Μήπως τελευταία ξυπνάς μέσα στη νύχτα με άγχος για τις οικονομικές σου υποχρεώσεις; Άραγε, αποφεύγεις να απαντήσεις σε άγνωστους τηλεφωνικούς αριθμούς; Πότε ήταν η τελευταία φορά που δεν ένιωσες βάρος στο στήθος;
Οι άνθρωποι που χρωστάνε περισσότερα από όσα μπορούν να πληρώσουν παρουσιάζουν συχνότερα ψυχικές διαταραχές, προβλήματα υγείας και χαμηλό επίπεδο ζωής.
Χρηματοοικονομικό Άγχος
Το χρηματοοικονομικό άγχος (financial stress) οφείλεται σε προβλήματα που προκύπτουν από τη διαχείριση των οικονομικών της οικογένειας ή της επιχείρησης.
Έρχεται η στιγμή, ωστόσο, που συνειδητοποιείς ότι πρέπει να αντιμετωπίσεις την κατάσταση χωρίς χρονοτριβή. Αλλά, τι να πρωτοκάνεις όταν έχεις πελαγώσει με τις δόσεις, τις ειδοποιήσεις, τα τηλεφωνήματα; Για αρχή, συγκέντρωσε κάθε σχετικό έγγραφο –για παράδειγμα, ειδοποιητήρια δόσεων, έγγραφα που σχετίζονται με χρεωστικά και πιστωτικά στοιχεία τραπεζών ή άλλων οργανισμών– και βρες τις πληροφορίες για το οφειλόμενο ποσό, τη διάρκεια που απομένει, το μηνιαίο ποσό δόσης και το επιτόκιο.
Την ίδια διαδικασία θα κάνεις και για κάθε δάνειο στο οποίο εμπλέκεσαι ως εγγυήτρια/ής, καθώς έχεις δεσμευτεί για την ομαλή αποπληρωμή των χρεών άλλων προσώπων.
Τι Να Κάνεις
Φρόντισε να τακτοποιείς εγκαίρως και χωρίς παρέκκλιση τις οφειλές σου. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, αναζήτησε άμεσα επαγγελματική βοήθεια, επικοινωνώντας με την τράπεζα ή την εταιρεία διαχείρισης. Πιθανόν να σου προταθεί κάποιο πρόγραμμα διακανονισμού, συγκέντρωσης οφειλών ή ρύθμισης που να καθιστά το χρέος βιώσιμο και με πιο βολικούς όρους αποπληρωμής. Εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία, θα μπορούσες να ζητήσεις συμβουλή δικηγόρου για τρόπους δικαστικής επίλυσης.
Τα κρίσιμα στοιχεία είναι η ενεργητική διαχείριση της κατάστασης. Η πιο επικίνδυνη παγίδα είναι να συνεχίσεις να αποφεύγεις να διαχειριστείς τα χρέη που ολοένα γιγαντώνονται. Αφού συμβουλευτείς επαγγελματίες –λογιστή, τραπεζικό, δικηγόρο, οικονομικό σύμβουλο– που εμπιστεύεσαι, συγκέντρωσε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες ώστε να επιλέξεις τη λύση που σε συμφέρει περισσότερο.
Η αποπληρωμή χρέους είναι μια μακρόχρονη διαδικασία που, εκτός από καλό προσωπικό και οικογενειακό προγραμματισμό με ειλικρινή και ανοιχτή επικοινωνία των μελών, απαιτεί σχέδιο και πειθαρχία.
Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:
#AskTheExpert: Πώς Μπορώ να Ξεχωρίσω τις Ανάγκες από τις Επιθυμίες μου;