Πώς Θα Τελειώσει η Πανδημία;

Σε συζητήσεις τελευταία, αλλά και σε email αναγνωστών μας όλον αυτόν τον καιρό, μια ερώτηση μοιάζει να γίνεται ολοένα και πιο επείγουσα και πιεστική: πώς θα τελειώσει η πανδημία; Θέλουν -και θέλουμε- ένα blueprint για το πώς θα βγούμε απ’ αυτή την κατάσταση. Έχουμε ανάγκη από ένα χρονικό πλαίσιο για να μας βοηθήσει να διαχειριστούμε τις εξελίξεις. Αναζητούμε παλαιότερα παραδείγματα του πώς η ανθρωπότητα, με σαφώς λιγότερα εργαλεία απ’ όσα έχει σήμερα στη διάθεσή της, άφησε πίσω της προηγούμενες πανδημίες.

Πώς τελείωσε, για παράδειγμα, η πανδημία της Ισπανικής Γρίπης; Η πιο θανατηφόρα πανδημία του 20ού αιώνα “πέρασε” μέσα από τον παγκόσμιο πληθυσμό, μολύνοντας περίπου 500 εκατομμύρια ανθρώπους και στοιχίζοντας τη ζωή σ’ έναν εκτιμώμενο αριθμό 50 εκατομμυρίων. Κι ενώ υπάρχουν ακόμη πράγματα που δεν γνωρίζουμε για την πορεία και εξέλιξή της, ξέρουμε στα σίγουρα ότι κάποια στιγμή μέσα στο 1920 είχε εξασθενήσει αρκετά ώστε να σημάνει το τέλος της.

Το Time έχει ένα ωραίο αφιέρωμα στο τέλος της Ισπανικής Γρίπης, σε παραλληλισμό με το σήμερα, το οποίο εξηγεί ότι κάποια στιγμή ο ιός έφτασε σε σημείο να μη μπορεί να βρει με επιτυχία αρκετούς “ξενιστές” για να μολύνει και στη συνέχεια μέσω αυτών να μεταδοθεί. Ακόμη και τότε όμως, η πανδημία δεν έκλεισε τον κύκλο της μόνο ως αποτέλεσμα ευρείας ανοσοποίησης του πληθυσμού. Κλειδί αποτέλεσαν και τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, πολλά από τα οποία είναι πανομοιότυπα με τα σημερινά, τα οποία είχαν ως στόχο να ανακόψουν την πορεία του ιού, ώστε να μην έχει πια πού να πάει.

Αν έχετε διάθεση για διάβασμα αυτό το Σαββατοκύριακο, αλλά και για μια βουτιά στο παρελθόν, θα βρείτε χρήσιμο το αφιέρωμα των New York Times για το πώς τελειώνουν οι πανδημίες. Θα μάθετε επίσης για τη σημαντική διαφορά μεταξύ του “ιατρικού” τέλους μιας πανδημίας και του “κοινωνικού” τέλους της, που συνδέεται με την ψυχολογία και τον φόβο.

Τέλος, κι επειδή πολλή κουβέντα γίνεται για την περίφημη “ανοσία της αγέλης”, την παρεξηγημένη αυτή έννοια επεξηγούν επιδημιολόγοι στο Vox, τονίζοντας τις διαφορές μεταξύ της ανοσοποίησης χάρη σ’ ένα εμβόλιο (στην οποία έχουμε εναποθέσει πολλές ελπίδες) κι εκείνης που έρχεται από μια φυσική μόλυνση, που αποτελεί όμως μια επικίνδυνη στρατηγική με εξαιρετικά απρόβλεπτα αποτελέσματα.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Editor-in-Chief & CEO
Editor-in-Chief & CEO

Η Μαριάννα Σκυλακάκη είναι οικονομολόγος, εκδότρια και αρχισυντάκτρια της αθηΝΕΑς, του βραβευμένου ελληνικού διαδικτυακού μέσου ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Σπούδασε Oικονομικά και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Bristol και κατέχει μεταπτυχιακό στη Δημόσια Διοίκηση (MPA in Public Policy & Management) από τo London School of Economics. Ξεκίνησε την καριέρα της στο Λονδίνο, όπου εργάστηκε ως αναλυτής στο τμήμα επενδυτικής τραπεζικής της Goldman Sachs για μια τριετία. Επέστρεψε στην Αθήνα και ίδρυσε την αθηΝΕΑ το 2014 με σκοπό να απευθυνθεί σε ένα ευρύ κοινό δραστήριων και απαιτητικών ελληνόφωνων αναγνωστών που αναζητούσαν μια ενημέρωση πιο κοντά στα δικά τους ενδιαφέροντα. Αρθρογραφεί τακτικά στον ελληνικό τύπο ως πολιτική και οικονομική αναλύτρια και έχει αποκομίσει σημαντική εμπειρία στο συντονισμό συζητήσεων σε συνέδρια και ημερίδες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Εργάζεται παράλληλα ως σύμβουλος σε θέματα οικονομικών και δημόσιας διοίκησης, με ιδιαίτερη εμπειρία σε projects στον κλάδο του τουρισμού, της αγροδιατροφής και του clustering.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+