Πώς Aνοίγουμε Σωστά και με Ασφάλεια μία Φιάλη Σαμπάνιας

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, αρχίσαμε ήδη να μετράμε τις εβδομάδες που απομένουν για τα Χριστούγεννα.

Αυτές τις μέρες πάντα θυμάμαι τα οικογενειακά γλέντια του παρελθόντος όπου, όταν πια το κέφι έπαιρνε φωτιά, ο οικοδεσπότης εμφάνιζε και μια σαμπάνια, την οποία είχε καλά κρυμμένη σε κάποιο ντουλάπι της κουζίνας. Την άνοιγε με χαρακτηριστική βιασύνη και ένταση στις κινήσεις, ώστε να δώσει με αυτόν τον τρόπο έμφαση στη στιγμή. Τελικά, ακουγόταν ένα δυνατό «μπαμ» κι ο φελλός εκσφενδονιζόταν ανεξέλεγκτα στο σαλόνι, με τους προσκεκλημένους πανικόβλητους να ψάχνουν πού κατέληξε.

Τι αστεία στιγμή –όταν βέβαια την παρατηρείς από την ασφάλεια μιας κάποια απόστασης– αλλά παράλληλα και πόσο επικίνδυνη. Βλέπετε είναι αμέτρητες οι καταγραφές τραυματισμών παγκοσμίως, ακόμα και θανάτων, που οφείλονται σε φελλούς σαμπάνιας κατά τη διαδικασία αφαίρεσής τους.

Photo Credits: www.truebee.gr

Με την αφορμή της ανάμνησης αυτής, σκέφτηκα ότι δεν είναι ποτέ κακή στιγμή να μάθουμε πώς να ανοίγουμε αφρώδεις οίνους εύκολα και πάνω απ’ όλα με ασφάλεια, ώστε να χαιρόμαστε στο έπακρο μια χαρούμενη περίσταση χωρίς απρόοπτες και δυσάρεστες εξελίξεις.

Εξάλλου, ένας αφρώδης οίνος, και συγκεκριμένα μια σαμπάνια, έτσι όπως προσαρμόζονται εύκολα δίπλα στις έντονες και διαφορετικές γεύσεις, μπορούν να έρθουν και να αλλάξουν την εικόνα που έχουμε διαμορφώσει γι’ αυτές, και να προσαρμοστούν σε διάφορες περιστάσεις. Μας επανασυστήνονται λοιπόν, μας καλούν να τις εντάξουμε στο τραπέζι μας και να πειραματιστούμε με συναρπαστικούς συνδυασμούς δίπλα στο φαγητό μας.

Ένα μπουκάλι αφρώδους οίνου και ειδικότερα μια σαμπάνια που παράγεται με την παραδοσιακή μέθοδο, όπου η δεύτερη ζύμωση πραγματοποιείται μέσα στη φιάλη όσο αυτή είναι σφραγισμένη, δημιουργεί πολύ μεγάλη εσωτερική πίεση, η οποία μπορεί να ωθήσει τον φελλό ξαφνικά προς τα έξω με ταχύτητα που φτάνει ακόμα και τα 60 χιλιόμετρα την ώρα!

Για να μειώσουμε λοιπόν την πίεση αυτή, χρειάζεται οπωσδήποτε να έχουμε δροσίσει αρκετά το κρασί (κατά 6-8 βαθμούς) πριν το σερβίρουμε, και στη συνέχεια να ακολουθήσουμε κάποια συγκεκριμένα βήματα για το άνοιγμα της φιάλης. Είναι αυτονόητο πως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να κουνήσουμε πάνω κάτω το μπουκάλι πριν το ανοίξουμε!

  • Αρχικά, αφαιρούμε το καψύλιο το οποίο είναι το ειδικό προστατευτικό που αγκαλιάζει το στόμιο του μπουκαλιού.
  • Στη συνέχεια αρχίζουμε να χαλαρώνουμε το σύρμα που κρατά σφιχτά τον φελλό να μη φύγει προς τα έξω, και παράλληλα τοποθετούμε αμέσως τον αντίχειρά μας στο πάνω μέρος του φελλού, ώστε να αποφύγουμε την ξαφνική απομάκρυνσή του.
  • Κρατάμε τη φιάλη με ελαφριά κλίση, με τον φελλό να στοχεύει κάποιο ουδέτερο σημείο, μακριά από τους προσκεκλημένους μας.
  • Με σταθερό το ένα μας χέρι πάνω στον φελλό, τοποθετούμε το άλλο μας χέρι στη βάση του μπουκαλιού και προσπαθούμε με ντελικάτες κινήσεις να περιστρέψουμε την φιάλη και όχι τον φελλό.
  • Σιγά σιγά θα νιώσουμε την πίεση που βρίσκεται μέσα στο μπουκάλι να σπρώχνει τον φελλό προς τα έξω. Θα κρατήσουμε ελαφριά αντίσταση ώστε μόνο με ένα απαλό “πφφφφ” και φυσικά χωρίς απώλεια κρασιού να επιτύχουμε το άνοιγμα του αφρώδους οίνου μας με απόλυτη ασφάλεια, αλλά και ευχαρίστηση.
  • Τώρα είμαστε έτοιμοι να σερβίρουμε, να απολαύσουμε την εμπειρία που μας προσφέρει ένα ποτήρι σαμπάνιας και να γιορτάσουμε.

Μπορείτε να δείτε τα βήματα και μέσα από το αντίστοιχο βίντεο που έχω ετοιμάσει στο κανάλι μου στο YouTube!

Αν θέλετε να εξασκηθείτε μέχρι τις γιορτές, πρακτικά αλλά και γευστικά, προμηθευτείτε μία από τις πιο απολαυστικές σαμπάνιες στον πλανήτη, μια Louis Roederer Champagne.

Ο Louis Roederer είναι ένας μυθικός οίκος της Καμπανίας με έδρα το Ρεϊμς, ο οποίος λειτουργεί από το 1776 κι έχει στην κατοχή του 2.000 ιδιόκτητα στρέμματα αμπελώνων στην περιοχή αυτή. Παραμένει ακόμα σήμερα ένας από τους μοναδικούς οικογενειακούς και ανεξάρτητους οίκους στην περιοχή, ενώ κάθε χρόνο πάνω από 3,5 εκατομμύρια φιάλες σαμπάνιας Louis Roederer αποστέλλονται σε περισσότερες από 100 χώρες.

Βαδίζοντας παράλληλα με τη φύση, ο οίκος Louis Roederer δημιουργεί ίσως την πιο φίνα Non-Vintage, αλλά και μερικές από τις συγκλονιστικότερες Vintage και Vintage Rosé σαμπάνιες που έχει γευτεί η ανθρωπότητα, όμως συνεχίζει να είναι γνωστός στον πλανήτη για τα ελάχιστα μπουκάλια που κυκλοφορούν κάθε χρόνο από ένα μοναδικό προϊόν, την Cristal!

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
CARPE VINUM
CARPE VINUM

Η Μαρία είναι Δικηγόρος Αθηνών αλλά και γκαλερίστα. Μεγαλωμένη σε κοσμοπολίτικο περιβάλλον και ζώντας για πολλά χρόνια στο εξωτερικό ανέπτυξε μια ιδιαίτερη σχέση με το κρασί και τη γαστρονομία, την οποία ακολουθεί πάντα και παντού! Δεν κρύβει ποτέ την παράφορη αγάπη της για την Αθήνα και μοιράζεται μαζί μας μικρά μυστικά από τον χώρο της γαστρονομίας.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+