Τα 10 Βήματα που Οδηγούν σε Εφικτή Αποταμίευση

Αποταμίευση

Το τροφαντό γουρουνάκι με τη σχισμή στη ράχη του κάνει κάθε τόσο την εμφάνισή του. Στέκεται αμίλητο και ανέκφραστο περιμένοντας το κατιτίς του. Μερικές φορές μάλιστα μεταμορφώνεται. Παίρνει σχήμα ορθογώνιου παραλληλόγραμμου, αποκτά κεραμιδένια στέγη, γίνεται ένα κουτί με σχέδια και χρώματα. Το μόνο που δεν χάνεται ποτέ από την εικόνα είναι η σχισμή. Κοινώς, το πιο χρήσιμο σημείο. Αυτό απ’ όπου τα χρήματα θα μπουν στη θέση τους: στον κουμπαρά.

Σε προηγούμενα τεύχη του Financially Empowered, του θεματικού newsletter που εκδίδεται από την αθηΝΕΑ και το Women On Top, με την υποστήριξη της Παπαστράτος, προσεγγίσαμε αναλυτικά θέματα προσωπικού προϋπολογισμού. Τώρα ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για την αποταμίευση.

Των Φρονίμων τα Παιδιά

Μπορεί, εξαιτίας της ενεργειακής και οικονομικής κρίσης, να μοιάζει εκτός τόπου και χρόνου η πρόταση της αποταμίευσης χρημάτων, μπορεί όμως να είναι και μια χρήσιμη σκέψη, ένας εφικτός προγραμματισμός που θα σας επιτρέψει ενδεχομένως να αποφύγετε δάνεια, τα οποία δυσκολεύεστε να αποπληρώσετε, και πιστωτικές κάρτες, που ξεφεύγουν από τον έλεγχό σας και τις παραφουσκώνετε, με αποτέλεσμα να μην μπορείτε να τις πληρώνετε στην ώρα τους και να επιβαρύνεστε με τους υψηλούς τόκους.

Έτσι λοιπόν, μαζί με μια βαθιά ανάσα, πάρτε και την απόφαση να αλλάξετε τακτική.

«Πληρώνουμε Πρώτα τον Εαυτό μας»

Αυτή η απλή φράση σημαίνει ότι, στο ξεκίνημα κάθε μήνα ή έπειτα από κάθε πληρωμή, πρώτη μας κίνηση θα είναι να απομονώσουμε ένα σταθερό ποσοστό της αμοιβής μας (τουλάχιστον 10%) σε έναν διαφορετικό λογαριασμό και να χρησιμοποιήσουμε το υπόλοιπο 90% για να καλύψουμε την αποπληρωμή των χρεών μας, τις πάγιες και κυμαινόμενες ανάγκες και τις επιθυμίες μας. Δύσκολο; Ίσως. Όχι ανέφικτο πάντως. Υπάρχει εναλλακτική πρόταση; Φυσικά.

Αν οι παρούσες συνθήκες δεν σας επιτρέπουν να αποταμιεύετε το 10% των εισοδημάτων σας, μπορείτε να ξεκινήσετε από το 1%. Αυτό θα σας επιτρέψει, σταδιακά, να βελτιώσετε την οικονομική σας κατάσταση και παράλληλα τη δυνατότητά σας να χτίσετε ένα καλύτερο οικονομικό μέλλον.

Τα 10 Βήματα της Αποταμίευσης

Για να έχετε έναν αποτελεσματικό αποταμιευτικό προγραμματισμό δεν χρειάζεται παρά να ακολουθήσετε τα 10 βήματα που οδηγούν στον στόχο.

  1. Μάθετε να κάνετε προϋπολογισμό και να κατανοείτε τα οικονομικά σας. Έχουμε μιλήσει αναλυτικά εδώ και εδώ.
  2. Αποπληρώστε τυχόν χρέη σας. Μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά όσο περισσότερο καθυστερείτε να εξοφλήσετε ένα χρέος τόσο μεγαλύτερο γίνεται γιατί επιβαρύνεται με τους τόκους.
  3. Δημιουργήστε τραπεζικούς λογαριασμούς για τα χρήματα που θέλετε να αποταμιεύσετε. Οι λογαριασμοί μπορεί να είναι:
  • Ταμιευτηρίου: είναι η συνηθέστερη μορφή λογαριασμού και επιτρέπει την κατάθεση ή την ανάληψη χρημάτων όποτε ο ενδιαφερόμενος το επιθυμεί. Οι εμπορικές τράπεζες πληρώνουν στους καταθέτες μια αμοιβή, τον τόκο. Το επιτόκιο είναι το ποσό του τόκου για κάθε 100 ευρώ που κατατίθενται για ένα έτος.
  • Προθεσμιακοί λογαριασμοί: είναι μια μορφή κατάθεσης με χρονικό περιορισμό αλλά υψηλότερο επιτόκιο. Σε αυτόν, ο καταθέτης/τρια μπορεί να αποσύρει τα χρήματα που έχει καταθέσει ύστερα από καθορισμένο χρονικό διάστημα. Αν τα αποσύρει νωρίτερα, χάνει τμήμα του τόκου.

Η επιλογή του λογαριασμού σχετίζεται με τους στόχους της αποταμίευσης. Δηλαδή:

  • Τα χρήματα που αποταμιεύετε για έκτακτες ανάγκες και δύσκολες περιόδους (π.χ. μία περίοδος ανεργίας) θα πρέπει να είναι άμεσα προσβάσιμα και άρα τοποθετημένα σε κάποιον απλό λογαριασμό ταμιευτηρίου, απ’ όπου μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όσα χρειάζεστε τη στιγμή που τα χρειάζεστε (αρκεί να φροντίσετε να τα αναπληρώνετε).
  • Τα χρήματα που αποταμιεύετε για να επιτύχετε τους βραχυπρόθεσμους και μεσοπρόθεσμους στόχους σας, με ορίζοντα μεγαλύτερο του 1 χρόνου, μπορείτε να τα τοποθετήσετε σε βραχυπρόθεσμες επενδύσεις, που θα σας προσφέρουν μεγαλύτερο επιτόκιο απ’ ό,τι ένας απλός λογαριασμός ταμιευτηρίου, χωρίς ωστόσο να τα δεσμεύουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
  • Τα χρήματα που αποταμιεύετε για πολύ μακροπρόθεσμους στόχους ή/και για τη συνταξιοδότησή σας είναι εκείνα που θα πρέπει να τοποθετήσετε σε ειδικά σχεδιασμένα επενδυτικά προϊόντα, όπως ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά προγράμματα ή προθεσμιακές καταθέσεις με πιο μακρινό ορίζοντα εκταμίευσης.
  1. Αυτοματοποιήστε τις αποταμιεύσεις σας. Εάν έχετε σταθερό μηνιαίο εισόδημα, ρυθμίστε κάθε μήνα να μεταφέρεται το ποσό που θέλετε να βάλετε στην άκρη στον τραπεζικό λογαριασμό που έχετε ως αποταμιευτικό.
  2. Αυτοματοποιήστε τις πληρωμές των λογαριασμών σας.
  3. Βάλτε όριο δαπανών στις κάρτες σας.
  4. Αξιοποιήστε τη μέθοδο bucket budgeting ή τους φακέλους μηνιαίων εξόδων – περισσότερα εδώ.
  5. Περιορίστε το ενοίκιό σας. Στην περίπτωση που μένετε μόνος/η μπορείτε να μοιραστείτε το ενοίκιό σας με κάποιον συγκάτοικο. Η μέθοδος ακούγεται λίγο φοιτητική, αλλά μπορεί να εφαρμοστεί από οποιονδήποτε ανεξαρτήτως ηλικίας, έστω για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ώστε να εξοικονομηθούν χρήματα.
  6. Μειώστε τους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας. Αυτήν την περίοδο, οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας διαθέτουν πολλές και διαφορετικές τιμολογήσεις ρεύματος.
  7. Εφόσον οι αντοχές σας, οι συνθήκες της ζωής σας και η αγορά το επιτρέπουν, αναζητήστε μια δεύτερη δουλειά με την οποία θα συμπληρώσετε το εισόδημά σας.

Πηγές:

Γραφτείτε στο θεματικό μας newsletter «Financially Empowered», που προσφέρει συμβουλές, ιδέες και εργαλεία για να χτίσουμε τη χρηματοοικονομική μας ανθεκτικότητα βήμα βήμα, εδώ.

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Οδηγός για πιο Αποτελεσματικό Οικονομικό Σχεδιασμό

Οι 5 Προσωπικότητες του Χρήματος

#AskTheExpert: Πώς Μπορώ να Ξεχωρίσω τις Ανάγκες από τις Επιθυμίες μου;

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Η αθηΝΕΑ είναι ένα μέσο ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Απευθύνεται σε μια νέα γενιά Ελλήνων, δυναμική, κοσμοπολίτικη, μορφωμένη και απαιτητική, που θέλει μια ολοκληρωμένη ενημέρωση για τα δικά της ενδιαφέροντα. Με αιχμή του δόρατος το βραβευμένο ομώνυμο newsletter, η αθηΝΕΑ αγκαλιάζει την καθημερινότητά σας με ερεθίσματα που σας κάνουν να σκέφτεστε διαφορετικά.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+