Βιβλιόφιλοι είστε, κάντε το εικόνα…
1969: Η Ζωρζ Σαρή γράφει ένα τόσο έξυπνο μυθιστόρημα, εφηβικό από τη μια, ενήλικο από την άλλη. Ο «Θησαυρός της Βαγίας», ιστορικά αν το σκεφτούμε, μόλις 25 χρόνια μετά τη φυγή των ναζί από τη χώρα μας, αλλά και λαογραφικά ίσως, «κούμπωνε» στην εμμονή των Ελλήνων για κρυμμένους θησαυρούς και λίρες.
Όπως διάβασα, το βιβλίο ξεκίνησε σαν παιχνίδι με τα παιδιά της και τους φίλους τους. Άνεργη μέσα στη Χούντα, η Σαρή έγραψε το πρώτο της βιβλίο την περίοδο εκείνη, με πολλά ακόμα να ακολουθούν στα επόμενα 40 περίπου χρόνια. Το 1985 το βιβλίο μεταφέρθηκε και στην κρατική τηλεόραση ως παιδική σειρά, με αξιοσημείωτη επιτυχία, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Δημογεροντάκη. Να θυμίσω, επίσης, ότι το 2023 κλείνουν 100 χρόνια από τη γέννηση της Ζωρζ Σαρή.
Η Υπόθεση
Μια παρέα παιδιών, η Λίνα, η Ράνια, η Σόφη, ο Αλέξης, ο Κλου και ο Άγγελος, περνάει τις καλοκαιρινές διακοπές της στην Αίγινα. Εκεί τους επισκέπτεται η Νικόλ, μια οικογενειακή φίλη από τη Γαλλία, η οποία δουλεύει ως βοηθός ενός ψυχιάτρου στο Παρίσι. Αποστολή της είναι να ανακαλύψει κάποια στοιχεία τα οποία επαναλαμβάνει ένας Γερμανός ασθενής που πάσχει από αμνησία μετά την έκρηξη μιας νάρκης στην Αίγινα κατά τη διάρκεια του Β′ Παγκοσμίου Πολέμου.
Λέξεις σκόρπιες, τις οποίες προσπαθούν να ενώσουν τα παιδιά για να βγάλουν νόημα. Ώσπου επισκέπτονται στη Βαγία την οικογένεια Χαλδαίου, στο σπίτι της οποίας έμενε ο Χανς κατά τη διάρκεια του πολέμου. Εκεί μαθαίνουν πως ο Χανς έχει κλέψει από την οικογένεια χρυσές λίρες. Κι έτσι ξεκινά η αναζήτηση ενός χαμένου θησαυρού, που οδηγεί τα παιδιά στις μέρες της γερμανικής Κατοχής και σε μια αξέχαστη περιπέτεια…
Ο Kanellos COB, με την επιμέλεια του Γιώργου Γούση, είναι πίσω από άλλο ένα προσεγμένο, μελετημένο, ευχάριστο graphic novel.
Ρεαλιστικό, πολλές φορές με κινηματογραφική ματιά, το βιβλίο ρέει σελίδα με τη σελίδα, μαζί με την ιστορία και ο τόπος, η Αίγινα, όπου βρίσκεται ο θησαυρός που ψάχνουν να βρουν τα παιδιά. Ωραίες λεπτομέρειες, όπως μια οδοντόβουρτσα, μια αυλή ή ένα καφέ στην Παλιαχώρα. Χαρακτηριστικές οι εκφράσεις των παιδιών, αλλά και πολύ καλή η επιλογή των χρωμάτων, που αποδίδουν την ατμόσφαιρα.
Για να φτάσουν στο παραθαλάσσιο χωριό Βαγία της βορειοδυτικής Αίγινας, χτισμένο κάτω από την Παλιαχώρα, τα παιδιά θα ταξιδέψουν με τον «Πορτοκαλή Ήλιο», ένα πλοίο με ιστορία. Ο Kanellos COB θα το αποτυπώσει εκπληκτικά σε αρκετές σκηνές, τοποθετώντας το εξαιρετικά στις σελίδες 12-13 να δεσπόζει μπροστά από την πόλη της Αίγινας, την οποία επίσης «περιγράφει» απίστευτα με τα πενάκια του.
Το βιβλίο της Σαρή, αλλά και το graphic novel που αποτυπώνει όλα αυτά σε εικόνα, έχει ενδιαφέροντα μηνύματα συγχώρεσης και αναγνώρισης του λάθους, ενώ ταυτόχρονα προάγει τις αξίες της αλληλεγγύης και τη συνεργασίας. Έχει ενδιαφέρον η αστική ματιά της Σαρή σε ένα νησί ακόμα χειροποίητο, αλλά και η αντιμετώπιση του Γερμανού στρατιώτη που «ησυχάζει» για ό,τι είχε κάνει.
Για τις ωραίες «πινελιές» του Κανέλλου θα κρατήσουμε αυτό που είπε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Καθημερινή: «Μου είναι απαραίτητο να αποτυπώνω με λεπτομέρεια τον χώρο και τον τόπο στον οποίο διαδραματίζεται η ιστορία που έχω να πω. Θέλω να πάρω τον αναγνώστη από το χέρι και να του πω “να, έτσι ήταν αυτός ο τόπος”».
Απολαυστική, λοιπόν, η εικονογράφησή του και δεν είναι τυχαίο ότι ο «Θησαυρός της Βαγίας» διακρίθηκε με το βραβείο καλύτερης διασκευής λογοτεχνικού έργου από το Greek IBBY.
Αν κάποιος αναγνώστης ή αναγνώστρια γνωρίζει, ας μας ενημέρωσει γιατί οι χαμένες λίρες είναι συγκεκριμένα 203.
Trivia Tip: Το πραγματικό όνομα της Ζωρζ Σαρή ήταν Γεωργία Σαρηβαξεβάνη, ενώ ο Kanellos COB ονομάζεται Κανέλλος Μπίτσικας.
Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:
«Στέλλα, Κρατάω Βιβλίο!» | Βιβλιοπροτάσεις με Θέμα τη Μνήμη