“She Should Run”: πρόκειται για μια αμερικανική οργάνωση που στηρίζει γυναίκες ώστε να βάλουν υποψηφιότητα στην πολιτική, δίνοντάς τους εργαλεία και βοηθήματα για να το κάνουν. Είναι επίσης και η σκέψη που έκανα κοιτάζοντας τριγύρω στο συνέδριο πολιτικής νεολαίας που παρακολούθησα πριν λίγες ώρες.

Ήταν γεμάτο νέες γυναίκες, πράγμα αισιόδοξο και ενθαρρυντικό για εμάς στην Women Act. Ωστόσο, καθώς η ηλικία αλλάζει, παρακολουθούμε όλο και λιγότερες να ασχολούνται με τα κοινά, με αποτέλεσμα στις θέσεις ηγεσίας τελικώς να είναι τόσο λίγες που να τις ξέρουμε με το μικρό τους όνομα! Γιατί; Μια υποψία μπήκε στο μυαλό μου δίνοντας ομιλία σε ένα διεθνές συνέδριο δικτύωσης γυναικών που πραγματοποιήθηκε φέτος στην Αθήνα.
Αν σκοπεύουμε να δείξουμε στις γυναίκες που ενηλικιώνονται ή είναι στα πρώτα τους επαγγελματικά βήματα ότι μπορούν να τα συνδυάσουν όλα, μήπως θα έπρεπε να σταματήσουμε να το θεωρούμε τόσο ασυνήθιστο;

Στο πάνελ μου, δύο από τις τέσσερις γυναίκες επέλεξαν στην παρουσίαση της καριέρας τους και της επαγγελματικής τους ιστορίας να συμπεριλάβουν και το γεγονός ότι είχαν κάνει οικογένεια και να δείξουν μάλιστα φωτογραφίες της οικογενειακής τους ζωής. Όταν ήρθε η σειρά μου να μιλήσω, δεν ήταν κάτι το οποίο επέλεξα να κάνω. Παρουσίαζα την ιστορία της Women Act, επομένως το αν έχω παιδιά, ένα βοηθητικό σύντροφο στο σπίτι και το ποιες είναι οι υπόλοιπες οικογενειακές μου συνθήκες δεν ήταν σχετικό. Ίδρυσα την Women Act μαζί με άλλες 7 γυναίκες, όλες από διαφορετικό επαγγελματικό, κοινωνικό και οικογενειακό background, χωρίς ποτέ να παίξει αυτό ρόλο.

Ωστόσο, βλέπουμε συχνά αυτό το μοτίβο του να βάζουμε την οικογένεια σαν παράγοντα στην επαγγελματική μας εξέλιξη. Όμως, το μήνυμα που τελικώς περνά δεν είναι το θριαμβευτικό “you can have it all” – μπορείς να είσαι CEO ή υπουργός Άμυνας και να έχεις 4 παιδιά. Αντιθέτως, το μήνυμα είναι ότι αν τα καταφέρεις είναι πράγμα αξιοθαύμαστο, ασυνήθιστό και η εξαίρεση. Θυμηθείτε τα άρθρα για την Ursula von der Leyen. Αν σκοπεύουμε να δείξουμε στις γυναίκες που ενηλικιώνονται ή είναι στα πρώτα τους επαγγελματικά βήματα ότι μπορούν να τα συνδυάσουν όλα, μήπως θα έπρεπε να σταματήσουμε να το θεωρούμε τόσο ασυνήθιστο;

Υπάρχουν αυτές οι γυναίκες ηγέτες. Στη Women Act καλούμε κάθε μήνα στα Aperitifs μας αξιοθαύμαστες γυναίκες που μας μιλούν για την πορεία τους με ειλικρίνεια και χιούμορ, κάνοντας συζήτηση μετά με ένα κύκλο συνομιλητριών για τις προκλήσεις και τις πεποιθήσεις τους. Θεωρούμε ότι το να προβάλλουμε πρότυπα γυναικών και να δικτυώνουμε τέτοιες γυναίκες μεταξύ τους είναι από μόνο του ένα μήνυμα και μια αποστολή.

Το ίδιο ισχύει και για την πολιτική. Όσες περισσότερες είναι μπροστά, τόσες ακόμα θα τις ακολουθούν. Όχι σαν εξαίρεση, αλλά σαν κανόνας – γυναίκες με παιδιά ή χωρίς. “She should run”, λοιπόν, ξανά και ξανά, μέχρι το 50-50 να είναι πραγματικότητα στην πολιτική, στη δημόσια σφαίρα και στη ζωή.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Women Act
Women Act

Η Μαίη Ζαννή γεννήθηκε στην Αθήνα και αποφοίτησε από τη Σχολή Μωραΐτη. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Ιστορία στο Queen Mary College και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές σε European Politics στο Birkbeck College και Politics of Empire and Post-Imperialism στο London School of Economics. Έμεινε στο εξωτερικό για 11 χρόνια, όπου εργάστηκε στη Βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην UNESCΟ, στο Trans European Policy Studies Association (TEPSA), ενώ επί σειρά ετών ήταν στέλεχος στο Διεθνές Επιμελητήριο Εμπορίου. Στην Ελλάδα έχει δουλέψει στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, στο Υπουργείο Εξωτερικών και στη συνέχεια στον ιδιωτικό τομέα ως πολιτική αναλύτρια. Έχει ασχοληθεί με τις Διεθνείς Σχέσεις και τον Στρατηγικό Σχεδιασμό της Νέας Δημοκρατίας από το 2011. Σήμερα είναι Ειδική Σύμβουλος στη Γενική Γραμματεία Πρωθυπουργού. Το 2017 ίδρυσε την Women Act, μια οργάνωση με στόχο την ενδυνάμωση των γυναικών στη δημόσια ζωή. Έχει μια κόρη, την Ολυμπία.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+