Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί φαίνεται πως όσο φοβούνται και προκρίνουν την αποχή από το ΤikTok άλλο τόσο αποδέχονται την αναγκαιότητα της παρουσίας τους σε αυτό. Το συμπέρασμα έρχεται ύστερα από έναν χρόνο απαγορεύσεων, ερευνών, αποστάσεων αλλά και σφιχτού εναγκαλισμού της εφαρμογής.
Πέρυσι, επικαλούμενη απροσδιόριστους «εθνικούς κινδύνους για την ασφάλεια», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απαγόρευσαν στους αξιωματούχους να ανοίγουν το ΤikTok από τις συσκευές τους, καλώντας τα κράτη-μέλη να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους. Οι απαγορεύσεις αυτές –των οποίων παρόμοιο μοτίβο ενστερνίστηκε και η κυβέρνηση των ΗΠΑ– είχαν ως στόχο τον περιορισμό των κινδύνων σε ό,τι αφορά την κυβερνοασφάλεια, αλλά και των κινδύνων παρακολούθησης.
Το TikTok, με έδρα τις ΗΠΑ και στη Σιγκαπούρη, ανήκει στην κινεζική ByteDance, γεγονός που προκαλεί ανησυχία σχετικά με το κατά πόσο τα δεδομένα του μπορεί να είναι προσβάσιμα στις κινεζικές υπηρεσίες ασφαλείας, καθώς η νομοθεσία απαιτεί από τις εταιρείες να συνεργάζονται με τις υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας.
To ΤikTok «είναι παγιδευμένο ανάμεσα σε διαφορετικές νομικές απαιτήσεις. Πρέπει να υπακούει στην κινεζική νομοθεσία, ενώ παράλληλα προσπαθεί να υπακούει στο δίκαιο της ΕΕ».
Για να καθησυχάσει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, το TikTok κατασκευάζει τρία νέα κέντρα δεδομένων –δύο στην Ιρλανδία και ένα στη Δανία–, ξοδεύοντας 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ, και συστήνει ευρωπαϊκό «κέντρο διαφάνειας», το οποίο οι ρυθμιστικές αρχές θα μπορούν να επισκεφθούν. Επίσης, έχει ορίσει έναν εξωτερικό σύμβουλο, το NCC Group με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, για να παρέχει μια ανεξάρτητη αξιολόγηση της κυβερνοασφάλειάς του. Το συγκεκριμένο σχέδιο ονομάζεται Project Clover, ενώ κάτι ανάλογο εκπονείται και στις ΗΠΑ, με το Project Texas.
«Το Project Clover είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν διασφαλίζει ότι τα ευρωπαϊκά δεδομένα, που ζητούνται από τις κινεζικές αρχές, δεν θα μεταφερθούν τελικά στην Κίνα», λέει ο Moritz Körner, Γερμανός ευρωβουλευτής, καθώς «είναι παγιδευμένο ανάμεσα σε διαφορετικές νομικές απαιτήσεις. Πρέπει να υπακούει στην κινεζική νομοθεσία, ενώ παράλληλα προσπαθεί να υπακούει στο δίκαιο της ΕΕ».
Έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες
Πάντως, το νέο είναι ότι πριν από 20 περίπου μέρες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κίνησε επίσημη διαδικασία για να αξιολογήσει κατά πόσο το TikTok ενδέχεται να έχει παραβιάσει τον νόμο για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA) σε τομείς που συνδέονται με την προστασία των ανηλίκων, τη διαφάνεια της διαφήμισης, την πρόσβαση των ερευνητών σε δεδομένα, καθώς και τη διαχείριση κινδύνου εθιστικού σχεδιασμού και επιβλαβούς περιεχομένου – σημειωτέον ότι τα πρόστιμα βάσει του νέου DSA μπορούν να φτάσουν στο 6% των ετήσιων πωλήσεων.
Ωστόσο, παρά τις επιφυλάξεις, οι Ευρωπαίοι πολιτικοί δεν φαίνεται να απέχουν και πολύ από την πλατφόρμα, ιδίως ενόψει ευρωεκλογών.
Ο νόμος για τις ψηφιακές υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (DSA), ο οποίος εφαρμόζεται σε όλες τις διαδικτυακές πλατφόρμες από τις 17 Φεβρουαρίου, απαιτεί ιδιαίτερα από τις πολύ μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες και τις μηχανές αναζήτησης να κάνουν περισσότερα για την αντιμετώπιση του παράνομου διαδικτυακού περιεχομένου και των κινδύνων για τη δημόσια ασφάλεια.
Ωστόσο, παρά τις επιφυλάξεις, οι Ευρωπαίοι πολιτικοί δεν φαίνεται να απέχουν και πολύ από την πλατφόρμα, ιδίως ενόψει ευρωεκλογών. Αντίθετα φαίνεται να ανοίγουν λογαριασμούς σε αυτή ο ένας μετά τον άλλο.
Αθρόα Προσέλευση Πολιτικών
Το TikTok ανακοίνωσε φέτος ότι σχεδόν ένα στα τρία μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου διαθέτει λογαριασμό στην εφαρμογή, ενώ το νομοθετικό σώμα της ΕΕ είπε ότι θα ανοίξει τον δικό του λογαριασμό για να συνδεθεί με ψηφοφόρους που ψηφίζουν για πρώτη φορά και να απαντήσει στην παραπληροφόρηση ενόψει των επερχόμενων ευρωεκλογών τον Ιούνιο.
«Δεν μπορούμε απλώς να το παραχωρήσουμε στις αντισυστημικές λαϊκιστικές δυνάμεις, αν θέλουμε να έχουμε επιτυχία στις ευρωεκλογές».
Οι Ευρωπαίοι Πράσινοι έχουν ήδη ξεκινήσει εκστρατεία στο TikTok, ενώ το Κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών δήλωσε ότι σκέφτεται να χρησιμοποιήσει τον λογαριασμό που ήδη έχει για να προσεγγίσει τους νέους. «Εμείς, ως Πράσινοι, ήμασταν πολύ, πολύ επικριτικοί απέναντι στο TikTok, όπως όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ», δήλωσε η βουλευτής των Πρασίνων της Γερμανίας Anna Cavazzini. Αλλά «αν θέλουμε να προσεγγίσουμε νέους ψηφοφόρους», πρέπει «επίσης να είμαστε στο TikTok».
Πρόσφατα άνοιξε λογαριασμό ο Πορτογάλος Σοσιαλδημοκράτης João Alburquerque και ο Σλοβάκος Χριστιανοδημοκράτης Vladimír Bilčík, μεταξύ πολλών άλλων. «Δεν μπορούμε απλώς να το παραχωρήσουμε στις αντισυστημικές λαϊκιστικές δυνάμεις, αν θέλουμε να έχουμε επιτυχία στις ευρωεκλογές», είπε ο Bilčík.
Πράγματι, πώς θα μπορούσε να είναι αλλιώς, όταν το TikTok έχει περίπου 150 εκατομμύρια χρήστες στην Ευρώπη, πολλοί από τους οποίους είναι ιδιαίτερα αφοσιωμένοι, ξοδεύοντας περίπου 90 λεπτά ή και περισσότερα στην εφαρμογή κάθε μέρα, σύμφωνα με τα δεδομένα της ίδιας της εταιρείας.
Εν αναμονή πορισμάτων, λοιπόν, η προεκλογική εκστρατεία στο TikTok έχει ήδη ανάψει.
ΥΓ. 1 Τη μεγαλύτερη παρουσία στο TikTok ενόψει των εθνικών εκλογών του 2023 στην Ελλάδα είχαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τον οποίο ακολουθούσαν 157,5 χιλιάδες χρήστες, και ο Αλέξης Τσίπρας, με 88,3 χιλιάδες ακόλουθους στον λογαριασμό του.
ΥΓ. 2 Μια ιδιαίτερη πτυχή, βέβαια, είναι εκείνη που αφορά τον εθισμό, κυρίως στους νέους. Είναι χαρακτηριστικό πως ο δήμος της Νέας Υόρκης κατέθεσε μήνυση ενάντια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υποστηρίζοντας πως εξαιτίας τους η πόλη διαθέτει κάθε χρόνο 100 εκατομμύρια δολάρια σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας για τα προβλήματα που προκαλούν στους νεαρούς χρήστες. Η μήνυση στρέφεται κατά των TikTok, Instagram, Facebook, Snapchat και YouTube.
Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:
Ποιον Ευνοεί η Απουσία Αξιωματικής Αντιπολίτευσης;
Τα Κατεψυγμένα «Παιδιά» της Αλαμπάμα