Όταν η Αρχιτεκτονική Συναντάει το Σινεμά

Μια ξεχωριστή συνύπαρξη, αυτή της αρχιτεκτονικής και του κινηματογράφου, παίρνει σάρκα και οστά μέσω του Architecture and Design Film Festival, το οποίο εγκαινιάζει το ευρωπαϊκό, φιλόδοξο ξεκίνημά του σε ελληνικό έδαφος, και συγκεκριμένα στην Αθήνα και το Μουσείο Μπενάκη, από τις 27 έως και τις 29 Απριλίου.

Το ελληνικό κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει δέκα συνολικά ταινίες, μικρού και μεγάλου μήκους, αλλά και ντοκιμαντέρ, που αντικατοπτρίζουν το πιο σύγχρονο και πρωτοποριακό προφίλ της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής και του design, και αναδεικνύουν σημαντικές στιγμές έμπνευσης και δημιουργίας.

Εκτός από τις προβολές, όμως, το 1ο ADFF Athens 2018 θα περιλαμβάνει:

– Ομάδες συζητήσεων με καταξιωμένους εκπροσώπους της αρχιτεκτονικής και του design
– Ομιλίες γύρω από τη θεματολογία των ταινιών
– Διάλογο με τους δημιουργούς των ταινιών
– Δρώμενα και πάρτι, που θα δώσουν την ευκαιρία για δικτύωση και διεύρυνση γνωριμιών και γνώσεων

Οι Ταινίες Του Φεστιβάλ

1. Big Time / Kaspar Astrup Schroder

Η ταινία παρακολουθεί την ζωή και το έργο του Δανού αρχιτέκτονα Bjarke Ingels, ενός από τους πιο καινοτόμους και φιλόδοξους αρχιτέκτονες της εποχής μας.

2. Getting Frank Gehry

Το “University of Technology”, το νέο επιχειρηματικό σχολείο του Σίδνεϊ, είναι το τολμηρό “Treehouse Project” του Frank Gehry, γνωστό και ως «τσαλακωμένη καφέ χάρτινη σακούλα» από τους κριτικούς του. Σχεδιασμένο να είναι ριζοσπαστικό μέσα και έξω, το κτίριο είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει συγκρούσεις για δεκαετίες, παρόλα αυτά είναι πολύ πιθανό να χαρακτηριστεί ως αριστούργημα της αρχιτεκτονικής των αρχών του 21ου αιώνα.

3. Workplace / Gery Hustwit

Ο δημιουργός Gary Hustwit ακολουθεί τον σχεδιασμό και την κατασκευή της έδρας της R / GA στη Νέα Υόρκη, όπου η εταιρεία και οι αρχιτέκτονες Foster + Partners διερευνούν τη διασταύρωση του ψηφιακού και του φυσικού χώρου.

4. Aires Mateus: Matter in Reverse

Το έργο των αρχιτεκτόνων του Aires Mateus καθρεφτίζει  τη σύγχρονη εποχή, από την πολυπλοκότητα μέχρι και την αντίφαση της.

5. Building Hope: The Maggie’s Centres

Η ταινία της βραβευμένης σκηνοθέτιδας Sarah Howitt αναδεικνύει τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η αρχιτεκτονική και το desing στην φροντίδα και υποστήριξη των καρκινοπαθών.

6. How to Steal a Chair

Ο 73χρονος designer, συλλέκτης και δάσκαλος Στέργιος Δελιαλής ζει σαν φάντασμα ανάμεσα στα συντρίμμια του ονείρου του: του Μουσείου Design Θεσσαλονίκης, που έκανε διεθνή πάταγο και μετά «πέθανε» τη δεκαετία του ’90.

7. Made in Ilima

Στο κέντρο της επαρχίας του Ισημερινού, της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, η κοινότητα Ilima παραμένει μια από τις πιο απομονωμένες στον κόσμο. Έξι χρόνια πριν, δημιουργήθηκε ένα νέο σχολείο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και ένα κοινοτικό κέντρο.

8. Strange and Familiar: Architecture on Fogo Island

Αυτό το ντοκιμαντέρ καταγράφει ένα τολμηρό αρχιτεκτονικό έργο στο νησί Fogo και περιγράφει τον ακραίο ενθουσιασμό της ζωής, τόσο σε σχέση με τη φύση, όσο και με το σύγχρονο design.

9. The Human Scale

Για 40 χρόνια ο Δανός αρχιτέκτονας Jan Gehl έχει μελετήσει συστηματικά την ανθρώπινη συμπεριφορά στις πόλεις, καθώς το ενδιαφέρον του για τους ανθρώπους ξεπερνά αυτό για τα κτίρια. Αποτέλεσμα αυτού το Life Between Buildings.

10. Glenn Murcutt: Spirit of Place

Η ταινία διερευνά τη ζωή και την τέχνη του πιο διάσημου αρχιτέκτονα της Αυστραλίας Glenn Murcutt, η διεθνής φήμη του οποίου βασίζεται στην ομορφιά και την ακεραιότητα του έργου του.

Πληροφορίες: Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138, Αθήνα
Eισιτήρια: € 7.50 Γενική Είσοδος | € 5.00 Μειωμένο | € 18.00 Πακέτο 3 ταινιών | € 40.00 All Access Pass
Πληροφορίες/Κρατήσεις: adff.gr | www.benaki.gr

* Το Φεστιβάλ είναι αποτέλεσμα της σύμπραξης του Archisearch.gr και της Marketing Costumize εταιρείας Demand.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Απόφοιτη του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, μιλάει τρεις ξένες γλώσσες και τώρα μαθαίνει την τέταρτη. Έχει εργαστεί στην τηλεόραση, σε εφημερίδες και στον ηλεκτρονικό Τύπο, ωστόσο η δημοσιογραφική της καρδιά ανήκει στο ραδιόφωνο και τα περιοδικά. Αγαπά το σινεμά, τα ταξίδια, τη μαγειρική, τη μουσική, τον χορό και να γράφει για όλα εκείνα που κάνουν εκείνη και τους άλλους που τα διαβάζουν καλύτερους και χαρούμενους.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+