Νέοι Τίτλοι Από Τις Εκδόσεις Πατάκη

Οι αγαπημένες εκδόσεις Πατάκη έρχονται δυναμικά με νέες κυκλοφορίες για όλα τα αναγνωστικά γούστα.

Η τριακονταετής γενοκτονία: Ο αφανισμός των χριστιανικών μειονοτήτων της Τουρκίας, 1894-1924 Benny Morris Dror Ze’evi εκδόσεις ΠατάκηΗ Τριακονταετής Γενοκτονία: Ο Αφανισμός των Χριστιανικών Μειονοτήτων της Τουρκίας, 1894-1924 | Benny Morris & Dror Ze’evi

Από το 1894 έως το 1924, τρία κύματα βίας σάρωσαν την Ανατολία με στόχο τις περιοχές όπου διέμεναν χριστιανικές μειονότητες, οι οποίες αποτελούσαν ως τότε το 20% του πληθυσμού. Το 1924 οι Αρμένιοι, οι Ασσύριοι και οι Έλληνες είχαν μειωθεί στο 2% του πληθυσμού.

Οι περισσότεροι ιστορικοί έχουν πραγματευτεί αυτά τα τρία κύματα βίας ως ξεχωριστά και μεμονωμένα γεγονότα, ενώ οι διαδοχικές τουρκικές κυβερνήσεις τα παρουσιάζουν ως μια αλληλουχία ατυχών συμβάντων.

Η “Τριακονταετής Γενοκτονία” είναι το πρώτο έργο που δείχνει ότι στην πραγματικότητα αυτά τα τρία κύματα ήταν μια ενιαία, συνεχής και συνειδητή προσπάθεια να εξοντωθεί ο χριστιανικός πληθυσμός της Ανατολίας. Αποκαλυπτικό και βασισμένο σε μεγάλη έρευνα, το έργο του Benny Morris και του Dror Ze’evi είναι σίγουρο πως θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε ένα από τα πιο φρικιαστικά γεγονότα της σύγχρονης ιστορίας.

Τα "κρυμμένα" ημερολόγια, Οκτώβριος 1912 - Αύγουστος 1913 Ίων Δραγούμης εκδόσιες ΠατάκηΤα “Κρυμμένα” Ημερολόγια, Οκτώβριος 1912 – Αύγουστος 1913 | Ίων Δραγούμης

Κατακερματισμένα, οριστικά χαμένα, αδημοσίευτα τετράδια ίσως είναι οι λέξεις που κυριολεκτούν ως προς τον τρόπο με τον οποίο δόθηκαν στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό οι μεταγραφές των είκοσι τεσσάρων Τετραδίων του Ίωνος Δραγούμη που φυλάσσονται στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη (ένα σύνολο 2.158 χειρόγραφων και αριθμημένων από τον ίδιο σελίδων).

Tα “κρυμμένα” ημερολόγια (Οκτώβριος 1912 – Αύγουστος 1913) περιλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος από το μερικώς δημοσιευμένο Τετράδιο με αριθμό 18 και αφορoύν μια κρίσιμη ιστορική περίοδο.

Άγρια όνειρα θα 'βλεπα Michel Bussi εκδόσεις ΠατάκηΆγρια Όνειρα θα ‘Βλεπα | Michel Bussi

Στο “Άγρια Όνειρα θα ‘Βλεπα”, το νέο του καθηλωτικό μυθιστόρημα, ο Michel Bussi, από τους πιο αγαπημένους συγγραφείς της Γαλλίας, συνδυάζει την ψυχική ένταση με την ακρίβεια της συναισθηματικής περιγραφής.

Με τέσσερα ταξίδια, στο Μόντρεαλ, στο Σαν Ντιέγκο, στη Βαρκελώνη και στην Τζακάρτα, και ένα κατοπτρικό παιχνίδι ανάμεσα στο 1999 και στο 2019, ξεδιπλώνεται μια αριστοτεχνική παρτιτούρα πάθους και σασπένς, στον ρυθμό των πιο δυνατών χτύπων της καρδιάς.

Με τον ήλιο γείτονα: Τραγούδια του Νίκου Γκάτσου φωτισμένα από τον ήλιο του δημοτικού τραγουδιού Αγαθή Δημητρούκα εκδόσεις ΠατάκηΜε τον Ήλιο Γείτονα: Τραγούδια του Νίκου Γκάτσου Φωτισμένα από τον Ήλιο του Δημοτικού Τραγουδιού | Αγαθή Δημητρούκα

Το βιβλίο περιλαμβάνει στίχους του Νίκου Γκάτσου, οι οποίοι θεματικά και υφολογικά “συνάδουν” με δημώδη άσματα και συνδιαλέγονται μαζί τους, προτρέποντάς μας να αναζητήσουμε σε κάθε κείμενο τη συγκίνηση που το γέννησε.

Ποιες μεταρρυθμίσεις; Κυβερνώντας υπό εξωτερική πίεση Καλλιόπη Σπανού εκδόσεις ΠατάκηΠοιες Μεταρρυθμίσεις; Κυβερνώντας Υπό Εξωτερική Πίεση | Καλλιόπη Σπανού

Η περίοδος 2010-2018 αποτελεί το πιο πρόσφατο από τα επεισόδια της ελληνικής ιστορίας, κατά τα οποία οι εγχώριοι πολιτικοί θεσμοί αναγκάστηκαν εν καιρώ ειρήνης να λειτουργήσουν υπό ισχυρή εξωτερική πίεση.

Οι αδυναμίες του τρόπου διακυβέρνησης και η γνωστή “χαμηλή μεταρρυθμιστική ικανότητα” ήλθαν αντιμέτωπες με απαιτήσεις που επεδίωκαν μια “εφ’ όλης της ύλης” μεταρρύθμιση του ελληνικού κράτους.

Από την άλλη πλευρά, το θετικό αφήγημα της κρίσης ως “ευκαιρίας” για μια φιλόδοξη διοικητική μεταρρύθμιση ήταν στις πιεστικές αυτές συνθήκες απαραίτητο στις ελληνικές κυβερνήσεις.

Δείτε επίσης στην αθηΝΕΑ:

6 Νέα Βιβλία από τις Εκδόσεις Οξύ

Ευσταθία Ματζαρίδου: Οι Περισσότεροι Έχουμε Ένα Ανάπηρο Κομμάτι

Εκδόσεις η Βαλίτσα: Όταν το Όνειρο Ενός, Ανοίγει το Δρόμο για Όλους

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
EX LIBRIS
EX LIBRIS

Ο Άρης Γαβριελάτος είναι κοινωνιολόγος με μεταπτυχιακές σπουδες στον Κοινωνικό Αποκλεισμό και το Φύλο. Αρθρογραφεί για βιβλία, θέατρο και μουσική, ενώ αγαπημένο του hobby είναι το ορεινό τρέξιμο.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+