Τα Κατεψυγμένα «Παιδιά» της Αλαμπάμα

Αλαμπάμα

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Αλαμπάμα που ορίζει ότι τα κατεψυγμένα έμβρυα, δηλαδή τα γονιμοποιημένα ωάρια που βρίσκονται σε δοκιμαστικούς σωλήνες, είναι παιδιά δεν σόκαρε μόνο όλους όσους υποστηρίζουν τη συνταγματική νομιμότητα των αμβλώσεων, αλλά και τα κέντρα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Όλα ξεκίνησαν όταν τρία ζευγάρια προσέφυγαν νομικά εναντίον μιας κλινικής στην πολιτεία επειδή το 2020 ένας ασθενής που εισήλθε στον χώρο διατήρησης των κατεψυγμένων εμβρύων κατέστρεψε κατά λάθος τα έμβρυά τους.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Αλαμπάμα τους δικαίωσε, επικυρώνοντας ότι τα κατεψυγμένα έμβρυα θεωρούνται παιδιά και στο εξής οι γονείς στην πολιτεία μπορούν να προσφεύγουν στη δικαιοσύνη για τον άδικο θάνατό τους. Η θεώρηση αυτή βασίζεται σε έναν νόμο του 1872 για την Ιερότητα της Ανθρώπινης Ζωής και σε μια τροπολογία που εγκρίθηκε από τους ψηφοφόρους το 2018 και προστατεύει «την ιερότητα της αγέννητης ζωής και τα δικαιώματα των αγέννητων παιδιών».

«Αυτού του είδους η αποδοχή δεν είναι ξένη προς το Σύνταγμά μας», αναφέρεται στην απόφαση, καθώς «επικαλείται την εύνοια και την καθοδήγηση του Παντοδύναμου Θεού», αλλά και ότι «όλοι οι άνθρωποι […] είναι προικισμένοι [με ζωή] από τον Δημιουργό τους από την πρώτη στιγμή της σύλληψής τους».

Ήταν Αναμενόμενο…

Οι υποστηρικτές των δικαιωμάτων της άμβλωσης είχαν προειδοποιήσει πως η ανατροπή της απόφασης Roe v.Wade θα ήταν προάγγελος ακόμα περισσότερων περιορισμών στην αναπαραγωγική υγειονομική περίθαλψη. Και όχι, «για τους ανθρώπους που παρακολουθούσαν στενά την υπόθεση, αυτό δεν ήταν σοκ», λέει ο Mini Timmaraju, πρόεδρος της «Reproductive Freedom for All». «Με την απόφαση Dobbs ξέραμε ότι η αντιπολίτευση δεν επρόκειτο να σταματήσει σε αυτό», δήλωσε σε συνέντευξή της και η Candace Gibson, διευθύντρια κρατικής πολιτικής στο Ινστιτούτο Guttmacher, μια δεξαμενή σκέψης υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση. Προειδοποιούν επίσης ότι οι συντηρητικές ομάδες, χρησιμοποιώντας τις ίδιες στρατηγικές, θα στοχεύσουν και τα δικαιώματα της LGBTQ+ κοινότητας και ιδιαίτερα των τρανς ατόμων σε ό,τι αφορά το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού στο σώμα τους.

Πράγματι, στο στόχαστρο δεν είναι πια μόνο οι αμβλώσεις, αλλά συνολικά τα δικαιώματα της αναπαραγωγικής περίθαλψης.

«Δεδομένου ότι τα κατεψυγμένα έμβρυα θεωρούνται πλέον παιδιά, οι γονείς της Αλαμπάμα θα μπορούν να τα δηλώσουν ως εξαρτώμενα μέλη κατά την υποβολή των φορολογικών τους δηλώσεων αυτή την άνοιξη;»

Αλαμπαμα

Θέατρο του Παραλόγου

Για να θυμίσουμε την «αρχή του κακού», ήταν το 2022 όταν η απόφαση Dobbs v. Jackson Women’s Health Organization του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ έκρινε ότι το Σύνταγμα δεν παρέχει δικαίωμα στην άμβλωση, επιστρέφοντας σε μεμονωμένες πολιτείες την εξουσία να ρυθμίζουν οποιαδήποτε πτυχή της άμβλωσης που δεν προστατεύεται από την ομοσπονδιακή νομοθεσία σύμφωνα με τη νομική της παράδοση και με τους κώδικες αξιών που τη διέπουν.

Με την Dobbs ακυρωνόταν η απόφαση Roe v. Wade του 1973, όταν το Ανώτατο Δικαστήριο είχε κρίνει ότι το θεμελιώδες δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή, μια ελευθερία που προστατεύεται από τη δέκατη τέταρτη τροποποίηση του Συντάγματος των ΗΠΑ, περιλάμβανε και το δικαίωμα της γυναίκας να τερματίσει την εγκυμοσύνη της.

Κάποιες επιστολές αναγνωστών στους Νew York Times είναι χαρακτηριστικές για το θέατρο του παραλόγου που επικρατεί στη χώρα μετά την απόφαση της Αλαμπάμα:

«Αν τα έμβρυα θεωρούνται παιδιά, τότε από τη στιγμή της σύλληψης όλες οι γυναίκες που έχουν ένα έμβρυο μέσα τους θα μπορούσαν να κατηγορηθούν για κακοποίηση ανηλίκου, ανθρωποκτονία ή ακόμη και για φόνο σε σχέση με οτιδήποτε κάνουν που θα μπορούσε να ερμηνευτεί επιβλαβές για το “παιδί”. Η πραγματικότητα είναι ότι μεγάλο ποσοστό των εμβρύων δεν φτάνει ποτέ μέχρι τη γέννηση ενός παιδιού. Οι αποβολές δεν είναι ασυνήθιστες […] πρέπει να θεωρηθούν δολοφονία ενός παιδιού – να διερευνηθούν και ενδεχομένως να διωχθούν ποινικά;».

Ή, με λιγότερη αγανάκτηση και περισσότερη ειρωνεία, «Δεδομένου ότι τα κατεψυγμένα έμβρυα θεωρούνται πλέον παιδιά, οι γονείς της Αλαμπάμα θα μπορούν να τα δηλώσουν ως εξαρτώμενα μέλη κατά την υποβολή των φορολογικών τους δηλώσεων αυτή την άνοιξη;» και «Καλώς ήρθατε στην πόλη Fertiletown των ΗΠΑ – πληθυσμός 3.560 άτομα (εκ των οποίων 1.412 ζουν σε καταψύκτη)».

Αλαμπάμα

Η Εξωσωματική Γονιμοποίηση στο Στόχαστρο

Ήδη κάποιες κλινικές υποβοηθούμενης γονιμότητας σταμάτησαν τη λειτουργία τους στην Αλαμπάμα, ενόσω αξιολογούν τι σημαίνει η απόφαση για τους ασθενείς τους και τη δική τους νομική ευθύνη, πυροδοτώντας μια εθνική συζήτηση για την εξωσωματική γονιμοποίηση. Γιατί, πώς θα διασφαλιστεί πως η οποιαδήποτε αμέλεια ή ένα απλό ατύχημα σε ό,τι αφορά τη φύλαξη των κατεψυγμένων εμβρύων δεν θα εγείρει εναντίον τους κατηγορίες ανθρωποκτονίας;

Επίσης, η Cryoport, μια μεγάλη εταιρεία μεταφοράς εμβρύων, δήλωσε την Παρασκευή ότι «παύει» τις δραστηριότητές της στην Αλαμπάμα έως ότου γίνει περαιτέρω σαφής η απόφαση σε ό,τι αφορά τις ποινικές διώξεις – η αποστολή εμβρύων είναι συνηθισμένο φαινόμενο, καθώς οι υποψήφιοι γονείς μερικές φορές μετακινούνται και πρέπει να αλλάξουν κλινική ή μεταφέρουν έμβρυα που δεν σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν σύντομα σε εγκατάσταση μακροχρόνιας αποθήκευσης.

Η σχετική συζήτηση, ωστόσο, επηρεάζει σημαντικά και το πολιτικό σκηνικό, ιδίως φέτος, χρονιά εκλογών. Στην εκπομπή «State of the Union» στο CNN, όταν ο κυβερνήτης του Τέξας Greg Abbott, υποστηρικτής του Donald Trump, ρωτήθηκε για τις επιπτώσεις της απόφασης προσπάθησε να παρουσιάσει την εξωσωματική γονιμοποίηση, που είναι διαθέσιμη για περισσότερο από 40 χρόνια, ως ένα νέο ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι νομοθέτες: «Επειδή πρόκειται για ένα σχετικά νέο ζήτημα, θα πρέπει απλώς να ανακαλύψουμε τρόπους να εντρυφήσουμε σε νόμους και γεγονότα, καταστάσεις που είναι πολύ περίπλοκες», είπε.

Αλλά σίγουρα οι Ρεπουμπλικανοί, που συχνά τάσσονται στο πλευρό των θρησκευόμενων συντηρητικών, θα ακροβατούν μέχρι τις εκλογές ανάμεσα σε διφορούμενες δηλώσεις.

Πολιτικές Ακροβασίες

Το θέμα σίγουρα προκαλεί πονοκέφαλο στους Ρεπουμπλικανούς. Η υποψήφια για την προεδρία των Ρεπουμπλικανών Nikki Haley, η οποία έχει αποκτήσει και η ίδια παιδί με εξωσωματική γονιμοποίηση, ενέκρινε αρχικά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Αλαμπάμα. Όμως, μέσα σε μία μόλις νύχτα προσπάθησε να οπισθοχωρήσει από την αρχική της αντίδραση, λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι «δεν είπα ότι συμφωνώ με την απόφαση της Αλαμπάμα», αλλά ότι συμφωνεί πως ένα έμβρυο «θεωρείται αγέννητο μωρό».

Ο Trump δήλωσε, από την πλευρά του, ότι υποστηρίζει την εξωσωματική γονιμοποίηση και ότι οι νομοθέτες της Αλαμπάμα πρέπει να ενεργήσουν για να την προστατεύσουν. Αλλά σίγουρα οι Ρεπουμπλικανοί, που συχνά τάσσονται στο πλευρό των θρησκευόμενων συντηρητικών, θα ακροβατούν μέχρι τις εκλογές ανάμεσα σε διφορούμενες δηλώσεις.

Όσο για τους Δημοκρατικούς, που το δικαίωμα στην άμβλωση είναι ένα σημαντικό ζήτημα της εκλογικής μάχης από τότε που το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανέτρεψε το Roe v Wade, τώρα, μετά την απόφαση της Αλαμπάμα, θα πρέπει να διεκδικήσουν και μια πλατφόρμα προστασίας της πρόσβασης σε θεραπείες γονιμότητας σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το πρόβλημα με τον χριστιανικό εθνικισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι η συμμετοχή της χριστιανικής διδαχής στην πολιτική, αλλά μάλλον η πεποίθηση ότι η διδαχή αυτή πρέπει να κατέχει την πρωτοκαθεδρία στην πολιτική και στο δίκαιο.

Η κυβερνήτης Gretchen Whitmer του Μίσιγκαν, που υποστηρίζει την επανεκλογή του προέδρου Biden, είπε στο CNN: «Πάντα γνωρίζαμε ότι, με τους διορισμούς που έκανε ο Donald Trump στο Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών, η εξωσωματική γονιμοποίηση, η ικανότητα μιας γυναίκας να παίρνει τις δικές της αποφάσεις για το σώμα της και οτιδήποτε έχει σχέση με αυτό βρίσκονται σε κίνδυνο […] η απόφαση, λοιπόν, του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Αλαμπάμα είναι μια φυσική επέκταση αυτού».

Ο ίδιος ο Biden, σε δήλωσή του για την 51η επέτειο του Roe v. Wade, είπε: «Το δικαστήριο πήρε την ακραία απόφαση να ανατρέψει το Roe και να αφαιρέσει ένα συνταγματικό δικαίωμα. […] Εξαιτίας των εκλεγμένων αξιωματούχων των Ρεπουμπλικανών, η υγεία και οι ζωές των γυναικών βρίσκονται σε κίνδυνο».

Το πρόβλημα με τον χριστιανικό εθνικισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι η συμμετοχή της χριστιανικής διδαχής στην πολιτική, αλλά μάλλον η πεποίθηση ότι η διδαχή αυτή πρέπει να κατέχει την πρωτοκαθεδρία στην πολιτική και στο δίκαιο. Αν επικρατήσει, τότε η φυσική συνέπεια θα ήταν η ανατροπή του συντάγματος. Μια δυστοπική πραγματικότητα, σπέρματα της οποίας είναι ριζωμένα, απ’ ό,τι φαίνεται, με γερές ρίζες στο κοινωνικό σύνολο.

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ: 

Biden Vs Trump | Το Θέμα δεν Είναι η Ηλικία

Ανδρομάχη Παπανικολάου, η Κυρία Τεστ Παπ

Μητέρες Μονογονεϊκής Οικογένειας… Cheers!

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ

H Δέσποινα Ράμμου διορθώνει και επιμελείται τα κείμενα της αθηΝΕΑς. Σπούδασε Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εργάστηκε ως διευθύντρια σύνταξης στην παιδική έκδοση της Καθημερινής, «Οι Ερευνητές Πάνε Παντού», και ως αρχισυντάκτρια στο περιοδικό GEO. Έχει συνεργαστεί ως επιμελήτρια κειμένων με περιοδικά και εκδοτικούς οίκους. Θεωρεί πως οι ωραίες ιστορίες αξίζει να ειπωθούν τόσο στα παιδιά όσο και στους μεγάλους.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+