σε μιούζικαλ (μουσική σύνθεση-λιμπρέτο) του Δημήτρη Παπαδημητρίου και σκηνοθεσία του Γιάννη Κακλέα, με τη σύμπραξη του Onassis Culture.

Ένα παράξενο παραμύθι-παραβολή με φιλοσοφικές και καθαρά θρησκευτικές αναφορές, που λειτουργεί διδακτικά ανεξαρτήτως ηλικίας, που θέτει ως ερώτημα την έννοια της παντοδυναμίας του ανθρώπου.

Ο Αχαάβ (Μπάμπης Βελισσάριος) γίνεται ένας αμφιλεγόμενος, τυφλωμένος από τις σκέψεις του, καπετάνιος-δραματικός ήρωας που οδηγεί το πλήρωμά του στην πλήρωση της προσωπικής αποστολής-εκδίκησης, ακόμα κι αν χαθεί από αυτό και ο τελευταίος ναύτης. Σε αυτό το εξωπραγματικό ταξίδι, καθένας κυνηγάει τον δικό του Moby Dick και η λογική υποτάσσεται στο παράλογο της ναυτικής πορείας προς το αδηφάγο.

Το «Moby Dick» γίνεται ένα έργο προσβάσιμο στο κοινό, αν και δυσανάγνωστο ως προς τις βαθύτερες έννοιές του, επιτυγχάνοντας ωστόσο ο Δημήτρης Παπαδημητρίου και ο Γιάννης Κακλέας να το συστήσουν ως μιούζικαλ και να τολμήσουν ένα μουσικο-θεατρικο-χορευτικό θέαμα με τη χρήση σύγχρονης τεχνολογίας.

Το κυνήγι της αιμοβόρας φάλαινας βγάζει στην επιφάνεια το κυνήγι της ανθρώπινης φύσης, των φόβων, των δοξασιών και των προσωπικών ορίων. Ως άλλος καπετάνιος Αχαάβ, ο Δημήτρης Παπαδημητρίου έχει συνθέσει ένα φιλόδοξο μιούζικαλ, ένα δικό του «μελβιλικό» έργο με μουσική εφάμιλλη του έργου, σε μια εύφορη πληθωρική σύμπραξη με τον Γιάννη Κακλέα στη σκηνοθετική προσέγγιση, που στο εύρος της σε καταπίνει.

Με μέσο τις αξιόλογες και επαρκείς φωνητικές δυνατότητες των πρωταγωνιστών, στις οποίες στηρίζονται η πρόζα, τα χορικά και τα τραγούδια που είναι γεμάτα με ναυτικό, θρησκευτικό λεξιλόγιο, το «Moby Dick» γίνεται ένα έργο προσβάσιμο στο κοινό, αν και δυσανάγνωστο ως προς τις βαθύτερες έννοιές του, επιτυγχάνοντας ωστόσο ο Δημήτρης Παπαδημητρίου και ο Γιάννης Κακλέας να το συστήσουν ως μιούζικαλ και να τολμήσουν ένα μουσικο-θεατρικο-χορευτικό θέαμα, με τη χρήση σύγχρονης τεχνολογίας.

Τα σκηνικά του Μανόλη Παντελιδάκη οπτικοποιούν το λογοτεχνικό έργο και σε συνδυασμό με τα εντυπωσιακά video art ολογράμματα και τα 3D γραφικά (Ευάγγελος Κουλουκύθας, CandyshopVFX, Hashem Alshaer, Στάθης Αθανασίου) δίνουν στο έργο την αίσθηση του σινε-μιούζικαλ, προσδίδοντας μια παιδικότητα στο όλο εγχείρημα. Στα θετικά σημεία της παράστασης καταγράφεται και η live μουσική του Πρίφτη, που καθοδηγεί ρυθμικά την πλοκή.

Στην παράσταση συμμετέχει πλειάδα ηθοποιών, μεταξύ αυτών οι: Αιμιλιανός Σταματάκης (Ισμαήλ), Θοδωρής Βουτσικάκης (Α’ υποπλοίαρχος Στάρμπακ), Ιβάν Σβιτάιλο (Β’ υποπλοίαρχος Σταμπ, ναύτης του «Όρκα»), Νικόλας Σπανάτης (Γάλλος σιτιστής), Γιάννης Στόλλας (Πέτρος Κιβούρης, Κάπτεν Πίλεγκ, ναύτης από το Λονγκ Άιλαντ), Δημήτρης Γεωργαλάς (κάπτεν Μπίλνταντ, ξυλουργός Σματ, ναύτης από το Μαν), Νικόλας Καραγκιαούρης (πατήρ Μέιπλς, Πάρσος Φεϊνταλάχ), Θοδωρής Μπουζικάκος (καμακιστής Κουίκουεγκ), Πάνος Ζώης (Γ’ υποπλοίαρχος Φλασκ, πιστός στην Εκκλησία των Φαλαινοθήρων), Ζερόμ Καλούτα (μάγειρας Φλις, πιστός στην Εκκλησία των Φαλαινοθήρων), Σαμουήλ Ακινόλα (καμακιστής Ντάγκου) κ.ά.

Πληροφορίες

Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή και Σάββατο στις 20:00 και Κυριακή στις 19:00 | Christmas Theater, Λεωφόρος Βεΐκου 139, Γαλάτσι | Κρατήσεις-πληροφορίες: οnassis.org, τηλ. 210 9005800

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

«Η Αγάπη Είναι Ένας Σκύλος από την Κόλαση» στο Θέατρο 2510

«Ο Κοτζάμπασης του Καστρόπυργου»: Ήρωες και Αντιήρωες στη Σκηνή του ’21

Θανάσης Ακκοκαλίδης: Δεν Μπορώ να Διαχωρίσω την Κίνηση από τον Λόγο

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Drama Queen
Drama Queen

Η Δέσποινα (Ντέπυ) Κορεντίνη είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με μεταπτυχιακό στις Επιστήμες της Αγωγής. Ως γνήσια Αρσακειάδα με παράδοση στη φιλολογία, η συγγραφική και καλλιτεχνική φύση της εκδηλώθηκε από πολύ νωρίς. Το θέατρο ήταν και είναι πάντα το alter ego της. Πιστεύοντας ότι το θέατρο ωφελεί σημαντικά την ψυχική υγεία, βλέπει την κριτική περισσότερο ως δημιουργική αποτίμηση της σκηνοθετικής σύλληψης και παραγωγής του έργου. Αγαπά πολύ τη διδασκαλία, το διάβασμα (κουβαλάει πάντα ένα βιβλίο μαζί) και φυσικά το θέατρο, ενώ στις ελεύθερες ώρες της χορεύει στους λάτιν ρυθμούς.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+