O Xάρι Πότερ Γίνεται Τηλεοπτική Σειρά και Κάποιοι Γκρινιάζουν

Agenda

Η τηλεοπτική σειρά «Harry Potter» έχει προκαλέσεις συζητήσεις και ερωτηματικά. Αλήθεια, τι καινούργιο θα προσθέσει μια σειρά που απλώνεται σε δέκα τηλεοπτικές σεζόν; Τι θα προσφέρει στους fans των βιβλίων και των ταινιών ανά τον κόσμο;

Η σειρά, που βασίζεται στα επτά βιβλία της J. K. Rowling που εκδόθηκαν μεταξύ 1997 και 2007, θα περιλαμβάνει νέο καστ, με το οποίο καλείται να ταυτιστεί η νέα γενιά θαυμαστών, και θα περιλαμβάνει όλες τις φανταστικές λεπτομέρειες, τους αγαπημένους χαρακτήρες και τις δραματικά φορτισμένες τοποθεσίες που λατρεύουν οι αναγνώστες τους για περισσότερο από 25 χρόνια.

Το χαριποτερικό σύμπαν –τα βιβλία, οι ταινίες, οι θεατρικές παραστάσεις και τα βιντεοπαιχνίδια– υπολογίζεται ότι αξίζει περίπου 25 δισεκατομμύρια δολάρια και ολοένα κερδίζει νέους αναγνώστες και θεατές. Σε αυτά προστίθεται τώρα και η τηλεοπτική σειρά, προκαλώντας ανάμεικτες αντιδράσεις.

Μια Τηλεοπτική Μεταφορά Μπορεί να Περιλαμβάνει τα Πάντα

Harry Potter

Όταν είχε αναφέρει το Bloomberg το νέο περί τηλεοπτικής σειράς, οι αναζητήσεις παγκόσμια στην Google για το «καστ του Χάρι Πότερ» αυξήθηκαν κατά 250%.

Επόμενο ήταν να πολλαπλασιαστούν και τα σχετικά ρεπορτάζ, κάποια από αυτά με ενθαρρυντικά σχόλια εκ μέρους των αναγνωστών του Χάρι Πότερ. Οι fans των βιβλίων και των ταινιών ανέφεραν ότι ήταν κάτι που έπρεπε να έχει συμβεί από καιρό. Και αυτό γιατί μια τηλεοπτική σειρά θα μπορούσε να περιλαμβάνει τα πάντα – αν μη τι άλλο, σημαντικές λεπτομέρειες των βιβλίων που δεν είχαν καταγραφεί στις ταινίες.

Για παράδειγμα, θα μπορούσαν να ξεδιπλωθούν οι χαρακτήρες, που πολλές φορές παρουσιάζονται στις ταινίες κάπως μονόπλευρα. Όπως εκείνος του Ρον, που στις ταινίες υποβαθμίζεται το ότι είναι ένας καταπληκτικός μάγος. Ή της Τζίνι, της οποίας η συμμετοχή δεν είναι αυτή που της αναλογεί σύμφωνα με τον ρόλο της στα βιβλία. Ομοίως και του Ντάντλι. Ακόμη και του Βόλντεμορτ, καθώς οι αναφορές στις ταινίες για τη ζωή του χαρακτηρίζονται ελλιπείς από πολλούς.

Πολλοί νεότεροι, δε, δηλώνουν ενθουσιασμένοι γιατί θεωρούν ότι είναι σημαντικό το ότι και η δική τους γενιά μπορεί να απολαύσει τον Χάρι Πότερ με νέο τρόπο, που κυρίως απευθύνεται σε αυτούς.

Όμως δεν είναι όλοι ενθουσιασμένοι. Υπάρχουν και εκείνοι που γκρινιάζουν.

Όταν «Δικάστηκε» η Rowling

Harry PotterΑρκετά από τα αρνητικά σχόλια που συνοδεύουν την ανακοίνωση της σειράς έχουν να κάνουν με την ίδια τη Rowling, η οποία στήθηκε στον τοίχο όταν σχολίασε σε ένα tweet της ότι οι διεμφυλικοί άντρες και γυναίκες δεν είναι στην ουσία πραγματικοί άντρες και γυναίκες. Σχολιάζοντας ένα άρθρο για την Covid-19, που ανέφερε τι πρέπει να προσέχουν τα «άτομα τα οποία έχουν εμμηνόρροια», έγραψε πως «αν το φύλο δεν είναι αληθινό, τότε δεν υπάρχει έλξη μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου. Εάν το φύλο δεν είναι αληθινό, οι ζωές των γυναικών παγκοσμίως διαγράφονται. Γνωρίζω και αγαπώ τρανς άτομα, αλλά με το να διαγράφουμε την έννοια του φύλου καταργούμε τη δυνατότητα να συζητάμε ουσιαστικά για τη ζωή τους. Δεν είναι μίσος το να λες την αλήθεια».

Κάποιοι, έπειτα από αυτές τις δηλώσεις, δεν δίστασαν να την αποκαλέσουν τρανσοφοβική φεμινίστρια (TERF – trans-exclusionary radical feminist). Κι έτσι, όταν άρχισαν να δημοσιοποιούνται τα σχετικά με τη νέα τηλεοπτική σειρά, οι απόψεις στο διαδίκτυο διχάστηκαν, καθώς ορισμένοι θαυμαστές του Πότερ δήλωσαν ότι δεν μπορούν πλέον να υποστηρίξουν το έργο της Rowling εξαιτίας των σχολίων της για την ταυτότητα φύλου.

Ο Daniel Radcliffe, η Emma Watson και ο Rupert Grint τάχθηκαν κατά των δηλώσεων της Rowling για τους τρανς, ενώ η Helena Bonham Carter και ο Ralph Fiennes την υπερασπίστηκαν.

Ο Mike Schubert, ο οποίος στο δημοφιλές podcast Potterless –με περισσότερους από 600.000 συνδρομητές– καταγράφει το «ταξίδι του» στις σελίδες των βιβλίων του Χάρι Πότερ ως ενήλικας, επίσης δήλωσε ότι τα νέα δεν τον ενθουσίασαν και τόσο. «Είμαι σίγουρος ότι θα έχει επιτυχία από άποψη τηλεθέασης», ανέφερε, αλλά η συμμετοχή της Rowling στο έργο αποτελεί για τον ίδιο μεγάλο πρόβλημα. Επίσης, ανέφερε ότι είναι απίστευτα απογοητευτικό το γεγονός ότι, ενώ οι θαυμαστές του Πότερ αποκτούν κάτι που ήλπιζαν χρόνια ότι θα γινόταν πραγματικότητα, η ίδια η Rowling έχει καταστρέψει αυτόν τον ενθουσιασμό για πολλούς από αυτούς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Rowling απουσίαζε από την επετειακή επανένωση των 20 χρόνων από την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία. Ο Daniel Radcliffe, η Emma Watson και ο Rupert Grint τάχθηκαν κατά των δηλώσεών της για τους τρανς, ενώ η Helena Bonham Carter και ο Ralph Fiennes την υπερασπίστηκαν.

Ο Daniel Radcliffe ήταν μάλιστα ένας από τους πρώτους που ασχολήθηκαν με το θέμα μέσω του The Trevor Project. «Οι τρανς γυναίκες είναι γυναίκες», δήλωσε κατηγορηματικά. Η Emma Watson ή Ερμιόνη Γκρέιντζερ έσπευσε επίσης να δηλώσει την  υποστήριξή της στην κοινότητα των τρανς, λέγοντας ότι «Οι τρανς είναι αυτοί που λένε ότι είναι και αξίζουν να ζήσουν τη ζωή τους χωρίς να τους αμφισβητούν συνεχώς ή να τους λένε ότι δεν είναι αυτοί που λένε ότι είναι». Ο Rupert Grint ή Ρον Ουέσλι ήταν το τρίτο από τα μέλη του καστ που τοποθετήθηκε, λέγοντας πως στηρίζει σταθερά την τρανς κοινότητα και ότι οι τρανς γυναίκες είναι γυναίκες και οι τρανς άντρες είναι άντρες. Όλοι έχουμε το δικαίωμα να ζήσουμε με αγάπη χωρίς να κρινόμαστε».

Harry Potter

Από την άλλη, ο Casey Bloys, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της HBO & Max Content δήλωσε ιδιαίτερα χαρούμενος για την ευκαιρία που προσφέρουν στο κοινό τους να ανακαλύψουν το Χόγκουαρτς με έναν εντελώς νέο τρόπο. «Ο Χάρι Πότερ είναι ένα πολιτιστικό φαινόμενο και είναι σαφές ότι υπάρχει αμείωτη αγάπη και δίψα για τον κόσμο των μάγων. Αρνήθηκε δε να σχολιάσει τα λεγόμενα της Rowling, λέγοντας πως οι γνώσεις της ως εκτελεστικής παραγωγού είναι χρήσιμες και ότι στην «επιχείριση Χάρι Πότερ», άλλωστε, βρίσκονται εδώ και 2ο χρόνια», δεν έχει να κάνει με μια «νέα απόφαση». «Προτεραιότητά μας είναι αυτό που εμφανίζεται στην οθόνη», είπε. Χαρακτήρισε δε την ιστορία του Χάρι Πότερ απίστευτα θετική για την αγάπη και την αποδοχή που απορρέουν από αυτή.

Πάντως, ακούστηκε και η άποψη ότι η τηλεοπτική εκπομπή θα μπορούσε να αποτελεί μια ευκαιρία για να καλυφθεί η έλλειψη φυλετικής και queer ποικιλομορφίας στα βιβλία και στις ταινίες.

Το Hogwarts Legacy, το spin-off βιντεοπαιχνιδιού μεγάλου προϋπολογισμού της Warner Bros Discovery, είχε επίσης παγιδευτεί στη διαμάχη αναφορικά με τις δηλώσεις της Rowling. Ωστόσο, πέρασε πέντε εβδομάδες στην κορυφή του πίνακα πωλήσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο και απέφερε έσοδα 850 εκατομμυρίων δολαρίων σε δύο εβδομάδες.

Πάντως, ακούστηκε και η άποψη ότι η τηλεοπτική εκπομπή θα μπορούσε να αποτελεί μια ευκαιρία να καλυφθεί η έλλειψη φυλετικής και queer ποικιλομορφίας στα βιβλία και στις ταινίες, ειδικά αφού η Rowling αποκάλυψε, το 2007, ότι ο Ντάμπλντορ ήταν ομοφυλόφιλος.

Τελικά, τι Νέο Κομίζει η Σειρά;

Το περιεχόμενο των επτά μυθιστορημάτων της Rowling θα αποτελέσει το υλικό για μια σειρά που θα διαρκέσει μια δεκαετία. Σίγουρα, θα περιλαμβάνει πολλά από αυτά που περιγράφονται στα βιβλία και παραλείπονται στις ταινίες.

Όπως αναφέρει, ωστόσο, άρθρο του Wired, ήδη οι οκτώ ταινίες του Χάρι Πότερ καλύπτουν υλικό σχεδόν 20 ωρών. Και οι θαυμαστές που ζητάνε περισσότερη «μαγεία» έχουν πρόσβαση και σε μια παράσταση στο Μπρόντγουεϊ, σε ένα θεματικό πάρκο, σε ένα βιντεοπαιχνίδι και σε ολόκληρη τη σειρά ταινιών «Fantastic Beasts».

Μήπως αυτό είναι αρκετό; Μήπως η τηλεοπτική σειρά αποτελεί απλώς ένα τέχνασμα για να «κολλήσει» στον μαγικό κόσμο του Χάρι Πότερ μια ακόμη γενιά; Μήπως όμως, τελικά, θα έπρεπε να δημιουργηθεί μια νέα ιστορία από το να ξοδευτούν 10 χρόνια για μια ιστορία που έχει ήδη ειπωθεί;

Aπό την άλλη, μια ακόμη δόση «μαγείας» δεν έβλαψε ποτέ κανέναν. Μένει να δούμε αν θα είναι αρκούντως χορταστική.

***

Harry Potter

Η σειρά «Χάρι Πότερ» θα προβάλλεται στο Max, τη νέα πλατφόρμα streaming της Warner Bros, που συνδυάζει τις υπάρχουσες πλατφόρμες HBO Max και Discovery+. Η Rowling θα είναι η εκτελεστική παραγωγός της σειράς, μαζί με τους Neil Blair και Ruth Kenley-Letts. Ο David Hayman, ο οποίος ήταν ο εκτελεστικός παραγωγός και των οκτώ ταινιών μεγάλου μήκους του Χάρι Πότερ (2001-2011), βρίσκεται επίσης σε συζητήσεις. Ο προϋπολογισμός της σειράς θα είναι ανάλογος με εκείνους του «Game of Thrones» και του «House of the Dragon», με την πρώτη σεζόν του τελευταίου να φτάνει τα 125 εκατομμύρια δολάρια.

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Δέκα Ερωτήσεις Αναζητούν Συγγραφέα | Λένα Διβάνη

11.500 Συγγραφείς του Χόλιγουντ Γράφουν το Δικό τους Σενάριο: Απεργία

Μικρά Βιβλιοπωλεία | Ας Γνωρίσουμε τον Σπόρο

 

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ

H Δέσποινα Ράμμου διορθώνει και επιμελείται τα κείμενα της αθηΝΕΑς. Σπούδασε Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εργάστηκε ως διευθύντρια σύνταξης στην παιδική έκδοση της Καθημερινής, «Οι Ερευνητές Πάνε Παντού», και ως αρχισυντάκτρια στο περιοδικό GEO, που κυκλοφορεί ένθετο στο Βήμα. Έχει συνεργαστεί ως επιμελήτρια κειμένων με περιοδικά και εκδοτικούς οίκους. Θεωρεί πως οι ωραίες ιστορίες αξίζει να ειπωθούν τόσο στα παιδιά όσο και στους μεγάλους.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+