Ένα Ερωτικό Παιχνίδι Αποκαλύπτει Καλά Κρυμμένες Πτυχές του Εαυτού

 “All the world’s a stage,
And all the men and women merely players”
William Shakespeare

Στον “Εραστή” του Νομπελίστα Harold Pinter, η καθημερινότητα φθείρει τον έγγαμο βίο, με αποτέλεσμα το ζευγάρι να κρύβεται πίσω από ρόλους και προσωπεία για να σώσει την τελματωμένη σχέση του. Το ερωτικό παιχνίδι που επινοείται για να ξεπεραστεί η σεξουαλική πλήξη λειτουργεί ως υποκατάστατο του συναισθηματικού κενού των δύο ηρώων, που αποφεύγουν να αντιμετωπίσουν ο ένας τον άλλο ξεκάθαρα και προτιμούν την προσποίηση. Κατά τη διάρκεια αυτού του παιχνιδιού διεισδύουν όλο και περισσότερο στα βαθύτερα προβλήματα της σχέσης τους, ενώ μέσω των προσωπείων που επιλέγουν να φορέσουν, ανακαλύπτουν κρυμμένες πλευρές του εαυτού τους, εκφράζοντας συναισθήματα και ενδόμυχες σκέψεις που εξωτερικεύονται με λέξεις.

Το θεατρικό έργο του Pinter ανεβαίνει μέχρι τις 3 Φεβρουαρίου στο θέατρο Αγγέλων Βήμα, σε σκηνοθεσία Γιάννη Μπουραζάνα. Στην παράσταση οι δύο πρωταγωνιστές κινήθηκαν στα συμβατικά πλαίσια της σκηνοθετικής γραμμής του Μπουραζάνα, με διακυμάνσεις στην ερμηνευτική τους προσέγγιση. Ο Ντίνος Γκελαμέρης στο ρόλο του συζύγου είναι χαμηλών τόνων και σαρκαστικός, ενώ παράλληλα στο ρόλο του εραστή ανεβάζει τους ρυθμούς και είναι πιο παθιασμένος. Η Δανάη Τωράκη διατηρεί μια ισορροπία μεταξύ της καταπιεσμένης ψυχολογικά συζύγου, και της γυναίκας που αναζητά το πάθος στην εξωσυζυγική σχέση.

Αν και στο ξεκίνημα της η παράσταση κινείτο σε ρυθμούς πιο άτονους, προς το μέσον οι ρυθμοί ανεβαίνουν, μεταβάλλοντας την πεζότητα των αρχικών σκηνών. Η σκηνή με το τύμπανο και οι σκηνικές σεξουαλικές συνευρέσεις του ζευγαριού μπορούν να θεωρηθούν σκηνοθετικά εύστοχες, καθώς αναδεικνύουν τις ψυχολογικές μεταβάσεις των ηρώων.

Εν τέλει, η παράσταση κατάφερε να αναδείξει, χωρίς να απογειώσει, το λόγο του Pinter, που δείχνει την ανάγκη για ουσιαστική επαφή ανάμεσα σε δύο ανθρώπους με κρίση ταυτότητας, που θέλουν να σπάσουν τα τείχη του καθωσπρεπισμού, πίσω από τα οποία κρύβουν τον πραγματικό εαυτό τους.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Drama Queen
Drama Queen

Η Δέσποινα (Ντέπυ) Κορεντίνη είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με μεταπτυχιακό στις Επιστήμες της Αγωγής. Ως γνήσια Αρσακειάδα με παράδοση στη φιλολογία, η συγγραφική και καλλιτεχνική φύση της εκδηλώθηκε από πολύ νωρίς. Το θέατρο ήταν και είναι πάντα το alter ego της. Πιστεύοντας ότι το θέατρο ωφελεί σημαντικά την ψυχική υγεία, βλέπει την κριτική περισσότερο ως δημιουργική αποτίμηση της σκηνοθετικής σύλληψης και παραγωγής του έργου. Αγαπά πολύ τη διδασκαλία, το διάβασμα (κουβαλάει πάντα ένα βιβλίο μαζί) και φυσικά το θέατρο, ενώ στις ελεύθερες ώρες της χορεύει στους λάτιν ρυθμούς.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+