Όλα Καλά µε το Ασύρτικο;

Ολοκληρώθηκε και φέτος ο τρύγος του Ασύρτικου της Σαντορίνης, της ξακουστής ελληνικής ποικιλίας που ταξιδεύει στις πιο µακρινές αγορές του κόσµου. Δυστυχώς όµως, παρά τη σταθερή ανοδική του τάση σε πωλήσεις, τα τελευταία χρόνια αντιµετωπίζει µια σειρά προβληµάτων, µε κυριότερη την ολοένα και χαµηλότερη παραγωγή.

Οι µειωµένες φθινοπωρινές και χειµωνιάτικες βροχοπτώσεις τα τελευταία χρόνια στο νησί έχουν αποδυναµώσει τον ηλικιωµένο ήδη αµπελώνα που χρειάζεται πλέον ανανέωση. Η µέση παραγωγή ανά στρέµµα ίσα που αγγίζει τα 200-300 κιλά, µε τη συνολική παραγωγή του νησιού να µη ξεπερνά τους 2.500 τόνους Ασύρτικου.

Η αγροτική πολιτική διανοµής νέων δικαιωµάτων φύτευσης, που δίνει προτεραιότητα στους καλλιεργητές µικρών εκτάσεων µέχρι 5 στρεµµάτων, έχει σαν αποτέλεσµα να µη γίνονται νέες φυτεύσεις από οινοποιητικές επιχειρήσεις που δεν εµπίπτουν στην παραπάνω κατηγορία. Έτσι, δεν πραγµατοποιούνται επενδύσεις σε νέους αµπελώνες από τους πρωτίστως ενδιαφερόµενους, ώστε να µεγαλώσει η παραγωγική ικανότητα της ζώνης, όπως απαιτεί η µεγάλη ζήτηση.

Να πώς µια φιάλη Ασύρτικου από τη Σαντορίνη, του χρόνου θα έχει σχεδόν ίδια τιµή µε µια Burgundy Premier Cru!

Αν σε αυτό προσθέσουµε τα αρνητικά στοιχεία της ελληνικής επιχειρηµατικότητας, µε τους ανώφελους ανταγωνισµούς και τις παρορµητικές αντιδράσεις, καθώς και την έλευση νέων οινοπαραγωγών που έλκονται από τη δόξα του Ασύρτικου και την υψηλή εµπορική του αξία, προσδοκώντας γρήγορα κέρδη, γίνεται φανερό πώς φτάσαµε στην παράλογη αύξηση της τιµής του σταφυλιού µέσα σε µια τετραετία από 1,2 ευρώ το κιλό σε 5 ευρώ το κιλό για το 2018.

To γεγονός αυτό έχει σαν αποτέλεσµα η τιµή πώλησης του εµφιαλωµένου Ασύρτικου Π.Ο.Π. στην ελληνική αλλά και διεθνή αγορά να αυξηθεί την ίδια χρονική περίοδο κατά 60%, αφού η συµµετοχή του σταφυλιού στη διαµόρφωση του τελικού κόστους φιάλης αγγίζει το 65%!

Τις διαπιστώσεις αυτές επιβεβαιώνει ο Λέων Καράτσαλος, Γεωπόνος και Συνιδιοκτήτης της GAIA WINES, καταλήγοντας σε ένα ουσιαστικό πρόβληµα του κλάδου και κατ’ επέκταση της χώρας, στο βαθµό που σχετίζεται µε τις εξαγωγές: «Να πώς µια φιάλη Ασύρτικου από τη Σαντορίνη, του χρόνου θα έχει σχεδόν ίδια τιµή µε µια Burgundy Premier Cru! Όµως, παρά την σαφή βελτίωση της αναγνωρισιµότητας του «Assyrtiko by Santorini», είµαστε αρκετά µακριά ακόµα από αυτή της Βουργουνδίας. Η πρόκληση είναι µεγάλη! Με την πίστη ότι η πραγµατικότητα θα αναδείξει τους καλύτερους που θα ανταποκριθούν µε επιτυχία στην πρόκληση αυτή, οφείλουµε να έχουµε πλήρη επίγνωση των ιδιαιτεροτήτων της ποικιλίας αλλά και της αξίας που διαχειριζόµαστε, µη ξεχνώντας ότι ο ανταγωνισµός είναι τεράστιος, ιδίως στις µεγάλες αγορές του εξωτερικού».

Παραµένοντας αισιόδοξος για το µέλλον του Ασύρτικου Π.Ο.Π., ο Οινολόγος και έτερος Συνιδιοκτήτης της GAIA WINES Γιάννης Παρασκευόπουλος συµπληρώνει: – «Παρ’ όλες τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες, οινοποιήσαµε και φέτος µε την ίδια φροντίδα και σεβασµό στις ιδιαιτερότητες της ποικιλίας, αλλά και µε την εµπειρία και το µεράκι που µας διακρίνει τις ετικέτες: ΘΑΛΑΣΣΙΤΗΣ, ΘΑΛΑΣΣΙΤΗΣ ΒΑΡΕΛΙ και ΑΣΥΡΤΙΚΟ της ΓΑΙΑΣ WILD FERMENT, προσπαθώντας να κρατήσουµε τις τιµές τους σε λογικά επίπεδα, χωρίς να κάνουµε κανένα συµβιβασµό στην ποιότητα και την απόλαυση».

Το άρθρο αυτό δημοσιεύθηκε στο πρώτο τεύχος του Carpe Vinum, του θεματικού περιοδικού e-book της αθηΝΕΑς για το κρασί, το οποίο μπορείτε να απολαύσετε εδώ.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Η αθηΝΕΑ είναι ένα μέσο ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Απευθύνεται σε μια νέα γενιά Ελλήνων, δυναμική, κοσμοπολίτικη, μορφωμένη και απαιτητική, που θέλει μια ολοκληρωμένη ενημέρωση για τα δικά της ενδιαφέροντα. Με αιχμή του δόρατος το βραβευμένο ομώνυμο newsletter, η αθηΝΕΑ αγκαλιάζει την καθημερινότητά σας με ερεθίσματα που σας κάνουν να σκέφτεστε διαφορετικά.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+