Amanda Gorman: Το Φωτεινό Πρόσωπο μιας Νέας Αμερικής

Αμερικανική σημαία
Η εικόνα του Joe Biden πίσω από το Resolute Desk: ηρεμία. Το χαμόγελο της Kamala Harris, της πρώτης αλλά σίγουρα όχι της τελευταίας Γυναίκας, μαύρης, Ασιατικής καταγωγής, που ορκίζεται στα σκαλοπάτια του Καπιτωλίου: συγκίνηση. Η σκέψη ότι, λίγες μέρες πριν, τραμπούκοι βεβήλωναν την καρδιά της Δημοκρατίας, όμως η Δημοκρατία υπερίσχυσε των εχθρών της: δικαιοσύνη.

Σίγουρα δεν ήταν η ποίηση αυτή που κυριάρχησε στην ομιλία του 46oυ προέδρου χθες, όμως δεν πειράζει. Αποδείχθηκε τελικά αρκετή, ίσως και πιο ταιριαστή, η επαναφορά της ευγένειας, της κοσμιότητας και της αισιοδοξίας που τόσο είχαν εκλείψει κατά την προηγούμενη περίοδο.

Τη δόση λυρισμού που αποζητούσαμε την πήραμε, όμως, μέσα από τα λόγια της 23χρονης ποιήτριας Amanda Gorman. Απαγγέλλοντας το ποίημα που τελείωσε να γράφει στον απόηχο της επίθεσης στο Καπιτώλιο, με τον τίτλο “The Hill We Climb”, μας υπενθύμισε ότι παρά τις αντιξοότητες, η δημοκρατία στο τέλος κερδίζει.

“Somehow we’ve weathered and witnessed a nation that isn’t broken,

but simply unfinished.

We, the successors of a country and a time where a skinny black girl 

descended from slaves and raised by a single mother can dream of becoming

president, only to find herself reciting for one.

And, yes, we are far from polished, far from pristine,

but that doesn’t mean we are striving to form a union that is perfect.

We are striving to forge our union with purpose.”

Πόσο σπουδαίος στόχος: η σφυρηλάτηση μιας ένωσης με σκοπό. Πόσο πιο σημαντικός από την απατηλή λάμψη του τέλειου. Και πόσο μαγικό που στην ιστορική στιγμή αυτή για τις ΗΠΑ, τα δημιουργήματα ενός καταξιωμένου Έλληνα σχεδιαστή κοσμούσαν το φωτεινό πρόσωπο της νέας αυτής Αμερικής.
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Editor-in-Chief & CEO
Editor-in-Chief & CEO

Η Μαριάννα Σκυλακάκη είναι οικονομολόγος, εκδότρια και αρχισυντάκτρια της αθηΝΕΑς, του βραβευμένου ελληνικού διαδικτυακού μέσου ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Σπούδασε Oικονομικά και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Bristol και κατέχει μεταπτυχιακό στη Δημόσια Διοίκηση (MPA in Public Policy & Management) από τo London School of Economics. Ξεκίνησε την καριέρα της στο Λονδίνο, όπου εργάστηκε ως αναλυτής στο τμήμα επενδυτικής τραπεζικής της Goldman Sachs για μια τριετία. Επέστρεψε στην Αθήνα και ίδρυσε την αθηΝΕΑ το 2014 με σκοπό να απευθυνθεί σε ένα ευρύ κοινό δραστήριων και απαιτητικών ελληνόφωνων αναγνωστών που αναζητούσαν μια ενημέρωση πιο κοντά στα δικά τους ενδιαφέροντα. Αρθρογραφεί τακτικά στον ελληνικό τύπο ως πολιτική και οικονομική αναλύτρια και έχει αποκομίσει σημαντική εμπειρία στο συντονισμό συζητήσεων σε συνέδρια και ημερίδες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Εργάζεται παράλληλα ως σύμβουλος σε θέματα οικονομικών και δημόσιας διοίκησης, με ιδιαίτερη εμπειρία σε projects στον κλάδο του τουρισμού, της αγροδιατροφής και του clustering.

DEI

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+