“Pick The Alien… It Tastes Good”: Τα Ψάρια-Είσβολείς στο Πιάτο Μας

Πρόκειται για μια πρωτότυπη ενέργεια από το Cyclades Preservation Fund και την περιβαλλοντική οργάνωση iSEA. Γνωρίζατε πως με λεοντόψαρο μπορείτε να μαγειρέψετε πεντανόστιμο καρπάτσιο, σεβίτσε και λιγκουίνι με τη σάλτσα του; Παράλληλα, οι τρομπέτες δίνουν σούπα και οι γερμανοί απογειώνουν μια κακαβιά.

Ο λόγος για τα βρώσιμα ξενικά είδη ψαριών, τα οποία θεωρούνται σήμερα μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τα θαλάσσια οικοσυστήματα, την οικονομία και την ανθρώπινη υγεία παγκοσμίως. Επιστημονικές μελέτες αναδεικνύουν συνεχώς το πρόβλημα της υποβάθμισης που υπόκεινται τα θαλάσσια οικοσυστήματα και των ζημιών σε ανθρώπινες δραστηριότητες που μεταφράζονται σε εκατομμύρια ευρώ.

Με την υποστήριξη του Cyclades Preservation Fund λοιπόν, μέσω της περιβαλλοντικής οργάνωσης iSEA, το πρόγραμμα “Pick the alien… it tastes good” παίρνει σάρκα και οστά, μέσα από μία πρωτότυπη γαστρονομική ενέργεια, με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των κατοίκων στις Κυκλάδες και των λοιπών εμπλεκόμενων στην Ελλάδα, σχετικά με τις επιπτώσεις που επιφέρουν τα ξενικά είδη στην οικονομία, τον τουρισμό και την ανθρώπινη υγεία.

Καθώς τα συγκεκριμένα ξενικά είδη ψαριών αναπαράγονται σε απίστευτα γρήγορους ρυθμούς χωρίς να έχουν θηρευτές, ο μόνος τρόπος καταπολέμησης του προβλήματος είναι το… “πιρούνι” μας! Τα βρώσιμα ξενικά ψάρια όπως το λεοντόψαρο, οι τρομπέτες και οι γερμανοί είναι απειλή για τις θάλασσες μεν, πεντανόστιμα δε.

Σε συνέχεια του πρώτου βιβλίου συνταγών που εκδόθηκε πέρυσι, οι chefs του Καρτέλ των Γεύσεων συνεχίζουν τη γευστική γνωριμία με τα ξενικά είδη σε street food gourmet concept. Έτσι, όσοι βρισκόμαστε στην Αθήνα στις 7, 8 και 9 Σεπτεμβρίου, ας προστατέψουμε τη θάλασσα που τόσο αγαπάμε με όπλο το πιρούνι μας! Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να στείλουμε την παραγγελία μας και ένα μοναδικό γεύμα αποτελούμενο από το burger “εισβολέα”, τη σαλάτα “καμουφλάζ”, ένα μπουκάλι κρασί και άλλες εκπλήξεις με άρωμα Κυκλάδων θα φτάσουν στο σπίτι μας.

Τα γεύματα θα παρασκευαστούν και θα παραδοθούν αυτοπροσώπως από τους chefs του Καρτέλ των Γεύσεων και το κόστος είναι 50 ευρώ* ανά γεύμα. Τα έσοδα υποστηρίζουν την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος από τους “εισβολείς” της Μεσογείου.

* Eλάχιστη παραγγελία τα 4 γεύματα.

Αποστολή παραγγελίας: marianna@cycladespreservationfund.org

Φόρμα παραγγελίας: https://cycladespreservationfund.org/wp-content/uploads/2020/08/CPF_FORM.pdf

Ποια είναι τα βρώσιμα ξενικά είδη;

  • Λεοντόψαρο (Pterois miles)

Εισήλθε στη Μεσόγειο από την Ερυθρά θάλασσα και καταγράφηκε επίσημα για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2015 στη Ρόδο. Η γεωγραφική του εξάπλωση στις ελληνικές θάλασσες επεκτείνεται με ραγδαίους ρυθμούς σε πληθυσμό, καθώς έχει ελάχιστους θηρευτές, και θεωρείται ένα από τα πλέον χωροκατακτητικά ξενικά είδη. Πλέον, εντοπίζεται σε όλα τα νησιά του Νότιου Αιγαίου, την Κρήτη, τις Κυκλάδες και το Ιόνιο.

Πρόκειται για δηλητηριώδες είδος που το τσίμπημα του μπορεί να προκαλέσει οξύ πόνο, οίδημα και αλλεργικό σοκ. Ωστόσο, το κρέας του θεωρείται από τα πιο εύγευστα και σε πολλές περιοχές του κόσμου αποτελεί εκλεκτό και ακριβό γεύμα.

Η αλιεία και η κατανάλωσή του μπορεί να μετριάσει την εξάπλωσή του. Απαραίτητη προϋπόθεση για την κατανάλωση είναι η προσοχή κατά το καθάρισμά του. Όλα τα αγκάθια της ράχης, της κοιλιάς, των πλευρών και της ουράς πρέπει να αφαιρούνται με ψαλιδάκι και φορώντας σκληρό, λαστιχένιο γάντι.

  • Γερμανός (Siganus luridus & Siganus rivulatus)

Η αγριόσαλπα και η κουρκούνα είναι τα δύο είδη “γερμανών” που εντοπίζονται στην Ελλάδα, με εξάπλωση στις ακτές του Νοτίου Αιγαίου, την Κρήτη και το Ιόνιο. Παρά τη γευστική τους αξία, δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλή. Η μικρή ποσότητα δηλητηρίου στα αγκάθια της ράχης και της κοιλιάς τους επιβάλει προσοχή στο χειρισμό κατά το καθάρισμά τους.

  • Τρομπέτα (Fistularia commersonii)

H τρομπέτα ή αλλιώς φιστουλάρια, καταγράφηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2001 και έκτοτε έχει επεκταθεί σε όλο το Νότιο Αιγαίο, το Νότιο Ιόνιο και τις Κυκλάδες. Το σώμα της είναι κάθετα πεπλατυσμένο, ενώ η ουρά της τελειώνει σε μαστιγοειδή σχηματισμό. Πρόκειται για θηρευτή που είναι εμπορέυσιμος σε χώρες της νοτιοανατολικής Μεσογείου, αποτελώντας κίνδυνο για τα θαλάσσια βενθικά οικοσυστήματα. Παρά το σχήμα της, έχει αρκετή σάρκα για να μαγειρευτεί και το κρέας της είναι αρκετά νόστιμο.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Food & Restaurants Editor
Food & Restaurants Editor

Απόφοιτη του Κολλεγίου Αθηνών-Ψυχικού, η Μαρία Λουίζα Βαφειαδάκη σπούδασε Business Management (BA) στο University of York της Αγγλίας και στη συνέχεια έκανε το μεταπτυχιακό της σε International Marketing (MSc) στο King’s College London. Επιπλέον, κατέχει πτυχίο σε Digital Marketing από το ALBA Graduate Business School κι έχει ολοκληρώσει σεμινάρια για το Digital Marketing & E-Commerce στην ΕΕΔΕ. Ξεκίνησε την καριέρα της στο χώρο του marketing και της επικοινωνίας, όπου έχτισε προϋπηρεσία στα τμήματα marketing πολυεθνικών και ελληνικών εταιρειών με διεθνώς καθιερωμένα brand names στους κλάδους του Food & Beverage, της ψυχαγωγίας, της τηλεόρασης και της τεχνολογίας. Σήμερα εργάζεται ως Marketing & Communications Strategist με εξειδίκευση σε Digital Marketing. Tο πάθος της για το χώρο της γαστρονομίας ξεκίνησε από την παιδική της ηλικία. Αρθρογραφεί σε portals γαστρονομίας κι επιμελείται τις στήλες γαστρονομίας σε καταξιωμένα μέσα, εμπλουτίζοντας συνεχώς τις γνώσεις και εμπειρίες της μέσα από τα ταξίδια που τόσο αγαπάει. Στην αθηΝΕΑ μοιράζεται μαζί μας τις εντυπώσεις της από κορυφαία εστιατόρια της Ελλάδας και του εξωτερικού, συνεντεύξεις της από καταξιωμένους Έλληνες και ξένους σεφ και γράφει για σύγχρονα θέματα που αφορούν την τέχνη της γαστρονομίας. Μιλάει άπταιστα τρεις γλώσσες κι έχει ταξιδέψει σε τέσσερις ηπείρους, σε περισσότερες από 15 χώρες.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+