Πόσο Ρόλο Παίζει η Χρονιά σε Ένα Κρασί;

Είναι τελικά τόσο σημαντική η χρονιά στο κρασί; Θα προσπαθήσω να απαντήσω στο ερώτημα μέσω μιας πρόσφατης εμπειρίας. Δοκίμασα ένα σχετικά οικονομικό κρασί από το Μπορντώ στην πολύ καλή χρονιά του 2010, και έπαθα σοκ. Πάμε όμως να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Το Καλό Κρασί Φτιάχνεται στο Οινοποιείο, το Εξαιρετικό Κρασί Φτιάχνεται στο Αμπέλι

Το κρασί, όπως γνωρίζουμε, γίνεται από σταφύλι. Και όπως όλα τα γεωργικά προϊόντα, έτσι και τα σταφύλια επηρεάζονται άμεσα από τις καιρικές συνθήκες. Τη μια χρονιά ενδέχεται να δώσουν πολύ καλό φρούτο, την άλλη όχι και τόσο. Η ποιότητα του σταφυλιού αντανακλάται άμεσα στην ποιότητα του κρασιού. Άρα, όσο καλύτερη πρώτη ύλη έχουμε τόσο καλύτερο αποτέλεσμα θα πάρουμε.

Το κρασί όμως (ευτυχώς) δεν είναι μονοδιάστατο προϊόν, αλλά η συνισταμένη πολλών συνιστωσών. Η οινοποιητική διαδικασία είναι ταυτόχρονα τέχνη και επιστήμη. Μπορεί να αναδείξει αλλά και να καταβαραθρώσει ένα κρασί. Μια από τις παραμέτρους άλλωστε που κάνει να ξεχωρίζουν τα καλά οινοποιεία είναι πως, ακόμα και στις δύσκολες χρονιές, μπορούν και παράγουν κρασί αντάξιο του ονόματος και της φήμης τους. Διαχειρίζονται την πρώτη ύλη με τρόπο τέτοιο ώστε να δώσουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, εφάμιλλο των προηγούμενων ετών.

Εάν μάλιστα το κρασί είναι blend, τότε το οινοποιείο έχει παραπάνω όπλα στη φαρέτρα του. Μπορεί να «παίξει» με τις ποσοστώσεις των ποικιλιών ώστε να βγάλει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ενώ όταν το κρασί είναι μονοποικιλιακό, τα πράγματα δυσκολεύουν περισσότερο.

Τι Σημαίνει Όμως «Κακή» και «Καλή» Χρονιά;

Πολλοί είναι οι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την ομαλή ωρίμανση των σταφυλιών. Ενδεικτικά αναφέρω τις έντονες βροχοπτώσεις κατά την περίοδο της καρπόδεσης, τους ανοιξιάτικους παγετούς, το χαλάζι κ.ά. Στην Ελλάδα, από την άλλη, οι παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά την ωρίμανση των σταφυλιών έχουν να κάνουν κυρίως με τις υψηλές θερμοκρασίες. Θερμοί χειμώνες και παρατεταμένοι καύσωνες το καλοκαίρι στρεσάρουν τα αμπέλια με ανυπολόγιστες συνέπειες. Επίσης, οι έντονες βροχοπτώσεις λίγο πριν από τον τρύγο είναι κάτι που απεύχευται κάθε οινοποιείο.

Αντίθετα, στην ομαλή ωρίμανση των σταφυλιών θα βοηθήσει μια χρονιά χωρίς έντονα καιρικά φαινόμενα, με κρύο χειμώνα, ομαλή άνοιξη και καλοκαίρι χωρίς καύσωνες.

Η Δοκιμή

Το κρασί που δοκίμασα πρόσφατα είναι το Château Juguet Saint-Émilion Grand Cru 2010.

Στο ποτήρι, χρωματικά ήταν ρουμπινί με κάποιες γκρενά ανταύγειες. Στη μύτη, χάριζε έντονα αρώματα από φρέσκα κόκκινα και μαύρα φρούτα, με το κεράσι, το μύρτιλο και το δαμάσκηνο να κυριαρχούν, υπέροχα ενσωματωμένο βαρέλι με νότες από καψαλισμένο κέδρο, βανίλια και γλυκά μπαχαρικά και στο βάθος αρώματα από γραφίτη, βρεγμένο δασικό έδαφος, δέρμα και απαλές ζωικές νύξεις. Στο στόμα ήταν φινετσάτο και νεανικό, με ωραία οξύτητα, καλοδουλεμένες λεπτόκοκκες τανίνες και ωραία φρουτένια επίγευση. Υπέροχο κρασί!

Τι να Επιλέξω;

Για τα κρασιά του Μπορντώ, που αγαπώ ιδιαιτέρως, συνήθως ακολουθώ τη vfm τακτική. Επιλέγω οικονομικές ετικέτες σε πολύ καλές χρονιές και ακριβές ετικέτες σε όχι και τόσο καλές χρονιές, οι οποίες συνήθως βγαίνουν πιο budget friendly.

Εννοείται πως η καλή ετικέτα σε καλή χρονιά είναι παραδείσιο νέκταρ που σου μένει αξέχαστο.

Cheers, lads and lassies!

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Παλαιώνει το Ασύρτικο;

1999-2019 | Κάθετη Δοκιμή στο Ξινόμαυρο του Κτήματος Φουντή

5 Χρόνια ΜOMus στην Πρωτοπορία της Τέχνης

Ο Νικόλας Σωτηρόπουλος είναι παθιασμένος με το καλό κρασί, το απόσταγμα, τον καφέ και γενικά τις μικρές απολαύσεις της ζωής. Αν και σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός και εργάστηκε για κάποια χρόνια σε κατασκευαστικές εταιρείες, εντέλει τον κέρδισε η εστίαση. Ασχολείται ως επιχειρηματίας δεύτερης γενιάς στη Natural Ice, μια από τις παλαιότερες και μεγαλύτερες επιχειρήσεις παραγωγής ποιοτικού πάγου στην Ελλάδα. Μέσα από το ποιοτικό παγάκι ήρθε σε επαφή με τον καλό καφέ, το απόσταγμα και το κρασί. Σπούδασε στο WSPC και αρίστευσε τόσο στο κρασί WSET Level 3 όσο και στο απόσταγμα WSET Level 2. Στον ελεύθερο χρόνο του διοργανώνει τυφλές δοκιμές, καθώς πιστεύει πως το ποιοτικό προϊόν οφείλει να διακρίνεται πρωτίστως οργανοληπτικά και δευτερευόντως από τη φήμη και το ύψος της τιμής του.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+