Ποια Είναι η Πιο Δύσκολη Εξέταση στον (Οινικό) Κόσμο;

“Εν οίδα ότι ουδέν οίδα” – μια φράση που ταιριάζει γάντι στη διαπίστωση όσων πρωτοέρχονται σε επαφή με τον γοητευτικό κόσμο του κρασιού και συνειδητοποιούν πόσα είναι αυτά που τους μένει να μάθουν για να αποκτήσουν έστω μια επιδερμική κατανόησή του. Η φράση έρχεται στο νου με ακόμη μεγαλύτερη ένταση καθώς παρακολουθεί κανείς την προσπάθεια τεσσάρων εμμονικών Αμερικανών να αποκτήσουν τον τίτλο του Master Sommelier στο ντοκιμαντέρ του Jason Wise “Somm”, η μεγάλη επιτυχία του οποίου οδήγησε στο σίκουελ “Somm: Into the Bottle” το 2016, την τηλεοπτική σειρά “Uncorked”, αλλά και την ταινία “Somm III” πιο πρόσφατα, που θα παρουσιαστεί στη χώρα μας σε αποκλειστικότητα στο Grand Ballroom C του Ξενοδοχείου Μεγάλη Βρεταννία στις 24 Φεβρουαρίου.

Η πρώτη ταινία, η οποία έκανε πρεμιέρα το 2013, μας σύστησε τον υψηλού κύρους τίτλο του Master Sommelier (“Somm” για συντομία), τον οποίο φέρει κανείς αφού περάσει από μια σειρά από εξετάσεις, η τελευταία εκ των οποίων έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά επιτυχίας στον κόσμο. Δεν είναι τυχαίο ότι η “Αυλή” των Master Sommeliers αποτελείται αυτή τη στιγμή από λιγότερα από 300 άτομα παγκοσμίως.

Η τελική εξέταση αποτελείται από τρία μέρη. Μια προφορική θεωρητική ενότητα που εξετάζεται εκ των προτέρων, στην οποία γύρω στο 90% των εξεταζόμενων κόβεται, μια αξιολόγηση των δεξιοτήτων των υποψηφίων στο σερβίρισμα και την εξυπηρέτηση, και μια τυφλή δοκιμή που θεωρείται το πιο δύσκολο σκέλος της διαδικασίας πιστοποίησης. Στο τελευταίο αυτό μέρος, οι υποψήφιοι έρχονται… αντιμέτωποι με 6 ποτήρια κρασιού, για καθένα από τα οποία καλούνται να βρουν την ποικιλία, τη γεωγραφική προέλευση και τη σοδειά, και να περιγράψουν τα άλλα βασικά χαρακτηριστικά του κρασιού, σε 25 μόλις λεπτά.

Η ταυτότητα των 6 αυτών κρασιών αποτελεί επτασφράγιστο μυστικό και δεν αποκαλύπτεται ούτε μετά το τέλος της εξέτασης – παραμένει ένα μυστήριο. Τη χρονιά που μας πέρασε μάλιστα, όταν αποκαλύφθηκε ότι πληροφορίες για τη δοκιμή είχαν διαρρεύσει σε τουλάχιστον έναν υποψήφιο, που πιθανώς να τις είχε μοιραστεί με άλλους πριν την εξέταση, ξέσπασε ένα σκάνδαλο που οδήγησε στην ακύρωση του τεστ για 23 από τους 24 επιτυχόντες (ο ένας που πέρασε είχε δώσει εξετάσεις νωρίτερα, οπότε δεν επηρεάστηκε από την υπόθεση).

Για όσους πάντως καταφέρουν να περάσουν, ο τίτλος του Master Sommelier αλλάζει τη ζωή τους: συνεπάγεται σημαντικά υψηλότερους μισθούς, διεθνές κύρος, αλλά και μια κάποια διασημότητα στο χώρο του κρασιού.

Οι υπόλοιποι 23 θα κληθούν να κάνουν το τεστ ξανά, είναι μάλιστα εξαιρετικά πιθανό αυτή τη φορά να μη το περάσουν. Πρόκειται για μια εξέταση για την οποία προετοιμάζονται επί χρόνια, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από την ψυχολογία των εξεταζόμενων, πολλοί από τους οποίους “δίνουν” ανεπιτυχώς ξανά και ξανά. Το ότι πέτυχαν μία φορά μετά από μια τέτοια “ολυμπιακή” προετοιμασία, δεν σημαίνει ότι μπορούν να το καταφέρουν πάλι.

Για όσους πάντως καταφέρουν να περάσουν, ο τίτλος του Master Sommelier αλλάζει τη ζωή τους: συνεπάγεται σημαντικά υψηλότερους μισθούς, διεθνές κύρος, αλλά και μια κάποια διασημότητα στο χώρο του κρασιού. Κάθε χρόνο προστίθενται στο κλειστό αυτό club γύρω στους 3 με 10 masters – η πρώτη ταινία του Jason Wise μας μύησε στην απαιτητική αυτή διαδικασία, ενώ δεν αποκλείεται να ενέπνευσε και μια σειρά από επίδοξους εμπειρογνώμονες του κρασιού ανά τον κόσμο.

——–

Την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου και ώρα 17:00, η 3η κατά σειρά ταινία της τριλογίας “Somm”, της οποίας η διανομή δεν περιλαμβάνει την Ελλάδα, “επισκέπτεται” το ιστορικό ξενοδοχείο της Αθήνας και προβάλλεται για μία και μοναδική φορά σε μία ατμόσφαιρα γεμάτη αρώματα σπάνιων οίνων και εκλεπτυσμένων γεύσεων. Ο Head Sommelier του ξενοδοχείου Μεγάλη Βρεταννία Ευάγγελος Ψωφίδης και ο Executive Chef Αστέριος Κουστούδης επιμελούνται επιλογές από λευκό και κόκκινο κρασί, καθώς και από αλμυρά και γλυκά εδέσματα, τα οποία θα συνοδεύσουν άψογα τη μοναδική αυτή απογευματινή εμπειρία. Για να παρευρεθείτε στην ιδιωτική προβολή της ταινίας “Somm III”, μπορείτε να προμηθευτείτε το εισιτήριό σας (€45/άτομο) από το The Wine Library του ξενοδοχείου, καθημερινά 11:00-20:30 (εκτός Κυριακής).

Για τη συνέχεια του αφιερώματός μας στην τριλογία “Somm”, κάντε κλικ εδώ.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Η αθηΝΕΑ είναι ένα μέσο ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Απευθύνεται σε μια νέα γενιά Ελλήνων, δυναμική, κοσμοπολίτικη, μορφωμένη και απαιτητική, που θέλει μια ολοκληρωμένη ενημέρωση για τα δικά της ενδιαφέροντα. Με αιχμή του δόρατος το βραβευμένο ομώνυμο newsletter, η αθηΝΕΑ αγκαλιάζει την καθημερινότητά σας με ερεθίσματα που σας κάνουν να σκέφτεστε διαφορετικά.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+