To Καλλιτεχνικό Πρόγραμμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής 2023-2024

Η καλλιτεχνική περίοδος 2023-2024 της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, με την υπογραφή του καλλιτεχνικού διευθυντή, Γιώργου Κουμεντάκη, φέρνει στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος και στο Ηρώδειο σπουδαίες όπερες του ρεπερτορίου σε νέες παραγωγές, τον πρώτο Wagner στο ΚΠΙΣΝ, ένα νέο έργο όπερας, σημαντικές συμπαραγωγές με ξένα θέατρα, κορυφαίους αρχιμουσικούς, σκηνοθέτες, σκηνογράφους, διάσημους πρωταγωνιστές, νέες παραγωγές μπαλέτου, αναβιώσεις επιτυχημένων παραγωγών όπερας και μπαλέτου.

Eπίσης, την τρίτη ανάθεση του The Artist on the Composer, και φυσικά το μεγάλο αφιέρωμα στα 100 χρόνια από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας. Το πρόγραμμα υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Στις νέες παραγωγές όπερας και μπαλέτου της σεζόν 1923-24 συναντούμε στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος το «Les Éclairs» του Philippe Ersan σε λιμπρέτο Jean Echenoz, το δίπτυχο «Καβαλλερία Ρουστικάνα» του Mascagni και «Παλιάτσοι» του Leoncavallo σε σκηνοθεσία Νίκου Καραθάνου, την «Άνοδο και την Πτώση της Πόλης Μαχαγκόννυ» των Brecht-Weill σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά, τη «Βαλκυρία» του Wagner σε σκηνοθεσία John Fulljames, τα μπαλέτα «Κάρμεν» σε χορογραφία Johan Inger και «Κοππέλια» σε χορογραφία Edward Clug, καθώς και την «Τουραντότ» του Puccini στο Ηρώδειο, σε σκηνοθεσία Andrei Șerban, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 100 χρόνια από τον θάνατο του Puccini.

Η ΕΛΣ συνεχίζει την πολιτική των συμπαραγωγών, με την Κωμική Όπερα του Παρισιού για το «Les Éclairs», τη Βασιλική Όπερα της Δανίας για τη «Βαλκυρία», αλλά και με τον Οργανισμό ΝΕΟΝ για την τρίτη ανάθεση του The Artist on the Composer στην Ιωάννα Πανταζοπούλου.

Στις αναβιώσεις σημαντικών παραγωγών όπερας και μπαλέτου συναντάμε στο Ηρώδειο την «Τραβιάτα» του Verdi σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ρήγου, ενώ στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος τη «Λαίδη Μάκβεθ του Μτσενσκ» του Shostakovich σε σκηνοθεσία Fanny Ardant και τον «Καρυοθραύστη» του Tchaikovsky σε χορογραφία Κωνσταντίνου Ρήγου. Για να τιμήσει τη μνήμη του σπουδαίου σκηνοθέτη Graham Vick, ο οποίος έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, η ΕΛΣ αναβιώνει την «Μποέμ» του Puccini, στη σκηνοθεσία που υπέγραψε για τη Λυρική το 2007-2008.

Για τις παραστάσεις της σεζόν 2023-2024, η ΕΛΣ θα υποδεχθεί Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες παγκόσμιας καταξίωσης, όπως, μεταξύ άλλων, τη διεθνή Ελληνίδα σκηνογράφο και ενδυματολόγο Χλόη Ομπολένσκι, τον Βρετανό designer Leslie Travers, τους κορυφαίους σκηνοθέτες Andrei Șerban, John Fulljames, Γιάννη Χουβαρδά, Νίκο Καραθάνο, τους χορογράφους Johan Inger και Edward Clug, αλλά και διάσημους πρωταγωνιστές όπως, μεταξύ άλλων, τους Nadine Sierra, Ekaterina Gubanova, Catherine Foster, Freddy De Tommaso, Δημήτρη Πλατανιά, Svetlana Sozdateleva, Cellia Costea, Sergei Semishkur, Βασιλική Καραγιάννη, Διονύση Σούρμπη, Γιάννη Χριστόπουλο, Τάσο Αποστόλου, Arsen Soghomonyan, Tommi Hakala, Allison Oakes, Stefan Finke, Marina Prudenskaya, Πέτρο Μαγουλά κ.ά. Τις παραγωγές της σεζόν θα διευθύνουν διεθνώς καταξιωμένοι αλλά και ανερχόμενοι αρχιμουσικοί, όπως, μεταξύ άλλων, οι Paolo Carignani, Pier Giorgio Morandi, Philippe Auguin, Audrey Olos, Fabrizio Ventura, Μίλτος Λογιάδης, Γιώργος Ζιάβρας κ.ά.

Τον Ιούνιο του 2024 η ΕΛΣ θα παρουσιάσει αφιέρωμα στον Μανώλη Καλομοίρη, για να φωτίσει τη σχέση του με την ΕΛΣ, αλλά και να φέρει στο φως δύο άγνωστα έργα του.

Το αφιέρωμα για τα 100 χρόνια της Μαρίας Κάλλας θα κορυφωθεί από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο, μεταξύ άλλων, με το Γκαλά στο Ηρώδειο, την έκθεση Unboxing Callas: Μια αρχειακή εξερεύνηση στη συλλογή Πυρομάλλη και το αρχείο της ΕΛΣ στην ΕΒΕ και το Ντοκιμαντέρ για τα άγνωστα ελληνικά χρόνια της σπουδαίας Ελληνίδας ντίβας.

Τις τρεις πρώτες μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας του 2024, η ΕΛΣ θα παρουσιάσει το 2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής, σε μνημεία, μουσεία και εκκλησίες στην Πλάκα και στο κέντρο της Αθήνας.

Γυναικείες Μορφές στην ΕΛΣ

Για τη σεζόν 2023-2024, η Εθνική Λυρική Σκηνή επιχειρεί να ρίξει ένα κριτικό όσο και ενσυναισθητικό βλέμμα στις γυναικείες μορφές των έργων της όπερας και του χορού, αναστοχαζόμενη πάνω στα επίκαιρα ζητήματα της γυναικείας ενδυνάμωσης και οραματιζόμενη την εξάλειψη των κοινωνικών αποκλεισμών, των ανισοτήτων και της έμφυλης βίας.

Από τη χειραφετημένη Κατερίνα Ισμαήλοβα, την ασθενική ράφτρα Μιμή, την προδομένη χωριάτισσα Σαντούτσα, την αδάμαστη Κάρμεν και τη θαρραλέα πολεμίστρια Βρουγχίλδη έως την αντισυμβατική πόρνη Τζέννυ Χιλ, τη μυστηριώδη Κοππέλια, την απομονωμένη πριγκίπισσα Τουραντότ και την εταίρα Βιολέττα Βαλερύ, οι ηρωίδες της περιόδου 2023-2024 δεσπόζουν με μεγαλοπρεπή τρόπο στις ιστορίες τους, όσο κι αν η δραματική κατάληξη πολλών από αυτές έχει γίνει ανά τα χρόνια αντικείμενο κριτικής.

Με δεδομένο τον σεβασμό στα κλασικά αριστουργήματα των περασμένων αιώνων, χωρίς καμία απλοϊκή διάθεση ακύρωσης των αφηγηματικών επιτευγμάτων και των δημιουργών τους, μα σε έμπρακτη συνάρτηση με τις κατακτήσεις και την εξέλιξη των κοινωνιών του 21ου αιώνα, η ΕΛΣ επιδιώκει να ανοίξει τη συζήτηση αναφορικά με τις παραδοσιακές απεικονίσεις της γυναίκας στα έργα του ρεπερτορίου, συνεισφέροντας με αυτόν τον τρόπο στην προσπάθεια κατάκτησης της ισότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

H προπώληση για τις παραγωγές Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2023 θα ξεκινήσει στις 31 Ιουλίου 2023 στα ταμεία της ΕΛΣ και στην ticketservices.gr.

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Ιούνιος-Ιούλιος 2023 στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής

Οι Συναυλίες του Καλοκαιριού

The Rolex Arts Festival | Ώρα για Τέχνες!

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Συντάκτρια | Thunder Road
Συντάκτρια | Thunder Road

H Μαρία Σπανουδάκη γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι μητέρα τριών παιδιών, πτυχιούχος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας (Τμήμα Οικ. Επιστήμης) και του Εθνικού Ωδείου Αθήνας (Πιάνο). Την κέρδισε η μουσική, με την οποία ασχολείται επαγγελματικά. Αγαπά τους ήχους, τις παύσεις, τη φωτογραφία, το τρέξιμο, το διάβασμα, τα ταξίδια, τη μαύρη σοκολάτα, τα βαμβακερά σεντόνια και κάποια ξεχωριστά τρυφερά χέρια. Προτιμά τις ανατολές από τα ηλιοβασιλέματα, το τσάι αντί του καφέ και στο μεγάλο δίλημμα «κιθαρίστας ή ντράμερ» διαλέγει «μπασίστας».

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+