Εσείς τι κάνατε εκείνο το πουκάμισο που τελικά δεν σας βόλεψε, το φουστάνι που φορέσατε ελάχιστες φορές ή τα μπλουζάκια που βαρεθήκατε; Αν η απάντηση είναι πως τα χαρίσατε, τα ανταλλάξατε, τα πουλήσατε ως μεταχειρισμένα ή έστω τα ανακυκλώσατε στα ειδικά σημεία συλλογής, να ξέρετε πως βάζετε κι εσείς το δικό σας λιθαράκι –ή σωστότερα… ρουχαλάκι– για έναν καλύτερο zero waste κόσμο!
Η Μόδα Βλάπτει Σοβαρά το Περιβάλλον
Ο κλάδος της μόδας ευθύνεται για το περίπου 8-10% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και για το σχεδόν 20% των υγρών αποβλήτων, ενώ απορροφά περισσότερη ενέργεια από ό,τι οι αερομεταφορές και η ναυτιλία μαζί! Υπολογίζεται ότι ένα κοντομάνικο μπλουζάκι «καταναλώνει» 2.700 λίτρα νερό στη διαδρομή του από τους σπόρους βαμβακιού μέχρι να φορεθεί. Η κατάσταση, δε, επιδεινώνεται από τους πολύ γρήγορους ρυθμούς με τους οποίους «αλλάζει» η μόδα, ενθαρρύνοντας τους καταναλωτές να αγοράσουν ό,τι πιο trendy…
Ωστόσο, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, το 40% των ρούχων που αγοράζονται σε ορισμένες χώρες δεν χρησιμοποιούνται ποτέ. Και έρευνες έδειξαν πως, αν φορέσουμε ένα ρούχο για περίπου 9 μήνες περισσότερο, το οικολογικό του αποτύπωμα θα μειωθεί κατά 20%-30% σε σύγκριση με την επιλογή αγοράς ενός καινούργιου.
Κάτι Αλλάζει;
Φαίνεται όμως ότι οι νοοτροπίες αλλάζουν και μάλιστα προς τη σωστή κατεύθυνση. Σύμφωνα με την GlobalData, η αγορά μεταχειρισμένων ρούχων στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε κατά 149% μεταξύ 2016-2022 και προβλέπεται να έχει περαιτέρω αύξηση 67,5% μέχρι το 2026. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι η δημοτικότητα της «γρήγορης μόδας», του επιχειρηματικού μοντέλου που χαρακτηρίζεται από φθηνά, αναλώσιμα ρούχα, βρίσκεται σε ύφεση.
Τόπο στα Νιάτα
Οι νέες γενιές Υ και Ζ –και σε αυτόν τον τομέα– φαίνεται να «παίρνουν από το χεράκι» τους μεγαλύτερους, να σπάνε τα στερεότυπα και να λειτουργούν ακομπλεξάριστα και με έντονη περιβαλλοντική συνείδηση. Μελέτες έδειξαν πως αυτή η δημογραφική ομάδα καταναλωτών είναι πιθανότερο να αγοράσει (κατά 31%) και να πουλήσει (κατά 44%) μεταχειρισμένα αντικείμενα. Ενδεικτικό είναι επίσης πως το hashtag #vintage έχει 28,7 δισεκατομμύρια προβολές στην αγαπημένη εφαρμογή της γενιάς Z, το TikTok.
Όπως σημειώνει ο Alex Goat, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας συμβούλων νεανικής κουλτούρας Livity, το κίνητρο για αυτήν τη στροφή είναι σαφώς και περιβαλλοντικό. «Οι νέοι αναζητούν τρόπους να ξεχωρίσουν και να εκφράσουν την προσωπικότητά τους. Η μόδα ήταν πάντα ένας τρόπος. Το να φοράς μεταχειρισμένα ρούχα είναι ξεκάθαρη δήλωση της πρόθεσής σου και απόρριψη μιας από τις πιο ρυπογόνους βιομηχανίες του πλανήτη». Και συνεχίζει, αναφέροντας πως η γενιά Z συμμετέχει σε μια κυκλική οικονομία, όχι μόνο υποστηρίζοντας την αγορά μεταχειρισμένων αλλά και μεταπωλώντας τα ρούχα που δεν φοράνε, καθώς είναι «ένας νόμιμος τρόπος για τους νέους να βγάλουν χρήματα με τους δικούς τους όρους».
Η Βιωσιμότητα Είναι Μόδα
Ωστόσο φαίνεται πως, ανεξαρτήτως ηλικίας, οι άνθρωποι αναζητούν οικολογικότερες επιλογές μόδας και απαιτούν από τις επιχειρήσεις ένδυσης δεσμεύσεις για βιωσιμότητα. Αυτό αποκάλυψε μια έκθεση της Lyst, της παγκόσμιας πλατφόρμας αναζήτησης μόδας, όπου αναζητήσεις λέξεων-κλειδιά για τη βιώσιμη μόδα, όπως «μεταπώληση», «preloved» και άλλες που αφορούν συγκεκριμένα βιώσιμα και οργανικά υλικά, αυξάνονται κατά 75% σε ετήσια βάση.
Second-Hand Trend
Αξίζει επίσης να αναφερθεί πως και οι ιδιαιτέρως προσοδοφόροι τομείς της βιομηχανίας μόδας –της παραγωγής παιδικών ενδυμάτων και της υψηλής ραπτικής– έχουν επαναπροσδιοριστεί, βάζοντας στο λεξιλόγιο των καταναλωτών τους τη λέξη «μεταπώληση». Ειδικά η μεταπώληση παιδικών ρούχων φαίνεται να είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη κατηγορία, με πρόβλεψη να αυξηθεί κατά 493% την επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με την έκθεση «2021 Reuse Report» της εταιρείας ηλεκτρονικού εμπορίου Mercari και της GlobalData.
Αν λοιπόν κάποτε, το να ντυνόμαστε με ρούχα «από δεύτερο χέρι» θεωρούνταν κάπως υποτιμητικό, περιθωριακό ή στην καλύτερη περίπτωση «εναλλακτικό», τώρα πια όχι απλώς είναι συνετό και αναγκαίο, αλλά τείνει να γίνει και mainstream! Και τελικά, να επιβεβαιώνεται η ρήση «τα απορρίματα ενός ανθρώπου, είναι θησαυρός για κάποιον άλλον».
Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:
Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης Γιορτάζει τα 70 Χρόνια του «Μικρού Ήρωα»
Ζωή Γραμματόγλου: «Υπάρχει Μεγάλη Διαφορά Μεταξύ του Υπάρχω και του Ζω»