«Ο Άνθρωπος απ’ το Παντόλσκ», μια Σουρεαλιστική Κωμωδία

«Ο Άνθρωπος απ΄το Πάντολσκ»

Το Εθνικό Θέατρο επιστρέφει, εκτός από τον προγραμματισμένο κύκλο νέων έργων, με επαναλήψεις επιτυχημένων παραστάσεων, όπως αυτό του δραματοποιημένου μυθιστορήματος «Ο Άνθρωπος απ’ το Παντόλσκ» του Dmitry Danilov σε σκηνοθεσία Γιώργου Κουτλή.

Το ρωσικό αυτό σύγχρονο έργο, πίσω από το έκδηλο χιούμορ, έχει μια υπόκωφη κοινωνικοπολιτική στόχευση, με τα βέλη να κατευθύνονται προς την εκάστοτε πολιτική, τη λειτουργία του συστήματος, την ταξική οργάνωση, την έννοια του εκσυγχρονισμού στον δυτικό κόσμο και την τάση για υιοθέτηση της θετικής ψυχολογίας, του growth mindset και της θετικής στάσης ζωής.

Εκκεντρική Ανάκριση Επί Σκηνής

Πράγματι, ο Γιώργος Κουτλής, λαμβάνοντας υπόψη τις ενδοκειμενικές αναφορές, σκηνοθετεί μια εκκεντρική ανάκριση σκοπεύοντας στην αναμόρφωση του μεσοαστού που ζει συμβατικά και τείνει να αλλοτριωθεί από τη δυτική κουλτούρα, κινδυνεύοντας να χάσει την πολιτισμική του ταυτότητα.

Ο Άρης Μπαλής ως Νικολάι απ’ το Παντόλσκ συλλαμβάνεται για τη μονότονη ζωή του, εκφράζοντας την απόγνωση ενός ανθρώπου που δεν κατανοεί τον λόγο της σύλληψής του. Ωστόσο, μέσα από ευφάνταστους τρόπους ψυχολογικού εξαναγκασμού, όπως παιχνίδια γνώσεων, πατριδογνωσίας, κιναισθησίας, συνειδητοποιεί ότι ζει μονότονα, στον αυτόματο, με κορυφαία σκηνική εικόνα το μικροφωνικό ξέσπασμα από τη δοκιμή των ορίων της λογικής.

«Ο Άνθρωπος απ΄το Πάντολσκ»

Η συνειδητοποίηση αυτή θα έρθει από ένα ιδιότυπο αστυνομικό τμήμα που προκαλεί ταραχή στην καθημερινή ρουτίνα του Νικολάι, εμπλέκοντάς τον υποχρεωτικά στη mindfulness και positive μεθοδολογία, καταρρίπτοντας τη στερεοτυπική εικόνα των απολίτιστων και απαίδευτων διεκπεραιωτικών οργάνων της τάξης (Θανάσης Δόβρης, Αλέξανδρος Σιάτρας, Ελένη Κουτσιούμπα).

Ο Γιλμάζ Χουσμέν δίνει μια απολαυστική ερμηνεία στον ρόλο του αναμορφωμένου ανθρώπου, του εκπαιδευμένου στους κανόνες της αστυνομίας, επιτείνοντας τη σουρεάλ ατμόσφαιρα.

Σάτιρα και Κριτική

Η ρέουσα κωμικότητα των δραματικών προσώπων και ο σατιρικός παραλογισμός της πλοκής συντείνουν στη δημιουργία μιας ενεργειακής παράστασης που προσαρμόζεται στην κωμική φόρμα χωρίς να την ξεχειλώνει ή να κάνει κοιλιά στη δραματική πράξη, παρότι τα κωμικά στοιχεία είναι δυνατά και εν μέρει αποσπούν την προσοχή από το κέντρο βάρους της δραματουργικής γραφής του Dmitry Danilov, ο οποίος κριτικάρει τους μηχανισμούς άσκησης εξουσίας και την πολιτική κατάσταση της μετα-κομμουνιστικής Ρωσίας.

«Ο Άνθρωπος απ’ το Παντόλσκ» είναι έργο συντονισμένης ομάδας με ενέργεια, που συνεργάζεται επί σκηνής υπό τις χορογραφικές οδηγίες του Αλέξανδρου Βαρδαξόγλου και την ηχητική επιμέλεια του Παναγιώτη Μανουηλίδη (Panu).

«Ο Άνθρωπος απ΄το Πάντολσκ»

Συντελεστές

Μετάφραση-Σκηνοθεσία-Δραματουργική επεξεργασία: Γιώργος Κουτλής | Σύμβουλος δραματουργίας: Βασίλης Μαγουλιώτης | Σκηνικά-Κοστούμια: Πάρις Μέξης | Κίνηση: Αλέξανδρος Βαρδαξόγλου | Μουσική: Παναγιώτης Μανουηλίδης | Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου | Δραματολόγος παράστασης: Έρι Κύργια | Βοηθός σκηνοθέτη Α′: Αλέξανδρος Σιάτρας | Βοηθός σκηνοθέτη Β′: Πάνος Κούγιας | Βοηθός σκηνογράφου-ενδυματολόγου: Αλέγια Παπαγεωργίου | Φωτογραφίες και βίντεο παράστασης: Xρήστος Συμεωνίδης

Ερμηνεύουν: Θανάσης Δόβρης, Ελένη Κουτσιούμπα, Παναγιώτης Μανουηλίδης, Άρης Μπαλής, Αλέξανδρος Σιάτρας, Γιλμάζ Χουσμέν

Πληροφορίες

Έως τις 19 Νοεμβρίου | Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή στις 21:00, Σάββατο στις 18:00 και στις 21:00 και Κυριακή στις 19:00 | Θέατρο Κιβωτός: Πειραιώς 115, Αθήνα, τηλ. 210 3427426 | Εισιτήρια: στα ταμεία του Εθνικού Θεάτρου και μέσω ticketservices.gr

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

«Καλά, Εσύ Σκοτώθηκες Νωρίς», Ένα Δραματικό Ξεκλείδωμα της Ιστορικής Μνήμης

«Pietà» | Σπάζοντας τον Φαύλο Κύκλο στο Θέατρο του Νέου Κόσμου

Θεατρικές Παραστάσεις | Όλη η Αθήνα Μια Σκηνή

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Drama Queen
Drama Queen

Η Δέσποινα (Ντέπυ) Κορεντίνη είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με μεταπτυχιακό στις Επιστήμες της Αγωγής. Ως γνήσια Αρσακειάδα με παράδοση στη φιλολογία, η συγγραφική και καλλιτεχνική φύση της εκδηλώθηκε από πολύ νωρίς. Το θέατρο ήταν και είναι πάντα το alter ego της. Πιστεύοντας ότι το θέατρο ωφελεί σημαντικά την ψυχική υγεία, βλέπει την κριτική περισσότερο ως δημιουργική αποτίμηση της σκηνοθετικής σύλληψης και παραγωγής του έργου. Αγαπά πολύ τη διδασκαλία, το διάβασμα (κουβαλάει πάντα ένα βιβλίο μαζί) και φυσικά το θέατρο, ενώ στις ελεύθερες ώρες της χορεύει στους λάτιν ρυθμούς.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+