Μπορεί στις μέρες μας να έχουμε τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε ταινίες και σειρές από το smartphone μας οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, όμως τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη μαγεία μιας κινηματογραφικού επιπέδου εμπειρίας προβολής. Τα καλά νέα είναι ότι με τις εξελίξεις στην τεχνολογία και στο design, μια τέτοια εμπειρία μπορούμε να την απολαύσουμε πια από την άνεση του σπιτιού μας.
Πόσο εύκολα μπορούμε όμως να φτιάξουμε έναν οικιακό κινηματογράφο εφάμιλλο της εμπειρίας της μετάβασης στο σινεμά; Από αρχιτεκτονική και τεχνολογική σκοπιά, είναι αρκετά απλό. Υπάρχουν δύο βασικά ζητήματα στα οποία οφείλει να εστιάσει κανείς: στη σχεδιαστική προσέγγιση και την τεχνολογία, και τα δύο εξίσου σημαντικά, ειδικά αν είστε φανατικός του είδους και θέλετε μια ολοκληρωμένη εμπειρία κινηματογράφου στο σπίτι σας.
Ξεκινήστε αναζητώντας την έμπνευση. Η διαδικασία αυτή θα σας δώσει την ευκαιρία να αποφασίσετε συνειδητά, τόσο για το στιλ του οικιακού κινηματογράφου, όσο και για την ατμόσφαιρα που θέλετε να δημιουργήσετε. Το Pinterest είναι μια εξαιρετική πηγή έμπνευσης και αυτό ακριβώς ήταν το μέρος όπου ξεκινήσαμε τη δική μας έρευνα, όταν μας ζητήθηκε να σχεδιάσουμε μια πρόταση οικιακού κινηματογράφου για την αθηΝΕΑ.
Για την πρότασή μας, θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα χώρο αφιερωμένο στην άνεση και τον ελεύθερο χρόνο, που να είναι φιλόξενος και ζεστός. Σε ό,τι αφορά τη διάταξη, επιλέξαμε να έχουμε δύο επίπεδα καθισμάτων, δημιουργώντας έναν όροφο με καμπύλες, παρόμοιο με αυτούς που θα βρούμε σε ένα κινηματογραφικό αίθριο. Αυτό επιτρέπει τη
βέλτιστη δυνατή προβολή της οθόνης από όλους τους θεατές, δίνοντας επίσης έναν πιο θεατρικό τόνο στο δωμάτιο. Σε ό,τι αφορά το πάτωμα, επιστρατεύσαμε τη ζεστασιά ενός μαλακού σκουρόχρωμου χαλιού για να βελτιώσουμε τον “παράγοντα άνεσης” του δωματίου. Τα ξύλινα δάπεδα ή τα πλακάκια καλό είναι να αποφεύγονται σε τέτοιου είδους εφαρμογές, καθώς οι αντανακλαστικές επιφάνειες μπορούν να αποσπάσουν την προσοχή μας όσο παρακολουθούμε την ταινία.
Με τη βοήθεια μιας μοκέτας ή ενός χαλιού, το φως που αντανακλάται από την οθόνη θα μειωθεί, ενώ έχουμε οφέλη και σε ό,τι αφορά τη μόνωση του χώρου. Για τους τοίχους, θέλαμε κάτι παιχνιδιάρικο και, για άλλη μια φορά, θεατρικό. Επιλέξαμε να χρησιμοποιήσουμε ξύλο, ένα μάλλον παραδοσιακό υλικό που βρίσκεται σε πολλά παλιά θέατρα και κινηματογράφους, αλλά με πιο σύγχρονο τρόπο. Η απόφασή μας να το χρησιμοποιήσουμε σαν επένδυση ήρθε ως μια φυσική εξέλιξη, με βάση αυτό που θέλαμε να πετύχουμε σαν αίσθηση στο χώρο μας.
Τα καλά νέα είναι ότι με τις εξελίξεις στην τεχνολογία και στο design, μια τέτοια εμπειρία μπορούμε να την απολαύσουμε πια από την άνεση του σπιτιού μας.
Όσο για το ντύσιμο του τοίχου της οθόνης, ήταν μια συνειδητή απόφαση προκειμένου να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο γύρω απ’ αυτήν, ενισχύοντας την αίσθηση ότι πρόκειται για αίθουσα προβολής και όχι για ένα συνηθισμένο σαλόνι. tαυτόχρονα, δημιουργήσαμε 4 πάνελ τοίχου από κεκλιμένο ξύλο, που εξυπηρετούν το σχεδιασμό μας αισθητικά και τεχνικά. Με την επένδυση “fin effect” καταφέραμε να δώσουμε μια άλλη διάσταση σε ένα μάλλον τετράγωνο δωμάτιο, ενώ η λύση αυτή μας βοήθησε πολύ και στην εισαγωγή φωτισμού περιβάλλοντος.
Ταυτόχρονα, η δημιουργία διαφορετικών ορίων ψευδοροφής προσέδωσε μια ενδιαφέρουσα διάσταση στο σχεδιασμό μας, αλλά και ένα σύγχρονο τρόπο εισαγωγής φωτός, αντί για τον παραδοσιακό φωτισμό που θα χρησιμοποιούσαμε σε οποιοδήποτε άλλο δωμάτιο. Όταν πρόκειται για χώρους αυτού του τύπου, η χρωματική παλέτα που θα επιλέξουμε παίζει σημαντικό ρόλο στο σχεδιασμό και τη γενική ατμόσφαιρα. Το πάτωμα και οι τοίχοι πρέπει να είναι βαμμένα σε ματ, σκούρες αποχρώσεις, για να αποφευχθούν τυχόν αντανακλάσεις. Το ίδιο ισχύει και για την επιφάνεια οροφής, ώστε να έχουμε τα βέλτιστα αποτελέσματα. Άλλο ένα σημαντικό στοιχείο στο σχεδιασμό ενός οικιακού κινηματογράφου είναι η επιλογή των επίπλων.
Καλό θα ήταν να εξετάσετε εκ των προτέρων τον αριθμό των ατόμων που σκοπεύετε να φιλοξενείτε ως θεατές σε αυτό το δωμάτιο και, με βάση αυτή σας τη σκέψη, να επιλέξετε τα καθίσματά σας. Η χρωματική παλέτα έχει και εδώ σημασία. Τα σκούρα και βαθιά χρώματα είναι πάντα προτιμότερα για να ενισχύσουν τη γενική διάθεση του δωματίου. Για την πρότασή μας, θέλαμε να εναρμονίσουμε τα αρχιτεκτονικά στοιχεία με τα έπιπλα και τη διακόσμηση. Με στόχο τη διαμόρφωση ενός κομψού οικιακού κινηματογράφου, χρησιμοποιήσαμε υλικά που αποπνέουν άνεση για τα καθίσματα και τον καναπέ, ρετρό φωτιστικά που ταιριάζουν απόλυτα με τις καδραρισμένες παλιές αφίσες του Χόλιγουντ, αλλά και με το χαρακτηριστικό μηχάνημα ποπ κορν, το οποίο προσδίδει το “κάτι παραπάνω” που κάθε δωμάτιο έχει ανάγκη.
Τεχνική Προετοιμασία του Home Cinema
Η επιλογή του χώρου που θα διαμορφώσετε ως οικιακό κινηματογράφο μπορεί να είναι μια αγχωτική διαδικασία. Αυτό που πολλοί δεν γνωρίζουν είναι ότι ως home cinema μπορούμε να διαμορφώσουν οποιοδήποτε μέρος του σπιτιού, είτε πρόκειται για ένα υπόγειο είτε για σοφίτα. Δεν έχει καμία σημασία, αρκεί να χρησιμοποιήσουμε τα απαραίτητα υλικά, τον κατάλληλο εξοπλισμό και να επιστρατεύσουμε όλη μας τη δημιουργικότητα! Είναι πάντως καλύτερο να επιλέξουμε ένα λίγο πιο απομονωμένο δωμάτιο, ώστε ο ήχος να μην ενοχλεί το υπόλοιπο σπίτι ή διαμέρισμα, άλλωστε η ηχομόνωση είναι το κλειδί. Για την οροφή και τους εξωτερικούς σας τοίχους, καλύτερα να επιλέξετε μια ηχομόνωση R30, ενώ για τους εσωτερικούς τοίχους ηχομόνωση επιπέδου R11, έτσι ώστε να αποφύγετε οποιαδήποτε διαρροή ήχου. Οι hλεκτρολογικές παροχές είναι επίσης σημαντικές, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την καλωδίωση του ηχητικού σας συστήματος, της οθόνης της τηλεόρασης ή του προβολέα. Ιδανικά, θα πρέπει να έχετε εκ των προτέρων υπόψη όλες τις συσκευές που θέλετε να συνδέσετε στο σύστημα ή ακόμη και να προσθέσετε στο μέλλον. Ο σωστός σχεδιασμός και η προετοιμασία θα σας εξοικονομήσουν χρόνο, αλλά και χρήματα. Υπάρχουν άλλωστε πολλές τεχνικές πτυχές που πρέπει να λάβει κανείς υπόψη κατά το σχεδιασμό του home cinema, όπως ο ήχος, ο φωτισμός, αλλά και η οθόνη προβολής.
Σύστημα Hχείων
Ο συνδυασμός ήχου και οθόνης πρέπει να είναι τέλειος. Είναι λοιπόν σημαντικό να επιλέξετε με προσοχή τον τύπο των ηχείων, τον αριθμό τους, αλλά και τη ρύθμισή τους. Οι περισσότερες αίθουσες οικιακού κινηματογράφου χρησιμοποιούν σύστημα surround 5.2.1, το οποίο επιτρέπει να βυθιστείτε πραγματικά στη δράση κατά τη διάρκεια της προβολής. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτά τα συστήματα διαθέτουν πέντε ηχεία surround, ένα subwoofer και δύο ηχεία οροφής.
Παρακάτω θα βρείτε έναν σύντομο οδηγό σχετικά με τον ορθό τρόπο τοποθέτησης των ηχείων:
– Το κεντρικό ηχείο – λίγο πάνω ή κάτω από την οθόνη.
– Τα αριστερά/δεξιά ηχεία – στις δύο πλευρές της οθόνης, στο ύψος των αυτιών.
– Τα surround side ηχεία – ακριβώς πίσω από την κύρια σειρά καθισμάτων, στους πλαϊνούς τοίχους.
-Το πίσω surround ηχείο – στον πίσω τοίχο.
Μόλις τα καλώδια περαστούν μέσα από τους τοίχους και τα ηχεία σας είναι εγκατεστημένα, θα πρέπει να επιλέξετε ένα σημείο για τον εξοπλισμό A/V. Αυτός καλό θα είναι να είναι κρυμμένος σε ένα ντουλάπι ή πίσω από τα καθίσματα, ώστε να μη διαταράσσει το υπέροχο design του χώρου σας. Ο φωτισμός είναι μια σημαντική πτυχή ενός τέτοιου project και μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά εάν εγκατασταθεί σωστά. Ο κύριος ρόλος του φωτισμού στον οικιακό κινηματογράφο είναι να σας καθοδηγήσει μέσα στην αίθουσα κατά τη διάρκεια της προβολής και να συμβάλει στη διαμόρφωση μιας ζεστής ατμόσφαιρας πριν ή μετά την ταινία. Έτσι, δεν θα χρειαστείτε πολύ δυνατό φωτισμό.
Φωτισμός
Συνιστούμε λοιπόν να επιλέξετε ενσωματωμένο φωτισμό στην οροφή ή/και απλίκες κατά μήκος των πλευρικών τοίχων. Μπορείτε ακόμη να εγκαταστήσετε ένα dimmer που να λειτουργεί με το ίδιο τηλεχειριστήριο που χρησιμοποιείτε για τον έλεγχο του προβολέα ή της τηλεόρασης. Η οθόνη είναι το επίκεντρο της αίθουσας και η επιλογή της απαιτεί σκέψη. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να αποκτήσετε μια αυθεντική εμπειρία προβολής. Αν δεν έχετε τον απαραίτητο χώρο -με άλλα λόγια η διαγώνιος της οθόνης σας είναι μικρότερη από 2,5 μέτρα- η τηλεόραση αποτελεί καλύτερη επιλογή από μια οθόνη προβολής.
Οθόνη Προβολής
Μια αίθουσα οικιακού κινηματογράφου είναι ένας χώρος όπου εσείς και η οικογένειά σας θα χαλαρώσετε και θα απολαύσετε τον μεταξύ σας χρόνο, παρέα με μια υπέροχη ταινία. Η βασικότερη συμβουλή μας είναι να κάνετε το χώρο αυτό δικό σας, προσωποποιώντας τον και απολαμβάνοντας τη διαδικασία του σχεδιασμού του στο έπακρο.
Καλή προβολή!
Το άρθρο αυτό δημοσιεύθηκε στο πρώτο τεύχος του At the Movies, του θεματικού περιοδικού e-book της αθηΝΕΑς για το σινεμά, το οποίο μπορείτε να απολαύσετε εδώ.