Ο Δεκάλογος της Αποδοτικής Black Friday

Black Friday

Ο χρόνος μετράει αντίστροφα. Όχι για τα Χριστούγεννα. Ούτε για το νέο έτος. Για την Black Friday της 25ης Νοεμβρίου 2022 η τόση ανυπομονησία. Για τη γιορτή της κατανάλωσης. Ή καλύτερα, για τη γιορτή εκείνων που, επειδή δεν μπορούν ή δυσκολεύονται να μπουν σε έξοδα πέραν των απαραίτητων, τώρα έχουν την ευκαιρία. Ή, ακόμη, για όσους φροντίζουν τα οικονομικά τους και εκμεταλλεύονται στις εκπτώσεις.

Όταν Άρχισε να «Μαυρίζει» η Τελευταία Παρασκευή του Νοεμβρίου

Υπάρχουν αρκετές και διαφορετικές ιστορίες σχετικά με την προέλευσή της. Μία από τις επικρατέστερες τη θέλει να είχε ταυτιστεί με την πρώτη ημέρα έναρξης των εκπτώσεων της χριστουγεννιάτικης περιόδου στη Φιλαδέλφεια. Όπως και να έχει, η Black Friday έχει τις ρίζες της στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και είναι η ονομασία της ημέρας που ακολουθεί την Ημέρα των Ευχαριστιών, γνωστή ως Thanksgiving.

Πήρε δε το όνομά της από μια ιστορία που χάνεται στη δεκαετία του 1960. Τότε όλα ήταν χειρόγραφα, κάτι που ίσχυε και για τα λογιστικά φύλλα και τις αποδείξεις των επιχειρήσεων. Τα στοιχεία των ισολογισμών γράφονταν με δύο χρώματα μελανιού: με κόκκινο για τις ημέρες που έκλειναν με αρνητικό ισολογισμό πωλήσεων και με μαύρο τις ημέρες με θετικό. Παρατηρήθηκε, λοιπόν, ότι εκείνη την ημέρα, την πρώτη δηλαδή ημέρα των εκπτώσεων της χριστουγεννιάτικης σεζόν, όλα ήταν στο… μαύρο! Έτσι, της δόθηκε και ο χαρακτηρισμός black.

Έχουμε και στο Χωριό μας

Στη χώρα μας το έθιμο εισήχθη το 2015, με πολύ ευφάνταστες μάλιστα διαφημίσεις. Από το 2016 άρχισαν να εφαρμόζουν την Black Friday όλο και περισσότερες εταιρείες. Πλέον είναι μια καθιερωμένη συνήθεια και για εμάς, που αναμένουμε με ενδιαφέρον και, ενίοτε, με ανυπομονησία, ειδικά φέτος που δεν θα ισχύσουν οι ενδιάμεσες εκπτώσεις του Νοεμβρίου.

Στην απόφαση της κατάργησής τους προχώρησε με νομοθετική ρύθμιση το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων το καλοκαίρι που μας πέρασε, ικανοποιώντας πάγιο αίτημα των μικρομεσαίων εμπόρων, την ίδια ώρα ωστόσο απελευθέρωσε τη δυνατότητα διενέργειας προσφορών –υπό προϋποθέσεις– καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Οδηγός για Αποδοτικότερη Black Friday

Τι χρειάζεται ωστόσο να προσέξετε προτού ξεχυθείτε σε ένα ξέφρενο καταναλωτικό πάρτι; Σύνεση. Ή, διαφορετικά, προγραμματισμό και προσοχή, ώστε η Black Friday να μην καταλήξει μια ημέρα γεμάτη ασύμφορες και άσκοπες αγορές.

Πάρτε μια ιδέα μέσα από τα 10 tips που συγκεντρώσαμε:

  1. Αποφασίστε εκ των προτέρων πόσα χρήματα θέλετε να ξοδέψετε τη συγκεκριμένη ημέρα, ώστε να μην παρασυρθείτε από τις δελεαστικές τιμές.
  2. Φτιάξτε έναν κατάλογο με τα προϊόντα που θέλετε πραγματικά να αγοράσετε, ώστε να αποφύγετε τα περιττά έξοδα.
  3. Κάντε έρευνα αγοράς, ελέγχοντας όχι μόνο την τιμή (αρχική και νέα), αλλά και την ποιότητα των προϊόντων. Αναζητήστε την τιμή του προϊόντος που σας ενδιαφέρει στο internet βάσει κωδικού ή αριθμού μοντέλου. Να θυμάστε ότι τα προϊόντα πρέπει να φέρουν την αρχική τιμή και την τιμή προσφοράς (όχι το ποσοστό έκπτωσης).
  4. Ενημερωθείτε για τις λεπτομέρειες και τους όρους της συναλλαγής σας όταν αγοράζετε προϊόντα με δόσεις. Ιδιαίτερα όταν χρησιμοποιείτε πιστωτική κάρτα, πρέπει να είστε πάντα ενημερωμένοι για τους όρους και τις προϋποθέσεις της συγκεκριμένης αγοράς.
  5. Προσοχή! Στις προσφορές συχνά αναγράφεται ότι δεν γίνονται αλλαγές, και έτσι, εάν μετανιώσετε, δεν θα έχετε τη δυνατότητα αλλαγής.
  6. Να ζητάτε πάντα την απόδειξη για τα προϊόντα που έχετε αγοράσει, ώστε στην περίπτωση που το προϊόν είναι ελαττωματικό και θελήσετε να το επιστρέψετε ή να το αλλάξετε να έχετε το απαραίτητo παραστατικό.
  7. Αποφύγετε τις αγορές σε ιστότοπους που φαίνονται ύποπτοι ή ελαττωματικοί, ανεξάρτητα από το πόσο εντυπωσιακές είναι οι «ευκαιρίες» που προσφέρουν.
  8. Μην κάνετε «κλικ» σε άγνωστα link που λαμβάνετε μέσω email ή μέσω μηνυμάτων κοινωνικής δικτύωσης, ακόμη και από άτομα που γνωρίζετε, εκτός αν περιμένατε το μήνυμα.
  9. Χρησιμοποιήστε μια προπληρωμένη κάρτα για ηλεκτρονικές πληρωμές.
  10. Εάν πρέπει να κάνετε οπωσδήποτε μια συναλλαγή με το κινητό σας, απενεργοποιήστε το Wi-Fi και χρησιμοποιήστε δεδομένα κινητής τηλεφωνίας. Διαφορετικά, περιμένετε μέχρι να επιστρέψετε σε ασφαλή σύνδεση.

 

Πηγές:

Black Friday – Ο 5λογος προκειμένου να αποφύγετε πλασματικές αγορές

Black Friday 2022: Tips για καταναλωτές και επιχειρήσεις

 

Γραφτείτε στο θεματικό μας newsletter «Financially Empowered», που προσφέρει συμβουλές, ιδέες και εργαλεία για να χτίσουμε τη χρηματοοικονομική μας ανθεκτικότητα βήμα βήμα, εδώ.

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Οδηγός για πιο Αποτελεσματικό Οικονομικό Σχεδιασμό

Οι 5 Προσωπικότητες του Χρήματος

Τα 10 Βήματα που Οδηγούν σε Εφικτή Αποταμίευση

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Η αθηΝΕΑ είναι ένα μέσο ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Απευθύνεται σε μια νέα γενιά Ελλήνων, δυναμική, κοσμοπολίτικη, μορφωμένη και απαιτητική, που θέλει μια ολοκληρωμένη ενημέρωση για τα δικά της ενδιαφέροντα. Με αιχμή του δόρατος το βραβευμένο ομώνυμο newsletter, η αθηΝΕΑ αγκαλιάζει την καθημερινότητά σας με ερεθίσματα που σας κάνουν να σκέφτεστε διαφορετικά.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+