El Sistema Greece: Όταν οι Πρόσφυγες Τραγουδούν

Συναυλία El Sistema στο Ηρώδειο

Με τον ενθουσιασμό στη ψυχή και τη δεξιοτεχνία στη σκηνή, η πολυπολιτισμική ορχήστρα του El Sistema Greece, με τη συναυλία που έδωσε χθες βράδυ στο Ηρώδειο, απέδειξε πως η μουσική είναι το πιο εύηχο αντιπολεμικό και αντιαυταρχικό μήνυμα.

Περισσότερα από 70 νέα παιδιά, πρόσφυγες και μετανάστες από τουλάχιστον 40 χώρες απ’ όλον τον κόσμο, τα οποία είναι μέλη της ορχήστρας του El Sistema Greece, έδωσαν μια συναυλία αξιοσημείωτου καλλιτεχνικού επιπέδου, παρασύροντας με τη μουσική τους τους θεατές στο Ρωμαϊκό Ωδείο.

Αν και η αυστηρή τήρηση των υγειονομικών κανόνων επέβαλε παύσεις μερικών δευτερολέπτων από κομμάτι σε κομμάτι, προκειμένου να απολυμανθεί το μικρόφωνο, διακόπτοντας με αυτόν τον τρόπο την ατμόσφαιρα της βραδιάς, υπήρξαν αρκετές στιγμές έντονου ενθουσιασμού.

Το El Sistema Greece

Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό μουσικό πρόγραμμα κοινωνικής ένταξης, το οποίο από το 2016 προσφέρει δωρεάν μαθήματα μουσικής σε παιδιά και νέους, πρόσφυγες και μετανάστες ανεξαρτήτως εθνικότητας, γλώσσας και θρησκείας. Στο πρόγραμμα έχουν ενταχθεί συνολικά περί τα 2.500 παιδιά.

Ο Μαέστρος

el sistemaΟ Βενεζουελάνος José Angel Salazar Marin που διηύθυνε χθες το βράδυ τη ορχήστρα, με εμπειρία στο πόντιουμ από τα 11 του χρόνια, όταν διηύθυνε για πρώτη φορά ορχήστρα, στα 23 του χρόνια σήμερα, αξίζει συγχαρητηρίων. Τόσο για τη χθεσινοβραδινή παρουσία του όσο και για τη γενικότερη επιλογή του να είναι καλλιτεχνικός διευθυντής της Ορχήστρας που αποτελείται από εφήβους πρόσφυγες οι οποίοι ζουν σε camps.

Το Πρόγραμμα και οι Συντελεστές του

Οι ταλαντούχοι μουσικοί του El Sistema Greece Youth Orchestra και τους El Sistema Greece Youth Choir σε συνεργασία με τον παραγωγό, μουσικό και dj Blend Mishkin και με τη συμμετοχή του BNC, του Jérôme Kaluta, του Θοδωρή Μαραντίνη, της Κατερίνας Ντούσκα, της της Μαρίνας Σάττι και του Taf Lathos, ερμήνευσαν νέες εκτελέσεις τραγουδιών που σημάδεψαν τη σύγχρονη μουσική, βασισμένες με τη σειρά τους σε παλαιότερες μεγάλες επιτυχίες.

Από το “Stir It Up” του Bob Marley και το “It’s A Man’s Worl”του James Brown μέχρι το “Why Can’ t Live Together” του Timmy Thomas και το “Walk on the Wild Side” του Lou Reed.

Οι Ξεχωριστοί

el sistemaΟ Jérôme Kaluta, με καταγωγή από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, γνωστός, μεταξύ άλλων, από τη συνεργασία του με τον Σταμάτη Κραουνάκη και τη συμμετοχή του στο συγκρότημα “Σπείρα Σπείρα”, εκτός από τις ερμηνευτικές του ικανότητες, ξέρει πώς να ξεσηκώνει το κοινό χωρίς τυμπανοκρουσίες, μόνο με τον δικό του ενθουσιασμό.

Η Μαρίνα Σάττι, με καταγωγή από τη Κρήτη και το Σουδάν, που είχε ενθουσιάσει παλαιότερα με τη διασκευή του παραδοσιακού σμυρναίικου “Κούπες” και, εκτός των άλλων, έχει δημιουργήσει τις fonέs, ένα γυναικείο a cappella σύνολο που ερμηνεύει πολυφωνικά παραδοσιακά τραγούδια από όλο τον κόσμο, διαθέτει τη σεμνότητα των αληθινά ταλαντούχων καλλιτεχνών.

Διαβάστε ακόμη στην αθηΝΕΑ:

Paris-Istanbul: Ταξιδέψτε με το Τρένο στο Ρουφ

Θέατρο και Συναυλίες με Κοινό. Επιτέλους!

Το 10 το Καλό του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Δημοσιογράφος | NO MAN'S LAND
Δημοσιογράφος | NO MAN'S LAND

Η Κυβέλη Χατζηζήση σπούδασε δημοσιογραφία και εργάστηκε σε εφημερίδες και περιοδικά μεγάλης κυκλοφορίας (Έθνος, Βήμα, Marie Claire), στο Mega και το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ασχολήθηκε με το καλλιτεχνικό, το κοινωνικό και το διεθνές ρεπορτάζ, καθώς και την κοινωνική επιχειρηματικότητα. Μετά από τριάντα χρόνια στον χώρο, ξαναρχίζει να σπουδάζει (Ευρωπαϊκό Πολιτισμό στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο) και να ενδιαφέρεται, όπως πάντα, να εντοπίζει ιστορίες άξιες να ειπωθούν.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+